Cultura turcilor - Obiceiuri,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Cum au petrecut Ramazan Bayramı prietenii Turca La Un Ceai

Cât de frumos și special este să ai parte de o bucățică din sărbătoarea și bucuria turcilor cu ajutorul prietenilor Turca La Un Ceai! Din ce în ce mai multe fotografii și impresii primim din partea voastră, iar acest lucru nu face decât să ne salte inima de bucurie! Ce mândri suntem pentru o comunitate atât de frumoasă și de implicată, nu ne săturăm să interacționăm cu voi și să vedem cât de mult apreciați acest proiect…

Pe 25 iunie 2017, duminică, a început una dintre cele mai importante sărbători din Turcia, este vorba despre Razaman Bayramı sau Şeker Bayramı (Sărbătoarea Dulciurilor), denumire care face referire la numeroasele deserturi care sunt pregătite cu măiestrie de gospodinele din Turcia special pentru această perioadă!

Câțiva dintre voi ne-ați trimis fotografii și pagini de jurnal în care ne-ați povestit și, cel mai important, ne-ați introdus în atmosfera magica a acestei perioade! Mii de mulțumiri tuturor celor care au dorit să împărtășească cu noi acceste momente deosebite, mai mult ca niciodată!

Elena ne-a arătat cât de frumos arată în aceste zile casa ei, multe bomboane și dulciuri pregătite să fie oferite cu drag musafirilor care-i vor trece pragul, dar și copiilor din vecini, care pornesc prin cartier să ureze ”Bayram fericit!”, primind în schimb bomboane, dulciuri și bani, într-o frumoasă tradiție mult așteptată de cei mici! Ramazan Bayramınız mübarek olsun Turca la un ceai! Astăzi vom merge pe la rude în prima parte a zilei, apoi vom face o plimbare pe la Ortaköy, eu cu soțul! Felicitări pentru pagină, sunteți foarte activi!” ne-a scris prietena noastră.

Andreea, prietena Turca La Un Ceai a cărei poveste ați putut-o afla în articolul săptămânii de joia trecută, ne face cu ochiul din Insula Avșa, locul minunat în care a decis să evadeze pentru câteva zile, cu ocazia bayramului.

İyi Bayramlar!!!! Vă scriu cu mare drag din Avşa! Și a început nebunia încă de ieri! Avșa este ocupată în proporție de peste 90%. Feribot nu mai găseai de acum trei săptămâni. Vedeți de ce am spus că Ramazan-ul și Bayram-ul sunt cele mai frumoase momente din an?! ❤🌊🌴🍹🐙🐬 Noi am ajuns de ieri. Ne-am instalat frumos, am savurat un kumru delicios! Kumru este un sandviș din zona Izmirului, cu mult sucuk – un cârnat turcesc condimentat! Am explorat un pic împrejurimile hotelului și ne-au luat ”vitamina Sea”! Adică ne-am bucurat de mare până după ora șapte seara! A urmat un iftar usor și plimbarea de seară pe malul marii, iar ceaiul pe malul mării a fost cel mai relaxant moment al zilei! Zilele acestea avem în plan să ajungem pe Altınkum Plajı – o plaja mai sălbatică a insulei, adică să explorăm insula mai bine. Evident, trebuie să bifăm și bazarul insulei, urmează să îi aflu în curând și numele oficial. Până la următoarea impresie de călătorie din Avșa, vă pup cu drag și fug la micul dejun. P.S. Aici, la 8:35 dimineața, este cald de mori. 🤗😘

 

Nici Oana Diana nu ne-a uitat! Ea a mai trimis zilele trecute o corespondență frumoasă din Marmaris, însă acum s-a întors cu o imagine superbă din Istanbul: Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun… și salutări din İstanbul! Vă arăt ce frumos a fost Bosforul astazi la Kızkulesi, locul în care am luat micul dejun și m-am bucurat de prima zi de Bayram!” Ne bucurăm mult pentru prietena noastră, o asemenea priveliște cui nu i-ar plăcea?! Diana, ai făcut o alegere excelentă pentru prima zi a sărbătorii, bravo! 

Christina, aflată și ea la Istanbul, ne-a bucurat ochii și, mai ales sufletul, cu fotografii superbe, surprinse în prima zi a sărbătorii: ”İyi Bayramlar! Este foarte cald, dar se simte o atmosferă de sărbătoare. Toate mijloacele de transport sunt la jumătate de preț și sunt împodobite cu stegulețe. Oamenii îți urează „İyi bayramlar!” şi multe familii au iesit să ia pranzul la terase. Salutări din Istanbul! Mamei îi place mult aici!”, ne-a scris prietena noastră.

