Cum sa negociezi intelept in Turcia
Multe lucruri sunt diferite în Turcia. Printre ele, negociatul, pazarlık yapma. O adevărată cultură, pe care europenii, dar și străinii, în general, nu o înțeleg în totalitate sau o înțeleg greșit. Clar este faptul că nu se bucură de ea așa cum fac turcii.
Nu trebuie să pleci la cumpărături în Turcia fără să te informezi mai întâi. Prima greșeală pe care o poți face aceasta este. O poți evita cerând ajutorul unui prieten localnic care te poate însoți la cumpărături. În cazul în care însă pentru tine nu există această variantă, atunci articolul acesta îți va prinde tare bine! Asta dacă nu vrei să intri în magazin pentru un produs și să pleci cu douăzeci la suprapreț, puterea de convingere a vânzătorilor turci nu trebuie nicidecum subestimată!
Pe de altă parte însă, e păcat să părăsești Turcia fără a avea satisfacția câștigării unei negocieri la ea acasă, așa că pornește vitejește la cumpărături, ținând cont de regulile nescrise ale acestui obicei atât de îndrăgit de turci.
- În Turcia, să negociezi este la ordinea zilei, se poate negocia cam pentru orice, atâta vreme cât nu are un preț fix, impus de un magazin: de la fructe la legume, la haine, obiecte de tip suvenir și câte și mai câte. Dacă dorești să ai parte de această experiență, intră în jocul lor. Dacă, însă, nu ești pregătit pentru o astfel de negociere, retrage-te și mergi la cumpărături acolo unde negociatul nu există. Nu se negociază pentru biletele de intrare la muzeu sau la film, pentru cele de la transportul în comun.
- Nu e bine să mergi la cumpărături în Turcia dacă te grăbești: turcii sunt puși pe vorbărie, te invită la un ceai, la o cafea, la un dulce turcesc, îți povestesc cu lux de amănunte despre viața lor, despre iubita româncă din tinerețe care i-a abandonat în favoarea unui italian bogat, se laudă cu limbile străine pe care le cunosc… nu poți cumpăra lucrul dorit cu una, cu două, nici dacă ții morțiș! Legătura care se creează între vânzător și clientul său este una specială în Turcia, așa că nu vei uita prea curând o sesiune de cumpărături în țara semilunei. Atenție însă sporită când vine vorba despre poveștile turcilor, unele dintre ele sunt menite să te încânte și să te facă să uiți că ai un buget bine stabilit pentru cumpărături!
- Nu cumpăra din primul loc în care găsești obiectul dorit! Încearcă să faci un mini-studiu de piață și să afli prețul produsului de la încă doi sau trei comercianți pentru a avea un termen de comparație. În Istanbul, spre exemplu, în Marele Bazar – Kapalı Çarşı, prețurile produselor sunt de câteva ori mai mari decât cele din magazinele de pe străduțele din jur, tocmai datorită faptului că Marele Bazar… e Marele Bazar, iar lucrurile cumpărate aici au și comision de… ”celebritate”, căci nu oricine se poate mândri că a făcut cumpărături într-unul din simbolurile metropolei… În plus, având atât de mulți clienți zilnic, ”negustorii” din Kapalı Çarşı nu negociază la fel de mult și nu lasă din preț așa cum sunt dispuși să o facă vânzătorii de pe străduțele lăturalnice.
- Nu te arăta niciodată entuziasmat atunci când vezi un produs pe care ai pus ochii și care, în plus, mai are și un preț convenabil… De ce?! Pentru că bucuria și privirea ta impresionată îl vor face pe vânzător să mențină prețul foarte sus, convins că tu nu vei putea pleca din magazinul său fără să-ți cumperi lucrul la care e clar că ți-au rămas ochii.
- Una dintre cele mai importante reguli de care trebuie să ții seama când pornești la cumpărături este să nu te implici într-o negociere decât dacă ești decis să cumperi lucrul respectiv. Dacă ai propus la rândul tău un preț, acest lucru înseamnă că ești gata să negociezi și că, la final, vei cumpăra lucrul respectiv. Nu este politicos să negociezi și apoi să părăsești ”terenul de luptă”, argumentând că ești nemulțumit de prețul propus de vânzător. Încercați să ajungeți la un numitor comun, căci vânzătorul a lăsat din prețul inițial doar pentru că știe că în final își va vinde marfa.
