Cultura turcilor - Obiceiuri,  Uncategorized

Stiri pe scurt din Turcia

Ultimele două săptămâni ale lunii aprilie din 2018 au fost dedicate știrilor optimiste din Turcia, în cadrul unui proiect pe care l-am denumit ”Aprilie cel informat în Comunitatea Turca La Un Ceai.” Menținem specificul proiectului și cu ocazia acestui articol și ne delectăm împreună cu știri interesante și pozitive din Turcia! Iată selecția noastră!

Festivalul anghinarei, în Urla

Între 28-30 aprilie, Urla, orașul pe malul Mării Egee din provincia Izmir, va găzdui un festival atipic, care are în centru o legumă foarte îndrăgită în zonă: anghinarea! Festivalul anghinarei va ține trei zile și a ajuns deja, la cea de-a patra ediție. Orășelul este tot ceea ce ți-ai putea dori de la un loc de vacanță: străzi pline de artizani tradiționali, cultură autentică, multă natură, iar bucătăria locului se remarcă prin folosirea cu precădere a legumelor verzi, printre care se numără și sakız enginarı, un tip special de anghinare care creşte doar în această zonă!

Afișul festivalului

Urla Enginar Festivali, așa cum este denumirea evenimentului în turcă, adună anual mii de vizitatori din toate colțurile Turciei dorinci să deguste cele mai delicioase preparate pe bază de anghinare! Organizatorii festivalului își doresc cu această ocazie să-i aducă mai aproape pe producătorii de anghinare de cei care iubesc această legumă!

La festival vor ajunge bucătari locali și internaționali, istorici și scriitori, doctori și chiar bloggeri culinari! Aceștia vor discuta în cadrul evenimentului despre importanța anghinarei în alimentație, dar și în istoria gastronomică a Turciei.

Dacă te afli în această perioadă în zona Izmirului, neapărat merită să vii aici, Urla fiind o destinație ideală pentru o excursie de o zi. Alte două destinații superbe aflate în apropiere sunt Çeşmealtı şi Gülbahçe, ambele situate în apropiere de mare. În Çeşmealtı poți vedea chiar și impunătoarea reședință despre care se spune că a fost achiziționată de Brad Pitt și de Angelina Jolie! În satul Uzunkoyu vei găsi Köstem Zeytinyağı Müzesi – cel mai mare muzeu din lume dedicat uleiului de măsline!

Pagina de internet a festivalului – aici. 

Elevi de liceu au inventat un dispozitiv de dezinfectare a banilor

Doi elevi de liceu din Tokat, Turcia, au inventat un dispozitiv de dezinfectare a bancnotelor folosind razele ultraviolete. Osman Buğra Bolat şi Berat Doğuhan Başara, împreună cu profesorul lor de tehnologie informatică, au fabricat un dispozitiv care poate elimina bacteriile de pe bancnote cu ajutorul razelor ultraviolete.

Elevii inventivi alături de profesorul lor și de aparatul de ”curățat bani”. Sursă fotografie: Agenția Anadolu

Profesorul Ahmet Arpacı a declarat Agenției Anadolu că miile de bacterii de pe suprafața bancnotelor fac ca acestea să fie cele mai murdare obiecte din lume și pe care bacteriile se înmulțesc necontrolat, banii fiind dați din mână în mână de către milioane de oameni, ce călătoresc pe toate continentele. Tot el a adăugat că aceste bancnote ar trebui curățate și că ATM-urile sunt cele mai potrivite aparate pentru a face acest lucru. „În timpul cercetării pe care am făcut-o, ne-am dat seama că, expuse la lumină ultravioletă, procesul de înmulțire al bacteriilor de pe bancnote este stopat.” Aparatul va funcționa asemenea unui ATM, bancnotele murdare introduse ieșind curate în câteva momente.

Cei doi elevi au făcut demersurile necesare pentru patentarea invenției, ei sperând ca numărul bolilor care se transmit prin mânuirea bancnotelor murdare să fie diminuat.

Copii din Turcia au stabilit record pentru cea mai mare expozitie de pictură

La începutul lunii aprilie, 11.000 de elevi din Turcia și-au expus lucrările în cadrul cele mai mari expoziții de pictură în aer liber din lume, stabilind un nou record în Cartea Recordurilor pentru Copii.

Sursă fotografie: Agenția Anadolu

La expoziție au fost trimise lucrări aparținând copiilor din 100 de școli, iar șirul de tablouri pictate de micuții artiști s-a întins pe o lungime de 7 kilometri! Inedita expoziție în aer liber a fost organizată chiar în centrul orașului Van, pe strada Iskele.

Această acțiune a făcut parte din seria de evenimente organizate pentru celebrarea a 100 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația dușmanilor.

În Turcia bărbații în vârstă combat pierderile de memorie… tricotând!

În provincia Antalya a început derularea unui proiect experimental în care pierderile de memorie și problemele neurologice cu care persoanele în vârstă se confruntă sunt combătute prin metode neobișnuite: bărbații de vârsta a treia sunt învățați să croșeteze și să tricoteze!

