Invata limba turca

40 De Sfaturi Pentru A Invata Rapid Limba Turca

Nu se lasă prinsă cu niciun chip, asemenea unui copil neastâmpărat şi îndărătnic care-ţi fuge permanent din mâini? Turca e precum o fată frumoasă la care nu poţi ajunge, indiferent câte metode ai încercat? Zici că acum îi dai de cap, dar simţi cum te învârţi în cerc?

E timpul pentru o schimbare! Chiar POȚI învăţa limba turcă! Aruncă o privire peste sfaturile noastre dedicate învăţării limbii turce şi vei vedea că această limbă nu ţi se va mai părea un balaur cu zece capete!

Vrei, așadar, să afli sfaturi preţioase de la un trainer de limba turcă? Atunci acest articol te va interesa cu siguranţă, fie că ești începător, fie că te afli la un alt nivel de cunoștințe. Aceste sugestii îi vor ajuta enorm pe toţi aceia dintre voi care sunt decişi să înveţe sau să-și perfecționeze limba turcă într-un timp scurt!

Să-i dăm drumul!

1. Studiul individual. Este recomandat pentru rezultate eficiente şi rapide, căci 70% din progresul pe care îl vei face ţine de tine şi de eforturile susţinute pe care le depui… singur. După ce îţi achiziţionezi un manual de învăţare a limbii turce sau te înscrii la un curs, trebuie să aloci minim o jumătate de oră pe zi pentru a reciti cu voce tare textele şi exerciţiile din lecţii, pentru a învăța cuvinte noi și pentru a alcătui exemple proprii cu acestea.

2. Fii ascultător. Pentru a te obişnui şi mai mult cu sonoritatea limbii, urmăreşte constant programe de televiziune în limba turcă, ascultă radio, muzică sau lecţii audio online. Vizionează filmele preferate, învaţă pe de rost melodiile pe care le iubeşti şi nici nu-ţi vei da seama cât de repede îţi vei îmbogăţi vocabularul cu noi cuvinte şi expresii. Şi asta, fără niciun efort! Recomandări de filme turcești cu subtitrare în limba română sau engleză găsești aici.

3. TREI pe zi. Încearcă să înveţi cel mult trei cuvinte noi în fiecare zi, pe care apoi să le recapitulezi constant. Ştim, pare o provocare uşoară la început, e destul de greu, însă, să fii perseverent. Dar poate gândul că după treizeci de zile îţi vei îmbogăţi vocabularul cu 90 de cuvinte noi te va ţine motivat! Ai întâlnit un cuvânt extrem de greu de reţinut? O expresie îţi dă dureri de cap? Nimic mai simplu! Fă asocieri comice sau surprinzătoare între cuvinte, schiţează un mic desen. Aceste „strategii” te vor ajuta să-ţi aminteşti mult mai uşor. Pentru a nu uita cuvintele noi învățate, oamenii de știință recomandă să le repeți la niște intervale bine stabilite: peste două zile, o săptămână și o lună de la primul contact cu noul cuvânt.

4. Repetitio mater studiorum est! Ştiai deja că „Repetiţia este mama învăţăturii”, însă a venit momentul să pui în practică acest sfat antic. Învaţă pe de rost un text scurt – de exemplu, unul din manualul pe care îl parcurgi singur sau cu profesorul tău. În mod automat, îți vei însuşi cuvinte noi, structuri specifice şi te vei obişnui cu pronunţia. Repetă apoi acest text din când în când, pentru a nu-l uita.

5. Gândeşte în turcă! Când va veni momentul să te exprimi în turcă într-o conversaţie, nu încerca să faci retroversiunea din română în turcă – nu vei reuşi să comunici! Nu construi deci fraze alambicate în română, pe care apoi să te traduci în turcă. Limitează-te la vocabularul pe care îl deţii în prezent şi, pornind de la acesta , încearcă să formulezi propoziţii simple, de tipul: „Mi se pare extraordinară această mâncare” transformi în Bence bu yemek harika.

