Gaziantep – Curcubeu de sentimente
Astăzi avem o invitată specială, prietena noastră din Comunitatea Turca La Un Ceai de pe Facebook, Müjgan, care ne prezintă un loc pe măsură: frumosul Gaziantep, capitala fisticului din Turcia, o fostă așezare hitită și, în prezent, un important centru industrial al acestei țări! În ciuda temperaturilor ridicate din această perioadă, Müjgan a colindat frumosul oraș în lung și în lat, a avut timp și de o mulțime de fotografii, iar, la întoarcere, ne-a bucurat sufletele cu o corespondență minunată! Îi înmânăm legătura!
„Bucătăria orașului Gaziantep
Gaziantep este, în ultimul timp, o destinație foarte apreciată pentru turismul gastronomic. Din umila mea experiență, vă recomand beyran çorbası, care se mănâncă dimineața, iar cel mai apreciat beyrancı din Gaziantep este Metanet.
O recomandare pentru dimineața, specifică acestei zone și care nu are nicio legătură cu micul dejun turcesc cu care suntem obişnuiți, este katmer. Acesta este un tip de desert fabricat dintr-o foaie extrem de subtire, pe care se presara zahăr, pudră de fistic şi kaymak. Se împătureşte şi se coace pe vatră.
La prânz puteți opta pentru diferitele variante de kebab sau lahmacun ori chiar mâncăruri gătite în casă cum ar fi içli köfte, yuvalama, ekşili köfte, bineînțeles însoțite de nelipsitul ayran, care este servit aici în multe restaurante în boluri din cupru şi pe care îl veți bea cu o lingură ca un mic polonic.
Ce poate fi mai nimerit în Gaziantep pentru a ne îndulci decât delicioasa baklava? Puteți opta pentru baclavaua clasică cu fistic, de formă pătrată, sau pentru havuç dilimi, de forma triunghiulară, alungită, amintind de un morcov, pentru şöbiyet, o minune ce îmbină fisticul cu kaymakul, sau mai noua midye baklava, cu o forma aproximativă de scoică, cu o umplutură generoasă de fistic şi un strop de kaymak. Cele mai bune baclavale din Gaziantep le veți găsi la Koçak.
Dupa o astfel de masă, merităm o cafea turcească, nu-i așa? Sunt multe cafenele în acest oraş, în special în centrul vechi. Eu aş recomanda Tahmis kahvesi, o cafenea din anul 1638 sau Kaleoğlu mağarası, care se află într-o peşteră foarte veche, amenajată acum într-un stil etno. Puteți opta pentru cafeaua turcească clasică sau pentru menengiç kahvesi, o cafea ce se prepară din fructele prăjite ale unui arbore, un fel de fistic sălbatic.
O scurtă oprire la Muzeul Mozaicului
Dar Gaziantep nu înseamnă doar gastronomie. Acest oraş este plin de istorie și cultură. Vă recomand să vizitați Muzeul Mozaicului, în care veți putea admira celebrul mozaic „Çingene kızı” ~ „Țigăncușa”. Muzeul se află situat pe celebrul drum al mătăsii sau İpekyolu, cum este numit în limba turcă. Muzeul mozaicului din Gaziantep este cel mai mare muzeu de acest tip din lume.
Cetatea orașului – Gaziantep Kalesi
Istoria mai apropiată este reprezentată prin cetatea oraşului – Gaziantep Kalesi, ce a fost în centrul luptei de apărare în timpul războiului pentru independență. În acest război, oraşul Antep a primit titlul de Gazi, adică „victorios, triumfător”, devenind Gaziantep, la fel ca oraşele Kahraman Maraş şi Şanlı Urfa.
Cetatea se află chiar în centrul oraşului, o zonă plină de vechi hanuri reamenajate şi redate turismului. Nu le ratați și veți avea parte de multe surprize, având ocazia să vă întâlniți aici cu multe meşteşuguri și tot felul de ateliere prin care se încearcă să se țină vie tradiția acestor îndeletniciri minunate.
Bakırcılar Çarşısı – Bazarul arămarilor
Una dintre cele mai cunoscute atracții turistice este Bakırcılar çarşısı – Bazarul arămarilor. Este un bazar al meşterilor ce făuresc minuni din cupru, iar sunetul pe care aceștia îl fac te cheamă de la depărtare, ca o muzică! Bătrâni şi copii lucrează împreună, cei vârstnici transmițând cu dragoste meşteşugul părintesc, mai departe, celor tineri.
Ca suveniruri, de aici puteți cumpăra obiecte din cupru, obiecte decorative din sticlă, mirodenii sau fructe uscate, obiecte din ceramică, obiecte confecționate din țesătura specifică acestei zone, numită kutnu.
Meșterii lucrează chiar pe arterele bazarului, sub ochii trecătorilor. Ai remarcat ce inscripționează cei doi meșteri?
Alte cadre din fascinantul Gaziantep
Pentru mirodenii cel mai bine este să vizitați bazarul Elmacı pazarı.
Frecvent pe străzile oraşului vă puteți întâlni cu bărbați îmbrăcați astfel. Ei sunt vânzătorii de şerbet răcoritor şi dulce. Şerbetul se face din meyan kökü, o plantă care se lasă peste noapte la macerat. Este foarte bun în afecțiunile renale şi are un gust dulce-amărui. Mie nu îmi place absolut deloc. În general, în zilele de vineri, veți întâlni vânzători de şerbet care strigă: „Sebil! Sebil!”, asta însemnând că îl împart gratis în numele unei persoane care a plătit şi doreşte împărțirea lui pentru sufletele celor dragi ce au părăsit această lume.
Ca variante de cazare, eu aş fi atrasă de hotelurile mici ce au fost amenajate în fostele conace, cum ar fi Ali Bey Konağı, Asude Konağı şi altele.
Dacă vizitați oraşul împreună cu copiii, nu ratați grădina zoologică, cea mai mare din Turcia și a doua ca mărime din Europa!
Această minunată fântână cântătoare se află în apropiere de Demokrasi Meydanı și, da, cântă fără oprire! Este nemaipomenită!
Frumoasa noastră călătorie prin acest oraș magic se încheie aici! Dacă și tu ai vizitat un loc deosebit din Turcia și dorești să ne împărtășești experiența ta, adresa noastră de e-mail îți stă întotdeauna la dispoziție: suntemaici@turcalaunceai.ro
Un comentariu
narmin
Merhaba!
Ce articol frumos si ce poze minunateeee! Va multumesc prieteni, mi-ati facut dimineata mai frumoasa!
Iyi günler arkadaşlar!