Recomandari si sfaturi pentru tine,  Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie

Turist la Istanbul – Sfaturi de călătorie

Pentru că este un ”fenomen”, înainte de ajunge în Istanbul îți recomandăm să te documentezi temeinic pentru a fi cât mai pregătit să-i faci față și să te bucuri din plin de el, fără să ai parte de situații neplăcute. Tocmai de aceea, astăzi dăm o raită prin Istanbul și îți oferim ponturi legate de locurile pe care nu trebuie să le ratezi, de lucrurile la care trebuie să fii atent, de cum trebuie să reacționezi în diverse situații. Iată care sunt sfaturile noastre:
1. Solicită informații despre traseele pe care vrei să le faci în fiecare zi la recepția hotelului unde te-ai cazat, gazdele tale vor fi mai mult decât bucuroase sa te îndrume, îți vor recomanda restaurante bune din zonă, atracții despre care știu că îi impresioneză pe turiști. Hotelurile au diverse înțelegeri cu tour-operatori care organizează excursii, așa că reprezentații lor îți poți recomanda ceva care să se potrivească așteptărilor tale.
2. Dacă ai la dispoziție doar câteva zile pentru a vizita orașul, poți dedica o zi următorului traseu: Muzeul Sfânta Sofia – Ayasofya Müzesi, Moscheea Albastră – Sultan Ahmet Camii, Palatul Topkapı – Topkapı Sarayı, Cisternele – Yerebatan Sarnıcı, zona cu străduțe din Sultanahmet, o scurtă vizită prin Marele Bazar – Kapalı Çarşı (doar dacă ții neapărat), o plimbare pe faleza Mării Marmara – pentru că toate sunt în aceeași zonă, se merge lejer, pe jos, fără mijloace de transport.
O altă zi o poți dedica zonelor: Eminönü (adica portul), Bazarul de mirodenii – Mısır Çarşısı, aflat în imediata apropiere, Podul Galata – Galata Köprüsü (te sfătuim să mănânci çupra – un peşte foarte gustos – de la restaurantele de sub pod), croaziera pe Bosfor până la Anadolu Kavağı (ferry de stat este cel mai potrivit, pleacă de dimineață și revine în jurul prânzului. Pe timp de vară vaporașele pleacă din Eminönü în direcția Anadolu Kavağı la orele 10:30 cu întoarcere la ora 16:40, iar pentru un bilet dus-întors costul este de 7 lire turcești. Vaporașele particulare sunt ceva mai scumpe și au un tur scurt al Bosforului, de o oră sau maxim două, dar au avantajul că pleacă foarte des, găsești unul la orice oră). E interesant de mers la un spectacolul cu dervișii rotitori, care se organizează în anumite zile la Gara Sirkeci. Poți rezerva o altă zi pentru: Piața Taksim – Taksim Meydanı, Bulevardul Istiklâl – İstiklal Caddesi, Turnul Galata – Galata Kulesi (aici neapărat trebuie să urci în turn, priveliștea este fantastică de sus, evită însă zilele de sâmbătă și duminică când este foarte aglomerat), după care poți coborî pe străduțele în pantă și porni către Palatul Dolmabahçe – Dolmabahçe Sarayı si Moscheea Ortaköy – Büyük Mecidiye Camii, zonă din care neaparat trebuie să mănânci kumpir, cartoful copt de dimensiuni impresionante și umplut cu mult cașcaval, măsline, cârnăciori, murături, porumb, maioneză și… tot ce îți poate pofti inima, lista este, literalmente, fără sfârșit! Totuși, o singură porție de persoană poate fi cam mult, așa că îți recomandăm să împarți un cartof la două persoane.) Încheie turul acestei zile la o ceainărie draguță de pe malul Bosforului, unde te poți bucura de briza apei și de țipetele pescărușilor care pândesc o bucată de simit aruncată de vreun turist. Dacă mai ai timp la dispoziție, într-o altă zi merită să vizitezi zonele: Beșiktaș, Bebek, Levent și Arnavutköy, cartiere care fac parte din zona modernă a Istanbulului, o plimbare agale pe țărmul strâmtorii în aceste zone pare desprinsă din cel mai frumos film pe care l-ai văzut vreodată.
În plimbarea pe Bosfor, vei putea admira și Moscheea Oraköy şi Podul Bosfor – Boğaziçi Köprüsü
Dacă te-ai hotărât să faci o plimbare pe Bosfor cu vaporul, nu-ți uita la hotel jacheta și eșarfa – îți vor prinde bine, căci pe Bosfor sunt curenți de aer destul de puternici.
3. Iată și alte idei interesante, în caz că ai la dispoziție mai multe zile de hoinărit prin Istanbul: ieșire cu ferry pe Büyük Ada, o insulă frumoasă, în apropiere de Istanbul, vaporașul către această stație se ia din debarcaderul Kabataș. Pe insulă te poți plimba cu trasura sau pe jos, admirând vile superbe, adevarate bijuterii arhitectonice și foste reședințe ale unor celebrii scriitori și oameni de vază. Atenție la prețurile restaurantelor de pe insulă, pentru că dacă dai dovadă de puțină neatenție, s-ar putea să-ți lași toți banii pe o singură… bere! Întreabă întotdeauna prețul înainte de a comanda.) Treci pe partea asiatică pentru a vedea: Palatul Beylerbeyi – Beylerbeyi SarayıDealul Çamlıca – Çamlıca Tepesi – 268 m. Aproape toate releele se afla pe acest deal. În vârful dealului Çamlıca se află un parc și câteva cafenele având o atmosfera specific otomană (nu uita să cumperi de aici delicioasa plăcintă turcească – gözleme – şi să admiri minunatul apus), Turnul Fecioarei – Kız Kulesi, Bulevardul Bagdad – Bağdat Caddesi – paralel cu coasta Mării Marmara, considerat unul dintre cele mai europene bulevarde din Istanbul.
4. Poți încerca cu încredere mâncarea de pe stradă de tipul simit, döner, scoici, castane prăjite etc. Vânzătorii sunt curați în general, iar tonetele din care se vând simiți, de exemplu, țin de primăria din fiecare cartier.
5. Atenție sporită la vânzătorii de te miri ce, la șoferii de taxi și ferry și la alte categorii asemănătoare. Preferă mersul pe jos sau cu tramvaiul ori metroul în locul taxiurilor.
6. Dacă ajungi pe Insula Mare din Istanbul Büyük Ada – mergi pe colina cea mai înaltă, acolo se află Biserica şi Mănăstirea Ortodoxă Sf. Gheorghe, în turcă Aya Yorgi Kilisesi. Aici, de două ori pe an, pe 23 aprilie şi 24 septembrie, locul capătă o încărcătură aparte: mii de pelerini de toate religiile parcurg pe jos urcuşul până la biserică, rugându-se şi având în mâni sfori şi aţe de toate culorile, pe care le leagă de tufişurile de la poalele colinei sfori și pe care pelerinii le desfăşoară de-a lungul drumului. Doar așa  se spune că dorințele se îndeplinesc şi rugăciunile sunt ascultate.