6. Trişează! Reţine câteva expresii şi verbe uzuale pe care ştii că le vei folosi foarte des. Spune-le ori de câte ori ai ocazia. Pornind de la ele, vei reuşi să construieşti şi alte structuri asemănătoare. Știai că turca este limba în care cu un număr mic de cuvinte poți spune cele mai multe lucruri? Iată câteva exemple: Bence çok güzel! Üzgünüm, ama anlamıyorum. Ben az Türkçe biliyorum. Şimdi Türkçe  öğreniyorum. – Cred că este foarte frumos/bun. Îmi pare rău, dar nu înţeleg. Eu ştiu puţină turcă. Acum învăţ limba turcă.

7. Pune mândria în cui! Începe să comunici, fără să-ţi fie teamă că vei greşi. Dacă înveţi o limbă străină, automat vor veni şi greşelile. Nu-i lua în seamă pe cei care se amuză atunci când vorbeşti, ei nu ştiu ce greu poate fi să înveţi o limbă străină, iar cei care ştiu vor aprecia fiecare efort pe care îl faci şi te vor încuraja să continui.

9. Cu rucsacul în spinare. Nu rata ocazia unică de a trăi o experienţă multiculturală uluitoare în cadrul unei tabere de învăţare a limbii turce, alături de cursanţi din toată lumea. Și proiectele de tineret organizate în Turcia te pot ajuta mult. Ai aici o asociație de tineret de încredere care organizează preselecții pentru astfel de proiecte.

10. Fă schimb! O idee bună este să faci schimb de cunoştinţe sau măcar de practică cu nativi turci, de vârsta ta, care doresc să-şi perfecţioneze engleza sau româna. O oră de practică în română în schimbul unei ore de practică în turcă. Sunt mulţi cetăţeni turci în România dornici să înveţe limba română – în plus, nimeni nu plăteşte nimic!

11. Ciulește urechea! Pentru a te obişnui cu sonoritatea limbii, urmăreşte videoclipuriîn turcă, fără subtitrare directă. Acest site conţine o multitudine de fişiere video, împărţite pe categorii, de la economie, politică, la educaţie, familie, viaţa familială, până la obiceiuri sau poveşti de viaţă. Avantajul tău este că poţi descărca ulterior transcrierea lor în limba turcă, dar şi traducerea în engleză. În plus, poţi auzi care este limbajul folosit de oamenii obişnuiţi, ca şi când i-ai asculta într-un local din Istanbul sau în casa unui prieten din Ankara!

12. Muzica face minuni! Da, chiar aşa! Dacă turcii se pricep de minune să-şi spună oful prin cântec, noi putem profita însuşindu-ne din expresiile pe care ei le folosesc, uneori repetate în mod obsesiv. Îi poţi asculta pe Rafet el Roman, Kayahan, Candan Erçetin, Teoman ori Ferhat Göçer – ei pronunţă foarte desluşit cuvintele şi nu îţi va fi greu să-i înţelegi. Grupul nostru dedicat cântecelor turceşti traduse în limba română te poate ajuta! Aşa că, dacă ai o melodie favorită, dar ţi-e greu să înţelegi versurile în totalitate, noi şi prietenii noştri de pe grup suntem gata să te ajutăm! Plus că poţi descoperi şi alte cântece frumoase, pe care le poţi folosi pe post de instrumente care să te ajute să păşeşti încă o treaptă în procesul învăţării limbii turce!

13. Dă-i o șansă lui Nastratin! Ai auzit cu siguranţă de anecdotele lui Nasreddin Hoca. Acum poţi asculta un nativ citindu-le pe această pagină. De asemenea, pentru cuvintele mai grele, ai la dispoziţie un mini-dicţionar în limba engleză în partea dreaptă a ecranului.

14. Scoateți o foaie de hârtie! Vrei să-ţi testezi cunoştinţele de limba turcă? Încearcă să susţii un test de plasare pentru determinarea nivelului tău de cunoștințe. Îl găsești chiar aici!

15. Specializează-te în verbe! Este adevărat că fără să ştii să conjugi foarte bine verbele, nu te poţi descurca într-o limbă străină. Verbix te ajută să conjugi verbe în turcă la toate timpurile şi modurile, asta până înveți singur ce și cum. Site-ul este, de asemenea, folositor când vrei să verifici sau să corectezi verbele pe care le-ai conjugat singur.

