Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine

Harta culinara a Turciei

lezzetli pilavÎn 2008, Camera de Comerţ din Ankara împreună cu Biroul de Patentări din acelaşi oraş au dat publicităţii detalii despre harta cu cele mai apreciate preparate din Turcia, împărţite pe regiuni. Fiecare zonă sau chiar oraş se făleşte cu un tip propriu de mâncare – denumit în turcă yöresel yemekleri, care nu poate fi împrumutat nici în ruptul capului vecinilor din provincia alăturată! 2205 de preparate au fost înregistrate la registrul de mărci al Turciei. Deci dacă vrei să le guşti, e musai să mergi la faţa locului, chiar şi 1780 km până în Gaziantep, în partea sud-estică a Turciei, oraşul declarat cel mai bogat ca şi varietate a preparatelor: nu mai puţin de 291 de feluri de mâncare, dulciuri şi băuturi specifice acestei zone aşteaptă să fie degustate de gurmanzii călători!

Locul I – GAZIANTEP  cu 291 de feluri locale de mâncare!

Ce ce te poţi delecta aici:malhıtalı köfte – un tip special de chiftea din linte, omaç – chiftele din legume, brânză şi pâine, katmer – plăcintă din aluat fraged, cu umplutură de fistic, soğan kebabı – kebab cu ceapă, süzek yapması – chiftele din carne şi bulgur, ayva kebabı – kebab cu gutui, şiveydiz – mâncare cu usturoi verde, carne de miel, năut şi  iaurt, beyran – ciorbă din carne de pasăre cu orez, kabaklama – miel cu dovleac, şirinli çorba (‘ciorba celor drăguţi’) – desert cu alune, orez şi pekmez, elma kebabı  – kebab cu mere.

Locul II – ELAZIĞ (S-Estul Turciei) cu 154 de feluri locale de mâncare!

LOCUL III – ANKARA cu 93 de feluri locale de mâncare!

Pentru ce preparate sunt faimoase alte zone şi oraşe din Turcia?

În oraşe îndepărtate ale Turiei de S-E, precum Hatay, Şanlıurfa sau Mersin, localnicii te îmbie cu preparate de tip kebab, mâncăruri cu carne sau chiar cu fructe, condimentate foarte puternic.

În Adana nu trebuie să ratezi celebrul kebab din carne tocată, care îşi are originea în acest oraş – Adana Kebab – cu o formă alungită, datorată ţepuşului de 90 cm pe care este fript şi care e servit cu ceapă, ardei iute, roşii şi bulgur. Nu-i lipsesc lipia fierbinte şi ayranul răcoros!

Izmirul se mândreşte cu un alt preparat la fel de gustos, dar de tip sandvici: Izmir kumrusuturtureaua Izmirului, forma lui asemănându-se cu cea a umbrei păsării. Sunt mai multe tipuri de kumru, cel mai adesea puteţi cumpăra varianta cu salam, cârnat turcesc (sosis) şi cu mult caşcaval, sos de roşii şi maioneză. Iar pâinea în care se serveşte este neapărat acoperită de susan rumenit şi delicios!

În Mersin se poate servi un dulce inedit cu nume tare simpatic: Kerebiç. De forma unei chiftele, desertul este îmbrăcat într-o cocă făcută din griş, având la interior o umplutură bogată de fistic sau nucă. Cel mai interesant este că se comsumă împreună cu o spumă albă obţinută din rădăcina unei plante speciale,çöven (săpunariţă) şi care îi conferă un gust aparte. 

KÜNEFE – Tot în Gaziantep poposim pentru a mânca cele mai bune künefe (desert tradiţional turceasc din cataif cu umplutură moale de brânză, servit fierbinte şi ornat cu fistic mărunţit.)

mândra künefeÎn zona Mării Negre sunt răspândite reţetele cu peşte şi hamsii, în Kayseri încearcă mantı (colţunaşi cu carne şi sos de iaurt cu usturoi), iar în zona Mării Egee cele mai apreciate sunt preparatele cu ulei de măsline.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!