Ceaiul turcesc
O vorbă din Sivas spune: Çaysız sohbet aysız gökyüzü gibidir. – „Conversațiile fără un ceai sunt ca cerul fără lună noaptea”. Iată cât de mult iubesc turcii această licoare fierbinte, având o culoare intensă, inconfundabilă.
Mari bautori de cafea si de ceai, turcii au dus servirea acestor doua bauturi traditionale, dar mai ales a ceaiului, la rang de simbol national. Cand ajungi in Turcia, oriunde ai merge, vei observa ca ceaiul este nelipsit de la orice masa, fie ea acasa sau la restaurant si il poti remarca la tot pasul, chiar si pe strada, servit in fata magazinelor sau localurilor. Turcii, bautori a peste 1000 de ceaiuri pe an, nu isi pot imagina un mic-dejun, o intalnire de afaceri, o negociere intr-un magazin din Marele Bazar, sau o plimbare pe Bosfor fara sa soarba usurel dar cu o mare placere din paharul de ceai.
Ceaiul nu a facut insa parte intotdeauna din cultura turcilor. In anul 1878, Mehmet Izzet, guvernatorul Adanei din acea perioada, a publicat Pamfletul ceaiului in care vorbea despre beneficile acestei bauturi pentru sanatate. Consumul ceaiului a sporit odata cu deschiderea unui numar mare de ceainarii din zona Sultanahmet a Istanbulului. In plus, ceaiul reprezenta o alternativa ieftina la cafea, caci turcii cumparau patru pahare de ceai la pretul unei cesti de cafea.
Prea puternic pentru a putea fi servit intr-o cana obisnuita, turcii au preferat paharul, ce primeste ceaiul fierbinte si aromat in forma sa inconfundabila de cupa de lalea. Paharul din sticla permite consumatorului sa aprecieze concentratia ceaiului. Poti opta la servire pentru ceaiul açık – slab, putin concentrat sau koyu – puternic. Ceaiul turcesc este de fapt ceai negru, cele mai mari plantatii de ceai regasindu-se in regiunea Rize, in estul Turciei. De cele mai multe ori, langa paharul de ceai sunt servite si doua cuburi mici de zahar. In zona orasului Erzurum si in alte localitati din estul Turciei se prefera stilul de servire kıtlama – un cub de zahar este plasat intre obraz si limba iar apoi ceaiul este servit.
Daca preferi un alt tip de ceai, poti opta pentru ıhlamur – ceai de tei, ada çayı – ceai de salvie sau elma çayı – ceai de mere, dulce, fara cafeina, introdus mai mult pentru turisti datorita gustului mai apropiat de ceaiul european. Toate sunt aromate si servite aburinde alaturi sau dupa o mancare tipic turceasca, ele reusesc sa intregeasca portretul perfect al unei mese traditionale turcesti.
Prepararea ceaiului se face in doua ceainice speciale, puse unul peste celalalt numite çaydanlık – in primul, mai mic, se pun frunzele de ceai peste care se toarna apa fierbinte, in cel de-al doilea, mai mare, cantitate suficienta de apa pentru prepararea ceaiului. Ceaiul concentrat este diluat in pahar cu apa fierbinte, simpla, in concentratia dorita de consumator. Ceaiul nu se serveste niciodata cu lapte, foarte rar cu lamaie, daca aceasta e solicitata.
Cu 6% din productia mondiala de ceai, si cu 2,1 kilograme de ceai pe locuitor consumate intr-un an, Turcia este al cincelea producator de ceai din lume, dupa India, China, Kenya si Sri Lanka.
13 comentarii
Cristina Calota
Mulțumim pentru informațiile folositoare, dar poți sa ne spui dacă știi cumva unde putem găsi ceai turcesc din rodie? Caut un magazin de unde sa-l achizionez. Sa ai o zi buna
Anonim
Buna treaba
launpahardeceaiturcesc
Mulțumim! Te mai așteptăm!
launpahardeceaiturcesc
Nu știm, dragă Cristina. Ne pare rău.
Gabriela
Mi-a placut postarea ta despre ceai. As vreau doar sa mai adaug ca extista foarte multe alte sortimente de ceai pe care turcii le consuma in mod frecvent. Am lucrat intr-o cafenea turceasca si am preparat multe alte tipuri de ceai, pe langa cel traditional. Printre favorite as spune ca ea ceaiul de musetel ( la noi e folosit doar in scop terapeutic), de dud, de cimbrisor, sahlep, ceaiui de fructe, de menta, salvie, de zmeura, de macese, unele in combinatii cu scortisoara, ghimbir sau alte mirodenii. Cu toate acestea, de departe, favorit este ceaiul negru care se consuma cu placere, uneori alaturi de un simit, covrigul turcesc cu susan si cu un gust deosebit.
rad
Buna unde găsesc și eu acest ceai turcesc care îl consuma frecvent turci.Va multumesc
launpahardeceaiturcesc
Mulţumim pentru detalii, dragă Gabriela! Ne-a făcut o deosebită plăcere să aflăm şi alte tipuri de ceai turcesc pe care le consumă turcii. 🙂 Te mai aşteptăm cu alte completări!
lenuta giurgiu
multumim pentru detail si va mai astept cu drag si cu alt ceva .
Roman
Buna ziua! M-am intors recent dintr-o deplasare in Turcia cu o gramada de ceai, insa, odata ajuns acasa, am avut „surpriza” sa descopar ca ceaiul nu are acelasi gust ca acolo… Dupa ce m-am documentat am descoperit ca gresesc la modul de preparare! Stiti cumva, se gasesc prin Bucuresti ceainice turcesti?
Multumesc!
launpahardeceaiturcesc
Bună! Mulțumim mult pentru mesaj! Ceainice turcești se găsesc la băcăniile și marketurile turcești de prin București. Dacă e nevoie, îți putem oferi câteva adrese.
Anonim
Sigur, daca se poate! Am cautat pe Ritmului, la Cutitul de Aur, insa nu au. Mai sunt alte locuri de vizitat?
Anca
Cum intri in Pantelimon pe partea stanga la parterul unul bloc, este un market unde au o gramada de ceainice, imediat dupa safa de fitness K-Gym.
Mihai
Bună ziua,
În Iași, am căutat în tot orașul, însă, nu am găsit nimic!! Cred că ar trebui să fac o comandă pe un magazin ”online”, altfel nu am nicio șansă să găsesc. Ceaiul negru turcesc l-am găsit la un târg, organizat odată/an, dar ceainice nu găsesc.
Foarte utile informațiile dvs. vis-a-vis de prepararea acestui ceai.
Mulțumim !!