Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine

Festivaluri de primăvară în Turcia – Ediția 2019

İlkbahar – ce nume cu rezonanță parfumată! Așa i se spune primăverii în limba turcă și parcă simțim că, așa cum ar adăuga prietenii noștri turci,… mis gibi kokuyor, adică miroase foarte bine! Sezonul vacanțelor de acolo dă strigarea chiar din a doua bucată de martie, căci primăvara vremea în Turcia e mai blândă decât pe alte meleaguri! Odată cu vremea asta văratică, apar și festivalurile, mai ceva ca vânzătorii de chestii ambulante în zonele turistice ale Istanbulului ori ale Izmirului într-o zi de duminică.

Ne-am gândit și socotit și am ajuns la concluzia că tare bine ar fi să facem un calendar al acestor festivaluri de primăvară, căci, cine știe, poate ai drum prin țara semilunii și atunci e bine să fii informat! Mai ales că există o caracteristică dinadins țintită a acestor evenimente: informațiile despre ele sunt puține pe internet. Știm, acțiunea cea mai importantă se desfășoară la fața locului, însă nu ar strica deloc să există mai multe detalii organizatorice făcute publice din timp.

4-7 aprilie 2019 – Festivalul Ierburilor din Alaçatı.

Aflat la cea de-a zecea ediție, festivalul e o bucurie a iubitorilor de ierburi, plante și sănătate. Aici ai ocazia să înveți despre ierburile și plantele medicinale specifice locului și să guști din preparatele în care acestea au fost utilizate. Ateliere practice, seminarii și prezentări cu mult gust, din care poți învăța care sunt beneficiile acestor plante și cum le poți integra în bucătăria ta. Nu vor lipsi paradele, concursurile culinare și spectacolele oferite de cei mici, toate cu tematică… verde! Evenimentul este organizat de Primăria Çeşme. Poți vedea aici câteva imagini de la una din edițiile anterioare.

Sursa fotografie: http://www.cesme.bel.tr
Sursa fotografie: www.cesme.bel.tr
Sursa fotografie: www.cesme.bel.tr
Sursa fotografie: www.cesme.bel.tr

5 – 7 aprilie 2019 Festivalul Zbârciogilor din Yeșil Üzümlü, Fethiye

Sursă fotografie: www.cnnturk.com

Vei avea parte de amintiri pe cinste de la acest festival inedit dedicat acestei specii de ciuperci comestibile, totul asezonat cu multă culoare și veselie. Acest Mantarfest, cum este denumit atât de simpatic în Turcia, adună laolaltă iubitori ai preparatelor tradiționale din zonă care au în centru zbârciogii. Ai parte și de un concurs de soiuri de vin, dansuri populare, concerte și tot felul de concursuri care mai de care mai ispititoare. Dacă te afli în Fethiye, nu îți dăm nicicum voie să îl ratezi, mai ales că e tare faimos pentru muzica și dansurile care se încing cu această ocazie! Și, desigur, se va pune la cale și o super vânătoare de ciuperci! Am pregătit aici câteva imagini de anul trecut să intri puțin în atmosfera evenimentului.  

26 – 28 aprilie 2019 – Festivalul Anghinarei din Urla

Urla este un oraș liniștit, contrar aparențelor derivate din numele său, aflat foarte aproape de malul Mării Egee, între Alaçatı şi İzmir. Aici și-a găsit mulți susținători un festival care durează 3 zile, plin de standuri de la care poți învăța diferite tipuri și moduri de a găti leguma după care turcii se dau pur și simplu în vânt: anghinarea! Bucătari-șefi turci și străini vor ține prelegeri și vor oferi ponturi culinare vizitatorilor, iar dansurile și muzica tradiționale vor însoți evenimentul zi și noapte. Votat ca cel mai bun festival din Turcia și aflat la cea de-a cincea ediție, această sărbătoare a anghinarei, la care sunt așteptați mii de vizitatori și anul acesta, va cuprinde ateliere gastronomice, degustări de preparate pe bază de anghinare, ateliere de artă și reprezentații muzicale, totul cu intrare liberă. Pagina oficială a evenimentului este aici: http://urlaenginarfestivali.com/en/

1-30 aprilie 2019 – Festivalul Internațional al Lalelei din Istanbul 

Unul dintre cele mai mari festivaluri cu lalele din lume, acest eveniment floristic nu este concentrat doar într-un singur loc, așa că vei întâlni soiuri minunate de lalele și de flori primăvăratice peste tot prin metropolă. Cel mai spectaculos este covorul de lalele din Sultanahmet, dar neapărat trebuie trăite și curcubeele parfumate din faimoasele parcuri Gülhane şi Emirgan. An de an, festivalul se mândrește cu o altă tematică.

