Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Valentina, suflet de aur îndrăgostit de Turcia

Prima postare din proiectul special al lunii octombrie îi revine Valentinei, o persoană minunată pe care am cunoscut-o prin intermediul paginii noastre de Facebook! Aflăm de la ea cum a ajuns să se îndrăgostească lulea de Turcia, dacă a reuşit să înveţe sau nu limba turcă şi ce planuri de viitor are:

„Într-o lume de multe ori crudă, nedreaptă, dureroasă, cu toţii căutăm să ne păstrăm un echilibru sufletesc şi spiritual şi să găsim frumosul în jurul nostru. Acum 20 de ani, am ajuns pentru prima dată la Istanbul, ca biolog la o companie turcească. Am simţit ceea ce cred că au simţit şi alţii înaintea mea sau după mine: că am mai fost cândva acolo, că într-un anume fel am aparţinut acelor locuri!

Aici sunt acasă!

După un an, însă, viaţa m-a adus înapoi, în România, cu speranţa că activitatea începută la Istanbul va „rodi” şi în ţara mea natală… Nu a fost aşa şi drumul destinului meu a luat o altă direcţie, ajungând, după alţi câţiva anişori, la… Facultatea de Geografie din Bucureşti. Aici am avut nevoie de câteva secunde şi câteva sute de perechi de ochi frumoşi şi curioşi ca să înţeleg care e menirea mea în viaţă (aveam pe atunci 33 de ani): să fiu profesor! Pot spune că profesional sunt un om fericit şi împlinit!

În 2013, în vară, prin iunie, am descoperit pagina facebook Turca la un ceai (TLUC), care a „dezgropat” doruri adânc ascunse în inima mea. Din acel moment, nu a existat zi în care să nu verific postările de pe această pagină, pe fugă (dacă nu aveam timp) sau pe îndelete, în caz că mă bucuram de o oră liberă! Dar s-a mai petrecut ceva: a crescut, aşa, precum un copilaş, dorinţa de a mă reapuca de limba turcă. Desigur, gânduri-parazite au început o bătălie în mintea mea: „Eşti bătrână! Ce-ţi mai trebuie limba turcă? La ce o s-o foloseşti?” M-am luptat cu ele, le-am altoit zdravăn pe cocoaşă şi am ieşit biruitoare: o învăţ pentru sufletul meu şi pentru acel echilibru şi acel frumos despre care scriam mai sus! Aşa că, purtându-mi emoţia în inimă şi temerea că poate nu voi fi la înălţime, în februarie 2014 am început sa învăţ limba turcă cu…Turca la un ceai! Şi cum spuneam acum câteva zile, draga mea echipă Turca la un ceai îmi aduce frumuseţe în suflet, cunoaştere în minte şi bucurie în viaţă! Precum se înalţă minaretele spre cer, strigând rugăciunile către CEL UNIC, aşa îmi întind şi eu braţele spre voi, rostind cel mai sincer „MULŢUMESC”!

Mergem şi azi înainte cu studierea melodioasei limbi, cu unele pauze cauzate de activitatea mea de la facultate şi conferinţele la care particip! Şi fiindcă am pomenit de conferinţe, din primăvara lui 2013 şi până acum, am participat la 4 conferinţe în Turcia, 2 la Belek şi 2 la Istanbul! Ah, Istanbul, Istanbul!

Valentina 1
Istanbul, orasul din inima Valentinei

Ultima conferinţă de la Istanbul, cea din septembrie 2014, a fost minunată! Desigur, lucrările ştiinţifice prezentate s-au ridicat la cel mai înalt nivel! Dar, mai presus de ştiinţă, suntem noi, oamenii! Iar oamenii întâlniţi de mine au fost şi sunt extraordinari! Nu m-am ferit niciodată să spun, nu mă feresc nici acum, că sunt atrasă de lumea islamică. Nu mă întrebaţi de ce…poate că vine dintr-o altă existenţă, poate că e o comunicare perfectă de vibraţii şi energii între mine şi această lume…Important e că mă simt firesc şi în largul meu printre prietenii mei musulmani. Şi în această conferinţă, „am căpătat” câţiva prieteni frumoşi şi deştepţi: Elif, profesoară la o universitate din Izmir, Asif şi Kamran, profesori la universităţi din Pakistan. După fiecare conferinţă din Turcia, m-am îmbogăţit cu prieteni „pe viaţă”, oameni cu care ţin legătura în permanenţă, cum este profesorul Ferit Uslu, o persoană minunată!

