90 de lucruri pe care turcii le fac diferit – 10 Prieteni TLUC povestesc!
O conversaţie interesantă despre cum e să locuieşti în Turcia a fost scânteia care a aprins beculeţul ideii acestui articol: „Lucruri care te pot lua prin surprindere în timp ce te afli în Turcia”. Ne-am spus: „Mai bine anunţăm oamenii decât să fie luaţi prin surprindere…” Eram curioşi să aflăm cât mai multe dintre lucrurile pe care turcii le fac diferit, care sunt situaţiile în care reacţionează altfel şi, mai cu seamă, ne doream să fim cât mai documentaţi în cazul în care urma să avem şi noi parte de ele. Evident, nu toate sunt literă de lege, sigur sunt şi cazuri izolate, poate în funcţie de zona ori oraşul în care au fost văzute, până la urmă sunt simple lucruri remarcate de anumite persoane, dar ni s-a părut foarte interesant să le consemnăm şi să le publicăm pentru că ele reprezintă percepţia unor conaţionali ajunşi pe pământ turcesc.
Prima persoană care ne-a furnizat „material” pentru acest inedit proiect şi cea de la care a pornit ideea, a preferat să nu-şi dezvăluie identitatea, vă putem spune însă că locuieşte de doi ani într-un frumos oraş din Anatolia Centrală împreună cu familia ei – toţi fiind români. Iată ce i s-a părut ei diferit:
„1. La clasă elevii ridică un singur deget în loc de două.
2. Gunoiul se scoate în faţa uşii apartamentului şi este luat în fiecare zi de către îngrijitorul blocului.
3. Bărbaţii se roagă mai mult decât femeile.
4. Există piscine publice în jurul blocurilor, acestea sunt păzite, iar copiii se pot juca în voie, sub supravegherea unui adult. Adio, grădiniţă! Copiii se simt minunat aici pe timp de vară, n-ar mai pleca până seara!
5. La spitale, la magazine, la diverse servicii în general nu se dă bon.
6. Lumea te ceartă pe stradă pentru că este „dezbrăcat” copilul. Un picioruş dezgolit al celui mic într-o zi ceva mai răcoroasă poate fi un motiv întemeiat pentru turci să te oprească pe stradă, să-ţi spună că ţi se va îmbolnavi copilul, că nu ai grijă de el. Avertizările lor bine-intenţionate te pot lua uneori prin surprindere.
7. Nu se găsesc vederi de vânzare la poştă.
8. Activităţile de lucru manual de la şcoală se fac direct acasă, nu în clasă.”
Alina Dogru
Urmează prietena noastră dragă din Istanbul, Alina. Iată care sunt, în opinia ei, „ciudăţeniile” de care poţi avea parte în Turcia.
„9. Aici avem ardeiul negru, o noutate şi pe piața turcească, este dulce dar nu am îndrăznit încă să îl testez, am nevoie de timp. Am înțeles ca producția lui a început în Fethiye!
10. În aprilie s-a desfăşurat „curățenia” de primăvară în zona Kadıköy din Istanbul, apreciez eforturile făcute pentru păstrarea fiecărui copac, îmi amintesc că în urma zăpezii mulţi copaci au fost afectați, iar din dorința de a nu-i pierde, aceștia au fost legați cu sfori, poate-poate își vor reveni! Ce-i drept, Istanbulul a devenit din ce în ce mai puțin verde, iar cei din Kadıköy încearcă din răsputeri să păstreze ce a mai rămas! Fiecare copac se află în evidențele primăriei, iar tăierea fără justificare se pedepsește crunt!
11. Plăcerea lor de a conduce maşini albe, consideră că se mențin mult mai curate! Cantitatea mare de praf care circulă în aer ar fi foarte vizibilă pe o maşină de culoare neagră, de exemplu! Legat de mașinile albe nu glumesc, şi cred că încep sa le dau dreptate, o mașină neagră pare mult mai murdară sub razele soarelui, praful fiind mult mai vizibil! Şi noi tot albă avem! 🙂
12. Prețul ridicat al „corcodușelor”! (15, 90 TL – Türk Lirası – este echivalentul a aproximativ 24 de lei)
13. Pisicuțe ce își așteaptă cuminți bucățica de cărniță! Multe magazine, cafenele ori restaurante din İstanbul au adoptat de-a lungul timpului câte un suflet de felină, pe care îl hrănesc şi îl îngrijesc zilnic, spre bucuria micuţelor necuvântătoare. Şi a turiştilor!
