Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri

Cine este Aşık Veysel?

Dacă ești interesat de cultura Turciei, este musai să cunoști câte ceva despre Așık Veysel, unul dintre cei mai importanți poeți anatolieni. Este reprezentantul cel mai de seamă al tradiției „așık”din Turcia secolului XX, fiind totodată un cântăreț, muzician și compozitor foarte îndrăgit.

1. Versurile lui vorbesc despre dragoste, dar şi despre fatidica moarte. Poetul a compus şi versuri pentru cântece, fiind un virtuoz al instrumentului tradițional turcesc «bağlama».
2. Se naște în anul 1894 în Sivas, satul Sivrialan, iar numele său adevărat era Veysel Șatıroğlu.
3. La vârsta de 7 ani, Veysel rămâne fără vedere la unul dintre ochi din pricina varicelei, părinții săi pierzând două fete din cauza aceleași epidemii. Nenorocul lui Veysel a continuat, el rămânând și fără cel de-al doilea ochi în urma unui accident.
4. Pe când avea 10 ani, a început să recite și să cânte la saz sub îndrumarea tatălui său, bucuros să-i găsească o ocupație. Ia mai apoi lecții de saz de la maeștrii Çamşılı Ali şi Molla Húseyin.
5. În 1914 împlinește 20 de ani, în același an în care începea Primul Război Mondial. Rămâne acasă datorită disabilității sale în timp ce prietenii lui se înrolează în armată.
6. În 1928 se căsătorește pentru a doua oară și devine tatăl a șapte copii.
7. A devenit cunoscut după ce a fost invitat la un festival de poezie folk din Sivas. Aici este remarcat de Ahmet Kutsi Tecer, un înalt profesor, întâlnirea cu acesta reprezentând un punct de cotitură în viața lui Veysel.
8. Temele poeziilor sale cuprind dragostea de patrie, unitatea, efemeritatea lumi, moartea și iubirea.
9. Poeziile lui Veysel au fost cuprinse în volumele „Deyișler”, „Sazımdan Sesler”, „Dostlar Beni Hatırlasın”.
10. La mojlocul anilor 1960, Parlamentul Turc i-a alocat un salariu anual lui Veysel ca recompensă pentru contribuțiile sale aduse poporului turc.
11. Moare în 1973 chiar în casa în care s-a născut, astăzi aceasta putând fi vizitată ca muzeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!