Carmen: Experienţe fabuloase în Istanbul – Topul meu
Ne apropiem cu paşi repezi şi tristuţi de finalul proiectului nostru din luna octombrie! Ce repede a zburat timpul, dar suntem siguri că s-a întâmplat aşa pentru că am fost între prieteni şi ne-am delectat postând amintirile lor cele mai speciale din Turcia! Am lăsat în mod intenţionat această postare către final, căci este una cu totul şi cu totul deosebită! Astăzi a venit rândul lui Carmen să ne povestească din experienţele ei. Cine nu o cunoaşte, ar trebui să o facă! Este o foarte tânără antreprenoare cu o ambiţie extraordinară şi cu o mare pasiune pentru Turcia, limba turcă, Istanbul, cultura turcilor, bucătăria lor…
Atunci când ne povestea despre aventurile ei în Istanbul, rămâneam impresionaţi de multitudinea locurilor fabuloase de acolo, dar de care noi nici nu auziserăm! De aici venit ideea postării unui top al celor mai memorabile experienţe pe care nu trebuie să le ratezi la următoarea vizită în Istanbul! Iată topul:
1. Kumkapı – Veselie cât cuprinde pe ritmurile muzicii turceşti
Pentru o experienţă cu adevărat autentică nu trebuie să ratezi zona de restaurante din Kumkapı (în turcă, „Poarta de nisip”), celebră pentru voia-bună şi muzica ce răsună până la ivirea zorilor! Grupuri de cântăreţi colindă din masă în masă, creând un dulce vacarm care te ameţeşte complet! Localizată în districtul Fatih, în nordul ţărmului Mării Marmara, pe partea europeană, zona aceasta de restaurante este un adevărat magnet pentru turişti, dar mai ales pentru localnici, iarnă-vară, acolo distracţia se întâmplă non-stop! Cum ajungi acolo: iei tramvaiul Bağcılar-Kabataş până la staţia: Beyazıt-Kapalıçarşı după care mergi în jos, pe Bulevardul Tiyatro, cam 800 de metri. Sfat: ochii mari la nota de plată şi mai cu seamă la meniu, ospătarii înfierbântaţi de atmosfera de petrecere se cam pierd cu firea şi exagerează cu taxarea turiştilor neatenţi! Dikkatli olun, lütfen! – Vă rugăm, mare băgare de seamă!
2. Hükümdar Sofrası – Experienţa magică a mangal-ului turcesc
Îţi perpeleşti carnea singur şi după placul inimii tale pe grătarul încins, distribuit la fiecare masă! Înveseleşti kebabul cu un ardei iute dansator, cu o roşie năzdrăvană şi ai deja parte de o masă să te lingi pe degete, nu alta! Discuţi în vervă, îţi pregăteşti cum vrei mâncarea, savurezi un ceai turcesc plin de arome… toate astea, până târziu în noapte! Carmen ne-a spus că n-avem voie să ratăm nici această experienţă! Iată adresa lor: Barbaros Mahallesi, Sütçüyolu Caddesi, 61/A Ataşehir, İstanbul
3. Menekşe Bahçesi – Mic-dejun la Marea Neagră
Reastaurantul cu o privelişte de vis este o afacere de familie, un local tipic turcesc în care te poți răsfăța cu peşte proaspăt şi fantasticul köy kahvaltısı, adică mic-dejun specific de la ţară, cu toate bunătăţile pământului turcesc! Cum ajungi aici: adresa este İskele Caddesi No :41 Rumelifeneri Köyü Mezarlığı Yanı Rumeli Feneri /Sarıyer /İstanbul /telefon 0090 212 228 1169
4. Mehtap, Kilyos – Splendoarea Mării Negre
Miros de mare, pe alocuri dulce, pe alocuri sărat… Adiera vântului care îţi duce gândurile departe… Locul acesta aflat la Marea Neagră, în zona Sarıyer, este perfect pentru o dimineaţă de duminică fanstastică! Mehtap Restaurant Pansiyon Kilyos Plaj Yolu No 32 Sarıyer – İstanbul
Tel : 0 212 201 10 16
5. Miniatürk – Turcia la picioarele tale!
Vei adora cu siguranţă muzeul în aer liber în care vei regăsi la scară mică toate atracţiile turistice din Turcia, Miniatürk fiind cel mai mare parc de miniaturi din lume! Paradisul copiilor de toate vârstele! În cei 50.000 de metri pătraţi poţi admira machetele celor mai importante moschei din Turcia, palate şi turnuri, nu au fost uitate nici mănăstirile săpate în stâncă – Sumela Manastırları -, nici obiectivele geografice precum Pamukkale, Munetele Nemrut sau zona Kapadokya! Materialele folosite la construirea machetelor sunt unele speciale, mai precis un tip de plastic întărit în mod industrial şi estat pentru a rezista la intemperiile vremii.
