Vacanta in Antalya
Ceva special,  Recomandari si sfaturi pentru tine,  Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Daniela: Visare în Canionul Saklıkent

Tuturor le stă gândul la vacanță! Nouă la cea din Turcia. Pentru că soarele dogoreşte zilele acestea mai ceva ca în luna lui cuptor, ne-am decis să postăm cadrele şi rândurile pe care prietena noastră Daniela ni le-a trimis cu ceva vreme în urmă. Sunt răcoroase, ispititoare și ne mai alină puțin din dulcea suferință a marilor călduri văratice! Călătoriile în Turcia se înteţesc şi ele în această perioadă, iar excursia recomandată de Daniela este o opţiune serioasă când vine vorba de topul celor mai frumoase experienţe de care poţi avea parte în „ţara semilunei”!

Canionul Saklıkent, căci despre el este vorba, este situat la aproximativ 50 de km de Fethiye, în provincia Muğla. Drumul până acolo îl poți parcurge cu o maşină închiriată, cea mai convenabilă variantă, sau cu dolmușul, 7 lire de persoană dus. O opțiune interesantă este și excursia organizată de diverse agenții din zonă, scapi de stresul organizării și totul decurge mai lin!

Poziţionarea Canionului Saklikent
Poziţionarea Canionului Saklikent

De la prietena noastră aflăm că: „Intrarea în canion se face pe un podeţ din lemn, aflat în stare excelentă. Acesta este mărginit de o bară de sprijin din metal şi de un grilaj, delimitare care îţi dă siguranţa că nu ai cum să aluneci în apa foarte rece, învolburată şi, pe alocuri, adâncă.

Canionul Saklikent din Antalya
Canionul Saklikent din Antalya
Intrarea in Canionul Saklikent
Intrarea in Canionul Saklikent

Pe acest podeţ se merge cam 80-100 m, având în stânga şi în dreapta pereţi de stâncă, dedesubt – apa şi deasupra – cerul senin. Dupa cei aproximativ 100 m, podeţul se termină şi urmează partea care mie mi s-a părut cea mai grea: traversarea râului!

Apa cristalina a canionului
Apa cristalina a canionului
Unghiuri periculoase in Canioniul Saklikent
Unghiuri periculoase in Canioniul Saklikent

Apa canionului este foarte rece, să nu uităm că este vorba de un râu de munte! Apa curge extrem de repede, iar pietrele pe care trebuie să treci sunt tare alunecoase…

Traversand Canionul Saklikent din Antalya
Traversând Canionul Saklıkent din Antalya

În fotografie se poate observa că în spatele meu şi al fiicei mele este un loc prin care poţi să treci, dar mie mi s-a părut cam nesigur, deoarece punctul de sprijin este mult prea jos, aşa că eu am ales să traversez „la liber”.

Plimbarea prin Canion
Plimbarea prin Canion

După ce se traversează porţiunea cu pricina, apa este mult mai mică şi mai caldă, iar peisajul este mi-nu-nat!

Avansam in Canion
Avansam in Canion

12992786_1675779679340258_601374657_n

Forme selenare în canion
Forme selenare în canion
Lumini şi umbre
Lumini şi umbre
Apele iuţi ale canionului
Apele iuţi ale canionului
Forme spectaculoase săpate în stâncă
Forme spectaculoase săpate în stâncă
Printre stâncile Canionului
Printre stâncile Canionului
Apa se adânceşte...
Apa se adânceşte…

Noi nu am traversat canionul. Din spusele ghidului, traseul are o lungime de aproximativ 10 km şi nu este recomandat să îl parcurgi dacă nu ai echipament special, căci în unele porţiuni apa poate să îţi ajungă şi până la umăr. Nevând cu noi ceea ce ne trebuia, nu ne-am aventurat, mai ales ca ghidul nostru ne-a cam lăsat de izbelişte. Adică nici nu a intrat în zona canionului împreună cu noi. Doar ne-a povestit şi ne-a sfătuit. Ca o concluzie din partea mea: cine ajunge în această zonă trebuie musai să bată la picior canionul.

Ghidul nostru, Yusuf Bey, era mare meşter în ale vorbitului şi era tare mândru de engleza lui, dar spirit de aventură – yok! Sau poate am concluzionat eu greşit, căci acum îmi amintesc cum o parte din turiştii din mini buss au vrut să facă rafting, iar ceilalţi au decis că vor să exploreze la pas canionul. Iar Yusuf Bey… a luat un sezlong la umbră, a comandat un ceai, ne-a dat o oră fixă la care să ne întoarcem şi… fiecare cu ce a ales! 🙂

În încheiere, aş dori să amintesc de un loc special, aflat chiar înainte de intrarea in canion! Este un loc de popas foarte frumos amenajat chiar pe apă. Nu ştiu cum se numeşte, dar este singurul popas de acolo şi are de toate: ceai, cafea, sucuri, îngheţată… se poate comanda şi mâncare! Au chiar şi un mini-bazar!

Popas în Canionul Saklikent
Popas în Canionul Saklikent
La umbră, la răcoare
La umbră, la răcoare

Poate că veţi râde de noi, dar deja am făcut rezervare tot pentru Ölüdeniz, doar că am schimbat hotelul! Vacanţa de vară este deja plănuită, rezervată şi achitată. Astept doar data de 22 august şi zborul companiei Turkish Airlines de la ora 6:05 cu destinaţia Istanbul-Dalaman. Încă nu m-am plictisit de Ölüdeniz…”, iar noi înțelegem de ce!

Dragă Daniela, îți dorim să ai parte de încă o rundă de aventuri pe cinste în luna august, locurile minunate din Turcia sunt… fără număr, asta o știe oricine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!