Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Cuplul intercultural – Cand doua culturi diferite se intalnesc

În articolul de astăzi vorbim despre diferențele culturale care pot apărea în culpurile mixte și primim câteva sfaturi de la Veronica, prietena noastră psiholog. Îi mulțumim, așadar, prietenei noastre pentru că ne-a acceptat invitația de a dezbate un subiect destul de sensibil și parcurgem împreună rândurile scrise de ea:

”Fiecare persoană este diferită, la fel cum şi fiecare mariaj este diferit. Chiar şi atunci când alegi să te căsătoreşti cu un partener care face parte din aceeaşi cultură, vei întâmpina o serie de provocări şi probleme maritale. Mariajul intercultural nu este cu nimic mai diferit, dar atunci când două culturi diferite se întâlnesc, apar provocări semnificative cărora trebuie să învăţaţi să le faceţi faţă.

Există două tipuri diferite ale mariajului intercultural, unul fiind cel interrasial, iar celălalt, internațional. Unele cupluri interrasiale pot sau nu întâlni provocări specifice. În schimb, partenerii din aceste cupluri pot beneficia de similarităţi, mai ales dacă s-au născut şi au crescut în aceaşi ţară. Nu vor avea grija tradiţiilor specifice fiecărei culturi care creează adesea neînţelegeri şi conflicte. De cealaltă parte, cuplul internaţional are de înfruntat provocări semnificative, din moment ce fiecare dintre parteneri este născut şi crescut în ţări diferite, vorbesc limbi diferite, au perspective diferite asupra valorilor culturale. Pot exista diferenţe privind valorile familiei şi cele tradiţionale. Pot exista opinii contradictorii privind creşterea copiilor, iar atunci când un partener preia limba maternă a celuilalt, pot exista dificultăţi în exprimare, neînţelegeri şi conflicte în cadrul mariajului. Chiar dacă faci parte dintr-un cuplu interrasial sau internațional, este foarte important să vă cunoaşteţi punctele forte şi provocările pe care vreţi să vi le asumaţi. Consilierea premaritală este adesea recomandată în cazul cuplurilor interculturale.

Există, de asemenea, şi acele cupluri care pot rezona din prima şi pot face faţă tutror acestor provocări cu brio, apelând la câteva dintre trucurile de mai jos:

1. Nu îţi asuma nimic. Atunci când ai întrebări, pune-le, ascultă, discută, alegeţi o variantă satisfăcătoare pentru ambele părţi. Comunicarea este piesa de rezistenţă pentru orice relaţie, iar asumarea anumitor lucruri fără a le discuta sau negocia, aduce cu sine frustrări care, atunci când se acumulează, pot pune cuplul în impas.

2. Respectă cultura de provenienţă a partenerului tău. Respectaţi-vă reciproc culturile din care proveniţi, valorile familiale şi tradiţiile, iar atunci când acestea contravin valorilor unuia dintre voi, negociaţi-le, încercând să ajungeţi la un numitor comun. Impunerea anumitor lucruri nu va fi benefică pentru relaţie şi va forma o prăpastie periculoasă între cei doi parteneri.

3. Conştientizează diferenţele şi acceptă-le. Iartă, uită şi mergi mai departe. Ca în fiecare cuplu, nu totul este lapte şi miere, iar lucrul acesta se descoperă în primul an de căsătorie. Pot exista diferenţe în rezolvarea diferitelor situaţii ale vieţii. Nu există o variantă rea sau bună, ci variante care funcţionează pentru fiecare persoană în parte. Este important să vă cunoaşteţi bine partenerul şi să îl acceptaţi aşa cum este, renunţând la ideea de a-l schimba.

4. Umorul ajută. Râsul este un medicament minunat pentru toate cuplurile. Puteţi avea glume secrete pe care să le împărtăşiţi cu partenerul şi pe care nimeni nu le poate înţelege, sau cuvinte codate (în limba nativă a unuia dintre parteneri), ce pot detensiona anumite situaţii.

5. Rezolvarea conflictelor atunci când sunt „calde”. Nu lăsaţi să se acumuleze prea multe situaţii nerezolvate, pentru că acestea tind să iasă la suprafaţă în momente nedorite, amplificând tensiunea deja existentă.

6. Luaţi decizii împreună. Desigur, nu întotdeauna veţi fi pe aceaşi lungime de undă în ceea ce priveşte anumite aspecte legate de educația copiilor, de cheltuirea banilor etc., de aceea, Comunicarea şi Compromisul sunt indispensabile.

Aspectul cel mai frumos pe care îl putem vedea cu toţii, este faptul că Dragostea există în fiecare limbă și cultură, nu are graniţe şi îşi găseşte propria formă de exprimare, indiferent de cât de multe diferenţe ar exista.

Cuplului Intercultural i se adaugă de cele mai multe ori și titlul de Cuplu Interconfesional. Provenind din culturi diferite, cuplul se va confrunta inevitabil și cu diferențele religioase. „Oamenii încearcă să minimalizeze diferențele dintre ei atunci când sunt îndrăgostiți”, spunea Joel Crohn într-o bine cunoscută lucrare de-a sa despre cuplul interconfesional, dar respingerea diferențelor sau neglijarea acestora încă de la început, poate fi în detrimentul cuplului din viitor.

