Recomandari si sfaturi pentru tine,  Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie

Rafting in Canionul Koprulu din Antalya

Astăzi îți povestim despre experiența noastră cu raftingul în Antalya, în Canionul Köprülü. În primul rând, îți recomandăm să te ”bagi” negreșit la o astfel de experiență, este una inedită, pe care musai trebuie să o încerci, este ceva fantastic! Indiferent dacă ești un împătimit al sporturilor pline de adrenalină sau preferi activitățile ceva mai domoale, raftingul în Antalya trebuie încercat!

Parcul Național Natural în care se află acest canion cu o lungime de 14 km se întinde pe o suprafață de 366 km2, zona fiind declarată parc național în 1973. Apa din canion atinge în unele locuri o adâncime destul de mare, așa că ține-te tare de frânghia din barcă și în niciun caz nu-ți lăsa pe mal vesta de salvare!

Există diverse firme care organizează aceste excursii de o zi, în pachetele respective intrând transportul până la canion, un prânz tradițional cu pește proaspăt de râu – cel mai adesea păstrăv, foarte apreciat în zonă – echipamentul de protecție, barcă, persoană experimentată și instructaj. Poți cere oferte pentru rafting la recepția hotelului unde ești cazat, sau te poți interesa din timp, înainte de plecarea în Turcia. Nu se pune problema să nu găsești nimic! Caută, de exemplu, Koprulu Kanyon Rafting și peste ce oferte dai!

Nu te lăsa păcălit de apele line ale râului, la următoarea cotitură lucrurile se precipită și vei da peste ape extrem de învolburate!
Să înceapă aventura!

Vei face rafting de obicei cu mai multe persoane. În cazul în care este vorba despre un grup organizat, în barcă urcă 8 persoane, plus cârmaciul. Îți recomandăm să asculți cu mare atenție instrucțiunile pe care le primești la început, deoarece pe parcursul aventurii totul se întâmplă extrem de repede și va trebui să reacționezi instant la indicațiile cârmaciului.

Din păcate, nu vei avea cum să faci fotografii pe parcursul aventurii, așa că și fotografiile pe care le vei admira în acest articol sunt realizate înainte sau după rafting-ul propriu-zis, ori în pauza de prânz. Turcii însă s-au gândit cum să rezolve această problemă a turiștilor dornici să aibă amintiri din timpul aventurii lor. Astfel că vei remarca pe parcursul traseului tineri fotografi cățărați pe te miri ce stânci sau creangi de copac care nu ratează momentul în care te ”afli pe val”. La finalul aventurii, vei remarca cum masa de la popasul tău se umple pe neașteptate cu zeci de fotografii profesioniste în care vei vedea, plin de uimire, că tu ești în rolul principal! N-ai prea mult timp de stat pe gânduri pentru că riști să rămâi fără nicio amintire, așa că mai bine te lupți cu ceilalți turiști să apuci cele mai reușite cadre.

Pune-ți frica în cui și… la vale!
Pe parcusul aventurii te vei întâlni cu alte grupuri de turiști, iar distracția maximă este să încingeți o bătaie strașnică cu apă. Ar fi plăcută dacă apa râului nu ar fi mai rece decât gheața! 🙂
Bărci cu grupuri de turiști

În afară de rafting-ul propriu-zis, ghizii-cârmaci vor face câteva opriri pentru alte tipuri de activități, destinate mai cu seamă curajoșilor:

  • să sari în apă de pe vechi poduri romane, aflate în canion
  • să străbați în șir indian râul extrem de rece, ajutându-te de o frânghie groasă în apa care-ți ajunge mai sus de piept
  • să te dai cu liana
  • să te salvezi din râu, după ce unul dintre cârmacii glumeți ți-a făcut o glumă și te-a aruncat peste bord!

Fericit că nu ai murit înecat în apele adânci ale râului, te îndrepți apoi către locul de popas, acolo unde te așteaptă delicioasa masa de prânz!

Popasul mult așteptat pică la țanc! Vestele de salvare sunt puse la uscat.
La adăpost, ne distrăm privind bătaia cu apă încinsă de celelalte grupuri.
Prânzul binemeritat are gust dumnezeiesc după așa o aventură!
Păstrăvul în foi de viță nu a avut niciodată un gust mai bun! Multă lămâie și stomacul tău este în extaz!

