Cultura turcilor - Obiceiuri

Minunăţii turceşti

1. „Minunea” aromată din imagine a fost botezată cu sugestivul nume de GÜLLAÇ ~ denumire care vine de la GÜLLÜ AŞ = mâncare cu trandafiri.  Acest desert deosebit de răcoros – căci se serveşte rece – are la bază foi de güllaç care sunt foarte subţiri, făcute dintr-un amestec de amidon şi făină peste care se toarnă lapte, se umple cu nucă şi se finisează cu apă de trandafiri. Un deliciu al gusturilor! Dacă doreşti să prepari acest desert, te poţi inspira în prepararea lui de aici http://site-lifecollage.blogspot.ro/2013/05/gullac.html  Sursă imagine

Întruchipare parfumată a divinului
Întruchipare parfumată a divinului

2. KEREBİÇ, un desert special din Turcia, îşi are originea în provincia Mersin şi se consumă mai cu seamă cu prilejul sărbătorilor. Are o formă specifică chiftelelor turceşti, este îmbrăcat într-o cocă făcută din griş şi în interior este umplut cu fistic sau nucă. Lucrul interesant legat de acest dulce este faptul că se serveşte cu o spumă albă obţinută din rădăcina unei plante speciale, denumită săpunariţă (çöven) şi care îi conferă un gust aparte. Sursă imagine

Delicatesă fără mofturi de vedetă
Delicatesă fără mofturi de vedetă

3. LOKMA! Este un dulce tradiţional turcesc, sub forma unei mini gogoaşe prăjite îmbibate în sirop dulce, de cele mai multe ori servită alături de cafea turcească. În Turcia există cazane şi chiar aparate speciale pentru fabricarea lor, o mică demonstraţie o poţi urmări aici: http://www.youtube.com/watch?v=vYbGXkO5Lmk sau aici: http://www.youtube.com/watch?v=u-KpIH8J4sk&feature=endscreen Sursă imagine

lokma 4. PASTIRMA este un tip de carne uscată la soare, condimentată puternic, care îşi are originea in Anatolia, iar oraşul Kayseri este considerat „capitala” acestui preparat. Este consumată încă de pe vremea hunilor care, nomazi de felul lor, îşi păstrau bucăţi de carne lângă şa, sub picioare, presând-o astfel în timp ce călăreau. Termenul de „pastırma” în limba turcă însemând chiar „a fi presat”. În general, la fabricarea ei se preferă carnea de vită. În vremurile noastre, există sisteme speciale pentru fabricarea ei, iar procesul de preparare se întinde pe o perioadă de o lună de zile. Ca să vezi cum se taie pastırma în mod tradiţional, priveşte video-ul de mai jos, chiar dacă te vei speria la început: http://www.youtube.com/watch?v=KGiiHZOyADc Sursă imagine

pastr
5. ÇİĞ KÖFTE – în traducere: chifteua crudă, este un preparat care se serveşte ca aperitiv, din bulgur, ceapă, roşii şi pastă de ardei iute, carne de vită (lăsată la macerat peste noapte) lămâie şi multă verdeaţă. Modul de servire al acestui preparat este în interiorul unei frunze de salată care se rulează. Se consumă împreună cu ayran foarte rece, pentru a mai „lua” din iuţeala chiftelei.  Din cauza regulilor sanitare, nu se poate vinde carne crudă în restaurante sau pe stradă în Turcia, de aceea, cea mai răspândită variantă a acetui fel de mâncare este cea fără carne. Dar la fel de gustoasă! Sursă imagine
Delicioasă până la ultima fărâmă
Delicioasă până la ultima fărâmă
6. SUMAK este un condiment dulce-acrişor, foarte iubit de turci folosit pentru a da un gust de lămâie salatelor şi cărnii. După ce planta este uscată, aceasta se amestecă cu sare şi devine unul dintre condimentele ce nu lipsesc niciodată din bucătăria gospodinelor din Turcia. Poţi achiziţiona acest condiment de la băcăniile turceşti sau online de la magazinele cu mirodenii şi condimente. Sursă imagine
sumac
7. Preparatul culinar din imagine, cu vinete şi carne, se numeşte HÜNKAR BEĞENDİ, în traducere liberă: „I-a plăcut Sultanului.” În prezent, termenul de „beğendi” se foloseşte pentru orice „pat” de vinete pe care se serveşte carne. Delicios! Sursa imagine
4c9b1ae0b428d29fe647595bf4ea7a12
8. PERDE PİLAVI este un preparat în umplutura căruia vei descoperi cu mirare chiar şi seminţe de pin, migdale crocante, carne de pui şi evident, orezul cu un gust desăvârşit! Toate învelite în mantia gustoasă a aluatului fraged! Mai multe amănunte despre acest fel de mâncare inedit am primit de la prietena noastră, Meryem: „Este renumit şi se pregăteşte după ziua nunţii, din câte ştiu eu. Aluatul are o semnificaţie aparte, şi anume: casa, pilaful face referire la membrii familiei, în ansamblu însemnınd că ceea ce se întâmplă în casa omului trebuie ţinut secret faţă de restul lumii. Mai pe româneşte, nu trebuie să ştie lumea ce e în casa ta.” Sursă imagine
pilav
 