16. Carneţelul magic. Este bine să ai la tine un carnet în care să notezi cuvintele noi în turcă pe care le auzi de la prieteni, din filme sau din cântece. Le poţi nota în ordinea în care le-ai întâlnit. Acest carneţel poate apoi înlocui cu succes lectura zilnică din metrou/trafic/tramvai.

17. Divorțează de Google Translate! Cum faci să găseşti un cuvânt când nu ai un dicţionar la îndemână? Nu, nu vei apela la Google Translate, care este cea mai neinspirată variantă într-o astfel de situaţie și care te bagă în bucluc și te amețește de nu mai știi de tine. Dicţionarele pe care le recomandăm sunt:

18. Instalează-ți tastatura în limba turcă! De multe ori ni se pare fără importanță acest pas, însă ce ne facem când prezenţa sau absența punctuleţelor schimbă sensul cuvintelor? Un simplu exemplu care poate fi dat în acest caz este: Ben dönüyorum. = Eu mă întorc. dacă nu pui punctulețele pe o, sensul propoziției se schimbă în: Ben donuyorum. = Eu îngheț., de la verbul donmak = a îngheța. Cum pui mâna pe caracterele turceşti? Nimic mai simplu! Respectă paşii de mai jos! Îţi trebuie un calculator deschis (deja ai îndeplinit condiţia dacă citeşti acest post!) Acum, la treabă! Start – Control Panel – Region(al) and Language (options) – Keyboards and Language – Change Keyboards – Add – selectezi Turkish – OK – OK

Ca să poţi schimba apoi tastaturile între ele, apasă concomitent tastele Shift + Alt şi … gata! Până înveţi exact unde anume s-au ascuns literele turceşti pe tastatura ta, mergi la Start – All Programs – Accessories – Ease of access – On-screen keybord şi ar trebuie să-ţi apară tastatura virtuală!

Tastatura în limba turcă
Tastatura în limba turcă

ğ, ü, ş, ı, ö, ç … gata! Ai văzut? N-a fost chiar aşa de greu!

19. Aprinde televizorul! Fie că vrei să fii la curent cu ştirile din Turcia, fie îţi doreşti să auzi cât mai multă turcă ca să-ţi obişnuieşti urechea, oricare ar fi motivul tău, este foarte simplu să urmăreşti canale de televizor turceşti chiar pe internet! Cum faci asta? Cele mai multe pagini de internet ale canalelor respective au butonul CANLI YAYIN sau CANLI İZLE pentru a urmări live emisiunile difuzate. Dacă îţi vor apărea tot felul de anchete care îţi condiţionează accestul la transmisia live, apasă pe orice opţiune de acolo (EVET sau HAYIR, sau orice va apărea). Mai jos ai link-uri directe către canalele live de pe internet!

ATV 

FoxTV

KanalD

ShowTv

StarTv

TRT1

KralPOPTv (canal de muzică)

Samanyolu 

CNN TURK

YumurcakTv (canal pentru copii)

Poţi găsi aici mai multe canale turceşti şi link-uri către difuzarea lor live pe internet!

20. Cu ochii pe topurile muzicale! Urmărește topurile muzicale din Turcia. Aici chiar că e floare la ureche! Site-ul KralPopTv ne dă o mână de ajutor, săptămână de săptămână! Intră AICI ca să vezi care sunt melodiile la modă în Turcia! Ca să le poţi asculta mai uşor, reţine titlul şi interpretul, caută-le pe Youtube și le vei găsi cât ai clipi!

21. Moralul sus! Dacă alegi să te văicărești permanent și să-ți spui că niciodată nu vei fi în stare să înveți limba turcă, ce crezi?! Acest lucru chiar se va întâmpla și nu vei reuși să faci nimic în direcția dorită! Desigur, poți oricând aduce o sacoșă de argumente, cum că turca este grea, că are cuvinte interminabile și imposibil de pronunțat, că turcii vorbesc la fel de repede precum asamblează döner-ul delicios în fața clienților pofticioși, adică extrem de repede! Adoptând o astfel de atitudine, nu rezolvi absolut nimic! Dacă, în schimb, te concentrezi pentru a avansa cu pași mici dar constanți, vei vedea adevărate minuni întâmplându-se cu nivelul tău de limba turcă! Acceptă că turcă este o limbă diferită, și nu neapărat grea, mergi pe drumul tău, iar roadele nu vor întârzia să apară, căci Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır! Răbdarea este amară, dar fructele ei sunt dulci! 

