Uncategorized

Postare aniversară de ziua Turciei 29 Octombrie

 A sosit momentul

Poate că astăzi este momentul. A venit vremea să dăm cărţile pe faţă! De unde şi până unde… o pagină şi un blog despre Turcia? Noi, români get-beget, am căzut pradă tocmai acelor care voiau să ne cotropească acum câteva sute de ani… E ciudat, dar totodată firesc… Suntem deja peste patru mii de îndrăgostiţi de Turcia, nu suntem singurii cu această pasiune ciudată. Şi, fără îndoială, mai sunt încă mulţi la fel ca noi. Ne-a rămas o părticică din suflet acolo, pe malul aspru al mării, lângă nisipul în care se mai deosebeşte silueta unei ceşti de cafea, sau poate în bazarele încărcate de istorie, în care am adulmecat mirosul de lână al covoarelor întinse la vedere… toate cu ochii închişi, ca într-un vis frumos. Şi tocmai pentru că ne-am dorit ca visul să nu se termine niciodată, i-am dat o formă în noianul de pagini de pe internet: TurcaLaUnCeai. Care-i următorul pas? Să continuăm visul, să-l transformăm în realitate, să-l trăim pe viu cât mai des, noi, toţi cei din comunitatea TurcaLaUnCeai.

Ce reprezintă 29 Octombrie?

După semnarea tratatului de la Lausanne de la 24 iulie 1923 prin care era recunoascută independenţa statului turc, câteva luni mai târziu, la 29 octombrie, Marea Adunare Naţională a proclamat Republica Turcia, Mustafa Kemal a fost numit primul preşedinte al ţării, a cărei capitală urma să fie Ankara. Aşa s-au pus bazele Turciei moderne. A urmat epoca unor mari schimbări, reforme pe toate planurile, o perioadă de renaştere pentru Turcia, după căderea Imperiului Otoman.

Cum sărbătoresc turcii?

Toată Turcia este cuprinsă de febra sărbătorii, străzile, clădirile, şcolile sunt decorate cu steaguri ale Turciei sau cu baloane în roşu şi alb. Aflată astăzi chiar „în mijlocul” festivităţilor, prietena noastră, Alina, ne-a povestit mai multe:
„Am ieșit într-o simplă plimbare dar ne-am îndrăgostit atât de tare de atmosfera de-afară că ne-am prelungit traseul! Pe toate clădirile erau steaguri, pe un gard din faţa unui bloc am găsit steguleţe şi baloane gratuite, ne-am luat şi noi, bineînţeles să fim în ton cu lumea, apoi am văzut alaiul de motociclete – nu am văzut niciodată un număr asa de mare, toți claxonau iar oamenii de pe străzi aplaudau şi îi felicitau! După ce au trecut motoarele, au apărut bicicliștii! Cântau cu toţii, un sentiment foarte frumos m-a trecut atunci , aşa de emoţionant a fost că nici nu am nimerit butonul video! După ce a trecut şi alaiul de biciclete, au fost şi mașini, peste tot numa’ roșu am văzut! Imaginile sunt surpinse pe Bağdat Caddesi. M-am oprit să cumpăr niște flori si florăreasa ne-a dăruit flori roşii şi albe, spunându-ne că astea sunt pentru ziua de astăzi – cadou! Sincer, nu am crezut-o inițial, dar chiar au fost cadou!”
Alina 1 bun
Alt eveniment care atrage anual sute de turişi este focul de artificii şi spectacolul de sunete şi lumini care se organizează în seara zilei de 29 octombrie pe Bosfor. Prietenul nostu, Nicky, de la Călător sau Turist, ne-a povestit cum a fost experienţa de anul trecut:
„Atmosfera este cam ca la noi, la bâlci: lumea stă la un ceai, mai ia un simit, o îngheţată, dă la peşte, cască gura, asteaptă marele moment într-o atmosfera de petrecere câmpenească! Pe măsură ce soarele trece dincolo de orizont, agitaţia pe Bosfor dispare, traficul este oprit şi barjele cu artificii sunt remorcate pe poziţiile de tragere. Spectatorii se trag mai aproape de mal şi toată lumea se uită la ceas. Brusc, încep tragerile, mulţimea le răsplăteşte pe cele reusite cu aplauze şi strigăte de uimire, arată cu mâna stelele de foc de pe cer, face poze, toţi se bucură ca nişte copii… Apoi se face linişte, s-a terminat, dar încă nu se clinteşte nimeni; abia peste câteva minute, când mirosul de cordită şi fumul gros începe să-ţi usture ochii, te dezmeticeşti şi pleci spre casa…”
Imaginile surprinse de Nicky la show-ul de artificii de anul trecut şi povestea lor aici
page
 Vezi aici un video cu primele minute de magie:

Cristina locuieşte împreună cu soţul şi copiii de peste un an în Malatya, un oraş tradiţionalist din Anatolia de est. Ea ne-a povestit de ce au avut parte astăzi copiii la şcoală:

„Am fost invitaţi la festivitatea de la ora 9 dimineaţa. Am ajuns la şcoală gătiţi de sărbătoare, Răducu, băiatul cel mic, avea pantaloni negri, cămaşă albă şi papion roşu (asa s-a cerut), iar David s-a imbracat în haine de militar. Toţi copiii prezenţi fluturau steguleţe mici roşii cu semiluna Turciei şi erau cuprinşi de emoţia de dinaintea festivităţii! Erau drăguţi. După ce am intrat în sală, o doamnă profesoară a ţinut un mic discurs despre Atatürk şi apoi toatğ lumea din sală, adică profesori, elevi, părinţi, s-a ridicat în picioare şi a cântat imnul Turciei. Apoi au apărut cei mici de grădiniţă (printre care şi Răducu), ţineau în mâini nişte chestii roşii şi au cântat două cântecele în Turcă în ritm de dans. Au fost tare drăguţi! Apoi au urmat cei de clasa întâi, îmbrăcaţi în costume milităreşti sau/şi în culori de roşu şi alb. Au recitat nişte poezii şi au cântat cântecele. Au avut şi o coregrafie în care s-a prezentat semiluna Turciei şi o stea. Şi s-a terminat. Cam asta a fost… S-a simţit patriotismul local. Se vedea şi în public că-şi iubesc ţara şi că sunt mândri de ea. La multi ani, Turcia!”

cats

Mesajele voastre!

Minunate, ca de fiecare dată, toate sincere, venite din inimă! Turcia a fost răsfăţată astăzi!Zeci de mesaje s-au adunat sub toate postările dedicate zilei de astăzi!
Poza 1
Aşa ai răspuns la întrebarea noastră: De ce iubeşti Turcia?
„Iubesc Turcia, iubesc Instanbulul şi tot ce ţine de el, aglomeraţia, pisicile, străzile, absolut tot! Acum două zile am venit din vacanţă din Instanbul şi a fost ceva extraordinar!” Monica Stan
„Pentru că iubesc atât de mult Turcia şi pentru că voi şi pagina TLUC îmi sunteţi foarte dragi, n-as putea să nu onorez invitatia voastră de a vă arata o poza cu mine, alături de steagul turcesc. La multi ani, Turcia! Sper ca peste câţiva ani să sărbătoresc ziua Turciei cu un pahar de ceai turcesc în mână, pe malul Bosforului!” Andreea Marciuc
Monica Andreea
„Subscriu! M-am îndrăgostit de această ţară vizionând diferite seriale, iar după aceea, mi-am dorit să o vizitez! Nu am văzut decât o părticică din frumosul oraş Istanbul, dar visul meu este să vizitez cât mai mult din această ţară!” Meri Sprinceană
 „An de an gustam din farmecul acestei ţări – Turcia, o ţară prea frumoasă pentru a fi descrisă în cuvinte!”  Mustafa Dennis
poza doi
Mă alătur şi eu, cu drag şi bucurie, urărilor de sărbătoare pentru „Ziua Naţională a Turciei”! Doğum günün kutlu olsun, Türkiyem! Nu ştiu dacă mi-am învăţat corect lecţia, însă poza mea din parcul Gülhane mi se pare inedită: sunt copiii care în joaca lor se desfată în braţele puternice ale bunicului Atatürk, întemeietorului Turciei moderne…” Veronica Panait
veronica
„Această poză este făcută în această primăvară, în Istanbul, în orasul de care m-am îndrăgostit la prima vedere” Allexa Alle
Respect pentru Atatürk, sunt 20 de ani de cand locuiesc aici!” Laura Köksalanlar
poza cu cele trei
nicky si valentinamnbvc
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!