Prima Universitate a Seniorilor acceptă doar persoane care au depășit vârsta de 60 de ani și a fost înființată de Universitatea Akdeniz, ca parte a proiectului derulat de profesorul Ismail Tufan, Atlasul Gerontologic al Turciei, lansat în anul 2000.

Universitatea are în prezent 866 de studenți, cu vârste cuprinse între 60 și 92, care participă la tot felul de cursuri, de la chimie și până la comunicare. Noul curs de tricotat adresat doar bărbaților a dus la rezultate remarcabile în cazul celor care au probleme cu memoria. Domnii care nu bagă în seamă comentariile răutăcioase ale trecătorilor tricotează de zor pulovere, căciuli, ciorapi și fulare în grădina campusului.

Yașar Kaylı, în vârstă de 76 de ani, a declarat pentru Agenția Anadolu că tricotatul i-a ajutat creierul să funcționeze mai bine, iar problemele cu memoria s-au diminuat. El își ia lucrul cu el chiar și atunci când merge în vizită la vecini și la rude. Adnan Özmetin, un fost lucrător la bancă acum pensionat, spune că doctorul i-a recomandat această activitate pentru combaterea Alzheimer-ului.

Inițiatorul proiectului, Profesorul Ismail Tufan, conduce studii de cercetare în șapte regiuni diferite ale Turciei de aproape 20 de ani. El afirmă că există o mare nevoie de învățare mai ales în rândul persoanelor vârstice din Turcia, iar cei care sunt înscriși la această universitate se îmbolnăvesc mai rar, se simt mai plini de energie și ajung mai rar pe la doctor.

Biserică redeschisă în Istanbul după șapte ani de renovări

O biserică ridicată în secolul al XIX-lea de comunitatea de bulgari din Istanbul a fost redeschisă la începutul acestui an după o perioadă lungă de restaurari. Biserica Sveti Stefan este singura biserică din lume construită din fier, iar lucrările de renovare au început acum șapte ani într-un proiect co-finanțat de Turcia și Bulgaria.

Această clădire se află în Balat, iar lucrările de renovare au costat 4.3 milioane de dolari, așa cum a declarat Vasil Laize, președintele fundației care are în grijă această biserică. Adresa acestei bisericii este: Cartierul Balat, Blvd. Mürselpaşa No:10, 34087 Fatih/İstanbul, Turcia.

Primul elefant conceput prin fertilizare in vitro din lume și-a celebrat a 13-a aniversare

Gabi, primul elefant din lume conceput prin fertilizare in vitro, și-a sărbătorit cei 13 ani de viață la Grădina Zoologică din Gaziantep, în sud-estul Turciei, pe 23 aprilie. Cu această ocazie, conducerea Grădinii Zoologice a oferit acces gratuit vizitatorilor și pentru că ziua simpaticului mamifer a coincis cu Ziua Suveranității Naționale și a Copilului.

Sursă fotografie: DHA
Sursa fotografie: DHA

Gabi a primit gustări delicioase și un tort enorm în formă de inimă realizat din fructele și legumele sale preferate!  Primarul orașului, Fatma Șahin, a declarat Agenției de Știri Doğan: „I-am pregătit un tort aniversar lui Gabi ca să arătăm cât de important este pentru noi faptul că l-am crescut încă decând era un embrion într-o eprubetă, iar acum a ajuns la 13 ani!”

3 milioane și jumătate de vizitatori trec anual porțile Grădinii Zoologice din Gaziantep, aceasta fiind a patra cea mai mare grădină zoologică din Europa!

A început Showul aviatic – Eurasia, cel mai mare din Turcia

Cel mai mare eveniment aviatic din Turcia a început pe 25 aprilie în Antalya! Timp pe patru zile (25-29 aprilie 2018) Aeroportul Internațional din Antalya găzduiește o expoziție cu multe show-uri aviatice! Târgul se întinde pe o suprafață de 300.000 de metri pătrați, iar jumătatea de milion de vizitatori care este așteptată să treacă pragul expoziției va putea admira peste 100 de avioane. De asemenea, multe trupe de acrobație aviatică își vor demonstra îndemânarea în cadrul aceluiași eveniment.

Mai mult de 100 de țări și-au trimis reprezentați la această expoziție și nu mai puțin de 400 de firme își etalează produsele și serviciile din domeniu. Deși organizat pentru prima dată, acest eveniment a stârnit un mare interes internațional, iar organizatorii estimează că în aceste zile vor fi semnate contracte în valoare de 10 miliarde de dolari.

Pagina de internet a evenimentului – aici.

Sursa știrilor 

Proiecte minunate ne așteaptă și în lunile viitoare ale lui 2018, tot aici, în comunitatea noastră preferată – Turca La Un Ceai! Rămâi așadar în comunitate să vezi ce ți-am pregătit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!