Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri,  Franturi de istorie

94

94 și 29 octombrie sunt numerele și cuvintele care vor fi pe buzele tuturor celor din Turcia în perioada următoare. 29 octombrie este ziua în care Turcia se sărbătorește. 29 octombrie, zi cunoscută în Turcia sub denumirea de Cumhuriyet Bayramı ~ Sărbătoarea Republicii, este un motiv de sărbătoare pe tot cuprinsul Turciei! Steaguri imense, portretul lui Mustafa Kemal Atatürk sunt simbolurile acestei zile importante.

Acum 94 de ani, pe 29 octombrie 1923, în cadrul Marii Adunăre Naționale a fost proclamată Republica Turcia, iar Mustafa Kemal a fost numit primul președinte al țării. Acest moment a însemnat începutul Turciei moderne.

În această zi, toată Turcia este cuprinsă de febra sărbătorii, străzile, clădirile, şcolile sunt decorate cu steaguri ale Turciei sau cu baloane în roşu şi alb. Alt eveniment care atrage anual sute de turişi este focul de artificii şi spectacolul de sunete şi lumini care se organizează în seara zilei de 29 octombrie pe Bosfor.

Articolul de astăzi este dedicat acestui moment special și aprecierii pe care toți prietenii din Comunitatea Turca La Un Ceai o au pentru tot ceea ce reprezintă Turcia.

Prietenii Turca La Un Ceai – fani adevărați ai Turciei

Cu această ocazie specială, ne reamintim cu drag de ceea ce înseamnă pentru noi toți ”microbul” Turcia, cel care ne-a îmbolnăvit de dor și de nostalgie și cel care a schimbat, totodată, viețile multora dintre noi. Iată, în rândurile de mai jos, cum poți să recunoști dacă faci parte dintre cei #bolnavideturcia! Le mulțumim mult prietenilor care au răspuns întrebării noastre de pe Facebook din rubrica #comunitateatlucdiscuta!

„Eu am ajuns atât de departe, încât în mașină am steagul Turciei.” ne-a scris unul dintre prietenii Comunității Turca La Un Ceai.

Ești fan adevărat al Turciei dacă:

 • oferi fără să stai pe gânduri like-uri oricărei imagini cu steagul Turciei.
 • ai încercat fiecare restaurant turcesc din orașul tău.
 • îți faci programul în funcție de serialele turcești difuzate la televizor.
 • fiecare concediu îl faci în Turcia! ~ Mariana
 • atunci când urci o stradă în pantă zici ”ca în Istanbul”, când dai de mâncare pescărușilor spui ”ca în Turcia”, iar când mergi în Turcia spui: ”Am ajuns acasă.” ~ Oana Esra
 • ciulești urechile bine și zâmbești pe sub mustăți atunci când auzi limba turcă în jur, căci sună ca acasă. ~ Sorina Madalina
 • povestești despre Turcia ori de câte ori ai ocazia și reușești să captezi atenția celor din fața ta în așa manieră încât aceștia să-ți spună: ”Cât de curând trebuie să ajung și eu în Turcia!” ~ Anca și Claudiu
 • atunci când stai într-un loc liniștit, închizi ochii pentru câteva clipe și îți amintești un episod din zilele petrecute în Turcia, dacă te trec niște fiori plăcuți, după care ești învăluit de o căldură în suflet și de o stare de bine. ~ Tatiana
 • bei cel puțin câte un ceai turcesc pe zi. ~ George
 • nu vorbești turca, dacă nu mănânci sau nu bei ceva specific turcesc, nu ai energie. ~ Mirela
 • citești ”gif” în loc de ”cif”. ~ Elena
 • bei ceai turcesc și asculți radio în limba turcă. ~ Nicoleta
 • nu poți rezista mai mult de un an fără să mergi în Turcia. ~ Laura
 • nu ești tu fără o cafea turcească pe zi! ~ Mlk
 • înveți limba turcă de dragul unor actori sau unor seriale. ~ Mihaela.
 • simți limba turcă atât de bine încât nu reușești să traduci anumite fraze și cuvinte pentru că nu ar transmite aceeași emoție ca în limba turcă. ~ Naarin
 • playlistul preferat cuprinde melodii și generice din filme turcești și ajungi să traduci in romana, pe un site de specialitate, peste 50 de melodii de-ale lui Tarkan și alte zeci ale altor artiști turci. ~ Ionela
 • atunci când ajungi în Turcia, simți că ești acasă și că toți oamenii te iubesc. ~ Claudia
 • nu poti rezista o zi fara să asculți muzică turcească, dacă nu poți sta o zi fără să vorbești cu prietenii din Turcia… ~ Despina
 • iubesti cataiful, sarailia, baclavaua si ayran-ul. ~ Doina
 • ai un sot turc, locuiești în Turcia și alegi să îți faci concediile tot în Turcia! ❤ ~ Andreea
 • ai încercat măcar o dată să te apuci de învățat limba turcă. ~ Bogdan
 • citești tot ceea ce găsești legat de Turcia. ~ Mirela
 • te-ai transfera în Turcia fără să stai pe gânduri la prima ocazie care se ivește. ~ Mirela
 • citești orice carte despre Turcia. ~ Cosmin

Ziua de 29 Octombrie în Turcia

Atunci când cade în zi lucrătoare, turcii au parte de 35 de ore libere în mod oficial: ei primesc liber la ora 13:00 a zilei de 28 octombrie și continuă să fie în vacanță până pe 30 octombrie dimineața. În 2017 însă, 29 octombrie este într-o duminică.