- În Turcia, toată lumea știe că prețul pe care îl spune vânzătorul prima dată nu este cel real, ci cel din care acesta este dispus să scadă chiar și până la 50% sau 70%! Așa că fii cu mare băgare de seamă! Turcii se aruncă uneori la sume colosale, iar dacă prind pe cineva dispus să le accepte, nu se vor da în lături să încheie ”tranzacția”. Așa se întâmplă și în afaceri, așadar nu uita acest aspect dacă faci afaceri cu cetățeni turci. Cere un preț mai mare din care ești dispus să lași, căci turcii vor insista minute bune să le oferi un preț mai mic, fiind ferm convinși că și prin alte țări e la fel ca în Turcia, unde aproape totul poate fi negociat.
- Ce trebuie să știi înainte de a pleca la cumpărat aur în Turcia? Am găsit AICI un articol interesant din care poți afla multe detalii.
- Mare atenție atunci când cumperi covoare turcești, cel mai bine pornește în căutarea covorului perfect alături de un localnic. Iată câteva sfaturi prețioase: Întoarce-l pe dos. Dacă vezi nodurile ţesăturii iar firele nu ies când le tragi, înseamnă că ai în mână un covor ţesut manual. Întinde covorul pe jos şi vezi dacă stă drept, e bine să nu facă valuri sau umflături. Nu te decide până nu verifici dacă modelul este simetric şi are marginile egale. Întreabă un expert dacă vrei să cumperi un covor vechi, de calitate, care este cel mai valoros: numărul de noduri pe centimetrul pătrat, culoarea, calitatea ţesăturii şi modelul indică vechimea covorului. Verifică covorul pe spate, vei vedea imediat dacă a fost cârpit sau nu. Întreabă ce tip de nod s-a folosit pentru ţesătura manuală. Reţine că nodul dublu face ţesătura mai rezistentă şi covorul mai valoros. Pregăteşte-te pentru o tocmeală pe cinste: preţul cerut iniţial de vânzător este cu cel puţin 30% mai mare decât cel pe care-l anticipează vânzătorul. Nu uita să ceri chitanţă!
- Indiferent cât de puțin turcă știi, folosește-o în avantajul tău! Vânzătorii turci vor fi mai amabili și mult mai deschiși să mai lase din preț atunci când aud câteva cuvinte în limba lor dragă. Înșiruie așadar toate cuvintele de origine turcă din română și garantat vei da pe spate câțiva turci. Iar dacă turca ta este mai bună de atât, încearcă să relaționezi cu ei folosind-o. Dacă însă observi că le face plăcere să discute în engleză, ocazie cu care vor profita să-și exerseze cunoștințele, fă-le pe plac și continuă discuția în limba lui Shakespeare, de dragul lor.
- Pentru mai multe obiecte cumpărate din același magazin poți primi o reducere substanțială, așa că nu te sfii să ceri un discount în această situație.
- În Turcia produsele originale pot fi confundate extrem de ușor cu falsurile, acestea din urmă fiind extrem de bine reproduse. Ai grijă așadar să plătești prețul corect pentru produsul cumpărat.
- Dacă faci parte dintr-un grup de călătorie, evită să cumperi din magazinele în care ghidul te îndeamnă să intri, aici produsele sunt mai scumpe, căci și firmele care aduc turiști acolo primesc la rândul lor un comision. Fă-ți cumpărăturile pe cont propriu, atunci când prinzi ceva timp liber, departe de grup.
- Păstrează-ți cumpătul și nu te pierde cu firea în fața insistențelor diferiților vânzători care abordează uneori supărător de insistent pe oricine le trece prin fața magazinului. Păstrează-ți calmul, răspunde politicos dar ferm că nu ești interesat.
- Atunci când intri în magazin, nu te arăta interesat de un singur produs, chiar dacă numai unul te interesează. Arată mai multe produse și întreabă prețurile tuturora. În niciun caz nu-l lăsa pe vânzător să te facă să propui tu primul un preț, căci vei ieși în pierdere cam de fiecare dată. E suprinzător cât de ieftine sunt de fapt unele lucruri în Turcia comparativ cu România. Dacă aici găsești un ceainic cu 160 de lei, acolo poți da și pe același ceainic 50 de lei, spre exemplu.
- În cazul în care vânzătorul nu este dispus să lase mult din preț, încearcă să-l convingi să îți ofere măcar ceva pe lângă: un portofel în prețul genții.
Un comentariu
Elena
Interesant! Ceva recomandari de magazine care vand aur?