Ceva special,  Invata limba turca

40 De Resurse Gratuite Pentru A Invata Limba Turca

Așa cum probabil deja știi, prin seria articolelor de joi seara, în calitate de prieten al comunității Turca La Un Ceai, beneficiezi de cele mai documentate informații despre Turcia și limba turcă. Nici articolul din această seară nu face excepție. Am pregătit din nou un articol-eveniment, care merită să fie pus în lista celor mai valoroase link-uri pe care le deții. Vei vedea imediat de cce.

Dacă deja ai parcurs cele 40 de sfaturi pentru a învăța rapid limba turcă pe care le-am publicat cu altă ocazie, astăzi a venit momentul să afli care sunt cele mai bune resurse, pagini, cursuri și cărți pentru a învăța limba turcă… fără să plătești niciun bănuț! Încercăm, așadar, să te ajutăm cât mai mult pentru a reuși să ajungi acolo unde ți-ai propus legat de limba turcă. Totul depinde acum doar de tine. Dacă în articolul trecut te-am învățat cum să pescuiești, astăzi îți înmânăm undiță, cârlige, fire, nadă și momeală, adică tot ce ai nevoie pentru a te pune pe treabă! Gata, de-acum nu mai ai nicio scuză!

Dacă dai dovadă de puțină determinare, este posibil să înveți singur-singurel limba turcă, căci există numeroase resurse pe internet dintre care să poți alege! Foarte important este însă să știi ce anume să alegi, iar aici intervenim noi! Am testat pentru tine nu mai puțin de 40 de resurse gratuite pentru a învăța limba turcă și te putem asigura că toate sunt de încredere și le poți utiliza gratuit! Sună bine, nu-i așa? Chiar este!

Cum alegi resursa potrivită pentru tine? Încearcă, testează, acordă o șansă fiecăreia dintre propunerile noastre și vezi care îți ajunge la suflet. N-ai cum să nu găsești una care să se potrivească stilului tău de învățare! După ce ți-ai găsit preferata, mergi cu determinare înainte, arată consecvență și nu te da bătut indiferent ce s-ar întâmpla!

Înainte de a porni la drum, ia aminte la câteva lucruri:

 • Resursele prezentate în acest articol au fost probate cu ajutorul unui calculator, așa că îți recomandăm să faci același lucru, pentru a te asigura că le poți vizualiza corect. O parte dintre ele au însă și o aplicație specială pentru telefoanele mobile.
 • Pentru a accesa unele dintre resursele recomandate, este nevoie să îți configurezi un cont, adică să completezi un formular de înregistrare.
 • Fiecare site are propria modalitate de navigare, recomandarea noastră este să acorzi fiecărei pagini câteva minute în care să te acomodezi cu modul în care aceasta funcționează. Nu te grăbește nimeni, articolul e aici ca să rămână, așa că poți reveni la el ori de câte ori este nevoie.
 • O dată cu trecerea timpului, link-urile prezentate pot suferi anumite modificări, mai bine zis – este posibil să nu mai funcționeze la un moment dat. Facem tot posibilul pentru a le actualiza permanent.
 • Lasă-ne un feed-back dacă întâlnești greutăți cu vreunul dintre aceste link-uri, încercăm să te ajutăm cu sugestii pentru a-l putea folosi mai ușor.
 • Descoperirea informațiilor din site revine fiecărei persoane în parte. Este nevoie de timp și implicare pentru a descoperi toate paginile din resursa respectivă, pentru a înțelege informațiile, pentru a le asimila.
 • Pentru a accesa resursele, apasă pe link-urile albastre cu denumirea fiecărei pagini și care apar la începutul fiecărui paragraf.