valentina 23
Cu prieteni dragi, la conferinţa din Istanbul

Să ştiţi că în spatele unei participări de 3 zile la o conferinţă (de obicei, atât durează: 2 zile sunt lucrările şi o zi este excursia oferită de organizatori), se află multă muncă pentru realizarea studiului ce va fi prezentat. Cele 20 de minute ale prezentării „ascund” luni sau chiar ani de efort! Şi, orice s-ar spune, oricât de multă experienţă ar exista, emoţiile tot ne dau târcoale, fiindcă vrem să fie bine, studiul nostru să fie apreciat, publicul să adreseze întrebări etc.

La ultima conferinţă din Istanbul, septembrie 2014
La ultima conferinţă din Istanbul, septembrie 2014

Viaţa mea profesională înseamnă facultatea, studiile întreprinse şi conferinţele la care particip. Orice bănuţ este „salvat” pentru o viitoare conferinţă! Iar următorul eveniment din afara României la care voi lua parte este organizat la… Istanbul, în februarie 2015!

În această ultimă „călătorie ştiinţifică”, am avut ocazia să vorbesc, cu milioane de emoţii, limba turcă! Am fost nespus de fericită când am primit felicitări! Poate că dialogul cel mai amuzant şi emoţionant, în acelaşi timp, l-am avut pe aeroportul Atatürk din Istanbul, la controlul paşaportului, când am îndrăznit să întreb, în limba turcă desigur, dacă paşaportul meu mai este valabil în februarie 2015, când voi veni la Istanbul pentru o conferinţă (ştiţi treaba aceea cu 6 luni…). Cunoaşteţi cozile de mii de călători, care se formează la controlul actelor pe aeroportul Atatürk din Istanbul… Ei bine, în ciuda acestora, eu şi domnul ofiţer am început un dialog în care am primit asigurări că este valabil, în care am fost întrebată unde lucrez, în care am primit felicitări pentru cum vorbesc şi la sfârşitul căruia am stârnit poate cel mai frumos hohot de râs (nu prea se aud hohote de râs la controlul actelor) când i-am urat, din toată inima „Allah’a emanet olun” – „ Vă las amanet lui Allah”! După mine, este cea mai frumoasă urare pe care i-o poţi face unui om!… Pentru că am putut să port acest dialog în limba turcă, tot ţie, draga mea echipă Turca la un ceai, îţi mulţumesc!

Cu speranţa că cititorii nu au adormit până acum şi cu rugămintea de a fi iertată dacă am scris prea mult, vă doresc să vă descoperiţi menirea şi aceasta să se confunde cu viaţa de zi cu zi! Cu iubire pentru TLUC şi cititorii ei minunaţi, Valentina”

Plimbare pe Bosfor în ultima zi a conferinţei
Plimbare pe Bosfor în ultima zi a conferinţei
10721413_10204108172337837_123321973_n
Pe geamul de la ferry…
10721235_10204108170937802_1880300986_n
Fıecare cadru din Istanbul este o mică bijuterie…
10668361_10204108137736972_334269401_n
Aglomeraţie pe İstiklal Caddesi
1796577_10202525039200498_441328223_n
În februarie, lângă Turnul Fetei – Kız Kulesi
1554392_10202519620665038_1737067576_n
Februarie cu dinţi în Parcul Gülhane de lângă Topkapı
1888653_10202519609624762_1317056776_n
Le-ai văzut? Topkapı, AyaSofya, Sultanahmet Camii – sunt toate acolo…
1619546_10202519627705214_722297805_n
Privelişti de vis din Üsküdar
valentina 2
„Ce bine-i aici…”

Niciun comentariu

 • Ramona

  In primul rand vreau sa o felicit pe Valentina pentru determinare, dar si pe voi trebuie sa va felicit pentru ca ne hraniti cu atata caldura si daruire sufletele si mintile avide de cunoastere si sentimente frumoase. Si, exact ca si Valentina, la fel fac si eu ! Va urmaresc postarile si le citesc cu nesat in pauzele si „ferestrele” de la scoala. Si cred ca asta spune multe despre cat de bine va faceti treaba, nu-i asa ?

