Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri,  Curiozitati,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Lucruri cotidiene din viața turcilor – diferite față de ce ne așteptăm

Larisa, prietena comunității noastre din Izmit și care ne-a trimis multe corespondențe minunate pentru siteul nostru turcalaunceai.ro, a revenit astăzi cu o listă interesantă!

„În curând se împlinește un an de când locuiesc în Turcia, alături de soțul meu. Zilele trecute am primit de la el următoarea întrebare: „Ce crezi că ai învățat despre Turcia într-un an de zile?” Sunt multe, multe lucrurile învățate, însă am compus o listă a „lecțiilor personale” acumulate în acest an, trăind în Turcia. Lista este mult mai stufoasă, însă pentru voi am creat o selecție. 30 la număr!

1. Scaunele tapițate ale autobuzelor de aici. Asta îmi reamintește că, deși avem autobuze frumoase în București, ar fi nemaipomenit să aibă scaunele tapițate.
2. Aile ikamet. A-ți lua permisul de ședere în Turcia s-a dovedit a fi mult mai simplu decât mi-am închipuit că va fi.
3. Periodic îmi amintesc că urmează să aplic din nou pentru el.
4. Dacă îți vin piesele de mobilier acasă atunci când ești singură, a-i pofti în casă pe cei responsabili cu montarea pieselor, este văzut de către vecini sau socrii ca fiind ceva rușinos.
5. Chiar cei responsabili cu montarea mobilierului se vor simți stânjeniți pe tot parcursul muncii prestate, lucrând cu o viteză incredibilă.
6. Perdelele duble. Turcii țin tare, tare mult la intimitate. Să nu care cumva să nu fie trasă și perdeaua secundară atunci când începe sa se întunece afară.
7. Limon kolonyası. Pentru mine este pur și simplu varianta mai fericită a „spirtului” românesc. Absolut tot ce este de dezinfectat, o face nemaipomenit de bine limon kolonyası.
8. Soacrei mele i se pare cel puțin ciudată „descoperirea” mea.
9. De fiecare dată când mergem în vizită la părinții soțului meu, primesc de la soacra mea o pereche de pijamale, explicația fiind că: „cele anterioare s-au învechit”, fie le pot lua acasă cu mine, fie renunț la a le mai purta, doar pentru a mă putea bucura de cele (mai) noi.
10. Am strâns opt perechi de pijamale până în prezent. Ar trebui calculate și cele aduse în dar atunci când ei vin la noi?
11. Cumnata mea comunică cu mine în limba engleză atunci când suntem singure, iar apoi exclusiv in limba turcă când stăm cu toți împreună.
12. Unele femei de aici atunci când merg la cineva în vizită, își aduc papucii de acasă.
13. Soacra mea are peste 50 de perechi de papuci care sunt gândiți pentru fiecare membru al familiei sau vizitatori în felul următor: primesc o pereche de papuci pentru interiorul casei, o pereche pentru holul casei iar una pentru curtea casei. Ca bonus, primești și o alta pereche de papuci pentru mersul la cumparături sau explorarea satului.
14. De fiecare dată mă încurc în perechile de papuci.
15. De fiecare dată soacra mea mă „prinde” atunci când uit sa folosesc papucii pentru holul casei.
16. Turcilor li se pare tare ciudat atunci când, pe lângă deliciosul ayran, comand și un suc sau apă. Ayranul nu îmi poate potoli senzația de sete.
17. Viteza de care trebuie să dai dovadă la casieria oricărui magazin din Turcia atunci când îți pui produsele cumpărate în pungă. Să nu își piardă răbdarea următorul client!
18. Turcii adoră să povestească ore în șir lucruri banale.
19. La început am fost foarte atrasă de limba turcă, apoi am simțit că nu doresc sa o mai aud, ca în final să realizez că am început sa comunic lejer în limba turcă.
20. Aici serialele turcești nu mai au același farmec pe care îl aveau atunci când le urmăream din România.
21. Cei mai grozavi amici îi găsești la aprozar.
22. La început văzând că ești străin, se vor oferi să îți aleagă ei fructele și legumele.
23. Când vor realiza că ești localnic, nu o vor mai face.
24. Prietenii noștri sau vecinii sunt fascinați de România și nu prea înțeleg de ce am ales să locuim aici.
25. Turcii se plâng de foarte multe lucruri.
26. În același timp ei sunt si recunoscători, rostind des çok şükür.
27. În Turcia nu am experimentat disconfortul privirilor bărbaților asupra mea, așa cum mi se întâmplă în România.
28. Dacă îți vei suna socrul în ziua de vineri pentru a-i ura Hayırlı Cumalar, va spune tuturor că românii au același suflet ca și turcii.
29. Să nu subestimez vigurozitatea turcoaielor în ziua de joi a săptămânii, atunci când în magazinele lanțului A101 sunt aduse produse noi.
30. Banca de împrumut a turcoaicelor. Se formează un grup de prietene, vecine sau chiar rude şi se efectuează un cerc al vizitelor şi plăților acompaniate de preparate turcești, cafea şi ceai. Fiecăreia îi vine rândul de a fi vizitator şi musafir. Când eşti musafir aduci bani. În felul asta fiecare ajunge să aibă un ban de rezervă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!