Aflat la cea de-a 13-a ediție, festivalul va cuprinde în 2019 și evenimentul de dezvăluire al celui mai mare covor de lalele din lume, din Piața Sultanahmet. Totodată, turiști și localnici deopotrivă se vor putea bucura pe tot parcursul lunii de acțiuni și spectacole, concursuri și ateliere în Parcul Emirgan şi în Parcul Kadıköy Göztepe 60. Yıl. Va avea loc un turneu ITF de Tenis Feminin denumit sugestiv İstanbul Lale Kupası, dar și un turneu de fotbal pe plajă interuniversitar. Nu lipsește din bogatul meniu de evenimente și nici concursul de fotografie care va răsplăti cel mai frumos cadru cu floarea preferată a turcilor. Ai aici, pe partea stângă a paginii, câștigătorii din anii trecuți.

Iată unde vor fi plantate cele mai multe lalele anul acesta. Aici poți vedea, făcând click pe lista din partea stângă, cum au arătat aceste „grădini de lalele” anul trecut.

 • Parcul Gülhane va avea 2.250.000 de lalele din 49 de specii diferite
 • Păduricea Gözdağı va avea 500.000 de lalele din 20 de specii diferite
 • Păduricea Emirgan va avea 3.500.000 de lalele din 125 de specii diferite
 • Păduricea Yıldız va avea 500.000 de lalele din 45 de specii diferite
 • Parcul Plantelor cu Bulbi (Soğanlı Bitkiler Parkı) va avea 500.000 de lalele din 167 de specii diferite
 • Păduricea Beykoz va avea 300.000 de lalele din 25 de specii diferite
 • Parcul Göztepe 60. Yıl va avea 1.657.500 de lalele din 100 de specii diferite
 • Păduricea Büyük Çamlıca va avea 950.000 de lalele din 41 de specii diferite
 • Păduricea Küçük Çamlıca va avea  850.000 de lalele din 41 de specii diferite
 • Păduricea Fetihpașa va avea 300.000 de lalele din 30 de specii diferite
 • Păduricea Hidiv Çubuklu va avea 900.000 de lalele din 30 de specii diferite

Le mulțumim prietenilor noștri din comunitatea de pe Facebook pentru minunatele fotografii trimise de la acest festival.

6 – 17 aprilie 2019 – Festivalul Internațional de Film din Istanbul

A început cu prima ediție în anul 1982, cu numele de „Săptămâna filmului”, iar în anul următor avea să se extindă și să-și schimbe denumirea în „Zilele filmului istanbulez”. În 1989 primește recunoașterea internațională și numele de astăzi. Acest festival are loc în fiecare aprilie, cu această ocazie rulând premierele a sute de filme concomitent cu desfășurarea altor evenimente anexe, în strânsă legătură cu lumea filmului. Multe dintre ele sunt foarte accesibile publicului larg. Cele mai palpitante momente au loc în casa Soho din Istanbul, în zilele finale ale festivalului, când sunt organizate ceremoniile de premiere. Există chiar și premiul „Laleaua de Aur”, decernat celui mai bun film internațional. O componentă importantă a festivalului sunt „Întâlnirile de pe pod”, concepute ca niște discuții pentru stabilirea viitoarelor colaborări din industrie și pentru dezbaterea problemelor or fenomenelor pe care artiștii le experimentează.

Ai aici lista cu super filmele pe care le poți viziona, dar și a locațiilor în care acestea vor rula.

3 – 7 aprilie 2019 –Carnavalul Florilor de Portocal din Adana

Wow, chiar nu știam de existența acestui festival și mai ales de amploarea sa extraordinară! Parcă tare am vrea să ajungem și noi la una dintre edițiile sale, toate prezentările vorbesc de un eveniment enorm, cu multă culoare și voioșie! Primăvara este minunată în Adana, ea ajungând aici mai repede decât în multe orașe ale Turciei. Iar în primele zile ale lui aprilie mireasma diafană a florilor de portocal începe să se răspândească în tot orașul, așa că locuitorii lui vor musai să se pună pe sărbătorit!

2019 va fi al șaselea an consecutiv în care se organizează Türkiye’nin ilk ve tek sokak festivali – adică primul și singurul carnaval stradal al Turciei! În cele câteva zile de festival au loc nu mai puțin de 150 de evenimente diferite, remarcându-se participarea și implicarea extraordinară a localnicilor: muzicanți și cântăreți, fotografi, pictori și meșteșugari, artiști, dansatori de folclor vor fi prezenți și vor avea ocazia să își arate talentele, demonstrând creativitatea impresionantă a orașului. Costume în milioane de culori, pălării, dragoni și vrăjitoare, dar, mai presus de toate, râsete cu poftă vor inunda străzile centrale. Parada mult așteptată are loc pe 6 aprilie!

Are un slogan simplu și simpatic: „Nisan’da Adana’da!”, care înseamnă „În aprilie, în Adana!” În perioada desfășurării lui pensiunile și hotelurile din oraș sunt pline până la refuz. La ediția trecută au fost prezenți peste 1 milion de oameni, în timp ce nu mai puțin de 1,108 știri despre acest eveniment au fost difuzate la radio sau la televizor. Concursuri de alergare în costume, nume importante din idustria muzicii, curse cu motoare inventate, standuri cu mâncare, care alegorice, găsești de toate cu această ocazie!