Ești pregătit? Dacă ai răspuns afirmativ, iată care sunt cele mai bune patruzeci de resurse gratuite pentru a învăța limba turcă:

1.DUOLINGO Despre duolingo se spune că este cel mai popular mod de învățare a unei limbi străine din lume! Fiecare lecție se aseamănă cu un joc, iar Duolingo – o mascotă simpatică – te motivează să rămâi pe traseu prin înregistrarea numărului de zile consecutive pe care le petreci cu învăţarea unei limbi. Fiecare lecţie cuprinde o gamă variată de exerciţii de vorbire, de ascultare, de traducere şi de întrebări cu variante de răspuns. Poți descărca aplicația și pe telefonul tău. Dacă deja ai cunoștințe de limba turcă, în urma testului de plasare, vei fi încadrat la un anumit nivel. SFAT: trebuie să acorzi zilnic un număr de minim cinci minute pentru a putea progresa, în caz contrar, programul îți va indica să reiei activitățile. SFAT: pentru a utiliza acest program la un nivel ceva mai avansat, ai nevoie de o cunoaștere temeinică a limbii engleze.

Cum arată prima lecție cu Duolingo

2.LOECSEN este un site mai simplu de pe care poți învăța turca fără nici măcar să te înregistrezi! În partea stângă, sus, vei găsi categoriile de vocabular pe care le poți învăța: lucruri esențiale, conversație, familie, culori, numere, situații în care ai multe probleme și altele. Avantaj: Poți asculta replicile din lecții în limba turcă. Avantaj: La finalul fiecărei lecții, ai vocabularul cu toate cuvintele și expresiile apărute în lecție, plus un mic test pentru a-ți verifica noile cunoștințe acumulate.

Configurarea prietenoasă a site-ului este aliatul tău

3. Internet Polyglot este recomandat și pentru cei care nu cunosc limba engleză, pentru că aici toate cuvintele prezentate sunt traduse în limba română. Găsești 43 de categorii de cuvinte, iar la fiecare lecție poți opta pentru un joculeț ca să vezi cât de mult ai asimilat, este tare distractiv! Poți alege dintre o supă de litere, un joc de potrivire, un joc de ghicit, un joc cu imagini sau un joc de dactilografiere.

O parte dintre categoriile de cuvinte
Jocuri cu noile cuvinte

4. Pe Goethe-verlag.com găsești nu mai puțin de 100 de lecții de vocabular, cu tot felul de cuvinte și expresii în limba turcă, alături de traducerea lor în limba română! În plus, te poți juca în diverse feluri cu acest progrămel. Avantaj: Poți asculta de la doi nativi, bărbat și femeie, pronunția cuvintelor din turcă ori de câte ori ai nevoie, avansând astfel în ritmul tău propriu.

Tot acest site ascunde o altă ”comoară”: un delicios dicționar turc-român în imagini! Înveți de drag, nu alta! Unde mai pui la socoteală că ai și pronunția cuvintelor în limba turcă!

5. Canalul de YouTube TurkishClass101 are o mulțime de clipuri din care poți învăța ușor cuvinte de bază în limba turcă. Este perfect pentru cei care se află la început de drum! Cele mai interesante sunt filmulețele din categoria ”Turkish Weekly Words”, rubrică în care învățăm alături de Selin diverse noțiuni de vocabular. Ia-ți notițe, repetă și exersează!

6. MANISA TURKISH este poate cel mai cunoscut site pentru a învăța gramatica limbii turce. Are o sumedenie de secțiuni, atât la vocabular, cât și la gramatică. Este o plăcere să descoperi tot felul de informații interesante pe această pagină! Primește 12 puncte din 12 posibile din partea noastră!

Această resursă abundă în explicații detaliate de gramatică

7. TURKISH BASCIS – Așa cum aflăm și din denumirea paginii, aici vom găsi bazele limbii turce, prezentate într-o formă cât se poate de clară și concisă. Excat de ceea ce avem nevoie! Este o sursă excelentă pentru cei care doresc să aibă o privire de ansamblu asupra limbii turce într-un timp record. De asemenea, informațiile sunt foarte potrivite pentru începători.

Lecțiile sunt clare și concise

În plus față de lecțiile de vocabular și gramatică, mai găsești o secțiune interesantă cu povești.

