Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Cosmin: 7 carti de autori turci pe care nu trebuie sa le ratezi

Cosmin este un foarte tânăr prieten al Comunității Turca La Un Ceai, pasionat de istoria Imperiului Otoman și de literatură, în general. Are doar 17 ani, i-a împlinit chiar săptămâna aceasta, pe 15 august! Modalitatea noastră de a-i spune ”La mulți ani!” este publicarea pe turcalaunceai.ro a articolului său, chiar în săptămâna în care s-a aniversat!

Îl cunoaștem pe Cosmin încă din 2013, anul în care am înființat Turca La Un Ceai, el fiind printre primele persoane care ne-au susțiunut! O prietenie longevivă, prin intermediul căreia am aflat cât de frumos pot crește astăzi copiii: cu cel mai bun prieten alături – cărțile! L-am invitat pe Cosmin să scrie pentru site-ul nostru, iar el a făcut-o, cum se putea altfel, despre ce se pricepe el mai bine: cărți, de autori turci!

7 cărți de autori turci pe care nu trebuie să le ratezi

„Dacă navighezi pe acest site, înseamnă că iubești Turcia și tot ce înseamnă ea. Dacă ai accesat acest articol, înseamnă că îți place și să citești. Atunci, nu-ți putem ura decât ,,Bine ai venit!”.

Suntem pasionați de Turcia și încercăm din răsputeri să o descoperim, să o cunoaștem mai bine, iar cărțile reprezintă o modalitate perfectă pentru a face o incursiune pe aceste meleaguri fermecătoare. Fie că abia ai venit dintr-un concediu în Turcia, fie că urmează să o vizitezi într-un viitor apropiat, o carte scrisă de un autor turc îți va deschide apetitul pentru lectură și te va apropia tot mai mult de cultura și civilizația acestui popor uimitor.

Cu câteva excepții, literatura turcă nu este suficient de bine promovată în România, motiv pentru care multe opere minunate rămân ascunse pe rafturile prăfuite ale librăriilor. Astfel, eu și Turca la un ceai ne-am decis să vă facem cunoștință cu autori turci contemporani, mai mult sau mai puțin cunoscuți, și cu opere ce nu ar trebui să vă lipsească din bibliotecă.

1. ,,Cuvântul pierdut” de Oya Baydar

Oya Baydar, născută în 1940, este un sociolog și scriitor turc, considerată de critici o Françoise Sagan a Turciei. S-a implicat în politică, a sfârșit prin a fi exilată în Germania, de unde a și revenit cu forțe proaspete. S-a făcut remarcată datorită lucrărilor de beletristică, apreciate și premiate, dar și datorită celor de sociologie, domeniu în care a excelat, de altfel.

,,Cuvântul pierdut” (Kayıp Söz) este, fără îndoială, o capodoperă a literaturii turce și nu numai. Un scriitor al cărui izvor de inspirație a secat pleacă într-o călătorie până în îndepărtatul Kurdistan, aflat în căutarea cuvântului pierdut, a acelui elixir neprețuit de care are nevoie pentru a-și continua existența. Pașii îl poartă printr-o regiune nu tocmai pașnică a Turciei, permițându-i să descopere o altă lume, mentalități diferite. La polul opus se află soția sa, mare om de știință, o mamă căreia îi lipsește afecțiunea propriului copil, stabilit printre străini. Deși drumurile celor doi duc în direcții opuse, poate că se vor intersecta din nou, poate că cei doi vor găsi cuvântul pierdut, poate că sentimentele lor de o viață vor renaște, la un moment dat…

,,Căutam un cuvânt, am auzit o voce.

Am plecat departe pe urmele unui strigăt.

Nu știam că vocea pe care am auzit-o era strigătul durerii născute din violență, am aflat.

Am urmărit strigătul acesta și am regăsit cuvântul.

De acum am un cuvânt de spus.”

2. ,,Portretul unei familii turcești: o poveste din Istanbulul de altădată” de Irfan Orga

Irfan Orga (1908-1970) a fost un pilot de război și scriitor turc. După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a stabilit definitiv în Marea Britanie unde s-a dedicat scrisului. Dintre titlurile care-i poartă semnătura se remarcă cărți de bucate, de istorie și un roman autobiografic, intitulat ,,Portretul unei familii turcești”, apreciat la nivel internațional.

