Ceva special,  Recomandari si sfaturi pentru tine,  Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie

17 lucruri de făcut în Istanbul

Dacă ai ceva timp pus deoparte, doar pentru tine și pentru cei dragi, dacă vrei să ai o experiență ca pentru toată viața, pentru colindat Istanbulul, astăzi îți propunem 17 activități pline de surprize pe care să le faci în acest oraș-fenomen. „Dacă ai avea doar o singură privire de aruncat lumii, ar trebui să privești Istanbulul.” spunea Alphonse de Lamartine, cel al cărui loc preferat din Istanbul era Dealul Çamlıca de pe malul asiatic al metropolei. „Istanbul, o frumusețe universală unde poet și arheolog, diplomat și negustor, prințesă și marinar, nordic și vestic exclamă cu aceeași admirație. Întreaga lume crede că acest oraș este cel mai frumos loc de pe pământ.” a spus un romancier italian de renume mondial, Edmondo De Amicis. Prima dată când ajungi acolo, trebuie să te oprești la obiectivele consacrate, însă, după asta, cu următoarea ocazie, merită să cunoști și să faci acele lucruri ceva mai puțin obișnuite. Le vei ține minte, fără îndoială. Așa că, data viitoare când ajungi în Istanbul, nu pleca fără să:
1. Comanzi desertul cu carne de pui – Tavuk göğüsü – făcut din carne de pui fiartă și tăiată în fâșiuțe subțiri, și refiartă în lapte, zahăr, vanilie, amidon și făină de orez. Rezultă o budincă dulce pe care o vei primi cu scorțișoară pe deasupra. 
2. Cinezi într-o atmosferă de poveste la Hamdi Restorant, acolo unde te poți bucura de o priveliște cu 180 grade asupra Moscheii Süleymaniye, Rüstempaşa, Turnul Galata şi Bosfor. 
3. Te înscrii la un curs de gătit unde să înveți preparate tradiționale turcești. Este o experiență inedită, pe care ți-o recomandăm.
4. Te plimbi prin fabulosul Parc Emirgan, unul dintre cele mai mari parcuri publice ale Istanbulului, localizat pe malul Bosforului. Parcul este gazda anuală a festivalului lalelelor, așa că nu rata această destinație dacă ajungi în metropolă în luna aprilie!
5. Mergi la un meci de fotbal, sau mai precis, la un derby între două echipe puternice ale orașului. Turcii sunt foarte pasionali atunci când vine vorba de echipa favorită, așa că atmosfera pe care o vei regăsi pe stadion va fi una pur și simplu fantastică! Nu rata!
6. Mergi cu bicicleta pe insulele din jurul Istanbulului.
7. Mergi la o FALCI – ghicitoare în cafea, doar de dragul unei experiențe inedite. Pe multe dintre ele le regăsești în cafenelele metropolei.
8. Încearcă preparatele culinare preferate de localnici – turșu (murături), kumpir – deliciosul cartof copt umplut cu o mulțime de bunătăți, ıslak hamburger (hamburgerul umed) sau nohutlu pilav – orez cu năut și pui.
9. Participi la o reprezentație a dervișilor rotitori. Aici poți alege o locație unde să îți faci rezervare: https://istanbeautiful.com/whirling-dervishes-show-in-istanbul/

8. Încerci iarna salep și vara boza – băuturi specifice acestor sezoane și aflate la mare căutare chiar printre turci. Cel mai faimos loc din Istanbul pentru a savura aceste băuturi este Vefa Bozacısı.

9. Un fost far, un turn de apărare, un azil pentru creștinii prizonieri de război, un observator și locul din care primul om din lume a zburat fără aparate ajutătoare. Este vorba de Turnul Galata, în vârful căruia este musai să urci.
10. Înoți între Europa și Asia într-o piscină care la rândul ei e amplasată chiar în strâmtoare. Să înoți în Bosfor este destul de riscant, dar să înoți PE el nu este. De ce să nu încerci această experiență pe SUADA, insula din mijlocul strâmtorii Bosfor? Pentru a ajunge aici, te poți urca într-unul din ferry-urile gratuite care pornesc din Kuruçeşme, iar apoi nu-ți mai rămâne nimic de făcut decât să te bucuri de soare și de priveliștea unică de pe Bosfor cât e ziua de lungă.
11. Mergi la acvarium. https://www.istanbulakvaryum.com/en Deschis în anul 2011, acest loc fermecător se întinde pe o suprafață de 6000 metri pătrați, fiind unul dintre cele mai mari acvariumuri din lume! Aici vei întâlni în condiții de excepție peste 10.000 de creaturi marine și un muzeu interactiv bazat pe tehnologie avansată.
12. Mergi și să joci table – tavla cu un localnic guraliv, acesta fiind asemenea unui sport național al turcilor, pe care toată lumea îl joacă. 
13. Vizitezi Muzeul Sakıp Sabancı, un muzeu privat de arte frumoase, poziționat în Parcul Emirgan și dedicat artei caligrafiei, aici putând fi admirate inclusiv picturi din epoca otomană. A fost fondat de Sakıp Sabancı, un filantropist și renumit om de afaceri care l-a deschis în anul 2002. În afara expoziției permanente, muzeul găzduiește expoziții temporare naționale și internaționale și organizează evenimente culturale la final de săptămână.
14. Vizitezi Biserica Sfântul Anton de pe celebra arteră pietonală Istiklal, aceasta fiind cea mai proeminentă biserică catolică din Istanbul. Construită între 1906 – 1912 în stil venețian neo-gothic, are slujbe în limbile engleză, turcă, poloneză și italiană. O poți găsi pe strada pietonală la numărul 325.
15. Te plimbi prin Çiçek Pasajı – Pasajul Florilor, construit în 1876. Acesta are unele dintre cele mai frumoase arcade din Istanbul. Merită cu prisosință să ceri de aici o bere și o porție delicioasă de cartofi prăjiți. 
16. Asculți live jazz la Nardis, aflat la picioarele Turnului Galata. Aici poți asculta trupe naționale și străine în fiecare noapte, locul fiind un must pentru iubitorii acestui stil muzical. Este un local destul de mic, cu doar 120 de locuri, așa că nu uita să suni înainte pentru a rezerva o masă.

17. Savurează un profiterol la Cofetăria İnci – un loc popular deschis în 1944 pe Bulevardul İstiklal şi care a devenit extrem de cunoscut datorită acestei prăjituri, dar și a impresionantului său interior. Fuguța și acolo! Şehit Muhtar Mahallesi, İstiklal Caddesi, Mis Sokak, No 18/A, Beyoğlu, İstanbul

Bonus: dacă ai extra timp la dispoziție, poți face o vizită Muzeului Madame Tussauds din oraș sau la Muzeul Jucăriilor. La acestea te invităm să te pierzi printre aleile pline de istorie ale Parcului Gülhane, de lângă Palatul Topkapı.

Pătrunde în propria-ți poveste.

Un comentariu

  • Alina-Rozaura Popa

    Îmi puteți recomanda un ghid turistic care sa știe limba română ? O sa ajung in Istanbul, zona Fatih, pe data de 12.05.2022 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!