14. Chiar şi în Istanbul muncitorii mai trag câte un pui de somn! 🙂
15. Nu-i nevoie să ajungi în România pentru a achiziţiona albumele cântăreţilor tăi preferaţi de pe meleagurile natale. În Turcia găseşti în librării albumele Alexandrei Stan, spre exemplu:”
Daniela Durbaca
Urmează o altă prietenă a cărei nouă casă se află în Istanbul, Daniela, cea care ne-a împărtăşit la rândul ei impresiile legate de lucrurile pe care au surprins-o în oraşul său adoptiv:
„16. Ce ne place şi ne fascinează în acelaşi timp, este faptul că deşi este un oraş modern, nu şi-a uitat istoria şi aici vechiul se îmbină foarte bine cu modernul. Acelaşi lucru se poate spune şi despre gândire, despre oameni… Vei întâlni mulţi oameni tradiţionalişti, dar şi mulţi moderni în gândire…
17. Un pic mai naţionalişti cred, decât noi, pentru că ei îşi ţin mai tot timpul steagurile atârnate la balcon, sau la geam. Fie steagul, fie portretul lui Atatürk. Noi nu avem nicio personalitate politică atât de îndrăgită. Sau dacă e, nu o arătăm noi.
18. Ah…, altceva ce mi s-a întâmplat mie: am avut o doamnă la curăţenie. Era, curios, româncă, dar de 20 de ani trăieşte aici, şi poartă vălul lor. Soţul ei, turc, nu îi permitea să vină să facă ordine daca era şi soţul meu acasă, deşi ea însăşi are un baiat de 30 de ani (deci mai mare decat mine şi soţul meu cu doi ani).”
La cele spuse de Daniela, am primit lămuriri suplimentare de la o altă prietenă româncă însă de religie musulmană, Irina Mihaela: „Referitor la doamna cu pricina aş dori să adaug că o femeie poate rămâne singură într-o încăpere cu un bărbat doar dacă bărbatul este soţul, tatăl, fratele sau fiul ei născut. Nu i se permite să rămână singură nici cu fiul soţului. În cazul acesta, dacă ea vine şi e şi soţul tău acasă, se consideră că tu nu poţi sta lipita de ea oriunde. Si unde mai pui că o femeie pentru a putea lucra trebuie să se simtă lejer, descoperindu-şi unele părţi ale corpului. Dacă un bărbat o priveşte şi gândeşte orice legat la figura ei, păcatul bărbatului este pus şi în cârca femeii. Drepturile femeii în islam sunt foarte multe, dar totodată are şi multe obligaţii si restricţii.
Müjgan Kırmızıgül
Müjgan, o prezenţă constantă în cadrul proiectelor noastre, ne-a sărit şi de această dată în ajutor:
„M-am gândit şi m-am tot gândit şi nu prea ştiu ce să spun. Poate că nu reuşesc să văd diferenţele, m-am asimilat. 🙂 Şi totuşi, am câteva observaţii.
19. În primul rând, comercianţii turci ştiu să îşi mulţumească clienţii. De multe ori am văzut clienţi pentru care s-au coborât rafturi întregi de marfă şi care nu au luat nimic sau foarte puţin. La întrebarea mea dacă nu e frustrant sau obositor mi s-a zis că este normal şi că nu se supără nimeni, important este să fie mulţumit clientul.
20. Am urcat într-un taxi cu un buchet de flori pentru o doamnă. Taximetristul, vorbăreţ din fire, ne-a întrebat dacă mergem la vreun bolnav. Când i-am zis că florile erau pentru o doamnă pe care o vizitam, ne-a spus că el i-ar fi luat baclavale, iar dacă ar fi fost vorba de soţia lui, i-ar fi luat aur, nu flori. Bănuiesc că nu prea se oferă flori la ei.
21. Cred că obiceiul linguriţei de ceai este arhicunoscut unor astfel de iubitori ai Turciei, dar mie mi se pare deosebit. Dacă nu mai doreşti să ţi se reumplă paharul de ceai, trebuie să plasezi linguriţa pe buza paharului, cu faţa în jos.