5 mai 2019 – Festivalul zmeelor din Sarıgerme, Ortaca, Muğla

Festivalul de zmee din Sarıgerme este o competiție locală a cărei tradiție a început în anul 2005 și are loc pe plaja publică a localității. Sunt bine-veniți copii și adulți de toate vârstele, iar atmosfera de relaxare și distracție este pe placul tuturor. O idee foarte bună este să iei câte ceva pentru organizarea unui picnic pe plajă și să te bucuri de încântătoarea priveliște, asta dacă nu vrei să înalți și tu un zmeu năzdrăvan.

Sursă fotografie: traveltop6.com

Simțim că și tu, la fel ca noi, ai prins gustul festivalurilor din Turcia. Dacă dorești să continui cercetarea, te invităm să accesezi unul din link-urile de mai jos, căci aventurile par să nu aibă sfârșit în Turcia:

 1. Turkey local events
 2. Music and dance festivals for 2019
 3. Events in Turkey – Târguri și evenimente specifice 
 4. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 14 festival

Și, în final, o super lecție pe care am învățat-o sau am înțeles-o mai bine odată cu finalizarea acestui articol: găsește un motiv de sărbătoare și trasformă-l într-un festival în zona în care te afli, da, chiar de România este vorba. De ce să nu urmăm exemplul prietenilor noștri turci?

Locuiești într-un sat sau oraș cu o tradiție aparte? Leagă-te de ea și propune autorităților organizarea unor festivaluri precum cele menționate mai sus. Iar acolo unde nu există nicio tradiție, putem chiar inventa una. La capitolul acesta, știm prea bine că nu-i putem întrece pe turci, însă putem împrumuta din ambiția și ingieniozitatea lor. Ai remarcat poate că, în ultimul timp, au apărut în Turcia o mulțime de festivaluri și de motive de celebrare, de vizitare și de invitare a turiștilor, care abia așteaptă un motiv în plus pentru a poposi pe pământ turcesc.

E vorba de o nouă strategie turistică începută atât de inteligent de Turcia în urmă cu nu foarte mulți ani. Festivalurile prezentate sunt în proporție covârșitoare extrem de tinere, însă se bucură de o afluență din ce în ce mai mare de la an la an. Fiecare regiune și chiar localitate din Turcia și-a găsit specificul său, profită de asta, cheamă turiștii și face mare tam-tam pe treaba asta în cadrul acestor zile festive.

Iată ce alte festivaluri ne-au atras atenția. Sunt din cele mai longevive și cu o importantă tradiție.

 • Festivalul Pepenului Verde din Diyarbakır, organizat aici încă din 1967, celebru pentru sculpturile sale în coaja fructului, bebelușii lucrați în interiroul său dar și pentru concursul în care se desemnează cel mai frumos… exemplar! (19-20 septembrie 2019)
 • Festivalul desertului pestil și al măceșelor din Gümüşhane, aflat la cea de-a 24 ediție. Aici și-au dat în ultimii ani întâlnire multe nume mari ale muzicii, precum Koray Avcı, Murat Boz, Ece Seçkin. (25-26 august 2019)
 • Festivalul internațional al bomboanelor de tip mesir macunu din Manisa urmează să se organizeze anul acesta pentru a 479-a oară. Cu această ocazie se vor pregăti peste 6 tone de macun / bomboană tipic otomană. (23-28 aprilie 2019)
 • Cappadox – în Kapadokya, Nevșehir este cel mai hippie festival al Turciei. Timp de 6 zile poți asculta muzică alternativă și lua parte la concertele și atelierele în aer liber. Artiști contemporani vor oferi un show al instalațiilor amenajate în valea Balkanderesi. Festivalul, la care anunal participă mii de localnici și turiști străini, se va organiza între 14-19 iunie 2019.

 • Festivalul Internațional de Jazz din Bozcaada, cea mai frumoasă insulă a Turciei. Este poate festivalul aflat în cel mai surprinzător decor, apusurile fiind aici adevărate tablouri din culori vii. (19-21 iulie 2019)
 • Festivalul Cultural Artistic dedicat nucilor din Kaman, Kırşehir, zona Turciei în care cresc cele mai bune nuci ale țării. (6-7 octombrie 2019).

Suntem invitați și la Festivalul Ayranului (Akseki/Adana), la Festivalul Vișinelor (Çay/Afyonkarahisar), dar şi la Sărbătoarea Bamelor (Tașova/Amasya) ori la Festivalul Morcovilor în Beypazarı. Nu este de neglijat nici Festivalul Lavandei din Isparta.

***

Dacă participi la unul din aceste festivaluri, sau la altele din Turcia, ne-ar face plăcere să-ți citim impresiile. Ne poți oricând scrie pe adresa suntemaici (@) turcalaunceai.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!