Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri,  Invata limba turca

Florile si semnificatia lor in Turcia

Lalelele Topkapı
Lalele și panseluțe în fața intrării în Palatul Topkapı din Istanbul

Se întâmplă des să primești flori de la o persoana din Turcia? Sau poate vei dărui cuiva un buchet de flori și vrei să știi ce semnificație au ele pentru turci? Atunci hai să descoperim împreună ce mesaje secrete se ascund între petalele delicate ale florilor:

Beyaz Gül: Masumluk  –  Trandafir alb: Nevinovăție

KırmızıGül: Aşk – Trandafir roșu: Dragoste

Pembe Gül: Gönlüm Sende – Trandafir roz: Tu deții inima mea

Sarı Gül: Sıcak Sevgi – Trandafir galben: Dragoste fierbinte

Beyaz Karanfil: Temizlik, saflık – Garoafă albă: Puritate, simplitate

Kırmızı Karanfil: Sevgi – Garoafă roșie: Dragoste

Pembe Karanfil: İçtenlik – Garoafă roz: Sinceritate

Sarı Karanfil: Hüzün – Garoafa galbenă: Melancolie, tristețe

Anemon: Gençlik – Anemonă: Tinerețe

Beyaz Glayör: Dostluk – Gladiolă albă: Prietenie
Kırmızı Glayör: İstek – Gladiolă roșie: Dorință
Pembe Glayör: Zerafet – Gladiolă roz: Grație
Sarı Glayör: Kıskançlık – Gladiolă galbenă: Gelozie
Mor Glayör: İnanç – Gladiolă mov: Încredere
Orkide: Mağrur, gururlu – Orhidee: Mândrie
Sterliçya: Sıcak Sevgi –  Sterlitia: Dragoste fierbinte
Nilüfer: Gelecek yenileme  – Nufăr: Regenerare viitoare
Beyaz Lale: Saflık, temizlik – Lalea albă: Puritate, curăție
Kırmızı Lale: Seni Seviyorum – Lalea roșie: Te iubesc
Pembe Lale: Anlayış – Lalea roz: Înțelegere
Sarı Lale: Gerginlik – Lalea galbenă: Încordare
Menekşe: Alçak Gönüllü – Brândușă: Modestie
İris: Hatıra – Iris: Amintire
Lilyum: Güven – Crin: Încredere
Gerbera: İyimser – Gerbera: Pozitivism
Frezya: Suçsuzlu – Frezie: Nevinovăție
Beyaz Krizantem: Sadakat – Crizantemă albă: Loialitate
Kırmızı Krizantem: Sessiz istek – Crizantemă roșie: Dorința neexprimată
Sarı Krizantem: Karşılıksız Sevgi  – Crizantemă galbenă: Iubire neîmpărtășită
Mor Krizantem: Burukluk – Crizantemă violet: Nervozitate
Altın Kadeh: Umut – Clopoței galbeni: Speranță
Fulya: Unutma – Narcisa: Nu uita

Hai sa descoperim împreună denumirile altor flori și plante în limba turcă: müge – lăcrămioara, gelincik – mac, sardunya – mușcată, karahindiba – păpădie, ayçiçeği – floarea-soarelui, sümbül – zambilă, akasya – salcâm, ardıç – ienupăr, yasemin – iasomie, çuha çiçeği – ciuboțica-cucului, defne – dafin, eğreltiotu – ferigă, fesleğen – busuioc, karaçalı – mărăcine, leylak – liliac, öksekotu – vâsc, sarmaşık – iedera, lavanta çiçeği – lavandă, yosun – mușchi.

Trandafirul în cultura turcă

Trandafirul, ca și laleaua, are o amprentă puternică în cultura prietenilor noștri turci: în afara parfumului deosebit, turcii îndrăgesc această floarea și o folosesc pentru a da aromă deserturilor (aici putem aminti de gülaç – desertul pe bază de lapte, cu aromă de trandafiri), cosmeticelor și remediilor. De asemenea, în literatură și poezie, simbolul trandafirului apare destul de des. Trandafirul este alegerea cea mai frecventă când vine vorba de oferirea în dar a unei flori.

Încă din timpuri străvechi, apa de trandafiri și uleiul de trandafiri au fost folosite în scopuri terapeutice și de înfrumusețare, esența de trandafir fiind un elixir extrem de iubit și utilizat datorită propietăților sale de calmare. Se spune că apa de trandafiri din regiunea Nusaybin, de lângă Mardin, are propietăți miraculoase.

Trandafirul este menționat în fiecare document despre medicină datând din perioada Imperiului Otoman, începând cu secolul al XIV-lea. Se cunoaște faptul că siropul de trandafiri era folosit de sultanii de la Palatul Topkapı împortiva indigestiilor și a grețurilor. Apa de trandafiri era folosită pentru stările de nervozitate și agitație.

Tot în perioada Imperiului Otoman, femeile foloseau atât apa de trandafiri, cât și uleiul de trandafiri pentru înfrumusețare, acesta fiind cunoscut pentru proprietățile sale de a menține tenul elastic, moale și hidratat, de a conferi luminozitate și de a trata accnea.

Apa de trandafiri era deseori folosită în băile comune turcești – denumite hamam – pentru clătirea finală a corpului, datorită parfumului său proaspăt.

Gustul de trandafiri se regăsește într-un număr mare de preparate culinare din perioada Imperiului Otoman, apa de trandafiri fiind adăugată în deserturi precum înghețata, gemul, rahatul, iaurt, sirop și budinci.

În timpul Imperiului Otoman exista tradiția să se ofere apă de tradafiri oaspeților care soseau la palat cu ocazia unor evenimente sau întâlniri importante. Membrii familiilor sultanilor îndrăgeau extrem de mult această floare, așa se explică și existența unor grădini imense în zona de sud a palatului, lângă țărmul mării, dedicate acestei flori – Gülhane – de la denumirea trandafirului în limba turcă – gül, şi care înseamnă literal ”casa cu trandafiri”.

Trandafirul are un rol important și în Islam, el simbolizându-l pe Profetul Mohammed și frumusețea divină, el fiind cunoscut drept ”floarea cerului”. În fiecare an în timpul pelerinajului musulmanilor la Mecca, materialul negru care acoperă Kaaba este stropit cu apă de trandafiri adusă din iran sau Turcia, iar lămpile din Kaaba ard cu ulei de trandafir, peste tot răspândindu-se aroma îmbătătoare a acestei flori.

Trandafirul a avut o influență mare și asupra unui mare poet, Mevlana Rumi, exponent al Sufismului, o tradiție mistică islamică în care trandafirul cu spini simbolizează drumul către Allah.

Florile în cultura turcilor

Florile au reprezentat din totdeauna o parte extrem de importantă din cultura turcilor și din viața lor. Spre exemplu arta a fost asaltată de modelele stilizate ale florilor, ele făcându-și simțită prezența pe plăcuțele de ceramică și materiale, dar și în poezii și cântece.

Florile au ajuns până și… în bucătărie, iar numele multor copii sunt pur si simplu nume de flori în toată regula. Pe cele mai speciale locuri în inima turcilor se situează în inimile turcilor sunt: lalelele, magnoliile, trandafirii și zambilele.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!