Tu esti TurcaLaUnCeai

Pagini din jurnalul Alinei – Aventurile la Istanbul continua!

Alina este una dintre cele mai vechi şi mai dragi prietene ale paginii TurcaLaUnCeai, ea fiind cea care ne încântă cu imagini surprinzătoare din frumosul Istanbul, locul în care s-a mutat de câtva timp. Postarea de astăzi cuprinde câteva pagini din jurnalul ei, o întâlnire surpriză şi câteva detalii interesante despre şcoala la care merge fetiţa ei!

„9 octombrie 2014

A fost surprinzător pentru mine să văd că Amalia începe alfabetul cu litera „e”, am crezut că eu am ratat începutul dar nu… Viaţa de școlar a început cu litera „e”, urmată de litera „l”. Analizând situația, am dedus faptul ca cele două litere împreună formează în limba turcă cuvântul: „el” care înseamnă „mână”, la ce ar fi folosit sa învețe la început „a” şi „b” dacă împreuna nu formează un cuvânt, nu? Nu știu care tehnică este mai bună, dar știu ca fetiţa mea este foarte încântată că poate scrie primul ei cuvânt! Pe mine mă surprinde că nici bine nu a început școala că deja scrie propoziții cu cele 4 litere învăţate: e, l, a, t

Alina 1

Alina 6
Primele propoziţii cu literele şi cuvintele învăţate

Cea mică merge la o şcoală de stat car se află în cartierul Kadıköy, sunt tare mulţumită de învățătoarea ei, are o tehnica tare bună de învăţare şi este foarte organizată, vorbește şi engleza, ceea ce face comunicarea mai ușoară între noi. Apreciez de asemenea, cântarea imnului lunea la începere cursurilor şi vinerea la terminare. Copiii îl cântă împreună şi îl învaţă treptat, treptat.

alina 13
Copiii de la şcoală intonând imnul Turciei

Am citit câteva articole despre situația școlară din România, ma așteptam ca şi aici să fie probleme, îmi era teamă să o înscriu, doream să o înscriu la o şcoală privată dar preţurile ne-au speriat puțin. Am studiat terenul şi am descoperit acestă școală, motiv pentru care ne-am schimbat si locuința! Sunt tare mulţumita! Duminica trecută am avut mic dejun împreună, toată clasa, în parc. Comunicarea se face prin mail, copiii nu își cară toate cărțile după ei, au fiecare un dulap în clasă, unde își țin cărțile şi alte materiale necesare: plastelina, culorile etc.

Săptămâna aceasta, cea mică a avut de pregătit o prezentare despre România, mi se pare fantastic să-i învețe pe copii de mici să povestească cu propriile puteri, anumite experienţe trăite. Eu nu am avut parte de asa ceva, mereu mi s-a spus sa învăţ, să învăţ totul pe de rost… ca un robot, uitând de socializare, de hobby-uri şi interesele mele personale! Am fost un elev silitor, să iau note mari şi atât! Aici se pune accent atât pe prestaţia școlară, cât şi pe creativitate, artă, muzică, teatru! Nu știu alte şcoli cum sunt în jur, dar aici îmi place! Învățătoarea este open minded şi din punct de vedere psihologic, ceea ce e super. Are încredere în copii ei, chiar dacă unii părinți nu cred în proprii copii, ea crede în ei.

alina 9
Pozele din prezentarea de la şcoală. Copiii turci au aflat mai multe despre colega lor din România!

alina 12

alina 11

alina 10

17 octombrie

M-am apucat de gătit turceşte! Ce-i drept, am început cu stângul, dar acum mă descurc ceva mai bine! 

Alina 2
Bulgur şi mâncărică de fasole verde în stil turcesc
Alina 3
Mercimek çorbası (salată de linte) şi roka (ruccola) O bunătate!

26 octombrie

Nu știu cum să vă explic, dar eu am vorbit astăzi cu Süleyman, mai precis, cu actorul care-l joacă pe sultan, Halit Ergenç! Mă rog, am înghețat privindu-l, m-a luat prin surperindere, era la coadă chiar în fața mea la cumpărături! Nu sunt un mare fan al filmelor în care joacă, dar i-am transmis că în România e tare faimos! Aaa… și e tare tânăr, mi-l imaginam bătrânel! Era aglomeraţie mare înăuntru, soţia şi copilul îl așteptau, aşa că a fost o convorbire scurtă, am apucat doar să-i zic că-i faimos în România, ne-a mulțumit şi ne-a urat o duminică frumoasă.

Alina 5
Magazinul Tchibo, locul în care Alina s-a întâlnit cu faimosul actor

Din păcate nu am apucat să fotografiez nimic, fiind şi duminică şi el fiind şi cu familia, nu am vrut sa pun presiune, oricum a fost ceva scurt dar… magic! Totul s-a petrecut  în magazinul de cafea, se afla la casă în faţa mea, își făcea plățile! Am preferat să-i fur câteva cuvinte şi să-l văd!  Aici, în partea asiatică avem o stradă faimoasă Bağdat Caddesi se numeşte. Şi ne făceam plimbarea de duminică chiar acolo, căci este plină cu magazine faimoase! Am început să intrăm în câteva dintre ele, într-un final am ajuns şi la Tchibo, locul ne place mult pentru că nu au numai cafea, ei vând şi haine şi mici accesorii.”

Poţi urmări aventurile Alinei în ţara minunilor turceşti chiar aici, pe această pagină! Este un proiect pe care l-a început şi la sugestia noastră, aşa că noi nu putem decât să o susţinem şi să o rugăm să ne mai bucure ochii şi pe mai departe cu bijuterii fotografice aşa cum a făcut-o până acum!  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!