7. Dacă ajungi în aprilie în Istanbul nu ai voie să ratezi Parcul Emirgan – Emirgan Korusu, ornat cu mii de lalele multicolore! Priveliștea către Bosfor, bogăția culorilor și aleile bine îngrijite – toate fac din acest parc locul favorit de plimbare al istanbulezilor primăvara. Și… nici nu-i de mirare! În parc găsești și trei vechi conace, pictate în culori diferite, alb, galben și roz diafan, astăzi transformate în restaurante și cafenele unde îți poți trage sufletul după atâta plimbat! Vezi cu ochii tăi cum se transformă primăvara parcul: https://vimeo.com/91814996

Toată luna aprilie Istanbulul prinde viață, căci an de an aici se organizează Festivalul Lalelelor! Parcurile, pieţele şi marile bulevarde vor fi împodobite cu sute de specii de lalele. În 2017 s-au plantat milioane de lalele, din sute de specii diferite, cele mai multe în parcurile Gülhane, Emirgan, Göztepe, Yıldız, Beykoz, pe dealul Çamlıca. În Emirgan, în Piaţa Sultanahmet şi în parcul Göztepe sunt organizate spectacole şi festivităţi dedicate lalelei: muzică live, ateliere de pictură, expoziţii de pictură şi fotografie, standuri cu vânzare și toate au un singur personaj principal: mândra lalea!