22. Ceea ce mă deranjează în Turcia este că în general farmaciile sunt grupate pe lângă spitale şi policlinici. Dacă ai nevoie urgent de o farmacie, trebuie să cauţi, dacă nu ai şansa să locuieşti prin apropirea unui centru medical.
23. În şcoli, clasele sunt foarte aglomerate (Sper să fie cazuri rare cele văzute de mine.)
24. Ce m-a zăpăcit pe mine este modalitatea în care vorbesc despre gradele de rudenie cu nume diferite pentru rude paternale şi maternale. Spre exemplu, noi spunem văr/verişoară, însă ei vor avea amcaoğlu (pentru fiul unchiului paternal), dayıoğlu (pentru fiul unchiului maternal), halaoğlu (pentru fiul mătuşii paternale) si teyzeoğlu (pentru fiul mătuşii maternale). Asta ca să nu mai vorbesc despre cumnate, unde oricum mă încurc de fiecare dată.
25. Masa de seară este la turci masa cea mai importantă a zilei – momentul în care se reuneşte toată familia. Pentru mine a fost greu să mă adaptez acestui obicei, deoarece eu nu mănânc seara. Dar ei, având în vedere că stau pănă la ore foarte târzii în noapte, au timp să digere ceea ce au mâncat.”
26. Turcia este colorată, după parerea mea. Bucureştiului, spre exemplu, îi lipseşte culoarea.”
Laura Chiriac
Laura, prietena noastră din comunitatea TurcaLaUnCeai, a răspuns invitaţiei de a consemna diferenţele pe care le-a observat la prima vizită în Turcia:
„În doar 5 zile cât am stat la İstanbul, nu am avut ocazia să observ foarte multe, dar
27. mi-a plăcut când, coborând la metrou, toţi oamenii stăteau pe partea dreaptă a scării rulante pentru ca pe partea stângă să poată coborî/urca cei care se grăbeau.
28. Alt lucru care mi-a atras atenţia în zona Sultanahmet a fost numărul mare de bărbaţi de pe stradă. Eu am stat la un hotelaş pe Kadırga Meydanı şi pe străduţe, în magazine, predominau bărbaţii. Femeile apăreau rar şi toate purtau batice şi erau îmbrăcate simplu. İeşind de la metrou în partea modernă a oraşului, m-a surprins mult diferenţa. Dintr-o dată parcă eram în cu totul alt oraş: femei de toate vârstele, copii, toată lumea îmbrăcata cât de modern posibil.
29. M-a mai impresionat şi sistemul de transport cu tramvaiul. Se foloseşte un fel de fisă prinsă într-un breloc şi cu ajutorul acestei fise se intră practic în staţii, neexistând bilete şi aparate de taxat. İar tramvaiele sunt superbe, m-aş fi plimbat cu ele toată ziua. Late, stabile, silenţioase, rapide şi, mai ales, colorate!
Marius Zamfir
Prietenul nostru Marius Zamfir a ţinut să ne împărtăşească la rândul său impresiile ultimei călătorii în Turcia:
„30. Merhaba, arkadaşlar! Ce m-a surprins pe mine în mod plăcut? Faptul că se urcă în mod civilizat în autobuze, şi asta numai prin faţă, că toată lumea urcată în autobuz plăteşte călătoria, că nimeni nu vorbeşte la mobil în mijoacele de transport în comun!
31. Un alt plus, faptul că se ajută foarte mult intre ei, sunt calzi, prietenosi si primitori cu străinii!
Catanea Irina Mihaela
Catanea Irina Mihaela ne-a şoptit care sunt lucrurile care au surprins-o când vine vorba de obiceiurile de zi cu zi ale turcilor:
„32. Merhaba! În ceea ce priveşte mâncarea din Turcia, românilor li se pare interesant faptul că preparatele pe bază de ulei de măsline – zeytinyağlı yemekler – se consumă reci, şi neapărat, conţin zahăr.
33. O plantă care la noi se dă la porci, grăşiţa, se mănâncă în Turcia în salate sau se prepară zeytinyağlı. Planta se numeşte în limba turcă semiz otu.
34. Noi folosim destul de multă mentă la ceai, însă ei o folosesc la multe feluri de mâncare (uscată, o prăjesc în ulei şi o pun la ciorbe, iar crudă este adăugată salatelor).