Carmen ne-a spus că aici vom întâlni atât turişti străini, cât şi foarte mulţi localnici, cupluri, grupuri de tineri, elevi însoţiţi de profesori, familii şi copii. Este locul perfect pentru o plimbare educativă în aer liber!
Parcul în cifre:
126 – numărul machetelor prezente în parc;
1:25 scara la care au fost construite machetele;
59 – numărul machetelor din Istanbul;
10 – lire, preţul unui bilet de intrare;
Aici ajungi cu metroul 36T din Taksim din care te vei da jos la staţia Miniatürk.
6. Muzeul Rahmi M. Koç – Minunăţii la fiecare pas
Acest muzeu este o destinaţie pe care nu ai voie să o ratezi la următoarea vizită la Istanbul, şi, ai grijă, rezervă-ţi minim patru ore pentru a-l vizita! Cine este Rahmi Koç? El aparţine uneia dintre cele mai bogate familii din Turcia – familia Koç – care deţinea fabricile Ford din Turcia, grupurile Arçelik, Tofaş, Grunding, Beko, un număr impresionant de alte concerne şi hoteluri! Care este povestea hotelului? Rahmi Koç şi-a dorit un loc în care să îşi poată etala colecţiile de maşini, de obiecte electrice, astfel că în 1991 în muzeul proaspăt deschis au păşit şi primii vizitatori!
Ce poţi vedea în acest muzeu? Cam tot ce vrei şi ce nu vrei: submarine, vapoare, automobile, jucării pentru copii din mai multe epoci, caleşti şi căruţe, camere cu mecanisme care încep să funcţioneze când în încăpere – nu rata presa pentru ulei de măsline, feribot cu motoare cu aburi care vara te duce către Cornul de Aur, tramvaie, avioane, vagoane de trenuri… biciclete, cărucioare ori motociclete. Carmen ne-a recomandat să nu ratăm strada cu magazine şi atelierele meseriaşilor de pe vremuri: există o farmacie, o ceasornicărie, fierar, cabinet de doctor! Poţi intra şi într-o gară în miniatură.
7. Fatih Ormanı – Picnic în mijlocul naturii!
Turcii au obiceiul de a ieşi la sfârşit de săptămână alături de prieteni sau familie în locurile special amenajate din apropierea Istanbulului să facă un mangal – termenul pe care turcii îl folosesc pentru grătar! Fatih Ormanı – Pădurea Fatih, locul pe care ni-l recomandă prietena noastr, este un loc idilic – numai bun pentru o ieşire la iarbă verde cu prietenii! Ai băncuţe, măsuţe şi chioşcuri în care te poţi instala şi servi preparatele pe care le faci chiar tu, pe grătar! Ah… ce bine sună! Toate, în aerul proaspăt al pădurii! Carmen ne spune că aici este locul preferat de grupurile de tineri turci puşi pe distracţie şi voie bună! Tot aici există şi un frumos parc natural în care cei mai plimbăreţi vizitatori pot parcurge trasee cu adevărat pitoreşti! Cum ajungi aici: după ce ai intrat pe drumul către Hacıosmandan Büyüdere Bahçeköy este la o distanţă de trei kilometri (Maslak Mah, Şişli, Istanbul). Iar dacă ai nevoie de hartă…
7. Salı Pazarı – Culorile vieţii într-o piaţă ambulantă!
Una dintre cele mai impresionante experienţe de care poţi avea parte în Istanbul este să te laşi cuprins de vraja pieţelor săptămânale care se organizează în fiecare cartier. Peste noapte câteva străduţe se umplu de tarabe pline de legume şi fructe care mai de care mai proaspete şi mai îmbietoare, obiecte de uz casnic şi îmbrăcăminte ori alte tipuri de alimente: dulciuri, brânză sau peşte! Culorile, aromele, sunetele şi senzaţiile pornesc un atac împotriva ta chiar de la prima tarabă! O dată cu lăsarea serii la fel de repede dispar şi tarabele, străduţele recăpătându-şi pănă dimineaţa aerul lor obişnuit! Carmen ne-a trimis imagini din Çapa Şehremini, în districtul Fatih!
4 comentarii
Anonim
MULTUMESC ,PENTRU TOT!
CITESC CU MARE PLACERE,PRIVESCCU MARE PLACERE POSARIILE!!!
launpahardeceaiturcesc
Ne bucurăm tare mult să citim un asemenea comentariu! Promitem să ne ţinem de treabă şi pe viitor! 🙂 Îţi mulţumim pentru aprecieri şi negreşit te mai aşteptăm!
Pingback:
elena
ma incanta tot ce se comenteaza aici Sant in Mexic dar am fost de 3 ori la Istambul si nu vreau sa mor fara sa ma intorc din nou si as dori sa vad si capadokia. Eu copiez sia rchivez tot ce publicati aici cu gandul ca sa am informatii pentru cand voi reveni la orasul meu adorat. Ma intereseaza foarte mult si ceva restaurante speciale, bune, caci sant foarte gurmanda si ador bucataria turca.