Iulia: Lumina, zambet, turcoaz
Fotografiile Iuliei ne-au cucerit din prima: luminoase, dătătoare de speranță, albastre sau de un verde irezistibil, toate, fără excepție, îți aduc bucurie în suflet. Afli că acolo, departe de agitația orașelor, sunt locuri desprinse parcă din rai și care așteaptă să fie descoperite de o inimă curioasă și caldă. Prin intermediul unor cadre speciale, o vom însoți pe prietena noastră în frumoasa ei călătorie de anul trecut, din octombrie, și vom lăsa peisajele să ne îmbrățișeze sufletul și să ne întețească focul dorinței de a ajunge acolo…
1. ”Fethiye… locul în care am văzut turcoazul apei perfect delimitat”
Locul acesta trebuie neapărat vizitat de către toți iubitorii Turciei! Un sondaj ad-hoc făcut printre prietenii noștri ne-a arătat că Fethiye se regăsește mereu printre răspunsurile întrebării: ”Care e cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat în Turcia?”. Natura a desenat aici golfulețe mirifice cu ape calde și primitoare, iar pădurile de pin de cheamă în liniște la o plimbare agale, la umbra arborilor. Desigur, restaurantele și terasele de la malul mării nu voi întârzia să-ți facă și ele cu ochiul, căci ce poate fi mai plăcut decât să savurezi preparate delicioase într-un peisaj de vis, binecuvântat de briza dulce a mării? Și când mai pui la socoteală că poți vizita aici și ruinele unei cetăți antice și pe cele ale unui vechi oraș… totul dă cu plus! Nici cele 300 de zile însorite pe an nu sunt rele deloc!
Se pare că și Iuliei i-a plăcut mult aici, deși și celelalte locuri vizitate i-au rămas în suflet. De ce nu suntem oare câtuși de puțin surprinși? Iulia ne-a scris: ”Locurile mele favorite sunt Fethiye și Saklıkent, de ele am fost foarte impresionată. Ceva de vis. Și primul ceai… Iar Dalyan a fost ceva de suflet, exact pentru inima mea. Am simțit o senzație de libertate, de infinit, de spirit liber. Nu pot să aleg un singur loc.”
Cum ajungi în Fethiye? Există zboruri către aeroportul lui Dalaman, cel care deservește și această zonă, iar transferul până în… paradis durează doar o oră cu autobuzul Havaș. Sau, și mai convenabil, stabilește cu cei de la hotelul la care te vei caza condițiile unui transfer aeroport Dalaman – hotel Fethiye.
O idee bună este să închiriezi o mașină și să continui călătoria în sudul Turciei, poposind în alte locuri la fel de pitorești: Kalkan, Kaș, Demre, Olimpos și Antalya.
La 8.5 kilometri sud de Fethiye vei da peste cea mai frumoasă plajă din Turcia, Ölüdeniz. Nu trebuie să ratezi nici acest loc. Misiunea devine… dificilă, dar din ce în ce mai frumoasă!
Ai aici mai multe recomandări dacă dorești să vizitezi această zonă. O altă propunere din partea noastră este acest site, cu multe informații și sugestii bine-venite pentru o vacanță reușită în Fethiye.
2. Saklıkent
A doua oprire a Iuliei a fost Saklıkent – Oraşul Ascuns, vestitul canion al Turciei, al doilea ca lungime din Europa, pe care îl poți vizita sau nu cu ghid. Aflat la 50 de kilometri de Fethiye, Saklıkent este un loc magic. Practic, pe turiști îi așteaptă doi kilometri de mers prin pârâiașe flancate de tot felul de formațiuni pietroase.
”Aici am băut pentru prima oară în viața mea ceai turcesc… și la fiecare sorbitură simțeam cum intră în mine spiritul acestei țări, puțin câte puțin.”
Cum ajungi la Canion? Cu mașina, pe autostrada Fethiye-Antalya, drum de mai puțin de o oră. Indicatoarele bine-evidențiate care apar după ce treci de Kemer îți vor ușura căutarea. Altă variantă este cu dolmușul, 7,5 lire de persoană dus, cu plecare chiar din Fethiye.
Alte opțiuni: Cumpără o excurise organizată de o zi cu plecare din Fethiye, Olüdeniz sau din orașele din jur. Scapi de stresul organizării și totul decurge mai lin!