22. Lasă-te ghidat! Mai ales la început, o idee bună este să-ți cumperi un ghid de conversație în limba turcă. Unul pe care noi îl recomandăm este Limba turcă – Berlitz, care are și un mini-dicționar și un compendium de gramatică, note culturale sau sfaturi utile. Atenție sporită la ceea ce găsești prin librării, nu toate ghidurile conțin informații corecte (corect traduse).

23. Descoperă articolele de pe turcalaunceai.ro! Pe site-ul nostru stau ascunse adevărate comori! Articole stufoase care te ajută să progresezi când vine vorba de limba turcă! Iată care sunt câteva dintre ele:

Limba turcă – 50 de lecții de vocabular pentru începători

Trecut, prezent și viitor – Cum să conjugi orice verb în limba turcă

Povestea cazurilor din limba turcă 

Misterul verbelor A FI și A AVEA în limba turcă

Cum să înveți turca: 10 dialoguri în limba turcă PLUS 11 sfaturi

24. Radioul turcesc la putere! Profită de momentele de plimbare din parc sau de cele de la muncă și ascultă muzică romantică în limba turcă! Alexandra, prietena comunității noastre ne-a propus ACEST POST de radio, însă găsești o mulțime pe internet, trebuie doar să-ți alegi favoritul și să apeși… play!

25. Înscrie-te la un curs de limba turcă în Turcia! Ai timp la dispoziție? Atunci o opțiune bună pentru tine este să studiezi limba turcă chiar în Turcia, pe o perioadă de una sau mai multe luni, la unul dintre centrele TÖMER care se află în diferite orașe ale Turciei. Prețurile cursurilor sunt accesibile, iar faptul că te afli în Turcia va simplifica tot procesul de învățare a acestei limbi. Poți cere o recomandare de cazare la același centru la care te înscrii sau, în cazul în care mergi cu mai mulți prieteni, puteți închiria împreună un apartament în zonă!

26. Turca în vacanță! Localnicii sunt extrem de încântați atunci când aud un străin încercând să le vorbească limba, așa că nu ezita să intri în vorbă cu vânzătorii, chelnerii și cu toți cei care se arată interesați să te învețe câte ceva! Este uimitor cât de multe poți învăța de la ei. Reține faptul că, în astfel de cazuri, timiditatea trebuie dată cu totul uitării!

27. Nu ocoli critica! Nu te teme să fii criticat și corectat atunci când greșești, pentru că cel mai mult din greșeli învățăm. Caută un vorbitor nativ de limba turcă dispus să te corecteze și să te îndrume cât de cât. Nu te rușina să pui întrebări sau să spui pur și simplu că nu ai înțeles.

28. Găsește o sursă bună pentru gramatică! Poți comanda de pe internet câteva cărți cu explicații clare și concise ale gramaticii limbii turce. Pe cele mai căutate le poți găsi chiar aici.

29. Predicatul pe ultimul loc! Trebuie să știi că limba turcă este una dintre cele mai flexibile limbi din lume, propozițiile tale vor avea sens chiar și dacă nu așezi cuvintele în ordinea corectă sau dacă nu așezi sufixele așa cum ar trebui. Nu uita însă că ordinea cuvintelor în turcă este ”Subiect – Complement Direct – Predicat”, și dacă ar fi să reții o singură regulă privind ordinea cuvintelor, amintește-ți că predicatul stă întotdeauna pe ultimul loc.

30. Totul în turcă! Schimbă limba sistemelor tale de operare de pe telefon, tabletă sau calculator în limba turcă! Fără să îți dai seama, înveți o tonă de cuvinte noi cât ai zice… balık – peşte!

31. Dă în mintea copiilor! Achiziționează sau roagă să ți se aducă din Turcia cărți pentru copii, care conțin propoziții scurte și cuvinte ușoare și care se potrivesc de minune începătorilor. Începe cu cele mai ușoare și continuă ulterior cu altele din ce în ce mai grele.

32. Copiază-i pe alții! Întreabă-ți prietenii și cunoscuții cum au reușit să învețe limba turcă, fură din secretele lor și aplică-le și tu! Poți citi aici povestea Elenei, prietena noastră care a reușit să învețe singură limba turcă!

33. Împrietenește-te cu vocabularul! Vei remarca foarte ușor faptul că în limba turcă există o mulțime de cuvinte care îți sună deosebit de familiar! Cele mai multe dintre acestea vin chiar din limba franceză, o limbă tare asemănătoare cu româna. În turcă există aproximativ 5000 de cuvinte împrumutate din limba franceză și chiar dacă multe dintre ele au și un corespondent turcesc, poți folosi liniștit varianta care îți este cunoscută. Găsești aici o listă cu aceste cuvinte! Spor la făcut… wow!

34. Cartonașe la purtător! O metodă excelentă de a reține cât mai mult vocabular este să îți faci propriul set de cartonașe: pe o parte scrii un cuvânt în turcă, iar pe verso, traducerea lui în limba română. Ia cu tine aceste cartonașe și testează-ți memoria pe tot parcursul zilei, inventând tot felul de activități, fie pornind de la denumirea în turcă, fie de la cea în română, ține scorul și provoacă-i și pe alții la concurs! Să înceapă distracția!

35. Îmbracă-ți casa în post-it-uri! Te plictisește procesul de învățare al cuvintelor în turcă? Nu renunța, schimbă doar macazul, urmând sfatul nostru! Lipește pe fiecare obiect din casa ta post-it-uri cât mai colorate și cu forme haisoase cu denumirea obiectelor în turcă, astfel: pe șifonier lipește unul cu gardırop, pe cuier unul cu askı, pe oglindă lipește-l pe cel cu ayna și pe hotă pe cel cu davlumbaz. De câte ori te uiți în oglindă pe zi? De multe ori, nu trebuie să ne mai răspunzi pentru că știm deja! Ei bine, tot de atâtea ori vei da cu ochii și de cuvântul în turcă. Vei remarca astfel că fără prea mare efort reții o mulțime de cuvinte! Aplică metoda peste tot: în bucătărie și în baie, în dormitor ori în cămară. Și, dacă ești curajos, umple-ți și sufrageria de bilețele să vadă toată lumea care este adevărata ta pasiune!

36. Păstrează-i aproape doar pe cei care te încurajează! Caută să fii însoțit în procesul de învățare al limbii turce de persoane care te sprijină și te încurajează, care îți înțeleg pasiunea și dorința de a învăța această limbă. Doar aceste persoane te vor ajuta să îți atingi obiectivul. Încearcă să te îndepărtezi sau să nu pui la suflet persoanele care nu înțeleg de ce vrei să înveți limba turca. Nu uita că în comunitatea Turca La Un Ceai găsești întotdeauna prieteni care împărtășesc aceeași pasiune ca și tine, care sunt gata să te susțină și să-ți dea un sfat atunci când simți că este prea greu!

37. Acceptă dificultățile! Ca în orice altă călătorie, și drumul către cunoașterea limbii turce poate fi presărat cu obstacole și dificultăți, momente în care simți că nu mai înțelegi nimic sau în care nu ești mulțumit de progresele făcute. Alege să privești aceste dificultăți ca pe niște trepte care te vor duce către atingerea obiectivului tău. Cu fiecare dificultate depășită ești mai aproape de scopul tău final… așa că învață să iubești momentele grele. Nu te da bătut, continuă, continuă, continuă! Cum spun și turcii: Damlaya damlaya göl olur. ~ Picătură cu picătură se face lacul.

38. Învață în stil propriu! Când vine vorba de a învăța, fiecare dintre noi este diferit. Unora dintre noi le este ușor să lucreze în grup, după un manual complex, cu reguli amănunțit explicate, le place să completeze caiete de exerciții și să aloce mult timp studiului individual. Iar cei care nu pot ține pasul cu această metodă au impresia eronată că, pur și simplu, nu sunt făcuți să învețe vreo limbă străină. Te recunoști poate în acestă situație? Ei bine, atunci este posibil ca ție să ți se potrivească un alt stil de a învăța, cel în care înveți socializând, ascultând și repetând după prietenii tăi. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru. Fiecare suntem diferiți și pentru fiecare dintre noi funcționează o altfel de metodă. Există sute de resurse, activități, metode și oportunități de a învăța, trebuie doar să o găsești pe cea care ți se potrivește ție.

39. Nu te da bătut! Nu te descuraja atunci când un nativ răspunde în limba engleză întrebării tale puse în turcă, e o situație întâlnită frecvent, căci turcii vor să-și exerseze engleza cu fiecare străin care le iese în cale! Și dacă ei se țin tare, așa trebuie să faci și tu și să nu renunți la dorința ta de a practica turca. Continuă să întrebi în turcă și, în final, vei reuși să îi faci să înțeleagă că nu vor scoate de la tine nici măcar un ”Turkish, please!”

40. Fă-ți mica ta Turcie! Înconjoară-te cât poți de mult de Turcia și limba turcă! Adună-ți cărți, ziare, reviste în turcă, prepară rețete turcești, ascultă muzică și radio în turcă, acasă sau în mașină, realizează-ți propriile tale postere cu reguli în turcă, descarcă aplicații pe telefonul mobil care să te ajute să înveți noi denumiri… într-un cuvânt, trăiește în propria ta Turcie și vei vedea cum turca se lipește de tine mai ceva ca vânzătorii de covoare din Istanbul de turiștii americani!

Dragi prieteni ai comunității Turca La Un Ceai, așteptăm cu drag să aflăm de la voi care dintre sfaturile noastre au funcționat în cazul vostru!

Experiențele prietenilor Turca La Un Ceai

Laura:Eu am învățat singură, de dragul limbii în sine și pentru a mă înțelege cu prietenii pe care mi i-am făcut în Turcia. Nu mi s-a părut nicio clipă greu de învățat sau de reținut. Are o muzicalitate deosebită, iar formularea propozițiilor mi se pare logică de fiecare dată. M-au ajutat și serialele turcești pe care prefer să le urmăresc fără subtitrare (care mă distrage) și să mă axez pe ascultarea fiecărui cuvânt și a fiecărei fraze. Ascultarea este extrem de importantă. Și pasiunea. Ne yaparsan yap, aşk ile yap!

Angela: ”Eu am lipit post-it-uri în baie, în bucătărie și urmează să pun în toată casa.”

Yasemin: ”Eu am învățat de la televizor. Când am mers în Turcia, nu știam o boabă de turcă și nu știam dacă neamurile soțului mă înjură sau zic de bine. În trei luni am învățat să vorbesc, să citesc și să scriu. Și, ca de obicei, în orice limbă prima dată înveți prostiile.”

Delia:Ben on dört sene önce evlenip Türkiye’ye yerleştikten sonra kendi başıma kimseden yardım almadan öğrenmeye başladım, 10 kelimeden 7sini anladıysam diğerlerini ne demek olduğunu da anlayarak ögrendim. – Eu acum 14 ani dupa ce m-am casatorit şi m-am mutat în Turcia, am început să învăț singură, fără ajutorul nimănui , din 10 cuvinte dacă înțelegeam 7, deduceam ce înseamnă celelalte trei. Zor ama güzel bir dil. Este o limbă grea, dar frumoasă.”

Simona: ”Am început să învăț limba turcă acum trei ani, când am venit în Turcia. Până atunci, comunicam cu soțul (turc) doar în engleză. Când am venit, a trebuit încet, încet să învăț cuvinte de bază pentru a mă înțelege cu rudele soțului. Apoi, pentru o mai mare aprofundare, am facut timp de zece luni cursuri  la TÖMER de limba turcă pentru străini. Mi-au prins bine. Acum ştiu să mă descurc aici în turcă cu rudele, la magazin, la doctori, cu vecini, etc dar îşi dau imediat seama că sunt străină. Dar, în câțiva ani, cred că o să fiu experta!

Iulia: „Eu am învățat de la profesoara mea minunată de limba turcă, Hasan Neriman, iar dacă pricepi bine de la început legea armoniei vocalice, ai învățat aproape jumătate din materie. Apoi am studiat timpurile și cazurile și m-am ocupat de îmbogățirea vocabularului. Cam așa am procedat eu.”

Le mulțumim mult prietenilor noștri pentru mesajele trimise. Te așteptăm și pe tine! Adresa noastră de e-mail este: suntemaici@turcalaunceai.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!