9. YAPRAK SARMASI – subţiri, delicate ca degetele unei pianiste şi atent înfăşurate sunt aproape nelipsite de pe masa turcilor! Umplutura din orez, ceapă, condimente, foi de viţă şi ulei de măsline sunt ingredientele minune ale acestui preparat! Când le vezi aşa frumos dichisite cu felii de lămâie şi plasate startegic lângă un bol plin ochi cu iaurt turcesc, nu-ţi rămâne decât să le consumi cu poftă, una câte una. Există două variante:
– cea cu carne tocată, ceapă, seminţe de pin, la care se adaugă condimente din plin! Turcii le preferă fierbinţi şi… în cantitate cât mai mare!
– cele fără carne, din amestec de orez, stafide (kuş üzümü), seminţe de pin, mentă, ienibahar, scorţişoară şi piper negru se servesc la temperatura camerei, pe post de meze (aperitive). Dacă preparatul se numeşte Zeytinyağlı yaprak sarması înseamnă că nu au carne în interior! Oricum ar fi, o bunătate de te lingi pe degete! Sursă imagine
71f3759af717562dbead9760e67034fb

 10. SU BÖREĞİ – plăcinta de apă, în ciuda numelui surprinzător, este unul dintre cele mai îndrăgite preparate de pe masa turcilor!  SU BÖREĞİ, cel care ne-a pus gând rău kilogramelor, se consumă de către pofticioşii din toată Turcia, dar mai cu seamă de cei din regiunea Mării Negre! Cu branză moale în interior şi cu aluat ce aminteşte de cel al lasagnei, se topeşte în gură cât ai zice… ‘börek’! Fierbi aluatul puţin, adaugi brânză şi pătrunjel, presari cu unt şi fuga la cuptor! Rezultatul, unul bun de te lingi pe degete! Găseşti o variantă a acestui preparat aici: http://www.edithskitchen.ro/2011/04/placinta-cu-branza-borek.html

d34596b16142ecb953ad9dc159ab99f1 0030df0bfddb5d99b06808210169c3ca

11. KAĞIT KEBABI ~ kebabul de hârtie, este un delicios kebab din carne de miel cu legume la cuptor, preparat în foaie de copt, ceea ce-i dă un gust cu totul şi cu totul deosebit. Morcovi, mazăre, cartofi, pastă de ardei roşu şi multe mirodenii se antrenează împreună într-un bazar al aromelor turceşti! De încercat în călătoriile prin Turcia! Trage aici cu ochiul dacă vrei să vezi procesul de creare al acestui preparat inedit! Sursă imagine

12. Pe cât de comic sună, pe atât de răcoritor este: BİCİ BİCİ – desertul preferat sl copiilor turci în lunile de vară şi care îşi are originea în oraşul Adana! Se prepară din gheaţă de consistenţa zăpezii, lapte, zahăr, amidon, sirop de trandafiri.  http://www.youtube.com/watch?v=vHWeJHnwi14

Sursă imagine

13. MENEMEN ~ o bunătate ce nu lipseşte duminică de duminică de la micul dejun al turcilor. Ouă, roşii, ardei, uneori şi ceapă, toate domolite la foc în tigaie, ocupă un loc de frunte la cea mai matinală masă a zilei. Ce spui, mâine dimineaţă încerci şi tu? Două variante de reţete, numai bune de încercat: AICI si AICI

Sursă imagine

14. BURMA KADAYIF ~ un soi tare jucăuş de cataif turcesc, născut acum mult mult timp, tare departe, tocmai la Diyarbakır, din mâinile iscusite ale unui armean! Plin de fistic sau de nuci, acest cataif însiropat şi aranjat în forme diferite, a reuşit să cucerească întreaga Turcie, plus milioanele de turişti care o vizitează anual!