Așa că, dacă faci parte dintr-un cuplu intercultural, beneficiezi de un bonus al diversității cu care să te confrunți, însă cu atitudinea potrivită și comunicare transparentă vă puteți bucura de toate diferențele dintre voi. Nu diferențele sunt cele care ne despart, ci inabilitatea de a vedea, de a accepta și de a celebra acele diferențe. Așadar, una dintre problemele esențiale, vitale, ale cuplului intercultural este interconfesiunea (religia).

Chiar dacă nu ești o persoană foarte religioasă, cu timpul pot interveni anumite aspecte din spectrul religiei care va pune cuplul în dificultate la un momendat în viață. Evitarea acestui subiect în cuplu îl va face pe unul dintre parteneri să-și imagineze o versiune a credinței celuilalt care ar putea fi eronată și, aproape de fiecare dată, cu trecerea anilor, oamenii tind să fie mai religioși, iar, acel subiect care a stat în umbră poate ieși după ani de căsnicie și ar putea reprezenta sfârșitul relației. Când e cel mai bun moment pentru a aborda acest subiect? Acum! Evitarea nu va rezolva cu nimic problema, inevitabil existentă datorită particularității cuplului intercultural. La fel de importantă este și separarea religiei de cultură. Chiar dacă să zicem nu ați avea înclinații religioase (agnosticism) tot ați avea de înfruntat diferențele culturale, tradițiile familiale, iar acestea nu ies din peisaj dacă religia nu ar exista.

Atunci când te gândești la familia ta, pune-ți câteva întrebări: Ce este considerat a fi normal în familia mea? Care sunt așteptările mele cu privire la o relație, la o posibilă întemeiere a familiei? Cum ne exprimăm emoțiile? Apoi discută cu partenerul despre aceste diferențe. Multe dintre cuplurile interconfesionale vor începe o relație negociind ce religie vor avea copiii lor atunci când va fi cazul, dar ei însuși nu au o identitate clară. În primul rând, fiecare partener ar trebui să se autoanalizeze pentru a-și clarifica statutul religios ori credința, pentru că atunci când negociezi ceva ce nu e clar, situația devine și mai problematică. De asemenea, nu este productiv să începi direct negocierea fără a vă expune unul altuia părerile despre practicile religioase. Chiar dacă pentru început frecventați biserica, moscheea sau sinagoga la care partenerul merge, nu înseamnă că este o promisiune deja făcută, ci denotă faptul că luați relația în serios și faceți tot ce puteți pentru a vă cunoaște și a vă înțelege mai bine.

Înainte de a lua orice decizie, este recomandat ca în cadrul cuplului să se vorbească despre experiențele cu diferitele religii, culturi cu care au avut contact și ce impact au avut asupra lor ca și indivizi. Terapia s-a dovedit a fi benefică în a atinge subiecte esențiale precum cele expuse mai sus, însă de cele mai multe ori se apelează la terapie doar atunci când relația s-a degradat semnificativ. În cazul cuplurilor interculturale și interconfesionale, terapia poate avea un rol preventiv al degradării relației de mai târziu.

VERONICA BAYRAKCIOGLU Studii în domeniul psihologiei. Licențiată în Științe ale Educației, Psihopedagogie Specială. A terminat un program de master în Consilierea în Asistență Socială. A urmat cursuri de formare în Psihoterapia Sistemică. Este terapeut, consilier și logoped cu competențe în consilierea și psihoterapia centrată pe copil-cuplu-familie, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania. Cod 18541

Cuplul intercultural se poate bucura de multe beneficii atunci când reușesc să găsească o formulă sănătoasă de conviețuire. Am întâlnit și cupluri care celebrau împreună ca și familie, sărbătorile semnificative fiecărei confesiuni ale partenerilor, respectându-și unul altuia valorile, credințele și ideațiile.

Psihoterapeut de familie, cuplu şi copil, Veronica Bayrakcioglu”

Veronica este dornică să-i ajute pe cei care au nevoie la un momendat de un psiholog. Ea susține și ședințe în limba turcă, ședințe pentru copii (în special pentru cei turci), ședințe destinate integrării în societate, sesiuni pentru cupluri de adaptare și de cunoaștere (pentru familii mixte, mai ales, caz în care pot apărea divergențe culturale). O cunoaștem pe Veronica personal de mult timp și mereu am admirat răbdarea, blândețea și priceperea ei în lucrul cu oamenii. Este o persoană deosebită, frumoasă, caldă și calmă, care emană permanent o stare de bine.

Terapia în cuvintele ei: „Cu toții avem propriile lupte cu temeri, blocaje, bagaje emoționale acumulate de-a lungul vieţii, din momente în care eram nepregătiţi pentru a ști ce să facem cu ele. Fiecare persoană are o poveste unică, iar la un moment dat este nevoie de cineva care să o poată asculta fără judecată, să-i fie oglindă și care să creadă despre acea persoană că va ieși la lumină, că are potenţial, că este frumoasă și bună, plină de resurse, chiar în acele clipe negre în care nu mai este de găsit puterea de a crede.”

Pe Veronica o poți găsi la Iterapie – Centru de Terapie și pe Pagina ei de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!