Cele mai interesante 33 de lucruri despre Turcia
Am adunat într-o singură postare cele mai interesante şi mai puţin cunoscute lucruri despre Turcia! Să curgă curiozităţile!
1. Media de ceaiuri băute de turci într-o zi este de 10.
2. 3% din suprafaţa Turciei se află în Europa, restul de 97%, în Asia.
3. Bob Dylan are strămoşi turci, iar cel mai celebru doctor din SUA, Dr. Oz, pe numele său adevărat Mehmet Öz, este turc, părinţii săi, Mustafa şi Suna, emigrând în SUA în 1955.
4. Moş Nicolae s-a născut în Turcia! Sfântul Nicolae din Myra (Demre) a trăit în secolul al patrulea şi a fostun episcop creștin în provincia Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că oferea cadouri oamenilor săraci.
5. Rămăşiţe din Corabia lui Noe au fost găsite pe Muntele Ararat din Turcia – Ağrı Dağı.
6. Închisoarea Sultanahmet, construită în 1919 pentru dizidenţii intelectuali, este astăzi un hotel luxos de cinci stele.
7. Ştii cine a fost Pierre Loti? Cafeneaua care îi poartă numele, aflată pe vârful colinei Eyüp, la 20 de minute de mers pe jos de la Moscheea cu acelaşi nume, e locul ideal să admiri privelişti de vis spre Cornul de Aur. Locul în cauză poartă numele poetului şi ofiţerului naval francez Pierre Loti, cel care a frecventat localul în timpul şederii sale în Istanbul, în anul 1876. Despre Loti circulă şi o legendă interesantă: căsătorit în Franţa, se îndrăgosteşte iremediabil de o tânără şi frumoasă turcoaică dintr-un harem, căreia îi dedică şi romanul Aziyade. Tânăra de 18 ani rămâne marea iubire a poetului, aceasta purtând până în clipa morţii un inel cu numele ei. Un articol frumos despre acest local, aici.
8. Ştiai că… Turcia se mândreşte cu primul loc din lume la capitolul producţie de alune? Da, aşa e! Sunt 90% şanse ca alunele de pădure pe care le mănânci în ciocolată, în prăjiturile delicioase pe care le serveşti la cafeneaua ta favorită să vină din Turcia, cel mai mare producător mondial de alune: 700.000 tone recoltate anual! Un video foarte interesant despre producţia de alune din Turcia aici.
9. 14% din locurile din Parlamentul turc sunt ocupate de femei.
10. Denumirea de „sufism”, ramura mistică a islamului, provine de la cuvâtul arab „suf”, care înseamnă lână, pentru că sufii, care erau iniţial asociaţi cu ideea de sărăcie şi dăruire de sine, îmbrăcau deseori haine aspre din lână direct pe piele. În Turcia există mai multe subsecte, cea mai cunoscută fiind cea a dervişilor rotitori.
11. Turnul Galata are 62 de metri înălţime.
12. Unul dintre locurile în care te poţi rătăci cel mai uşor în Istanbul este Marele Bazar – Kapalı Çarşı, un labirint de străzi acoperite cu bolţi pictate ce adăpostesc mii de magazine şi chiar şi bănci, o poştă, o secţie de poliţie şi o moschee. Marele Bazar în cifre: 64 de străzi, 4000 de magazine, 25.000 de persoane care muncesc în interiorul său.
13. Descris adesea ca fiind cel mai mare port natural din lume, Cornul de Aur este un golf ce împarte oraşul Istanbul în două. Legenda spune că, în timpul cuceririi otomane, cei mai bogaţi dintre bizantini au aruncat în el atât de multe comori, încât apele străluceau din cauza aurului.
14. Moscheea Albastră este numită aşa datorită plăcilor de faianţă albastră de İznik folosıte la decoraţiunile interioare.
15. Prima linie de cale ferată din Anatolia pleca din Gara Haydarpaşa către Iznik în 1873.
16. În 1503 Leonardo da Vinci făcuse planuri pentru un pod peste Bosfor. Acesta nu a fost niciodată construit.
17. În alfabetul turcesc nu există literele X şi Q.