Străzile Istanbulului, îmbrăcate în roșu, alb și portretul lui Atatürk, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare.
Bağdat Caddesi din İstanbul, celebru în toată lumea, este pregătit de sărbătoare!

În toate orașele Turciei se organizează pe străzi și stadioane festivități grandioase și concerte la care turcii participă cu mare mândrie și bucurie. În cadrul festivităților se recită poezii, au loc scurte scenete de teatru, iar copiii și tinerii sunt admirați de părinți și rude în timp ce interpretează dansuri tradiționale turcești. Școlile și grădinițele și ele activități speciale dedicate acestei zile, totul este înconjurat cu atmosfera unei zile de sărbătoare!

În unele orașe au loc parade și procesiuni cu făclii, iar politicienii țin discursuri. La lăsarea serii, focurile de artificii sunt atracția principală. Se vizitează monumentele dedicate lui Mustafa Kemal Atatürk, cel mai important dintre acestea fiind Mausoleul Anıtkabir din Ankara, locul în care este și mormântul marelui conducător.

Pe clădirile oficiale și instituțiile statului sunt arborate steaguri uriașe, uneori în culorile clasice, roșu și alb, alteori având alături fotografia lui Atatürk. Aceleași culori bine-cunoscute vor împodobi și blocurile de locuințe, turcii obișnuind să arboreze în balcoane steaguri de diverse dimensiuni. Priveliștea este impresionantă în astfel de zile.

Cultul lui Atatürk

Statuia și fotografia lui Atatürk pot fi văzute în orice colțișor al Turciei, chiar și în cel mai mic magazin posibil poți vedea pe perete imaginea marelui conducător. Statuile care îl reprezintă au la bază, cel mai adesea, și fragmente din cele mai celebre discursuri ale sale. Unul dintre cele mai cunoscute citate și cel pe care îl vei auzi cel mai des la prietenii turci este: ”Ne mutlu Türküm diyene.”  (Ce fericit este cel care spune: Sunt turc!) Aceste statui sunt, cel mai adesea, locul în care se organizează ceremonii cu ocazia acestei zile speciale! Este intonant imnul țării, timp în care toată lumea se ridică în picioare, iar conducătorii orașelor țin discursuri legate de această sărbătoare.

Elevii de la TED Bursa Koleji și voluntari au pregătit cu ocazia zilei de 29 Octombrie un proiect special! Vezi în filmuleț ce au realizat aceștia din 32.000 de pahare colorate din plastic!

Un alt fılmuleț asemănător demonstrează încă o dată inventivitatea și implicarea Turciei când vine vorba de sărbătoarea lor națională!

Imnul național al Turciei

Am pregătit cu această ocazie specială cele mai interesante lucruri despre imnul național al Turciei, dar și traducerea versurilor din primele două strofe!

1. Imnul național al Turciei, İstiklal Marşı – Marşul Eliberării a fost compus de poetul Mehmet Akıf Ersoy şi a fost adoptat ca imn al țării pe 12 martie 1921.

2. Conține zece strofe, însă doar primele două sunt interpretate.

3. A fost compus sub forma unui imbold motivațional muzical pentru încurajarea trupelor care luptau în Războiul de Independență.

4. Tema centrală a imnului se concentrează asupra iubirii de patrie, libertate și credință și preamărește virtuți precum speranța, devotamentul și sacrificiul făcut în căutarea libertății.

5. Autorul versurilor, poetul Mehmet Akıf Ersoy, a adăugat manuscrisului original al imnului dedicația ”Kahraman Ordumuza”, adică ”Armatei noastre eroice”, armată care avea să iasă, în final, învingătoare din Războiul de Independență.

6. Primele două catrene ale imnului au apărut pe bancnota de 100 de lire în perioada 1983 – 1989.

7. Versurile imnului sunt înrămate și puse la loc de cinste în fiecare sală de clasă, deasupra tablei, alături de steagul turcesc și de portretul lui Mustafa Kemal Atatürk.

8. Imnul Turciei răsună în cadrul tuturor evenimentelor importante ale statului, la începutul competițiilor sportive, cu ocazia paradelor militare și în cadrul festivităților școlare.

9. Timp de opt ani, imnul a avut o altă linie melodică, compusă de Ali Rıfat Çağtay, declarat câștigător dintre 25 de compozitori care au prezentat variante de melodii într-un concurs. Muzica a fost apoi schimbată cu creația lui Zeki Üngör, compozitor, violonist și primul dirijor al Orchestrei Simfonice Prezidențiale.

10. Pentru a alege versurile acestui marș a fost organizat un alt concurs în care au intrat nu mai puțin de 724 de poezii. Marșul lui Mehmet Akıf Ersoy a fost ales în unanimitate de Marea Adunare Națională a Turciei.

Iată versurile primelor două strofe! Îi mulțumim mult prietenei noastre, İonela, alături de care am colaborat la traducerea imnului.

Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,Nu-ți fie teamă, acest steag purpuriu care flutură la orizont nu va pieri
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. El este ultimul foc din fruntea țării mele care nu se stinge
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;El este steaua națiunii mele, el va străluci
O benimdir, o benim milletimindir ancak.El este al meu, el este doar al națiunii mele

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!Nu te încrunta, te rugăm, semilună grațioasă
Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celal?Zâmbește-i națiunii glorioase! Ce e furia asta, mânia?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal… Sau vom cere ca sângele nostru să-l vărsăm pentru tine
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.Națiunea mea care preamărește pe Dreptul Atotputernic merită eliberarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!