Uncategorized

Tot ce trebuie sa stii despre Kurban Bayrami

Ce este Kurban Bayramı sau Sărbătoarea Sacrificiului?

„Sărbătoarea Sacrificiului celebrează totala încredere și supunere în fața lui Allah a Profetului Ibrahim (Abraham), gata să-și sacrifice unicul fiu (la acea vreme), Ismael.

Această sărbătoare, cunoscută și sub denumirile de Eid Adha, Kurban Bayramı, Sărbătoarea cea Mare) este în a 10-a zi a lunii Dhul Hijjah, luna Hajj-ului, adică a pelerinajului la Mecca. Primele 10 zile ale acestei luni sunt considerate cele mai bune zile de peste an în care sa faci fapte bune și acte de adorare.

Postul este încurajat (dar nu obligatoriu) în cele 9 zile dinainte de Sărbătoare, mai ales în a noua zi, Ziua de Arafat, postul în această zi ștergând păcatele anului precedent și pe cele ale anului următor, cu voia lui Allah.” Aceasta este frumoasa explicație pe care prietena noastră, Lara, ne-a oferit-o.

În Biblie, de asemenea, figurează întâmplarea cu Abraham/Avram și momentul în care acesta a fost dispus să-l sacrifice pe fiul său.

Când se celebrează Kurban Bayramı?

În fiecare an Kurban Bayramı se celebrează la o distanță de 70 de zile față de Ramzan Bayramı – Sărbătoarea Ramazanului sau Sărbătoarea Dulciurilor. Nu are o dată fixă.

Anul acesta Kurban BayramıSărbătoarea Sacrificiului, cum este denumită în limba română, va avea loc în zilele de 1-2-3-4 septembrie. În 2017, perioada sărbătorii este foarte aproape de o altă zi liberă, Zafer Bayramı – Ziua Victoriei, celebrată în fiecare an pe data de 30 August. De curând a fost însă anunțată pentru funcționarii statului o vacanță oficială între 26 august și 4 septembrie, ce include și aceste zile. Turcii pleacă fie în vacanță, fie în orașele din care provin pentru a-și vizita rudele cu ocazia acestei sărbători. În sectorul privat însă, zile libere vor fi doar 1-2-3-4 septembrie.

Când va fi celebrată sărbătoarea în anii următori?

În anul 2018 pe 21-22-23-24 august.

În anul 2019 pe 11-12-13-14 august.

În anul 2020 pe 31 iulie, 1-2-3 august.

În anul 2021 pe 20-21-22-23 iulie.

În anul 2022 pe 9-10-11-12 iulie.

Se ține post în această perioadă?

Deși nu este specific acestei perioade, postul înainte de această sărbătoare este opțional și se ține în cele 10 zile ce preced această sărbătoare. Cine nu poate ține 10 zile de post poate ține ultimele două zile din ajunul sărbătorii, terviye și arefe, ne-a explicat prietena noastră, Müjgan.

Cât durează sărbătoarea?

Kurban Bayramı este cea mai lungă dintre toate sărbătorile musulmane – patru zile și jumătate. Ziua dinaintea sărbătorii, mai bine zis, a doua jumătate a acestei zilei, se numește arife – ajunul sărbătorii.

Care este mesajul sărbătorii?

În această perioadă faptele de binefacere, iertarea, buna înțelegere, împăcarea între cei certați ori supărați sunt cele mai de preț lucruri. Familiile au ocazia de a petrece timp împreună, generațiile tinere vizitându-i pe cei mai în vârstă membri ai familiei.

Ce poți ura prietenilor din Turcia cu ocazia acestei sărbători?

Așa cum se obișnuiește cu ocazia fiecărei sărbători importante sau nopți luminate – kandil – și de această dată, în zilele de sărbătoare și în cele premergătoare acesteia, turcii își trimit unii altora mesaje de felicitare cu ocazia bayramului, cel mai adesea, prin telefon! Acesta este un semn că se gândesc unii la alții în această perioadă, iată de ce, în caz că ai rude sau prieteni care țin această sărbătoare, ar fi recomandat să le trimiți un mesaj de genul celor de mai jos:

İyi bayramlar! – Sărbători fericite!

Hayırlı bayramlar! – Sărbători cu bine!

