Despre proiect

Zarva dulce din bazarul turcesc împănat de produse. Clinchetul linguriţei subţiri fremătând în paharul delicat arcuit. Gustul inconfundabil al condimentelor turceşti care ridică la rang de delicatesă orice preparat îţi trece prin minte. Briza mării care aduce cu ea poveşti de iubire nemaiîntâlnite. Felul lor de a fi. Pasiunea cu care îşi cheamă sufletul pereche. Toate au stat la baza a ceea ce înseamnă astăzi TurcaLaUnCeai. Dacă ai călcat pe pământ turcesc, atunci cunoşti sentimentul: o nostalgie doar de tine înţeleasă cu adevărat, complice, amară şi totuşi râvnită. Un paradox. De cum te desparţi de Turcia, ai sentimentul că vrei înapoi de unde ai plecat, că aparţii acelui loc, că… în altă viaţă ai locuit acolo.

N-am uitat câtuşi de puţin momentul în care ideea înfiinţării comunităţii TurcaLaUnCeaui ni s-a înfiripat în suflet. Se întâmpla într-o zi ca oricare alta, pe 25 mai 2013! La început voiam să deschidem o fereastră către un univers căruia îi duceam dorul, către mica noastră Turcie… În primă fază, proiectul a fost gândit doar pentru noi, pentru sufletul nostru, apoi ne-a venit ideea că ar fi fantastic să găsim fraţi în dulcea noastră „suferinţă”, alţi camarazi care să ne însoţească în această frumoasă călătorie… Şi aşa am pornit la drum, şi niciun moment nu am aşteptat nimic în schimb. Reacţiile voastre ne-au surprins şi ne-au bucurat deopotrivă! Ce-am câştigat de pe urma acestei activităţi? „Nimic!” ne-au atras atenţia mulţi cunoscuţi. „Totul!” vine de fiecare dată răspunsul nostru prompt. Am câştigat prieteni, inimi, experienţe minunate, încrederea voastră, o tonă de energie pozitivă… E puţin lucru?

N-ai cum să ajungi aici dacă faci asta pentru a primi vreo răsplată, recompensă ori beneficiu. Şi asta poate fi explicaţia sutelor de reacţii pozitive pe care le-am strâns de-a lungul timpului. Avem multe planuri, dar le vom dezvălui pe măsură ce ele vor prinde contur. Putem însă să vă spunem că cel mai mult ne dorim să transformăm TurcaLaUnCeai în cea mai documentată platformă dedicată învăţării limbii turce şi acumulării de informaţii despre Turcia şi tot ce ţie de ea. Am ţinut mereu ştacheta sus de tot, am oferit şi am cerut respect de fiecare dată. Am înlăturat voit toate comentariile care nu se potriveau cu abordarea noastră vis-a-vis de o comunicare cu bun-simţ. Am făcut acest lucru din respect pentru munca noastră şi din respect pentru vizitatori şi prieteni, dorinici să se relaxeze şi să înveţe într-un mediu prietenos.

Adie vântul pe străzile drepte, flancate de platani din Ankara. Eşti departe de casă şi totuşi simţi că abia acum ai descoperit-o cu adevărat. Cum e posibil? Feţele oamenilor, unghiurile minaretelor pe cerul adormit, un proverb al cărui înţeles te pune pe gânduri, rimt de muzică venit din depărtare… toate-ţi sunt familiare. Le-ai mai trăit cândva, nu-i prima oară. În altă viaţă…

Mai multe despre noi

Proiectul a fost inițiat de câțiva profesori autorizați de limba turcă din București, de naționalitate română. Sfaturile și informațiile pe care le vei găsi pe site sunt, deci, venite din partea unor profesioniști. Proiectul nu este afiliat, finanțat sau sponsorizat de nicio asociație, fundație sau instituție din România sau din Turcia. Toate recomandările și menționările de mărci reprezintă părerile noastre sincere.

Poți lua legătura cu noi scriindu-ne un mesaj pe adresa: suntemaici (@) turcalaunceai punct ro

Te așteptăm cu drag să ne fii alături! La un ceai, la o vorbă, la un sentiment…


8 comentarii

 • Constantin O

  Mii de multumiri pentru acest blog , am invatat foarte multe din el si inca invat. Am descoperit cam tarziu civilizatia si cultura turceasca, din pacate pentru noi sant o alta lume complet diferita de a noastra. Inca o data va rog sa primiti multumirile mele pentru efortul pe care la-ti facut si-l faceti cu realizarea acestui blog.

  • launpahardeceaiturcesc

   Constantin, ce mesaj frumos! Au ajuns cu bine la destinatar, cel care s-a simţit foarte bine dupa ce le-a citit! 🙂 Ai mare dreptate, este mult de muncă, dar când faci totul cu pasiune parcă nici nu-l simţi! Turcia este ca o oază de linişte şi optimism în care ne revigorăm de fiecare dată. Bine ai venit alături de noi în această călătorie frumoasă!

 • Elena Baicu

  Şi eu mă bucur ENORM că am reuşit şi reuşesc să învăţ de la voi multe informaţii frumoase despre Turcia şi despre Turci.Turca este o limbă cu totul FERMECĂTOARE!!!

 • Dani

  Foarte interesant blogul ! Postati si poezie turca va rog. Am descoperit poezia turca in serialul Suleyman Magnificul si de atunci ascult cu mare placere muzica turca (in special cea de film pt ca e tradusa ).Spor in toate!

  • launpahardeceaiturcesc

   Mulțumim, dragă Dani! Încercăm să abordăm și poezie turcă! Numai bine, pe curând! O îmbrățișare sinceră! 🙂

 • Ella

  Dragii mei,
  Am descoperit de câteva luni acest blog, mai exact la revenirea din vacanța din Turcia. M-a fascinat această lume deosebită si minunatul Istanbul – pe care îl văzusem doar la televizor şi în care am poposit doar o zi. Drept urmare am hotărât să aflu mai multe despre Turcia şi am dat peste voi din întîmplare. In fiecare zi caut noutățile de pe blog şi încerc să asimilez cât mai multe expresii şi cuvinte pe care să le folosesc intr-o viitoare excursie prin Istanbul.
  Vă multumesc pentru articolele despre tradițiile si locurile fascinante. Mă fac să visez cu ochii deschisi!
  Faceți o treabă minunată şi sper să ne bucurați sufletele în continuare!

 • Alina

  Ma bucur din suflet ca existati !In fiecare zi invat cate o expresie sau cuvinte, seara vizionez filme sau seriale turcesti. Iubesc Turcia pentru ca banuiesc ca am trait o alta viata acolo. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!