Ghid complet – Tot ce trebuie sa stii despre Ramazan
Sunt destul de obosit şi-mi simt capul greu. E aproape ora zece. Ziua de ieri a fost destul de ciudată, a trecut mai greu decât celelalte, a fost şi foarte foarte cald, aşa că am preferat să rămân la birou în preajma aparatului de aer condiţionat şi, în plus, încercam să mă concentrez la cele trei noi contracte pe care trebuia să le finalizez până la ora cinci după-amiaza şi să nu mă las învins de durerea de cap care se încăpăţâna să-mi dea târcoale.
De Iftar ne aşteaptă familia lui Burak, ai lui ne-au rugat încă de acum trei zile să nu ne facem alt program iar la cât de bine şi de mult găteşte mama lui, presimt că va fi o noapte destul de lungă. Reflect câteva secunde la cel mai scurt drum către zona în care stă Burak, căci seara, înainte de Iftar, va fi o aglomeraţie de nedescris, cu toată lumea care se va grăbi să ajungă acasă. Apoi ieşim şi cu ceilalţi în oraş, a treia noapte la rând. Când mă gândesc la cât de fericit sunt când stau cu ai mei sau cu prietenii în aceste nopţi speciale, îmi amintesc ce mult iubesc Ramazanul. Prefer să nu mă trezesc de Sahura, ci să mă culc mai târziu şi să mă scol cât mai târziu. Mă simt puţin vinovat, căci pot ajunge la firmă cu o oră, două mai târziu decât ceilaţi, dar încerc să fiu cât mai drăguţ cu toată lumea, care oricum este puţin mai tensionată şi mai nervoasă ca de obicei. Cel mai greu le este celor care, obişnuiţi să fumeze, sunt nevoiţi acum să ducă o luptă destul de acerbă cu ei înşişi să să nu se gândească la ţigară. Mă bucur că nu sunt în locul lor.
În timp ce-mi verific portofelul, primesc un mesaj de la Ali, îmi spune că băiatul – care a împlinit de curând 9 ani – s-a decis să ţină postul pentru prima dată. Îi scriu că sunt bucuros pentru ei şi zâmbesc în colţul gurii, în timp ce-mi ridic încet ochii şi privesc pe fereastră la cei doi copii care bat mingea pe trotuarul de vis-a-vis, în soarele puternic al dimineţii. Îmi amintesc de anul în care am început să ţin şi eu, eram atât de mândru de mine când mergeam împreună cu cei mari la geamie… Mi-am amintit şi de anul în care am avut probleme cu tensiunea şi doctorul mi-a interzis să ţin postul şi, deşi nu m-am simţit împăcat făcând asta, am plătit suma necesară la fundaţie.
Acestea ar putea să fie cu uşurinţă cuvintele şi gândurile unui tânăr turc care ţine post în perioada Ramazanului sau, altfel spus, introducerea perfectă în cel mai complet ghid despre Ramazan. Lectură plăcută!
CE INSEAMNA POSTUL DE RAMAZAN?
Ramazanul – este cea mai importantă şi cea mai aşteptată sărbătoare religioasă din Turcia, o lună în care musulmanii ţin post de la răsăritul şi până la apusul soarelui, se roagă, îşi cer iertare cunoscuţilor, petrec mai mult timp în compania familiei şi a prietenilor. Este considerată luna iertării şi a milei iar în această perioadă musulmanii îşi amintesc că fără Allah, omul nu reprezintă nimic. În această lună sfântă musulmanii încearcă să se abţină de la tot ce înseamnă viaţa pământească şi să se apropie de îngeri, care nu beau şi nu mănâncă, ci doar se roagă şi îl slăvesc pe Allah.
Această lună celebrează perioada în care Profetul Mohammed a primit revelaţia coranică de la Allah. Tradiţia spune că acesta i-a dictat Profetului primele cinci versete din Coran.
CAND SE ŢINE POSTUL? CÂT DUREAZĂ EL?
Perioada celebrării postului are loc în a noua lună a calendarului islamic, care este diferit faţă de cel gregorian, data începerii acesteia schimbându-se de la an la an. Sfârşitul postului este celebrat cu mare fast prin trei zile de mare sărbătoare Ramazan Bayramı sau Şeker Bayramı – Sărbătoarea Dulciurilor, perioada în care majoritatea turcilor pleacă în vacanţă.