8. La Muzeul Topkapı din Istanbul se află moaștele Sf. Ioan Botezătorul, mai precis mâna sa dreaptă și o parte din capul acestuia. Tot la Muzeul Topkapı se spune că se află sabia Regelui David, Turbanul lui Iosif, Toiagul lui Moise. Nu uita să întrebi de sabia Domnitorului Ștefan cel Mare, și ea expusă într-una din încăperile palatului. Oricât ar fi tentația de mare, respectă regulilele muzeului și nu fotografia exponatele, blitz-ul aparatelor dăunează acestora.

9. Din cauza unei eventuale situații periculoase, în Istanbul nu vei găsi coșuri de gunoi. Ia cu tine o plasă încăpătoare pentru a pune ambalajele de care nu mai ai nevoie și arunc-o la hotel ori altfel s-ar putea să le plimbi cu o sticlă goală cât e ziulica de lungă pentru că n-ai să dai peste tomberoane sau coșuri de gunoi.

10. În moschei, turistelor ne este oferit un batic de mari dimensiuni pentru a-și acoperi capul și bratele goale. Ideal ar fi să ai la tine un hanorac cu glugă sau o eșarfă pentru a face acest lucru. Tot la moschei, fi pregătit cu o plasă pentru a-ți pune încălțările. Altfel va trebui să le lași la ușa moscheii.

11. Dacă ești o persoană religioasă, trebuie să știi că în Istanbul se află Patriarhia Ecumenică – cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creștin-ortodoxe. Aici se găsește o bucată din coloana de care a fost legat Iisus când soldații l-au biciuit și l-au torturat. Tot aici, se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Ocrotirea Bizantului” și unul din cuiele care au fost bătute în trupul Domnului Iisus.

12. Interesează-te înainte de a porni la drum dacă în traseul tău vor fi străduțe abrupte, cum sunt cele din cartierul Fener sau Galata, dacă nu ai condiție fizică bună s-ar putea ca o astfel de plimbare să se transforme într-o experiență extrem de obositoare.

13. Tarabele cu fructe și legume proaspete sunt la tot pasul în Istanbul, gata pregătite să stingă setea vreunui turist însetat! Ai grijă totuși, nu toate sunt sucuri proaspăt stoarse. Asigură-te că vânzătorul stoarce fructul chiar în fața ta. Un gust inedit îl are nar suyu – sucul de rodii – tare îndrăgit de turci. Și aici alege locurile în care îți este oferit un pahar generos.

14. Cel mai faimos ceai din Istanbul îl bei la cefeneaua Pierre Loti, un loc cu o priveliște de milioane, atât ziua, cât și pe înserat.

15. În Istanbul există cele mai originale bănci pe care te vei putea așeza vreodată! Nu mai puțin de 18 scriitori și poeți turci poți fi citiți în parcuri, stații de autobuz și piețe din marele oraș. ”Cărțile” sunt deschise la pagina cea mai interesantă din carte!

16. Un loc impresionant din Istanbul este Biserica Chora sau Muzeul Kariye – loc care adăpostește cele mai frumoase mozaicuri bizantine din regiune. Se află poziționată în partea de vest a orașului, în districtul Edirnekapı, departe de forfota turiştilor. În 1511, biserica a fost transformată în moschee și i-a fost adăugat un minaret. Era cunoscută la acea vreme cu denumirea de Kariye Camii. Biserica a fost secularizată și transformată în muzeu – Kariye Müzesi – în 1948. Interiorul este acoperit cu fresce și peste 100 de mozaicuri.minunate care înfățișează scene biblice. Biserica își trage numele de la expresia care însemna în greaca veche ”din câmp” sau ”din afara zidurilor”, acest nume făcând referire la poziția sa inițială, departe de oraș. https://vimeo.com/18817229

17. Legat de cazare, opţiuni excelente sunt hotelurile din Grupul Sirkeci (în josul paginii) care au plusat cu: cea mai bună poziţionare posibilă, servicii fără cusur, mic-dejun îmbelşugat, vedere care-ţi taie răsuflarea către Bosfor şi variante de preţ pentru toate perioadele economice: cu criză sau fără criză! Folosește topul realizat de TripAdvisor cu privire la cele mai bune hoteluri din Istanbul pentru a citi părerile altor turiști, pentru a vedea imagini și prețuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!