35. Turcii mănâncă mult iaurt cu castraveţi, sub forma unei salate de vară rece, cunoscută sub numele de cacık.
36. Cât priveşte obiceiurile lor, aruncă cu apă în urma celor care pleacă la drum.
37. Pun sare în cafeaua băiatului care peţeşte fata în timpul ritualului de peţire.
38. Cei tineri, atât băieţi, cât şi fete, sărută mâna celor celor în vârstă în semn de respect. În cazul în care bătrânii consideră că nu este necesar acest lucru, nedorind să se distanţeze prin acest gest de cei tineri, îi îmbrăţişează şi îi sărută pe obraz.
39. Turcii nu cunosc smântâna, unele rădăcinoase, precum păstârnacul, hreanul sau leuşteanul.
45. În moschei şi în alte locuri de rugăciune turcii îşi lasă încălţămintea la uşă.
46. Elevii dacă doresc să facă pregătire se înscriu la dershane – un fel de after school, dar nu asemănător celui din România. În general, mai toţi absolveţii de liceu merg un an de zile la pregătire la deshane, înainte de a se înscrie la examenul de la universitate.
47. Toate şcolile din oraşele mari asigură transportul copiilor contra cost. În sate sau în oraşele ceva mai mici acesta este gratis.
48. Cei care nu pot participa la nunţi trimit mirilor (damat ve gelin) coroane de flori. Cei care participă la nuntă dau mirilor aur, bănuţi sau bijuterii. Se trimit invitaţii dar nu e o problemă dacă nu ai primit pentru că poate participa oricine. Nunta ţine puţin. Se dau şi bani în ultimul timp, dar nu în plic, de obicei invitaţii îi prind cu ace de hainele mirilor.
49. La capitolul mâncare servită la nuntă, dacă ţinem cont de nunţile de la sate, petrecerile se fac cu mare fast si durează două sau trei zile. Mâncare si distractie din plin! La oraş în schimb am fost la nunţi unde am fost serviţi cu un pahar de limonadă şi câteva leblebi. Dar la oraş cel târziu la doisprezece noaptea nunta e gata.
50. Mi-am mai amintit de un obicei din zona Anatoliei. Acolo părinţii nu îşi iau copiii în braţe şi nu le arată nici un fel de afecţiune de faţă cu vârstnicii, mai cu seamă de faţă cu partea bărbătească a familiei, alăptarea, afecţiunea, luatul pruncilor în braţe se face numai într-o altă cameră, departe de ochii vârstnicilor. Am întrebat pe mulţi care este explicaţia şi am primit răspunsul că din respect, afectiunea amintind de actul în sine prin care se concep copii, altii mi-au spus doar ca este vorba de un obicei rămas din strămoşi… e greu de explicat. Şi greu de înţeles sau de acceptat mai ales pentru noi. Dar în lume sunt multe obiceiuri greu de înţeles de noi.”
Georgiana Karina
O relatare foarte interesantă, plină de lucruri inedite, îi aparţine Georgianei, prietena care de un an de zile lucrează în calitate de specialist Erasmus în cadrul biroului de Relaţii Internaţionale al Universităţii Fırat din fermecătorul oraş Elazığı.
„Turcii sunt niște oameni foarte interesanți. De la obiceiuri culinare, până la activitatea lor profesională sau timpul liber, aceștia au cel puțin câte o chestiune pe care o fac diferit față de români. Acesta este și farmecul lor de fapt!
51. „Să începem deci cum lucruri diferite sau amuzante legate de obiceiurile lor culinare. Printre acestea s-ar număra mâncatul lămâiei cu sare, al merelor cu pâine și a salatei de legume foarte mărunt tăiate.
52. Ce mi-a plăcut în mod deosebit este faptul că țin mult mai mult decât noi, românii, la tradiții. Nu se face nuntă fără zestrea fetei sau fără ritual logodnei, care în funcție de zona țării trebuie plătit fie de familia fetei, fie de cea a băiatului.
53. Atunci când merg ”pe cerute”, familia băiatului trebuie să cumpere cadouri fiecărui membru al familiei, un exemplu fiind pijamalele, papucii de casă, curelele sau cravatele, în ceea ce privește partea masculină a familiei.
54. În ceea ce privește obiceiurile lor zilnice, aș putea spune că traversatul străzii este o aventură, dat fiind faptul că nu prea opresc la stop, la semafor sau la trecerile de pietoni și nu semnalizează.
55. Turcii au o mare tendință de a exagera. Astfel expresii ca ”sabahtan beri onu bekliyorum” – „îl aştept de dimineaţă”, când de fapt a ajuns la locul întâlnirii cu 10 minute în urmă, sau ”buz gibi” – „rece ca gheaţa”, când de fapt afară e doar o ușoară adiere de vânt, sunt foarte comune și amuzante.
56. Dacă în privința faptului că sunt foarte insistenți sunt de acord în 100% dintre cazuri, fie vorba de o vizită sau de o invitație la masă, aș dori să afirm că în opinia mea turcii sunt niște oameni ori foarte muncitori, ori foarte leneși. Nu există clasă de mijloc!
57. Unele dintre funcțiile lor mi se par fără rost. Adică, în România o secretară face și cafeaua, face și copii xerox, plus activitatea sa de bază. Ei bine, în Turcia există un om care face ceaiul, unul care îl servește, un om care face copii xerox și altul care duce actele de la un departament la altul. Restul, este ceai! 🙂
58. Mi se pare amuzant faptul că în minibusele care fac legătura între orașe, pe lângă numărul de scaune existent, mai au și 2 scaune micuțe pentru extra-clienți. Ce îmi place însă, este faptul că de la sucursala centrală a unei firme, până la autogară îți asigură transportul gratuit, cu așa numitele ”servis”.
59. Un alt lucru care pe mine mă amuză și care se datorează faptului că eu sunt o persoană căreia îi place să interpreteze cuvintele, este că eu întotdeauna analizez rădăcina cuvintelor. Astfel, nu voiam nici în ruptul capului să înțeleg de ce atunci când eu plecam colega mea de apartament îmi spunea ”Hoșça kal”! Kal = rămâi, în viziunea mea 😉 Bineînțeles, mi-a explicat că expresia nu se referă la o stare fizică, ci la caracterul unei persoane sau la starea sa de sănătate. Un fel de ”Stay safe”!. Oricum, sătulă poate să râd mereu când îmi spune asta, s-a obișnuit să îmi spună ”Güle, güle!”.
60. Încerc să evit discuțiile despre religie pentru că există prea puțini oameni dispuși să asculte sau să arate puțin respect pentru o credință diferită de a lor. Încerc să nu intru în jocurile lor de imagine și să tratez mereu oamenii pentru ceea ce sunt ei, nu pentru funcția lor sau rudele lor implicate politic. Asta chiar contează pentru turci.
61. Am găsit o poză de la una dintre nunţile la care am participat. Iar la ei, nici o nuntă nu este fără Cayda Cira – un dans specific din zona Elazığ-ului. Se face cu lumânările în mână, pentru a menţine amintirea unei legende. Se spune ca erau cândva, în trecut, un băiat şi o fată din zona Elazig-ului, îndrăgostiţi. El locuia pe un mal al lacului Hazar, ea pe celalalt, în zona Sivrice. Pentru că părinţii nu erau de acord cu relaţia lor, tinerii se vedeau pe ascuns. Fata, ieşea în fiecare noapte cu o lumânare în grădină, iar băiatul înota pănă la ea, ghidat de lumină. Asta, până într-o noapte când tatăl fetei aflând ce se petrece, o închide pe fată în casă şi iese el în grădină. Băiatul văzând lumina, începe să înoate. Doar că tatăl fetei începuse să se plimbe în susul şi în josul lacului, iar băiatul, înotând în zig-zag, oboseşte şi se îneacă. Astfel, în amintirea iubirii lor, fiecare nuntă începe cu acest dans.
Cam asta ar fi ceea ce pot să îmi amintesc acum. Cu siguranță sunt mult mai multe și poate mult mai interesante. Aștept cu nerăbdare să citesc articolul final!”
Citim cu drag blogul prietenei noastre, acolo i-am descoperit aventurile din Turcia, acum aşteptăm cu nerăbdare ca acestea să continue! O persoană minunată pe care am avut onoarea să o cunoaştem datorită comunităţii de pe Facebook. Blogul Georgianei! Lectură plăcută!
Iulia Alexandra Oprea
O artistă. O poetă. O visătoare. Este frumoasa noastră prietenă Iuliana, pe cât de talentată, pe atât de muncitoare. Am fost cuceriţi iremediabil de creaţiile sale, suntem convinşi că aşa se va întâmpla şi în cazul tău! Iată mai jos contribuţia Iuliei:
62. „Regulile de circulaţie: deşi în teorie ele există şi în Turcia, nimeni nu pare să ţină cont de reguli. Pietonii trec strada indiferent că semaforul arată culoarea roşie sau verde, indiferent că există sau nu trecere de pietoni. Totuşi partea bună este că şoferii turci sunt obişnuiţi cu această situaţie şi sunt foarte atenţi.
63. Curiozitatea: nu e nimic neobişnuit ca turcii să te întrebe întrebări personale abia ce te-au cunoscut. De exemplu: eşti căsătorit/ă, unde lucrezi, cât câştigi, cu ce se ocupă familia ta.
64. Sinceritatea: De obicei turcii îşi exprimă părerea sinceră şi nimeni nu se supără. De exemplu femeile, indiferent că sunt prietene apropiate sau nu, obişnuiesc să îşi spună fără menajamente: ai pus câteva kg, în timp ce la noi se poate interpreta drept jignire.
65. Nunţile: pe lângă faptul că durează mai puţin, la nunţile din Turcia pot participa pe lângă invitaţi, teoretic oricine îşi doreşte, iar în sate sau oraşe mai mici prin oricine adesea se înţelege întreaga comunitate locală/cartier. Desigur doar invitaţii oficiali oferă cadouri tinerilor căsătoriţi, restul stau şi urmăresc „spectacolul” de pe margine.”
Laura şi Atât
Prietena noastră Laura din Istanbul are de adăugat câteva idei interesante pe care le-a observat în oraşul care a adoptat-o:
„66. Învăţământul este mult diferit faţă de al nostru. Îmi aduc aminte momentul când fata mea a început clasa întâi în Turcia. Făceam lecţiile împreună, iar eu eram obişnuită cu sistemul nostru şi credeam că peste tot este la fel. Îmi amintesc că aveam de scris cuvantul „kapı – uşă” câte două pagini. La sfârşitul temei, fata mea nu ştia să recunoască nicio literă din acest cuvânt, doar cuvântul întreg îl recunoştea dintr-o mie! Asta m-a supărat destul de mult şi a primit câteva palme. A doua zi, ducându-ne la şcoală, am întrebat pe o prietena cum a procedat ea şi mi-a spus că la şcoală se învaţă cuvântul, nu literele.
67. Apoi, aici nu există bacalaureat. Dacă nu vrei să intri la facultate, îţi iei diploma de terminare a liceului, fără niciun examen, pur şi simplu termini liceul şi îţi iei diploma. Pot spune că în fiecare an se schimba câte ceva în sistemul de învăţământ: ori cărţile, ori tipul de predare, ori şcolile. Acum mai nou, după ce termini clasa a IV-a, trebuie să te reînscri pentru clasa aVIa, aVIIa şi aVIIIa şi te duci la şcoala care predă doar pentru aceste clase. Un sistem numit 4+4+4. Pentru intrarea la liceu, fata mea a început să dea examen din clasa a VI-a în fiecare an inclusiv clasa a VIII-a, mediile fiind apoi adunate şi împărţite la trei, astfel rezultând media generală. Acum lucrurile s-au schimbat, se intră doar în clasa a VIII-a, dar de două ori pe an, în lunile aprilie şi iunie. Sistemul 4+4+4 este aşa: primi patru ani înveţi la o şcoală, apoi patru ani la alta şcoală şi ultimi patru la liceul unde caştigi. În anii 94, când m-am căsătorit eu, liceul era doar de trei ani, iar dacă erai un elev silitor, aveai şansa să-l termini într-un an jumătate, dădeai un test şi dacă luai nota corespunzatoare, treceai anul.
68. Dacă ai vârsta de 65 de ani şi nu ai casa, nu ai masa şi ai doar băieţi, iei o pensie din trei în trei luni şi un carnet de sănătate prin care se plăteşte doar 20 % din preţul medicamentelor.
69. Dacă doi fraţi au acelaşi tată, dar mame diferite, la ei se consideră fraţi buni, deşi noi considerăm că e invers, că sunt fraţi vitregi.
Ay Lavinia Ana
Lavinia ne povesteşte despre lucrurile văzute în Sakarya, mai exact în Karasu, aflat în nord-vestul Turciei.
71. Fiecare balcon de la bloc are grătar din cărămidă.
72. În grădina blocului poţi găsi plante uriaşe de aloe vera.
73. Dacă eşti căsătorită şi nu ai copil este ceva ciudat.
74. În Turcia nu există casinouri, doar loterie şi pariuri sportive.
75. În unele cafenele nu sunt decât bărbaţi.
76. În mijloacele de transport în comun mereu se oferă locurile doamnelor şi domnişoarelor şi nu se poate circula fără să taxezi. Chiar dacă urci prin spate, lumea se uită ciudat la tine şi trebuie să dai cardul în faţă pentru a fi validat.
77. Alcoolul este mai scump, el poate fi găsit doar în magazine speciale.
78. În Turcia se construieşte foarte repede, într-o lună poţi observa că a apărut o clădire nouă.
79. La şcoală poţi da comandă şi mâncarea de la bufetul şcolii îţi este adusă în clasă.
80. În şcoli şi în licee se poartă uniformă.
81. La salonul de înfrumuseţare este interzis accesul bărbaţilor. Fiecare cu salonul lui.
82. Dacă stai destul de mult de vorbă cu cineva, poţi afla că aveţi cel puţin două cunoştinţe comune sau că sunteţi chiar rude.
83. Gunoiul se aruncă afară în containere. Pâinea veche se aruncă separat, se atârnă de gard pentru oamenii săraci sau pentru cei cu animale.
84. Când se deschide un magazin nou pun baloane multe, cheamă un DJ şi câţiva clovni, pun muzică tare şi strigă toate promoţiile. Cam sinistru este obiceiul de a atârna coroane de flori pe gard din care care la noi se văd doar la înmormântări. Fiecare coroană de flori este trimisă de o firmă mare ale cărei produse se găsesc în locul respectiv.
85. Unele obiective turistice au preţul de intrare mai mare pentru străini.
86. Dacă nu ai timp să mergi la piaţă… vine taraba la tine! Sunt comerciaţi care vând direct din maşină. Trebuie să fii pe fază… nu stă mult timp într-un loc.
87. Dacă ţi-e lene să cobori să iei pâine, legi un coş cu sfoară şi rogi pe cineva să facă o faptă bună.
88. Pe stradă găseşti tot felul de combinatii de mâncăruri, aşa că nu ai cum sa mori de foame pe strada chiar daca ai bani putini: pilaf cu pui vândut direct din cărucior şi peste care se pune… ketchup! Midii la orice colț de stradă sau loc aglomerat. Şi kokoreç e interesant: maţe prăjite de oaie. Sandvişul cu ficăţei l-am găsit doar în Büyükada din İstanbul și mi s-a părut foarte interesant. Deşi în poză nu se vede bine, ficăţeii sunt tăiaţi în cubuleţe foarte mici şi cartofii la fel. Este de fapt o mâncare specifică albanezilor.
90.
Şi pentru că nu ne-am săturat să aflăm şi alte lucruri interesante despre obiceiurile diferite ale turcilor, am pregătit câteva link-uri care să ne ajute să facem acest lucru!
10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre turci
50 de semne care îţi arată că ai stat prea mult în Turcia
Opt indicii care te dau de gol: eşti turc
Poţi face şi tu acum parte din acest proiect! Cum? te întrebi fără îndoială! Primim pe adresa noastră, suntemaici@turcalaunceai.ro, părerile tale cu diferenţele pe care le-ai observat în Turcia. O fotografie-două (nu-i totuşi obligatoriu) ar face contribuţia ta şi mai atrăgătoare!
Mulţumim enorm prietenilor care au dorit să ne ajute în alcătuirea acestui proiect, a fost, fără doar şi poate, postarea la care am muncit cel mai mult, cot la cot cu cei 10 prieteni de nădejde! E o bucurie să vedem cum ne ajutăm reciproc, cum reuşim împreună să construim informaţie, „conţinut”. O îmbrăţişare virtuală către voi toţi!
3 comentarii
Pingback:
Lavy
Buna lavinia Anna!cum as putea sa iau legatura Cu Tine!te rog lasa un Mail!!!pupici
Anca
Foarte subiectiv articolul. Are informatii interesante, dar si ridicole. Niste note ale autorului ar fi fost utile.