MAI MULTE DESPRE POST
– Postul înseamnă abstinenţa de la mâncare, băutură (deci inclusiv apă), fumat şi relaţii intime de la răsăritul şi până la apusul soarelui. Sunt scutiţi de post copiii, bolnavii, femeile însărcinate şi cei care călătoresc, toţi aceştia urmând să „recupereze” zilele de post într-o altă perioadă. Postul este considerat un mijloc de curăţire turpească şi sufletească, un exerciţiu de autocontrol.
– Postul înseamnă ca nimic să nu atingă sau să treacă de buze, cu două excepţii: gura trebuie cătită pentru că înainte de rugăciune este necesar să se facă o abluţiune (spălare) a corpului care constă şi în clătirea gurii de trei ori. De asemenea, când este foarte cald afară, este permisă clătirea gurii, însă în ambele cazuri trebuie avută foarte mare grijă pentru a nu se înghiţi nimic. Ca o curiozitate, şi înotul sau injecţiile sunt, de asemenea, interzise celor care ţin post.
– Musulmanilor nu le este îngăduit în această perioadă să mintă, să jignească, să gândească rău despre altcineva sau să blesteme. Ei trebuie totodată să evite conflictele şi să nu intre în dispute.
– În fiecare an, luna postului se celebrează cu 10 zile avans faţă de anul anterior. Uneori, postul se derulează într-o lună de iarnă, când ziua este scurtă iar numărul orelor de la răsărit la apus este mai mic şi postul mai uşor de ţinut. În 2014, postul pică în cea mai caldă lună a anului, iulie, când temperaturile extreme din unele zone ale Turciei, de până la 50 de grade, fac ţinerea lui destul de dificilă. Ultima dată când postul a picat în timpul verii a fost în anul 1979, următorul post în luna august, spre exemplu, se va ţine abia în anul 2043!
CARE SUNT OBICEURILE TURCILOR ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ?
– La apusul soarelui, după cea de-a patra chemare la rugăciune din zi, turcii se strâng alături de familie sau prieteni şi „recuperează” cumpătările din timpul zilei, printr-o masă specială, pentru ei – un prilej de bucurie deplină. Această masă se numeşte İftar, iar ora exactă la care turcilor le este permis să înceapă să mănânce este anunţată la televizor, în ziare şi la moschee, pe ale cărei minerete se aprind lumini verzi. Această oră diferă de la oraş la oraş, datorită distanţelor mari între acestea.
– Alte familii preferă să iasă de Iftar în zone înverzite şi să întindă adevărate picnicuri cu multe feluri de mâncare.
– Corturi imense sunt ridicate de către municipalităţi în centrele oraşelor pentru a servi masa de Iftar oamenilor nevoiaşi sau persoanelor care se află din întâmplare în zonă şi care nu au unde să mănânce la ora la care se dă dezlegarea la post.
– Oraşele prind viaţă după lăsarea întunericului, străzile, restaurantele şi localurile vuiesc de oameni plini de vervă, nerăbdători să servească masa de seară în compania prietenilor sau a familiei. Restaurantele şi localurile pregătesc meniuri speciale pentru Iftar.
– Spre exemplu, în fiecare seară în Sultanahmet – Istanbul poţi fi martorul unei atmosferi de sărbătoare, meşteşugari, vânzători şi cântăreţi ambulaţi, familii cu copii, toţi se strâng aici pentru a simţi spiritul sărbătorii, pentru a mânca preparatele tradiţionale, a degusta o îngheţată sau doar pentru a savura un ceai. Se organizează mici scenete de teatru tradiţional otoman, mini-concerte cu copii şi multe altele! Merită cu adevărat să te aventurezi aici!
– Firmele cu un număr mare de angajaţi organizează o mare masă de iftar, la care sunt invitaţi toţi angajaţii şi familiile lor.
– În această perioadă se desfăşoară pelerinajul de la Mecca – cetatea sfântă a musulmanilor.
– „Ramazan Davulcuları” sunt cei care colindă străzile oraşului înainte de Sahura şi în trezesc în sunet de tobă – davul – pe musulmani pentru a-i anunţa ultima oară când pot mânca înainte de răsăritul soarelui.
