Cultura turcilor - Obiceiuri

Cate ceva despre Ramazan Bayrami

La finalul lunii de post turcii celebrează Ramazan Bayramı sau Şeker Bayramı – „Sărbătoarea dulciurilor”, denumire datorată prăjiturilor şi baklavalelor pregătite special pentru această ocazie. Şcolile, instituţiile statului şi băncile intră în vacanţă pentru trei zile şi jumătate, iar o mare parte dintre turci pleacă în această perioadă în concediu. Agenţiile de turism pregătesc pachete speciale pentru aceste zile, cu destinaţii atrăgătoare din Europa şi nu numai.

poza 1 ramazan

Înainte de sărbătoarea propriu-zisă, turcii sunt cuprinşi de febra cumpărăturilor, fie că este vorba de cadouri sau de bunătăţi pentru masa festivă, fie de hainele noi pe care le vor îmbrăca cu ocazia sărbătorii (denumite bayramlık), gospodinele îşi curăţă casa şi se pun pe pregătit cele mai gustoase reţete de preparate tradiţionale, frizeria şi coaforul devin locuri neîncăpătoare.

la cumpărături pentru bayram

În prima zi a sărbătorii se serveşte un mic-dejun uşor, pentru a da ocazia corpului să se readapteze la programul normal de servit masa după 30 de zile de post negru ţinut din zori până la apus. Apoi conform tradiţiei musulmane, se plăteste zekat, dania rituală, unul dintre stâlpii islamului, iar bărbaţii merg la moscheile din zonă pentru a spune rugăciunea specifică de Bayram. În următoarele zile turcii au obiceiul de a-şi vizita familiile şi prietenii şi aduc omagii celor dragi care nu mai sunt printre ei.

Copiii şi tinerii sărută mâna celor mai în vârstă membrii ai familiei în semn de respect pentru aceştia. Cei mici au parte de un tratement special în zilele de bayram, ei fiind recompensaţi cu dulciuri, ciocolată sau sume de bani pentru că merg din casă în casă şi le urează „Bayram fericit!” vecinilor. Toată lumea îşi urează: „Bayramınız Kutlu Olsun – Sărbători fericite!”

SFATURI pentru turiştii care vizitează Turcia în perioada Bayramului:

1. Interesează-te care este programul muzeelor şi al obiectivelor turistice pe perioada sărbătorii. Majoritatea dintre ele sunt închise în prima zi iar în următoarele două zile ale bayramului mult mai aglomerate ca de obicei, deoarece tarifele de intrare sunt reduse pentru localnici.

2. Orarul de funcţionare al mijloacelor de transport în comun se modifică pe perioada sărbătorii, aşa că verifică înainte de a-ţi face planuri pentru ziua următoare. Poţi avea surpriza să constaţi că autobuzele şi vapoarele sunt foarte aglomerate, unele firme de transport acordând gratuităţi pe perioada sărbătorii, iar aeroportul principal din Istanbul este mult mai animat ca de obicei.

3. Nu te aventura în centrele comerciale în zilele premergătoare sărbătorii, acestea sunt înţesate de mii de cumpărători grăbiţi să-şi termine la timp cumpărăturile pentru bayram.

4. Nu uita să le trimiţi prietenilor turci urări precum: İyi Bayramlar! sau Ramazan Bayramın kutlu olsun! (dacă te adresezi unei singure persoane) şi Ramazan Bayramınız kutlu olsun! (dacă te adresezi mai multor persoane).

dulciuri pentru bayram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!