Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Denisa – Istanbulul este orasul sufletului meu

De fiecare dată când primim impresii de călătorie din partea voastră, prietenii TurcaLaUnCeai, o luăm la pas alături de voi, cutreierăm locuri prin care am fost sau la care visăm să ajungem într-o bună zi! Comunitatea TurcaLaUnCeai s-a transformat uşor, uşor, într-un loc atât de frumos, încât nici nouă nu ne vine să credem, într-un loc în care îţi tragi sufletul şi te regăseşti. Cel puţin, aşa simţim noi. Departe de zgomotul mediatic a luat naştere un colţişor de care simţi că aparţii, în care îţi încarci bateriile şi cunoşti oameni frumoşi şi locuri deosebite!

Denisa este nouă în comunitatea noastră, dar rândurile pe care ni le-a trimis, ne-au făcut să o simţim foarte aproape de inima noastră! De aceea, am decis să dedicăm postarea de astăzi impresiilor ei de călătorie în magicul Istanbul, oraşul ale cărui poveşti ne gâdilă urechile de fiecare dată!

„Citind atâtea poveşti frumoase scrise de prietenii acestei pagini, m-am gândit să să vă împărtăşesc puţin din ceea ce înseamnă iubirea mea pentru Istanbul şi, implicit, pentru Turcia. Dintotdeauna pot spune că am fost atrasă de lumea aceasta a Orientului, am fost mereu foarte curioasă când a venit vorba de cultura, istoria, muzica şi bucătăria turcească dar cireaşa de pe tort a fost marele, grandiosul film serial „Süleyman Magnificul”! Vizionându-l simţeam că fac parte din acea lume. Aşa a încolţit în mintea mea şi dorinţa primei mele vizite la Istanbul. Împreună cu soţul meu locuiesc în Cipru, aici avem locurile de muncă, aşa că am zburat la Istanbul prin Ciprul de Nord, până la Aeroportul Sabiha Göçen. Am luat autobuzul până în Kadıköy, dacă nu greşesc, ca să putem admira liniştiţi şi partea asiatică, unde se află acest aeroport.

Este un oraş care îmi va rămâne în suflet pe viaţă, totul acolo m-a impresionat: de la casele normale şi până la clădirile şi blocurile imense de sticlă, cu zeci de etaje care pur şi simplu ne-au tăiat răsuflarea, la priveliştea Istanbulului ni se deschidea larg în faţa ochilor… Ajunşi la feribot pentru a traversa superbul Bosfor, am descoperit în zare măreaţa Ayasofya, Palatul Topkapı, Moscheea Albastră, Moscheea Süleymaniye… Yeni Cami… ah, atâtea frumuseţe, atâta linişte sufletească, mă simţeam acasă, eram parte din acel întreg, simţeam asta, pentru mine era clar în acele momente că aveam în arborele meu genealogic strămoşi turci…

mezei 3

Din zori şi până la apusul soarelui, am vizitat pe nerăsuflate, moscheile, haremul din Palatul Topkapı, mormântul sultanului Süleyman şi pe cel al lui Hürrem, Marele Bazar, Bazarul de mirodenii, am mâncat în Eminönü balık ekmek – sandvişul acela delicios cu peşte la grătar, – o bunătate! Apoi în altă zi traversând Podul Galata am ajuns în Taksim, unde am găsit o altă lume, dar plăcută şi ea, multe magazine de unde am cumpărat celebrul rahat turcesc şi multe suveniruri. Am ajuns până şi la vestitul centru comercial Cevahir – superb loc! Nu am putut pleca acasă până nu am făcut o frumoasă croazieră pe Bosfor! Totul a fost foarte frumos, iar acum ne dorim să revenim aici în fiecare an, în Istanbul, locul în care ne-a rămas sufletul!

Cât despre mâncare… pot spune că am mâncat peste tot, de la micile localuri din colţ de stradă la restaurante, iar peste tot bucătăria este divină! Am făcut cumpărături din Marele Bazar, în zona Taksim şi în mall-uri, iar pentru că am găsit atâtea lucruri interesante am fost nevoiţi să mai cumpărăm o valiză! Turcii sunt oameni minunaţi, am mare drag de ei, în zonele turistice mulţi ştiau chiar şi câteva cuvinte în română, ne-au făcut să ne simţim la superlativ!

mezei 2 mezei 1 Mezei 5 Mezei 410799256_483733341768762_1973739324_n 10735694_483733355102094_327337573_n

Îmi cer scuze, poate nu am aşternut aşa cum mi-aş fi dorit aceste gânduri, dar atunci când aduc vorba de Turcia, vreau să scriu şi să cuprind cât mai multe! Am rămas plăcut surprinsă când mi-am dat seama că iubesc chemarea aceea la rugăciune, cea care răsună de cinci ori pe zi din vârful minaretelor semeţe, parcă o şi înţelegeam… Iar despre mirosul covrigilor proaspeţi şi al ceaiului ori cafelei turceşti ce să mai spunem? Atât de mult ne-a marcat Istanbulul, încât am hotărât ca atunci când vom ieşi la pensie, ne vom muta în Istanbul şi putem spune că este o decizie irevocabilă!

Vă mulţumesc pentru că existaţi! Aflu foarte multe lucruri de la voi, sunteţi minunaţi! Vă iubesc şi vă stimez!”

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!