,,Portretul unei familii turcești” ne poartă într-o călătorie în Istanbulul de la începutul secolului al XX-lea. Irfan avea doar șase ani când a izbucnit Marele Război și, din momentul respectiv, viața sa nu a mai fost nicicând aceeași, lipsită de griji, axată pe preocupări puerile. Tatăl și unchiul său au murit pe front, iar bunăstarea de altădată a familiei nu a rămas decât o amintire. Își duce traiul în casa lor din Istanbulul năruit, înconjurat de femei, de o mamă suferindă și de o bunică excentrică. Învață pe propria piele ce înseamnă să-ți pierzi locuința într-un incendiu, să mori de foame, să ai bani și să nu ai ce cumpăra cu ei. Istanbulul, capitala mărețului Imperiu Otoman, a decăzut, locuitorii săi simt mai mult decât oricând lipsurile și neputința. Se proclamă Republica Turcia, însă Irfan nu va mai recăpăta niciodată ce a pierdut în vâltoarea conflagrației mondiale…

O poveste răvășitoare, capabilă să emoționeze și cel mai insensibil cititor. O monografie a acelor vremuri nelipsite de lacrimi, neajunsuri, suferință. O privire dincolo de aparențe, dincolo de războiul propriu-zis. Războiul nu înseamnă doar soldați uciși, teritorii dobândite/pierdute și alianțe politico-militare. Războiul e alcătuit din lacrimile mamelor care-și pierd fii pe câmpul de luptă, ale femeilor obligate să-și ia adio de la bărbatul iubit, ale copiilor rămași orfani, ale bogaților sărăciți, ale oamenilor obligați să accepte acest destin nefericit și, implicit, să lupte pentru supraviețuire…

3. ,,Doamna Atatürk” de İpek Çalışlar

İpek Çalışlar, născută în 1947 la Istanbul, este o jurnalistă și o scriitoare turcă. După ce a renunțat la cariera în domeniul presei, s-a axat pe scris. Până în momentul de față, a realizat biografiile a două femei de vază din prima jumătate a secolului al XX-lea: Latife Hanim și Halide Edib, două militante pentru drepturile femeilor, două personalități active în procesul de emancipare al turcoaicelor.

Despre Mustafa Kemal Atatürk am auzit cu toții, despre realizările sale, despre tot ceea ce înseamnă el pentru Turcia și pentru locuitorii acestei țări. Câți însă știm că acesta a fost căsătorit, ce-i drept, pentru scurt timp și că soția sa a avut o influența favorabilă asupra dezvoltării statului? Cu siguranță, nu prea mulți.

În acest context, İpek Çalışlar își asumă o misiune dificilă, dar esențială. Cercetează, se documentează, răsfoiește arhive și sfârșește prin a redacta această lucrare impresionantă. Între paginile cărții vom descoperi o personalitate uimitoare – Latife Hanim , cea care și-a pus amprenta asupra societății turce, luptând din răsputeri pentru femei și pentru drepturile acestora.

O femeie educată în Occident și un om politic genial au contribuit la renașterea națiunii turce, motiv pentru care este obligatoriu să citim această carte, să învățăm, să facem din Latife un model demn de urmat și să înțelegem adevăratul rol al femeii.

4. ,,Rugăciunile rămân aceleași” de Tuna Kiremitçi

Tuna Kiremitçi, născut în 1973 la Eskișehir, a urmat studii de cinematografie la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan, iar, în prezent, are o activitate culturală extrem de diversificată. Scrie poezie, proză, scenarii de film, ba chiar colaborează cu un grup de muzică rock. ,,Rugăciunile rămân aceleași” reprezintă, fără doar și poate, unul dintre romanele care i-au asigurat succesul și faima în lumea editorială.

Pelin, o fată dintr-o familie înstărită, pleacă în Occident pentru studii și, din dorința de a fi independentă, recurge la a lucra și la a-și câștiga proprii bani. Astfel, ajunge angajata doamnei Rosella Galante, o evreică în vârstă, care își dorește din tot sufletul să vorbească în limba turcă cu cineva. De Turcia și de limba turcă o leagă amintiri neprețuite și îi este teamă că anii senectuții i le-ar putea fura, fapt pentru care nu ezită să i le împărtășească tinerei Pelin. Cele două femei, reprezentante a două generații diferite, își pun pe tavă viețile, sufletele, suferințele, se alină reciproc, își găsesc liniștea sufletească atât de necesară.

Totuși, timpul trece, moartea este inevitabilă pentru bătrâna femeie, însă viața lui Pelin abia acum începe cu adevărat. Și este pregătită, întrucât a învățat o lecție esențială: ,,rugăciunile rămân aceleași”, indiferent de naționalitate, religie, vârstă și, mai important decât atât, ,,înainte de a condamna pe cineva, trebuie să-i asculți rugăciunile cu atenție. Numai atunci cunoști acea persoană cu adevărat.”