Ce să faci la rafting:

  1. Ia-ți sandale decupate cu închizătoare, în locul șlapilor care îți alunecă din picioare. Există mari șanse ca șuvoaiele de apă să îți ia pur și simplu din picioare papucii de plajă, iar șansele de a-i putea recupera sunt egale cu zero. Dacă însă râul te-a prins pe picior greșit, turcii sunt imediat alături de tine să te ajute, oferindu-ți dintr-o roabă pe care o plimbă dintr-o parte în alta o altă o pereche de șlapi, mai puțin frumoasă decât ce aveai tu, dar mult mai scumpă! Asta e, n-ai ce face, dacă te-a părăsit norocul și apa ți-a luat șlapii, trebuie să cumperi. Pe pietrele ascuțite din canion n-ai cum umbla desculț. Ideal ar fi, totuși, să îți cumperi din timp încălțăminte specială pentru rafting.
  2. Păstrează pe tine doar costumul de baie, oricum te vei uda până la piele. Nu intra în canion cu pantaloni, tricouri, rochii, pălării, șepci, toate se for face fleașcă și îți vor ține rece pe parcursul aventurii.
  3. Ia cu tine în bagajul pe care îl lași la mașina firmei organizatoare unul sau două schimburi de haine plus minim un prosop. Va fi nevoie să te schimbi la finalul sau chiar și pe parcursul zilei.
  4. Așteaptă-te ca apa să fie extrem de rece!
  5. Încearcă toate experiențele pe care ghidul ți le propune, sunt experiențe inedite.
  6. Tocmește-te pentru fotografiile și CD-urile cu filmulețe care îți sunt oferite la finalul excursiei, vânzătorii nu se lasă cu una – cu două, dar, în final, sigur scoți o reducere bunicică față de prețul destul de piperat cerut de ei!
  7. Dacă firma organizatoare nu îți oferă, întreabă de unde poți închiria costume de neopren. Acestea sunt ideale pentru o astfel de incursiune pentru că te protejează de apele reci ale râului. Alege-ți măsura potrivită pentru costumul de neopren, acesta nu trebuie să îți fie larg.
  8. Rezervă-ți locurile la rafting online, sunt mult mai ieftine decât la hoteluri.
  9. Lasă în camera de hotel lucuririle de valoare și sumele mari de bani. Ia cu tine doar ceva mărunțiș pentru a achiziționa ceva de băut și eventual o fotografie- două.
  10. Asigură-te că firma alături de care mergi oferă și cască de protecție, toate îți dau vâsle și vestă de salvare, însă nu toate echipează turiștii și cu căști de protecție.
  11. Înoată doar în locurile recomandate de ghizi.

Ce să nu faci la rafting:

  1. Nu îți lua la rafting bijuterii, ceasuri, accesorii, ochelari de soare. Lasă-le pe toate la hotel, altfel s-ar putea să le pierzi în râu.
  2. Nu te machia înainte să pleci la rafting, nu există practic nicio șansă să-ți stea bine machiajul după ce șuvoaile de apă te lovesc în față.
  3. Nu te panica dacă se întâmplă să cazi din barcă. Ai vestă de salvare care te aduce la suprafață, iar cârmacii sunt înotători pricepuți, ei vor sări imediat să te recupereze în cazul unei situații periculoase. Totuși, este mai bine să te asiguri că faci tot ce poți să stai ÎN barcă. Dacă nu ai mai făcut rafting, trebuie să știi că aventurierii stau pe marginea bărcii, și nu în interiorul bărcii, așa că există șanse să îți pierzi echilibrul și să te pricopsești cu o bălăceală!
  4. Nu lăsa la hotel crema de protecție solară, pentru că aceasta te va salva de eventualele arsuri. Folosește-o generos pe tot corpul și, mai ales, pe față.
  5. Nu porni în această aventură dacă ai copii mici. Adolescenții peste 14-15 ani se vor distra însă de minune, bineînțeles, însoțiti de adulți.
  6. Nu te lăsa păcălit de multitudinea de vânzători aflați de-a lungul canionului, de cei de la restaurante sau de la firmele care vor să îți vândă diverse tururi pe râu, acestea sunt exagerat de scumpe, iar prețurile sunt special făcute special pentru turiștii care nu se uită la bani.
  7. Nu cumpăra DVD-ul de 20 de euro așa cum îți este recomandat să faci la finalul aventurii, de multe ori acesta este… gol!
  8. Nu pleca la rafting dacă nu îți place să fii udat cu apă rece, dacă crezi că nu vei gusta glumele cârmacilor, cei care își aleg o ”victimă” pe care o aruncă în apă.
  9. Nu plăti mai mult decât merită pentru o astfel de aventură. Dacă faci rezervare online, prețul pentru rafting de persoană ar trebui să fie undeva în jurul sumei de 18 euro.
  10. Nu te aștepta la o plimbare liniștită pe râu, cu admirarea în pace a frumuseților naturii, de obicei vor fi țipete, râsete, gălăgie mare, cârmaci care se dau în spectacol. Dacă ești sensibil la aceste aspecte, informează-te din timp și alege firma care se potrivește stilului tău de distracție.

Poți opta să continui aventura înscriindu-te la jeep safari organizat în a doua parte a zilei.

Lăsăm în urmă cu regret bărcuța care ne-a generat atâtea momente frumoase!
Alte grupuri de turiși își încep sau îți termină aventură pe râu. Toți sunt veseli și plini de adrenalină!
Peisaje frumoase pe drumul de întoarcere de la canion

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!