– Perioada de Ramazan echivalează cu un număr crescut al accidentelor rutiere, cu creşterea preţurilor şi cu o cenzură mai mare a emisiunilor şi a filmelor de la televizor.
– În luna Ramazanului, musulmanii fac mai mult ca de obicei acte de caritate şi încearcă să-i ajute pe cei nevoiaşi. Patronii de restaurante donează mâncare celor mai săraci iar cei care sunt singuri de Ramazan vor fi invitaţi în casele prietenilor sau ale vecinilor pentru a avea companie într-o perioadă atât de specială.
– Moscheile sunt decorate cu lumini şi cu citate şi care îi îndeamnă pe musulmani la speranţă, rugăciune şi mărire lui Allah. În imagine, Sultan Ahmet Camii, pe care stă scris cu lumini: Şefaat Ya Resul Allah – „Intervino pentru noi, Profet al lui Allah”.
– Musulmanii sunt încurajaţi să citească tot Coranul pe perioada postului şi să mediteze asupra lui. Înainte de Iftar, putem vedea un număr impresionant de bărbaţi citind pasaje din Coran în moschee. După ultima strigare la rugăciune din noapte, urmează teravih namazı, o rugăciune spusă doar în perioada Ramazanului.
– Cozi imense se formează în faţa brutăriilor – fırın – de unde turcii îşi cumpără seară de seară pâinea preparată special pentru această perioadă – Ramazan Pidesi – o lipie moale şi pufoasă, cu desene geometrice pe suprafaţa ei.
– De regulă, turcii încep masa de Iftar consumând curmale, apoi beau apă, după care urmează mâncăruri uşoare precum o salată sau o supă iar mai târziu în noapte cina propriu-zisă, cu preparate speciale şi cu dulciuri.
SFATURI PENTRU TURISTI SI PENTRU CEI CARE NU TIN POSTUL
1. Nu trebuie să-ţi amâni călătoria în Turcia dacă aceasta se nimereşte în perioada postului căci vei rata o experienţă deosebită. Este însă recomandat să ţii seama de tradiţiile şi obiceiurile din această perioadă. În oraşele mari, precum Istanbul, Ankara sau Izmir, numărul persoanelor care ţin post este mai scăzut iar restaurantele şi cafenele rămân deschise turiştilor. În celelalte însă, vei înţelege mai bine ceea ce înseamnă postul, majoritatea restaurantelor fiind închise de-a lungul zilei.
2. Evită pe cât mai mult posibil să fumezi, să mănânci, să bei sau să vorbeşti despre mâncare în faţa celor care ţin post. Este lipsă de respect faţă de aceştia. Poţi servi masa într-un restaurant care este deschis turiştilor şi care are jaluzelele trase.
3. În oraşele mai mici sau în cele mai conservatoare, în care nu poposesc turişti, este normal să observi restaurantele şi localurile închise până seara, aşa că interesează-te din timp unde ai putea mânca în timpul zilei.
4. Atenţie sporită la trafic, care este mai aglomerat ca de obicei, iar şoferii sunt mai nervoşi. Cei care au ţinut post o zi întreagă se concentrează mult mai greu şi de aceea creşte şi numărul accidentelor auto.
5. Doamnele sunt sfătuite să nu se îmbrace strident în această perioadă, să evite să circule singure, excepţie făcând staţiunile de vacanţă. La intrarea în moschei, acestea trebuie să-şi acopere capul cu un batic.
6. Există terase şi localuri frecventate doar de bărbaţi, spre exemplu, de cei care se strâng să ia masa de Iftar. Încearcă să eviţi astfel de locuri din respect pentru intimitatea şi confortul lor.
7. Acceptă invitaţia turcilor de a servi masa de Iftar la ei acasă, la un banchet organizat la restaurant sau în oraş. Ei sunt nerabdători să împartă bucuria acestor momente speciale şi să le arate tradiţiile lor străinilor. Vei avea parte de o experienţă de neuitat.
8. Încearcă să nu comanzi alcool, ci să optezi pentru un suc de fructe sau o altă băutură fără alcool. Localuri în care în mod normal se serveşte alcool opresc vânzarea acestuia pe perioada postului.