Pentru a practica cele învățate, suntem invitați la secțiunea cu scurte povestiri

8. TURKISH CLASS  Când vine vorba de Turkish Class, trebuie să știi că aici ai mult de cercetat și de descoperit, căci aici se acunde o sumedenie de comori, mai ales la secțiunea de FORUM! Poți vedea care au fost răspunsurile nativilor la problemele pe care străinii le întâmpină atunci când învață limba turcă și poți chiar tu, la rândul tău, să postezi o întrebare. Tot aici vei găsi un dicționar și lecții pentru diferite niveluri de cunoștințe.

Cea mai interesantă secțiune a acestei resurse este forumul.

9. E-LEARNING TURKISH este o altă resursă de învățare a limbii turce care ne place mai mult, dar care are însă dezavantajul că informațiile nu sunt foarte ușor accesibile, e nevoie de puțin timp până înveți cum funcționează pagina. Trebuie să navighezi printre categoriile portocalii și albastre, iar apoi, după ce ți-ai ales una dintre ele, apasă pe PRESENTATION, buton care va apărea în partea stângă a paginii. Ai explicații destul de complete, exemple elocvente și câteva exerciții.

Lecția cu ”a avea”

10. 101 Languages conține, printre altele, un kit lingvistic de supraviețuire, multe categorii de vocabular, interesanta rubrică ”Turkish Word of the day” – ”Cuvântul zilei în limba turcă”, cuvânt ce este însoțit de mai multe exemple și de traducerea acestora în limba engleză.

Imagine din rubrica ”Turkish Word of the Day”

11. Discursuri TED cu subtitrare în limba turcă. Îți place să asculți discursuri TED? Atunci poți împușca doi iepuri dintr-o lovitură urmărind în același timp și subtitrarea în limba turcă: afli ceva interesant și, concomitent, descoperi noi termeni și te obișnuiești cu discursul în limba turcă. Sfat: Propunerea se adresează mai cu seamă celor care au un nivel mediu și avansat de limba turcă.

12. VERBIX este prietenul care ne ajută atunci când conjugarea verbelor în limba turcă ne dă bătăi de cap. Partea mai puțin strălucită a acestui program este că excepțiile verbelor (etmek, tatmak, gitmek, yemek, demek) nu sunt trecute corect.

Verbul ”a citi” – ”okumak” la prezent și aorist.

13. MEMRISE – după cum sugerează și denumirea acestei resurse, aici ai parte de joculețe distractive pentru memorarea diverselor cuvinte în limba turcă. Aplicația pentru telefon este una foarte apreciată și pe care o recomandăm și noi. Primești puncte și diplome virtuale dacă înveți un anumit număr de cuvinte. Ai mai multe cursuri din care poți alege, noi îți recomandăm seria ”Complete Turkish” (129 de niveluri), dar toate merită studiate pentru a vedea care ți se potrivește. Această metodă poate fi potrivită pentru mulți dintre voi, acordă-i o șansă și vei vedea cum te ”prinde” microbul.

14. FORVO este dicționarul pentru pronunția cuvintelor în limba turcă. Aici ai parte de diverși nativi care pronunță cuvintele căutate de tine.

15. SURFACE LANGUAGES conține jocuri de vocabular cu audio. Minunată pronunția nativilor, merită ascultată! Avantajul acestui site este navigarea foarte prietenoasă. Pe lângă noțiunile prezentate, poți alege mini-teste, jocuri simpatice pentru vocabular și activități de ascultare.

Noțiunile sunt prezentate foarte clar

16. WIKIVOYAGE este perfect pentru cei care vor călători în curând în Turcia și au nevoie de câteva fraze de bază. Apeși pe print, pui hârtia în buzunar și… ești gata să te aventurezi în Turcia!

17. POLYMATH are câteva categorii interesante de cuvinte, bine structurate și foarte ușor de parcurs, un pachet de cuvinte pentru ”supraviețuire” și câteva lecții scurte de gramatică.

18. WIKIQUOTE – aici găsești un număr impresionant de proverbe în limba turcă și echivalentul lor din engleză. O lectură interesantă pentru orice nivel de cunoștințe! Sfat: Învață pe de rost câteva proverbe în limba turcă, chiar dacă nu cunoști cuvintele sau structurile gramaticale, curând vei vedea ce bine îți va prinde un astfel de exercițiu.

Proverbele sunt trecute în ordine alfabetică

19. Pe TELENET – Orientaal Classroom vei găsi exerciții și aplicații practice pentru diverse părți de gramatică: posesive, izafeturi, interogații, predicatul nominal, timpurile prezent și trecut, modul imperativ. Există câteva exerciții pentru nivel mediu și o mulțime de articole din ziare pentru avansați. Interesant la acest site este că ai răspunsurile corecte la un click distanță, astfel ai șansa de a te autocorecta imediat. Un plus pentru acest aspect.

Săgeata din dreptul fiecărei propoziții ascunde răspunsul corect

20. PRINCETON.EDU – Turkish Practice – Aici găsești noțiuni ușoare de gramatică, însoțite de exemple.

21. PRACTICAL TURKISH  este un site stufos, chiar prea stufos, cu o sumedenie de informații, exemple și explicații pentru orice nivel. Din păcate, organizarea site-ului lasă de dorit, însă dacă reușești să-i găsești logica, te vei surprinde răsfoindu-i mult timp paginile. Este excelent și pentru vorbitorii ceva mai experimentați de limba turcă.

22. LANGMEDIA este unul din cele mai apreciate link-uri pe care le-am descoperit. Cu ajutorul filmulețelor de aici, ai ocazia să asculți nativi turci discutând despre diverse subiecte. Avantaj: ai posibiltiatea să descarci filmulețele și PDF-urile cu transcrierea dialogurilor în turcă și traducerea lor în engleză.

Tot aici putem urmări filmulețe despre gramatica limbii turce, extraordinar de bine explicate, sute de exerciții însoțite de răspunsuri, excerciții de dictare și ascultare, exemple de dialoguri.

Nativi turci discută aici despre ”cumpărături”

23. DIGITAL DIALECTS oferă jocuri de vocabular în limba turcă.

24. CRAM – este locul în care ai flashcards în limba turcă. Aceste cartonașe te vor ajuta să înveți mai cu spor cuvinte noi în turcă! Îți recomandăm JOCURILE de pe această pagină, sunt fenomenale, le vei îndrăgi cu siguranță! Prietenii care ne urmăresc pe Istagram trebuie să știe că acesta este site-ul pe care l-am menționat în postările noastre.

Distracția e în toi când vine vorba să înveți limba turcă! Crede-ne pe cuvânt! 🙂

25.  The Turkish Suffix Dictionary – Dicționarul sufixelor din limba turcă te ajută să înțelegi mai bine cum stă treaba cu sufixele. Ai întâlnit vreun sufix despre care nu știi nimic? Nimic mai simplu! Caută-i explicația în lista alfabetică pe care o poți găsi pe această pagină!

26. TUNED IN TURKISH este un site cu… multă muzicalitate! Aici găsești propuneri de cântece ordonate după noțiunile gramaticale care apar în versurile acestor piese. Înveți, spre exemplu, condiționalul cu keșke? Accesează atunci piesa și explicațiile de la lecția 30 – unde te vei întâlni cu talentatul YALIN și a lui piesă: Keșke!

27. GLOSBE este un dicționar gratuit online turc-român, român-turc, care oferă, pe lângă explicația cuvântului pe care îl cauți, și zeci de exemple de fraze traduse care conţin respectivul cuvânt.. Aceast lucru se numește „memorie de traducere” şi este foarte util pentru traducători. Dacă, spre exemplu, cauți cuvântul „anne”, pe lângă traducerea sa, vei găsi o mulțime de alte propoziții sau fraze care îl conțin, atât în română, cât și în turcă!

28. TÜRKÇE’NİN SESİ RADYOSU – este un post de radio interesant destinat învățării limbii turce. Emisiunile înregistrate pot fi căutate după nivelul lor de dificultate sau după subiectele abordate. Transcrierea fiecărei emisiuni poate fi descărcată în format PDF.

29. GOETHE VERLAG – Teste Aici te așteaptă 100 de teste pentru începători și 100 de teste pentru nivel ceva mai avansat. Un avantaj al acestui site este că ai opțiunea de afișare automată a răspunsurilor corecte. Deci, ce mai aștepți?! La treabă!

30. TURKIYAT HACETTEPE.EDU este un site extrem de interesant. Și asta pentru că aici găsim filmulețe create pentru cei care doresc să învețe limba turcă. Clipurile prezintă aspecte și situații din viața lui Selin, o studentă care ajunge în Turcia. Vei găsi două categorii de filmulețe: A1 Bölümleri şi A2 Bölümleri, în funcție de gradul de dificultate. Mai mult decât atât, vei găsi transcrierea dialogurilor, explicații gramaticale, vocabular și exerciții. Înveți de drag!

31. Canalul de YouTube Nefis Yemek Tarifleri este o altă propunere. Chiar dacă aici nu beneficiezi de subtitrare în limba engleză, faptul că urmărești acest tip de rețete în imagini te va ajuta mult să deduci sensul unor cuvinte sau expresii. O variantă ideală pentru pasionații de bucătărie (turcească)!

32. 50 De Lecții Gratuite de Vocabular Pentru Începători – este cel mai popular și apreciat articol de pe site-ul nostru, așa că nu aveam cum să nu îl menționăm! Aici găsești o mulțime de informații interesante legate de limba turcă, pregătite cu drag de echipa turcalaunceai.ro!

33. TURKISH CLASS 101 se mândrește cu o mulțime de documente gratuite pe care le poți parcurge doar după ce îți creezi un cont pe acest site. Dacă nu te deranjează reclamele insistente și mesajele tip newsletter, îi poți acorda o șansă.

34. ELION IO – Learn Turkish este o platformă cu un layout simplu și ușor accesibil care acoperă multe noțiuni de gramatică. Vei găsi aici explicații detaliate în limba engleză și o serie de exerciții și aplicații.

35. TURKISH TEA TIME oferă pe iTunes Apple lecții audio de limba turcă. Pentru a le accesa este nevoie să îți instalezi aplicația pe calculator sau pe telefon. Sunt 136 de lecții a câte 10-15 minute cu nativi turci și explicații în limba engleză. Este un program antrenant și bine gândit.

36. TURKISH FREE.WEBS are câteva lecții de limba turcă și alte categorii, toate prezentate foarte simplu. Nouă ne-a plăcut mult categoria destinată glumelor.

36. EASY TURKISH Aici vei găsi un număr satisfăcător de explicații și lecții în limba turcă, un compendiu gramatical, excerciții și ponturi pentru a învăța rapid limba turcă.

37. LIVE LINGUA este o altă resursă excelentă! Aici găsești două cărți de aproximativ 400 de pagini, 18 ore de audio, foarte potrivite pentru cei mai sârguincioși și mai determinați elevi. Cele două cărți de cursuri pot fi descărcate și în format PDF. Dacă ești hotărât să înveți limba turcă singur și ești o persoană perseverentă, răbdătoare și pusă pe fapte mari, aceasta este resursa potrivită pentru tine!

38. WE SPEKE  Înveți limba turcă pentru călătorii de la nativi. Pentru a accesa această platformă este necesară crearea unui cont.

39. BUSUU este un program extrem de bine pus la punct, celebru în toată lumea, de învățare a limbilor străine. Cu acest program este o plăcere să înveți limba turcă: ai imagini și filmulețe, îi auzi pe nativi vorbind, te joci cu noile noțiuni și cuvinte, se învață ușor și într-un mod distractiv!

40. TEACH YOURSELF TURKISH este cea mai cunoscută carte de învățare a limbii turce fără profesor.

 

Ai o altă resursă preferată pe care o folosești pentru a învăța limba turcă? Te așteptăm să o împărtășești cu noi! Veste bună: de-a lungul timpului, vom completa lista noastră cu alte resurse interesante, așa că nu ezita să ne dai și tu o mână de ajutor!

Un comentariu

 • Vadeanu Laura

  1.Limba turca prin ochii mei.blogspot.ro
  2Lingohut.com/ro
  3.Invatand limba turca practiceturkish.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!