5. ,,Kösem” de Solmaz Kâmuran

Solmaz Kâmuran, născută în 1954 la Istanbul, este unul dintre cei mai talentați autori turci de ficțiune istorică. În numeroasele sale romane abordează viețile unor personalități remarcabile din istoria Imperiului Otoman (și nu numai), le scoate la lumină și le face cunoscute publicului larg. Printre titlurile care au consacrat-o se numără ,,Banca”, ,,Kirâze”, ,,Kösem”, traduse și în limba română.

Cine a fost Kösem? Cea mai măreață sultană a Imperiului Otoman, o reprezentantă de seamă a Sultanatului femeilor (Kadınlar saltanatı), o soție iubitoare, o Valide Sultan puternică, de neclintit și un om generos, un veritabil filantrop, iar lista poate continua. Atâtea ipostaze diferite ce caracterizează aceeași persoană nu pot decât să ne lase cu gura căscată de uimire și cu sufletul plin de admirație.

Solmaz Kâmuran reușește să contureze, într-un stil romanțat, portretul acestei femei incredibile, ce nu încetează să ne fascineze prin tăria de caracter de care a dat dovadă de-a lungul efemerei sale existențe. Citind acest roman de ficțiune istorică, avem ocazia de a cunoaște o sultană unică, ,,mai frumoasă decât Hürrem și mai abilă decât Süleyman Magnificul”, dar și de a face o incursiune în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în societatea otomană a acelor vremuri, în haremul renumit pentru paradoxurile care-l definesc, într-o altă lume mai diferită și, cine știe, poate chiar mai frumoasă decât cea în care trăim astăzi.

6. ,,Suferință” de Hande Altayli

Hande Altayli, născută în 1971 la Edremit, este o scriitoare din Turcia, remarcată pentru cărți precum ,,Suferință” și ,,Dragostea e capcana diavolului”.

Aslı duce o viață normală. E căsătorită cu Ali, are o situație financiară stabilă, iar existența sa monotonă și, aparent, fericită o mulțumește. Totul până într-o zi… Ali e plecat cu afaceri în Italia, iar ea aude, fără să vrea, că este înșelată, că soțul său se află alături de o altă femeie. Această descoperire o răvășește, o determină să divorțeze și, în ciuda sprijinului oferit de vechii săi prieteni, trece printr-o perioadă cruntă. Viața sa a luat o întorsătură neașteptată, s- a schimbat radical, iar ea se vede nevoită să-și accepte neputință. Totuși, poate că va iubi din nou, poate că soarele va răsări iar pe cerul, până adineauri acoperit de nori…

În acest roman, Hande Altayli descrie, într-un mod cât mai realist, suferința unei femei rănite, înecate în propriile lacrimi, evidențiind puterea nesfârșită a speranței și forța vindecătoare a iubirii. La urma urmei, orice iarnă geroasă este urmată, obligatoriu, de o primăvară însorită, presărată cu raze de soare și cu ciripitul suav al păsărilor…

7. ,,Atatürk – făuritorul Turciei Moderne” de Mehmet Ali Ekrem

Mehmet Ali Ekrem este un istoric turc, născut în Dobrogea, cunoscut pentru lucrările privind istoria, cultura și civilizația Turciei, dar și relațiile diplomatice româno-turce.

Mustafa Kemal Atatürk este, din punctul meu de vedere, o figură emblematică a secolului al XX-lea, o personalitate admirabilă, un luptător, un susținător al democrației. Acest strateg, înzestrat cu o inteligență remarcabilă și cu un spirit de observație uimitor, a văzut cum Imperiul Otoman decade, a privit în ochi moartea propriei sale națiuni și a reacționat. Datorită lui, statul turc nu a dispărut de pe harta politică a lumii, ba, dimpotrivă, a renăscut și, în scurt timp, s-a dezvoltat, s-a modernizat, a reintrat în rândul țărilor ce aveau un cuvânt de spus.

Mehmet Ali Ekrem reușește să scoată la iveală toate eforturile depuse de un om simplu pentru țara sa, țară pe care o iubea mai mult decât orice. Pas cu pas, suntem martori ai dezmembrării Imperiului Otoman, ai proclamării Republicii Turcia și a reformei kemaliste. Fără doar și poate, această lucrare ce păstrează vie amintirea marelui conducător turc reprezintă una dintre cele mai bune (poate chiar cea mai bună) biografii ale acestuia existente în limba română.

Sperăm că aceste recomandări vă vor convinge să citiți autori turci și să-i includeți printre preferații voștri! Lectură plăcută!” ne urează în final tânărul nostru prieten. Cărțile menționate în articol pot fi achiziționate din librăriile fizice sau de pe cele online, sau în câteva cazuri, de la anticariate.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!