  • launpahardeceaiturcesc

   Ramona, ne bucurăm că ne citeşti chiar şi la şcoală, desigur, este un indiciu că lucrăm cu folos! Ne bucură nespus comentariul tău şi te maı aşteptăm neapărat şi cu altă ocazie! O seară minunată! ~ İyi akşamlar! 🙂

 • Niculae Cristiana Andreea

  Aceste minunate rânduri mi-au trezit amintiri din drumurile mele la Istambul.nu m-amândurora vreodată ca ma voi îndrăgosti de acest oras si ca voi suferi atât de mult dupa el.Sper ca voi reusii sa ajung cat mai curând in acel oras minunat.

  • launpahardeceaiturcesc

   İnşallah! ~ Să dea Dumnezeu! E un oraş în care revenim de fiecare dată cu acceaşi emoţie! Când ai fost prima dată la Istanbul, ce te-a impresionat cel mai mult? 🙂

 • Yoana Ioni

  Doamne, cand am citit acest articol al Valentinei, m-am regasit pe mine intr-un mod in care e aproape magic!… In special in tot ceea ce si ea spune despre compatibilitatea plina de mister simtita fata de tot ce este Turcia, de lumea si oamenii ei, de amanunte care ma fac sa ma simt de acolo si inrudita sufleteste si cu radacini undeva acolo si nu in ultimul rand ceea ce a povestit despre limba turca… Acea dorinta de a o invata pentru ca are legatura cu o stare de bine si de frumos a inimii mele, fara nici o alta explicatie in afara de aceea ca aceasta invatare este ceva ce imi intregeste si implineste sufletul…cu melodia ei, cu profunzimea ei… Inexplicabile imi sunt si mie toate aceste compatibilitati profunde, dar, stiu ca imi dau liniste, apartenenta la ceva deosebit de frumos si o stare de frumos si bine a inimii mele. Eu am descoperit doar luna trecuta Turca la Ceai si am fost deosebit de fericita! Si am inceput sa citesc de atunci toate articolele de limba turca postate de voi! Si ma bucur zilnic de fiecare postare, explicatie, poveste, melodie… Muzica turceasca oricum ascult mereu, pe telefon, unde am posturi de radio turcesti (imi place mult Eregli FM). Asta ma ajuta, mi-am format deja urechea ptr multe cuvinte si expresii turcesti. M-am interesat deja sa imi cumpar carti de limba turca si inca caut o posibilitate sa fac un curs de lb turca. Eu locuind in Sibiu nu pot merge la cursurile scolii din Bucuresti…Dar, nu renunt! Nu imi explic, dar, Turcia, cu tot ce este ea, dela mici amanunte pana la lucruri mari si limba ei, este marea mea iubire. Iar din iulie 2011, de cand am vizitat Istanbulul..sunt iremediabil indragostita

  • launpahardeceaiturcesc

   Draga noastră nouă şi foarte specială prietenă, chiar dacă ne-ai desoperit de puţin timp, prin ceea ce ne scrii, te simţim foarte aproape de sufletul nostru!

   Chiar dacă locuieşti în Sibiu, poţi apela la cursurile noastre online, poţi învăţa cu noi limba turcă oriunde te-ai afla! Merită să afli mai multe detalii despre acest curs online, alături de un profesor, aşa că aşteptăm o solicitare din partea ta pe adresa noastră de mail, sau chiar printr-un mesaj privat pe Facebook!

   Învăţând limba turcă „povestea ta de iubire” poate creşte! Îţi aşteptăm mesajul! Toate cele bune, draga noastră! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!