Apa din canion poate fi rece, chiar la o temperatură în aer de 35 de grade, poți intra în ape de 25 de grade. Merită să fii pregătit pentru astfel de situații. Lasă toate lucrurile de prisos în mașină, echipează-te cu cască de protecție și încălțări de apă și pietre. Nu papucilor de plajă! Vor dispărea repede în valuri și nu vei putea continua înaintarea.
Atenție: iarna și în perioadele cu ploi abundente canionul este închis!
Gaseşti în acest articol mai multe informații extrem de utile!
3. Marmaris
Amintit drept ”cel mai european oraș de pe Coasta Turciei”, modernul Marmaris impresioneză prin vibrația colorată a vieții care se simte de cum îi treci pragul. Aici poți admira cel mai mare port natural al lumii. Minune peste minune, și aici, ca în multe locuri ale Turciei, lista cu locuri de vizitat și cu lucruri de făcut este practic interminabilă! Punctul în care Mediterana se sărută cu Marea Egee este iubit îndeosebi de tineri, îndrăgostiți de atmosfera lejeră de distracție și de numeroasele opțiuni de petrecere a zilelor de vacanță! Aici turiștii vin pentru munții care se îmbrățișează cu marea, pentru plajele cu nisip și pentru lumina specială care înconjoară acest loc special! Curățenia exemplară a orașului și prețurile foarte convenabile sunt aspecte care nu trebuie neglijate!
Află de aici mai multe detalii despre acest frumos oraș!
Încă un articol foarte interesant, doldora de informații, poate fi găsit aici.
4. Cadre din fermecătorul Dalyan
5. Aydın şi popasul de vis
”În drumul meu am luat masa la un popas cu mâncare făcută acolo, în casă. Un loc rustic, autentic. M-au primit extrem de frumos…”
6. Trecere prin luminosul Kușadası
7. Apus de poveste în Izmir
Periplul prietenei noastre se încheie într-un loc fermecător, cu un moment special: Izmirul, la apusul soarelui.
Toate imaginile publicate cu ocazia acestui articol îi aparțin prietenei noastre de pe Facebook Iuli Iulia
Draga noastră, ne-ai luminat ziua cu aceste imagini speciale! Îți dorim să ajungi din nou în aceste locuri fermecătoare, să admiri pe îndelete peisajele de vis pe care Turcia ni le orferă cu atâta generozitate și să te bucuri de fiecare moment în parte! Îți mulțumim din suflet pentru colaborarea ta și pentru deschiderea arătată!
3 comentarii
hayatenguzelhediye
Superb 🙂
Florin Badulescu
Frumos! Imi pare rau ca autoarea nu a fost in aceste locuri pe timpul verii.
Ar fi gustat altfel viata orasului pur „englezesc” Fethiye (autoritatile orasului au hotarat ca acesta sa semene cat mai mult cu orasele din Anglia deoarece predomina turistii englezi). Ar fi gustat din plin frumusetea si linistea Plajei Calis (se citeste „cialish”) cu umbrelutele sale colorate. In Fethiye am stat 7 zile si pot sa spun cu mana pe inima ca m-am indragostit iremediabil de acest oras superb. Pacat de amenintarle teroriste, care vor alunga incet-incet turistii.
La fel, la Oludeniz ar fi facut baie in cea mai clara si limpede apa pe care am vazut-o vreodata (nu in laguna, unde apa este mizerabila ci in apa aflata la plaja statiunii), nici macar in Grecia nu am vazut o asemenea apa si, mai ales, calda! Dar si cu zecile de parapantisti care coloreaza cerul, lansandu-se de pe Muntele Babadag.
Ii doresc sa se reintoarca pe timp de vara si sa se bucure din plin de frumusetile si ospitalitatea turca.
(Despre Fethiye si Canionul Saklikent – autoarea nu a intrat in canion ci doar a fotografiat portiunea de la intrare – voi scrie mult mai mult in articolele dedicate acestor doua obiective turistice)
launpahardeceaiturcesc
Florin, îți mulțumim mult pentru completări! Prietena noastră sigur trebuie să se întoarcă acolo, pentru a încercat tot ce i-ai recomandat tu. Cum nu am fost la Saklıkent, nici noi nu prea am înțeles de ce unii turiști vorbeau despre trecerea canionului direct prin apă, iar Iulia ne-a spus că nu a văzut pe nimeni făcânt acest lucru. Poate că este vorba de momentul din an, poate ne lămurești tu. 🙂 Te așteptăm și cu alte contribuții. O zi minunată!