18. Cel mai lung cuvânt din limba turcă are 70 de litere: Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine! Dacă vrei să afli ce înseamnă…intră aici!
19. În 1925 Mustafa Kemal Atatürk emite „Legea Pălăriei”, care prevede purtarea pălăriilor occidentale în locul fesului, o pălărie rotunjită din fetru care îşi are originile din Grecia Antică şi fusese introdusă în 1826 în Turcia de sultanul Majmud Khan al II-lea pentru că aceste pălării roşii fără boruri le permiteau celor care le purtau să atingă pământul cu fruntea în timpul rugăciunii, conform religiei islamice.
20. 1890 – Trenul Orient Express intră pentru prima dată în gara Sirkeci, construită special pentru această rută de lux. Printre călătorii ce sosesc de la Paris se numără regi, şefi de stat, aristocraţi şi actriţe, dornici să se aventureze în exoticul Istanbul, considerat la acea vreme un loc periculos de întâlnire între diplomaţi şi traficanţi de arme. Arhitectura gării a fost realizată de germanul Jasmund, care a îmbinat brâurile de piatră şi cărămidă de inspiraţie bizantină cu arcadele musulmane în formă de potcoavă de la ferestre. Chiar dacă nu au călătorit cu Orient Express, ne întrebăm dacă avem prieteni care au făcut ruta Bucureşti-Istanbul cu trenul…
21. Primul lift electric din Istanbul şi care este încă funcţionabil se găseşte în interiorul faimosului Hotel Pera Palas, construit în 1892 pentru pasagerii Orient Expresului.
22. În arhivele Palatului Topkapı au fost decoperite caiete de notiţe ale Sultanului Mehmet al II-lea, numit „Cuceritorul”, de pe vremea copilăriei sale. Sultanul este cel care a cucerit Constantinopolul în 1453, la vârsta de 21 de ani, reconstruind apoi oraşul şi transformându-ll în noua capitală a imperiului. După un studiu amănunţit de 20 de ani, s-a ajuns la concluzia că acest caiet de 180 de pagi… Vezi mai mult
23. Ştiai că din Anatolia, mai precis din zona Sivas, provine cea mai puternică şi mai mare rasă de câine din lume? Aceşti câini folosiţi în special de ciobani pentru paza turmelor de oi se numesc KANGAL şi sunt o rasă de mastif cu botul închis la culoare. Sunt recunoscuţi în întreaga lume pentru mărimea lor impresionantă, cu o înălţime medie de 80 de cm şi greutate de 65 de kilograme. Este un câine afectuos cu familia dar precaut cu străinii.
24. Ştiai că în Turcia poţi vizita Insula Cleopatrei? Pe coasta Mării Mediteraneene, la 30 de minute de staţiunea Marmaris, din golful Gökova poţi ajunge cu barca pe Insula Cleopatrei, despre care se spune că a fost „amenajată” de Marc Antoniu pentru frumoasa lui iubită. Atât de mare era dragostea lui, încât a poruncit să fie adus nisip special din Grecia, un nisip alb şi fin care azi nu se mai regăseşte nicăieri în Turcia şi care este protejat acum prin lege.
25. Ştiai că… cel mai îndrăgit condiment din bucătăria turcească se obţine din uscarea ardeiului iute – acı biber? Turiştii pot admira ardei „aranjaţi” la uscat pe drumurile vechi din estul Anatoliei. Ardeiul iute conţine substanţa numită capsaicină care este răspunzătoare pentru senzaţia de fierbinte şi care se presupune că are calităţi vindecătoare în diverse probleme de sănătate.
26. În urmă cu treizeci de ani, Galip Körükcü, proprietar al magazinului de obiecte din ceramică Chez Galip din Avanos, Kapadokya, începea tradiţia unuia dintre cele mai ciudate muzee din lume: Muzeul Părului! Întristat nespus de plecarea unei tinere din Franţa pe care o îndrăgise foarte mult, îi ceruse acesteia o şuvită de păr în semn de amintire, gestui ei fiind apoi urmat de încă 20.000 de vizitatoare ale celebrului atelier de olărit. Muzeul a intrat în 1998 în Cartea Recordurilor, fiind desemnat unul dintre cele mai ciudate şase muzee din lume. Pereţii, tavanul şi toate suprafeţele din strania încăpere sunt ticsite cu şuviţe de păr, însoţite de bilete pe care sunt trecute numele şi adresa „donatoarei”.
27. Ştiai că … Turcia este al treilea producător de fistic din întreaga lume, după Iran şi Statele Unite ale Americii? Producţia de fistic este de 128.000 de tone anual. În Turcia, se serveşte alături de ceai, de obicei după masă, alături de alte seminţe (kuru yemiş): alune de pădure – fındık, alune – yer fıstığı, năut prăjit – leblebi, nuci – ceviz, seminţe de floarea soarelui – ay çiçeği, seminţe de dovleac – kabak çekirdeği, migdale – badem, fistic de Antep – antep fıstığı.
28. Ştiai că… în Turcia există o marcă celebră de gumă de mestecat – Falım, care vine împreună cu un mesaj pe o foiţă albă de hârtie, un catren amuzant dar cu înţeles şi care ne prezice… viitorul?
29. Ştiai că… Van Kedisi – Pisica din regiunea Van (estul Turciei) are un ochi albastru şi unul verde şi blăniţa în totalitate albă? Până în anul 2011 a fost interzisă scoaterea lor de pe teritoriul Turciei.
30. Ştiai că… dudele (dut), acele fructe al căror rost nu-l înţelegem de cele mai multe ori sunt deosebit de apreciate de către turci, care le consumă fie în stare proaspătă sau uscată, în dulceţuri şi prăjituri şi le consideră o mare delicatesă?
31. Ştiai că atunci când ni se oferă o băutură în Turcia şi dorim să o acceptăm spunem: „Lütfen!” – Vă rog!/ Te rog! Dacă nu dorim să acceptăm, vom spune: „Teşekkür ederim!” adică „Nu, mulţumesc!
32. Cunoşti legenda care se ascunde în spatele unui obiectiv important al Istanbulului? Turnul lui Leandru – Kız Kulesi (Turnul fetei) – Istanbul Insuliţa care delimitează oarecum apele Bosforului de cele ale Mării Marmara este fortificată cu un turn de piatră încă din timpuri străvechi. Legenda greacă ţesută în jurul acestui edificiu aminteşte de Heros, o tânără fată întemniţată în turn, ce în fiecare noapte aprindea un felinar pentru a-i indica drumul iubitului său, Leandros. Într-o noapte furtunoasă, felinarul s-a stins brusc iar Leandros a pierit în apele învolburate, în drum spre iubita sa. Varianta turcească a acestei legende povesteşte cum un împărat de pe vremea bizantinilor era îngrozit că unica sa fiică va pieri în urma unei muşcături de şarpe, aşa cum îi fusese prezis la naştere. Temător, o închise pe fată în turn, departe de uscat. La aniversarea celor 18 ani, se spune că un şarpe se strecură în coşul cu fructe adus ca dar fetei, iar aceasta muri de muşcătura sa.
33. Ştiai că… pe fântâna pentru abluţiune din faţa Muzeului Ayasofya din Istanbul (denumită în turcă „şandırvan”) apare un înscris ce poate fi citit în două direcţii diferite – de la dreapta spre stânga şi invers? Mesajul respectiv spune: „Spălaţi-vă păcatele, nu doar feţele.”
7 comentarii
pasiunilemele
Super :*
Georgiana Mihaela
Foarte frumos… Si interesant 🙂
Blanaru Irina
Mulțumesc frumos pentru o prezentare atit de amănunțită și captivanta cu respect irina
Vasi Angela-Stella
Sincere multumiri pentru aceasta prezentare .
Angela Vasi
launpahardeceaiturcesc
Îţi mulţumim din suflet, dragă Angela! Este o adevărată încântare pentru noi când primim mesaje de mulţumire! Sperăm ca şi următoarele postări să fie pe gustul tău! 🙂
jitaru denisa
e foarte dragut
Julieta
Foarte interesante lucruri……sunt o admiratoare a acestei pagini de istorie si frumos….care imi hrăneste sufletul si ma face sa-mi doresc o re..,re,,.re..,,re… întoarcere în Turcia..,.multumesc pentru toate informatiilr