Mutlu bayramlar! – Sărbători fericite!

Bayramın (bayramınız) mübarek olsun!

Bayramın (bayramınız) kutlu olsun!

Mübarek Kurban Bayramınızı sevdiklerinizle beraber sağlıklı ve huzur içinde geçirmenizi dileriz.Vă dorim o sărbătoare a sacrificiului plină de liniște și sănătate, alături de cei dragi.

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.Cele mai sincere felicitări cu ocazia sărbătorii sacrificiului.

Care este atmosfera în Turcia înainte de sărbătoare?

Răspunsul la această întrebare vine chiar de la prietenii Turca La Un Ceai aflați în ”țara semilunei”! Le mulțumim mult prietenilor care au răspuns cu drag întrebării noastre, deși prinși cu treaba pregătirii și forfota specifică vacanței,

Andreea-Roxana, Istanbul: Începe nebunia. Azi este și vineri, deci este super aglomerat peste tot. Cele mai multe firme vor intra în vacanță începând de luni. Pentru tot sectorul de stat va fi vacanță, inclusiv pentru ambasade și consulate, dar și pentru mediul privat, vorbim aici în special de firmele mari. Magazinele sunt pline, mai ales cele de haine. Hainele se cumpară pentru a fi purtate în zilele de bayram. Este ceva de genul: ”Mă îmbrac cu haine noi”, dar se pot face și cadou, în special copiilor. Este nebunie și în agențiile de autocare și vioane. Cam toată lumea pleacă pe undeva pentru că e vacanță prelungită. Și acum, și de Ramazan Bayramı se fac vizite rudelor mai în vârstă. Doar că, din punct de vedere calendaristic, acum bayram-ul este mai lung, iar  guvernul a profitat să îl prindă într-o mini vacanță. (25 august 2017)
Alina, Istanbul: Toată lumea a plecat în vacanță, este foarte liniște afară! Doar în magazine se mai văd acele bannere cu vaci și oi de vânzare, chiar și în rate. Deja este liniște daaaa, stau chiar acum la geam, este foarte liniște. Mulțumim! Nu plecăm în vacanță, poate facem o vizită părinților soțului. (25 august 2017)

Yasemin Rodica: De ieri, lumea a început să meargă la cumpărături. Pe autostrăzi este mare aglomerație. Lumea merge în stațiuni. La aerporturi, la fel, este aglomerație mare! Dar sărbătoarea abia a început. În ajun se fac mâncăruri, sarmale în foi de viță, prăjituri, kek şi bineînțeles baklava. În prima zi se taie ”kurban” – oaie, capră sau vițel şi se împarte carnea la cel puțin douăsprezece persoane. (25 august 2017)

De ce se sacrifică un animal?

Cu ocazia acestei sărbători se sacrifică o oaie sau o capră cu vârsta minimă 1 an, alteori e posibil să fie sacrificată chiar și o cămilă de peste doi ani, carnea fiind împărțită săracilor, vecinilor și membrilor familiei. Acest gest are o conotație religioasă, el amintind practic de gestul de supunere în fața lui Allah făcut de Ibrahim. Islamul condamnă categoric chinuirea oricărui animal, tocmai de aceea acest sacrificu trebuie făcut doar de persoane autorizate, care știu să nu producă suferință bietelor animăluțe. Carnea este împrățită săracilor, într-un gest de milostenie.

Care sunt obiceiurile din această perioadă?

Părinții cumpără copiilor haine noi, cele vechi fiind dăruite săracilor. Pe perioada sărbătorii, cei mici înnoiesc hăinuțele primite.

Multe persoane donează bani anumitor fundații pentru ca reprezentații acestora să sacrifice și să împartă săracilor carnea respectivă în numele lor.

Călătorești în Turcia în perioada Kurban Bayramı? Iată ceea ce trebuie să știi!

Atracțiile turistice sunt, în general, închise în prima zi de bayram. Instituțiile statului, băncile și marile companii au porțile închise în această perioadă sau în timpul vacanței anunțată din timp de stat. Ai în vedere acest lucru! Evită să călătorești mult pe teritoriul Turciei în această perioadă. Toată populația țării se află în mișcare, iar autostrăzile și aeroporturile sunt foarte aglomerate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!