9. În jurul orelor 3:00 vei fi trezit de toboşarii care anunţă începerea Sahurei – ultima masă înainte de răsăritul soarelui. Închide ferestrele pentru a diminua din zgomotul pe care ei îl produc.
10. Turcii sunt mai irascibili pe perioada zilei căci programul normal de odihnă le este dat peste cap aşa că încearcă să fii mai înţelegători cu ei.
11. Dacă te nimereşti în Istanbul pe perioada postului, este „obligatoriu” să treci pe la celebrul local: Sultanahmet Köftecisi, unde oameni de tot soiul aşteaptă ore întregi să ia pentru acasă faimoasa chiftea din acest restaurant istoric.
VOCABULAR FOLOSITOR in perioada Ramazanului
oruç = post
oruç tutmak = a ţine post
oruç tutmamak = a nu ţine post
oruçlu = persoana care ţine post
orucu bozmak = a întrerupe postul
Sen oruç tutuyor musun? Evet, oruç tutuyorum. Hayır, ben oruç tutmuyorum, Müslüman değilim. = Tu ţii post? Da, eu ţin post. Nu, eu nu ţin post, nu sunt musulman.
iftar = masa de seară, care coincide cu încheierea postului din ziua respectivă
sahura = masa de dimineaţa, care se serveşte înainte de răsăritul soarelui
ibadet = rugăciune, închinare
arife = ajunul sărbătorii
***
Liderii islamici le spun musulmanilor că: „În timpul Ramazanului trebuie să împărţim mâncare iar în restul anului trebuie să împărţim fericire.” Pentru ceilalţi, Ramazanul reprezintă ocazia ideală de a înţelege mai bine cultura şi mentalitatea turcilor şi a musulmanilor, în general.
Ai de adus completări acestui articol? Mai cunoşti şi alte obiceiuri din această perioadă? Aşteptăm cu mare interes părerile tale şi modul în care percepi această lună de post, dacă locuieşti în Turcia.
13 comentarii
Laura Chiriac
Impresionant. M-au trecut fiorii citind toate aceste lucruri.
launpahardeceaiturcesc
Laura, am prezentat partea mai puţin plăcută a postului, însă trebuie să ştim că această perioadă este una pe care turcii o aşteaptă cu nerăbdare, mai ales datorită serilor şi nopţilor foarte speciale. Mulţi turci preferă să se odihnească în timpul zilei, astfel nu resimt atât de puternic efectele negative ale postului.
Anonim
ceva idei de meniu pentru iftar?
Nichita
idei de meniu pentru iftar?
Anonim
ma ıntereseaza dak atunci cand te casatoresti cu un musulman familiile se vor cunoaste sau nu……ar fi normal….sunt casatorita de 14 ani cu un musulman sunt singura sotie si am 3 copiii dar familiile noastre nu se cunosc cum ramane cu marinimia
Cristiana Popa
trebuie sa recunosc ca a trecut ceva timp de cand mi s-a explicat de catre o cunostinta religia islamica si mi-a placut mult ce am ascultat,dar de ceva vreme,intru aproape mecanic pe internet cautand noi site-uri explicative despre cultura,traditiile si religia islamului.multumesc mult pentru detaliile de mai sus si pentru cuvintele noi pe care le-am invatat.
dan
Era interesant sa ne spuneti si urarile care sunt uzitate cu aceste ocazii si perioada cand se folosesc in cadrul ramadan-ului
Cristina Mo
Foarte ınteresant artıcolul. Mı-a facut placere sa ıl cıtesc. 🙂
Liliana Dragan
Frumoasă și interesantă prezentare.Felicitări pentru acest minunat articol prin care ați reușit să captați interesul pentru o cultură și o țară deosebită
launpahardeceaiturcesc
Primim cu mândrie felicitările tale! Să ne mai scrii, dragă Liliana! 🙂
samoila livia
Este foarte interesant sa citesti si sa afli despre aceasta religie musulmana.Mia facut placere este cu adevarat interesant.
launpahardeceaiturcesc
Mulţumim, dragă Livia! Ne străduim să alcătuim articole cât mai interesante! Te mai aşteptăm! 🙂
Pingback: