Alina – ghid in Sirince
„Satul se află la aproximativ 6 kilometri de Selçuk, iar drumul spre Şirince este destul de palpitant, cu numeroase serpentine şi văi abrupte. O altă aventură este chiar la intrarea în sat, străduţele sunt foarte înguste, aşa că încap cu greu două maşini. Am găsit totuşi o parcare, pentru care am plătit 2-3 lire şi ne-am hotărât să vizităm sătucul la pas!
Am început să urcăm pe nişte străduţe pavate cu piatră atât de înguste, încât n-ar fi încăput pe acolo o maşină. Pe anumite porţiuni casele erau atât de apropiate, încât dacă întindeam brațele le puteam atinge zidurile! Case vechi de sute de ani, cu tencuiala căzută, făceau din acest sat un loc rupt de restul lumii, rustic, rupt de lumea modernă.
Prietenul turc care ne-a fost ghid ne-a explicat că localnicii nu-şi vând locuinţele decât între ei, ca o lege nescrisă a locului. Bătrânele satului stăteau liniştite, fiecare cu ograda ei, încercând să-şi vândă marfa, în cea mai mare parte lucrată de mână: prosoape ţesute cu migală, lenjerii cu broderii, rochiţe de in, botoşei de lână… Mai erau şi tarabe pline-ochi cu diverse obiecte prelucrate chiar în faţa noastră, din sticlă, ceramică, bijuterii şi tot felul de podoabe care-ţi luau ochii.
Peste tot erau rafturi amenajate frumos cu zeci de sortimente surprinzătoare de sticle de vin din fructe: căpşuni, piersică, cireşe, dude, banane, caise şi struguri. Foarte ospitalieri, vânzătorii ne invitau să degustăm din fiecare sortiment, poate-poate plecam cu o amintire în plus în sacoşă de la ei! Ceea ce am şi făcut! Sunt foarte mândri de vinurile lor unice, pe care le putem găsi doar acolo, în Şirince. Pentru că ei nu vând nimic în afara satului.
Am ajuns şi la o biserică decolorată de vreme, pustie, şi în care abia se mai vedeau picturile de pe pereţi. La intrarea în biserică era o fântână arteziană, în mijlocul căreia era amplasată o statuie a Maicii Domnului cu braţele deschise. Am observat monezi aruncate în acea fântână şi, fără să ştim dacă aşa e obiceiul, am aruncat şi noi monezi, dar ne-a părut puţin rău că nu am avut la noi şi monezi româneşti; să ne lăsăm „amprenta” la fântâna Maicii Domnului.
Destul de obosiţi, după cât am urcat pe toate straduţele care ne-au ieşit în calea, ne-am întors la maşină, foarte încântaţi de ceea ce descoperiseram în acest sătuc! Un aer atât e curat, răcoros şi un peisaj cu totul deosebit! Şüphesiz – fără îndoială, este un loc unic, musai de vizitat! O povestioară foarte frumoasă am găsit-o pe acest link.”
Îi mulțumim mult Alinei pentru superba excursie și pentru dorința de a o împărtăși cu noi, prietenii comunității Turca La Un Ceai! Dacă ai vizitat un loc impresionant din Turcia sau unul care ți-a rămas în suflet, dă-ne de știre prin formularul nostru de contact, ne-ar face mare plăcere să-ți găzduim impresiile pe site-ul nostru drag!
Niciun comentariu
Ulkusal Georgeta
Am fost și eu de curând la Șirince,minunat loc ! Adaug că este un vechi sat grecesc ( la fel am văzut în Grecia Paleopantelimonas ) iar biserica de care povestește prietena noastră este din 1470 ,de altfel și starea ei arată vechimea.Un alt amănunt,pe una din acele pitorești străduțe la un magazin ,o fată din România căsătorită cu un turc comercializează niște obiecte unice( fără exagerare ) care se fac acolo,de exemplu: o eșarfă din mătase naturală pictată manual care avea marginile incastrate într-o ABA de lână bătută (nețesută ) .Divine !!!
launpahardeceaiturcesc
Ne bucurăm tare mult, Georgeta, să auzim acest lucru! Ce detalii preţioase ne-ai oferit, mulţumim frumos! Dacă ai imagini din călătoriile tale prin Turcia eşti invitată să le trimiţi împreună cu o scurtă descriere pe adresa launpahardeceaiturcesc@yahoo.com sau direct pe pagina noastră de Facebook! Este minunat să vedem reacţii pozitive în urma postărilor apărute pe blog. Te mai aşteptăm şi cu altă ocazie. O zi minunată!
Anonim
mi-e tare dor de Sirince, nu l-am vizitat de 5 ani ..poate ajung anul asta 🙂
cosminlazar2000
Super <3