Prietena noastră Sevda ne-a pus gând rău cu niște imagini apetisante, pline de dulciuri turcești divine, mai mult ca sigur super însiropate și cu gust amețitor! De ce, Sevda?! 🙂 ”Toate aceste dulciuri au fost făcute de mine și de mama mea. Mă aflu în Băneasa, Județul Constanța, sau „Parakoy”, spus cândva deoarece era sat turcesc, dar, cu timpul, s-a pierdut aproape tot. Azi au mai rămas doar câteva locuințe cu musulmani, iar aceștia încearcă din răsputeri să păstreze toate tradițiile. Prăjitura cu caju deasupra se numește Hindistan cevizli şerbetli tatlı. Rețeta este de pe internet, dar încercăm prin cât mai multe rețete să modernizăm acest sat. Cea în forma de lună se numește „semiluna”, celelalte „mini-clere”, iar cele în formă de romb sunt tot un fel de baclavale, puse foi peste foi, iar în mijloc au nuci pisat. Însiropat totul este o minunăție! Cele în forma de fundiță au în mijloc tot nucă pisată, și rețeta este tot luată de pe internet, cu scopul de a moderniza.

Am rugat-o pe prietena noastră să ne povestească mai multe despre modul în care sărbătorește familia ei: ”După postul negru ținut o lună începe bayram-ul *sărbătoare. Dimineața, după ce bărbații au ieșit de la geamie, se întrerupe postul cu o curmală, iar în scurt timp au sosit și copiii, care au venit să pupe mâinile oamenilor mai în vârstă, primind în schimb dulciuri și bani. Pentru această sărbătoare, în afară de dulciuri, se fac și diferite feluri de mâncare, cum ar fi sarmalele, friptura și tot ceea ce vă place și nu faceți în fiecare zi. După ce copiii vin fiecare la casele lor, începe vizitarea tuturor vecinilor, începând cu cei mai în vârstă pana la cei mai tineri, toată ziua nu se face nimic, treabă, spălat nici gând. Toată ziua trebuie sa te plimbi să pupi mâna și sa urezi ”Un bairam fericit!”, adică Ramazan Bayramı hayırlı olsun!” Cu toate că m-am trezit mai târziu am fost și eu și este un sentiment foarte plăcut, cu cât aduni mai multe mâini pupate, cu atât mai bine te vei simți. Este, oricum, ceva de nedescris, trebuie să simți, să trăiești, doar prin vorbe nu prea se poate explica… Fără pupatul mâinii parcă bairam-ul nu are rost! Seara se strâng mai multi tineri la una din case și petrec cât pot ei, fără băuturi alcoolice, doar cu sucuri, dulciuri și mâncare.”

Adina ne-a făcut o super surpriză și cea mai dulce urare posibilă: ”Turcoaica mea, Geylan Denyz, vă urează sărbători fericite!”, ne-a scris prietena noastră! Cum să nu ne emoționăm?!

Cătălin a ajuns în Istanbul, în vacanță, chiar în prima zi a sărbătorii și imediat ne-a trimis câteva cadre din locul în care se afla, așa, ca să simțim cum ni se face un dor crunt! Prietenul nostru nu a apucat însă să ne povestească prea multe, și îl înlegem perfect, când te afli acolo părtunzi în altă realitate, energia fantastică a locului te învăluie într-un mod misterios!

Turca La Un Ceai - Catalin si Bosforul

Julia ne-a făcut super poftă cu un tort inedit, pe care l-a imortalizat în hotelul din Turcia în care se află în acest moment: ”Poza este făcută aseara la Hotel Palm Wing Ephesus, din Kușadası. Super hotel. Acum suntem la Pamukkale.” ne-a scris prietena noastră. Se pare că și în hotelurile din Turcia s-a simțit atmosfera de sărbătoare, bucătarii întrecându-se în fel și fel de deserturi, care mai de care mai apetisante! Sperăm că norocoasa Julia a gustat din toate și pentru noi!

Mulțumim mult tuturor prietenilor care ne-au trimis imagini, a fost minunat să trăim alături de ei bucuria acestei perioade! Este de prisos să mai menționăm că absolut toată lumea care dorește este invitată să ne trimită imagini și impresii fie despre această sărbătoare, fie despre orice altceva care are legătură cu Turcia sau limba turcă pe adresa noastră de e-mail suntemaici@turcalauncea.ro sau printr-un mesaj privat, pe pagina noastră de Facebook! Să crească a noastră comunitate! <3

Un comentariu

  • gheorghe felicia

    Avand prieteni turci, intrucat locuim in acelasi oras, imi place sa le transmit mesaje in limba turca, la diverse sarbatori aniversare si, in mod deosebit, la cele religioase. Multumesc pentru ca am avut ocazia sa ma inspir din mesajele dumneavoastra. LA MULTI ANI, 2018!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!