Dar poate te întrebi cum ia naştere o asemenea “minunăţie”? Aluatul de cataif este întins pe o platformă rotitoare, această mişcare ajutând la formarea firelor subţiri de cataif, ce sunt strânse apoi mănunchi şi umplute cu fistic bogat în arome. După ce sunt bine coapte pe o tavă rotundă unsă cu unt, buchetele de cataif sunt martorele sfârâitului dulce al siropului care invadează cataiful crocant şi fierbinte, abia luate de pe foc!

Sıktı Usta, cel care face cel mai bun şi mai celebru BURMALI KADAYIF din Turcia, are deschise cinci magazine în care se fabrică acest desert îmbietor, meseria trasmiţând-o celor cinci fii ai săi, aceştia declarând cu mâna pe inimă că este de trei ori mai greu să faci acest tip de cataif decât baklava. Secretul lui Sıkı Usta? Calitatea produselor folosite, onestitatea şi măiestria celor care lucrează în bucătărie.

Aici poţi vedea imagini din atelierul (modernizat) al lui Sıkı Usta şi procesul de durată prin care ia naştere acest desert de nota 10! http://www.youtube.com/watch?v=LdA0j88KT54 Sursa imagine

15. MANTI este un tip special de colţunaşi de mici dimensiuni umpluţi de cele mai multe ori cu carne, serviţi cu sos de iaurt cu usturoi şi un alt sos făcut din unt / grăsime şi boia. Reteţa acestui preparat ai cărui fani suntem şi noi, o găsiţi aici!
manti

16. ŞEKERPARE, mai bine spus nişte fursecuri savuroase cu mult sirop periculos de parfumat şi se face cu ouă, griş, margarină, nucă de cocos, zahăr – toate amestecate pentru a-ţi aduce un dulce cu adevărat… dulce! Poţi încerca această reţetă! Succes! Sursa imagine

17. BİBER DOLMASI ne zâmbesc rumeni şi delicioşi din străfundul oalei pline de arome. În bucătăria turcească s-au îngrămădit o droaie de legume şi chiar fructe împănate cu o minunăţie de umplutură din orez, carne, eventual şi bulgur. Poţi degusta ardei, vinete, dovlecei, dovleac, prune, flori de dovleac (le-aţi văzut cum arată?) sfeclă, varză, roşii, midii, pepeni sau gutui care se lasă umplute de gospodinele din Turcia! Câte inventivitate! Sursa imagine

18. O delicatesă cu nume de contesă: İNCİR REÇELİ ~ dulceaţă de smochine verzi! Pentru acest tip de dulceaţă se folosesc smochine din prima recoltă, cele care nu sunt coapte! În Turcia există obiceiul să se prepare dulceaţă din ingrediente mai puţin obişnuite precum: castane, mentă, struguri, vinete, roşii, mere, coajă de mandarină şi câte şi mai câte! Sursă imagine

19. O dată cu vremea capricioasă de toamnă, sonbahar, ai dreptate, aşa spunem în turcă, a venit timpul să savurăm un SALEP/sahlep, delicioasa băutură fierbinte din lapte, zahăr, scorţişoară şi… praf din rădăcina unei orhidee sălbatice. Se consumă în zilele reci de toamnă sau iarnă în Grecia, Turcia şi ţările arabe, iar textura cremoasă şi reconfortantă îi garantează un loc fruntaş în inimile consumatorilor.
Succesul acestei băuturi a dus la diminuarea îngrijorătoare a numărului de orhidee, aşa că în Turcia fost interzis exportul rădăcinii acestei plante. De aceea, poţi găsi cutii cu salep “instant”, dar acestea nu se pot lăuda deloc cu ingrediente naturale ci doar cu arome. Asta-i ocazia perfectă să dai o fugă în Turcia şi în sezonul rece şi să deguşti un salep adevărat! Sursă imagine

20. ATENŢIE! Preparatul din imagine îţi poate fi prieten sau duşman! Pentru a descoperi care-i sunt intenţiile ascunse, pune pe o bucăţică de lavaş (lipie turcească) o cantitate mică-mică de ezme şi astfel poţi controla cât de picantă a fost făcută! Deseori, poţi avea surprize, mai ales dacă nu eşti obişnuit să mănânci condimentat. EZME, un meze (antreu) celebru în Turcia, este de fapt o salată din legume prospete tăiate foarte mărunt: roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, pastă de tomate, pătrunjel, ardei iute, mentă, lămâie, sumac – toate se amestecă bine cu mâinile până ce obţine o pastă suculentă, acrişoară sau iute, depinde de preferinţele voastre! Sursă imagine

21. KUMPİR ~ un cartof de dimensiuni impresionante, special cultivat pentru prepararea acestui fel de mâncare este răsfăţatul turcilor şi-al turiştilor deopotrivă.
După ce este copt într-un cuptor special, cu mare îndemânare se desface fără a strica forma cartofului. Interiorul aburind este amestecat cu o cantitate generoasă de caşcaval iar, la final, este garnisit cu o varietate mare de umpluturi, după gustul viitorilor consumatori înfometaţi: castraveciori muraţi, salată de varză, roşii, boabe de porumb, maioneză, ketchup, sosis (cârnaţi turceşti), sfeclă roşie, murături, ciuperci, toate tipurile de măsline şi lista poate continua!
În zona Moscheii Ortaköy, pe malul drept al Bosforului, într-un peisaj de vis, poţi servi cel mai bun kumpir din toată Turcia la unul dintre cele peste 20 de localuri care vând doar acest fel de mâncare!
Deşi este un preparat fără pretenţii, mai bine spus de fast-food, este delicios iar faptul că îţi poţi construi propriul tău kumpir, poate fi foarte distractiv. Dacă doriţi un kumpir cu toată varietatea de toppinguri, este suficient să spuneţi: “Hepsinden, lütfen!”

Sursă imagine

22. TESTİ KEBABI – kebab la ulcior, este un preparat specific Anatoliei Centrale. Carnea de miel cu legume este pregătită într-un vas de lut sigilat cu pâine… şi pus pe jar timp de două ore. Se serveşte în flăcări în faţa mesenilor pe o tavă de metal. Vasul se sparge cu un cuţit special sau chiar cu ciocanul! Cine a încercat testi kebabı? Sursă imagine

23. Poate unul dintre cele mai surpinzătoare feluri de mâncare din Istanbul (căci doar aici se poate găsi, în trei localuri din zona Taksim) – ISLAK HAMBURGER -Hamburgerul ud / umed! Această gustare nu-ţi dă pace până nu o încerci! Acoperit aproape în întregime în sos picant de roşii şi ulei, hamburgerul a fost bine hidratat într-un hammam în miniatură până se umflă bine şi capătă o textură… alunecoasă! Atenţie la haine!

24. Sizi yeni ‘güneşimiz’le tanıştırmak isteriz! ~ Vrem să vă facem cunoştinţă cu noul nostru ‘soare’, acum de când vremea rece a început să-şi facă de cap! E aproape la fel de fierbinte ca cel adevărat, mult mai gustos şi hrănitor, nimiceşte pe loc cele mai aprige geruri ale iernii ce se pregăteşte să vină şi topeşte şi cele mai îngheţate inimi. Se numeşte: kırmızı mercimek çorbası ~ ciorbă de linte roşie. E şi picantă şi acrişoară în acelaşi timp (stropii de lămâie nu au cum să lipsească), săţioasă şi foarte condimentată!

25. Cine ajunge prin Turcia neapărat să încerce, dacă nu a făcut-o deja, acest fel de mâncare delicios, denumit BEYTİ KEBAB! Acest kebab din carne tocată învelit în lipie caldă a fost numit după patronul unui celebru restaurant din Istanbul, Beyti Güler, care a ţinut secretă reţeta încă de la deschiderea restaurantului, în 1983. Se seveşte cu sos din roşii proaspăt preparat şi iaurt turcesc.

26. İZMİR KUMRU ~ Acest sandvici se poate degusta în zona Izmirului iar kumru înseamnă turturea, forma lui asemănându-se cu cea a umbrei păsării! Sunt mai multe tipuri de kumru, îl puteţi servi cu salam, cârnat turcesc (sosis) şi cu mult caşcaval, sos de roşii şi maioneză. Iar pâinea în care se serveşte este neapărat acoperită de susan rumenit şi delicios!

c033ff29f484e02fa982697d7bcd6bd5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!