Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Nopti magice de Ramazan în Sultanahmet cu Elis

Cât de mult ne-a fost dor de atmosfera de acolo! Noroc cu Elis, prietena comunităţii TurcaLaUnCeai, cea care are privilegiul de a fi prezentă în Istanbul în această perioadă cu totul şi cu totul specială, şi care a fost atât de drăguţă, încât a dorit să împartăşească cu noi toţi o frântură din trăirile celor de acolo, turci, musulmani sau simpli turişti. Sultanahmet în nopţile de Ramazan este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi. Vei reveni apoi seară de seară! Iată ce ne-a scris prietena noastră:

”A început luna de Ramazan. O lună sfântă în care majoritatea oamenilor ţin post. Este o perioadă în care Turcia luminează de la iftar (masa de seară, cea care marchează sfârşitul postului din ziua respectivă) pănă la sahur (masa de dimineaţă devreme, de dinainte de răsăritul soarelui). Mai ales Istanbulul este plin de culoare şi de lumini. În aer se simte o atmosferă caldă, o atmosferă de familie. Este emoţionant să vezi cum atâţia oameni ţin post, apoi vin în zona Sultanahmet, deschid (întrerup – Elis foloseşte traducerea expresiei din limba turcă „orucunu açmak” oruç = post, açmak = a deschide) postul şi iau împreună masa de iftar. Zona aceasta este plină de oameni, pur şi simplu nici nu ai unde să stai, nu ai unde să îţi întinzi un covoraş, aşa de plin este.
elis 3
În timpul Ramazanului, moscheile sunt luminate și ornate cu mesaje religioase
elis 12
Partea frumoasă este că vezi cât de uniţi sunt oamenii, că vezi bucuria din ochii lor, fie că mănâncă doar pide sau au parte de mâncăruri care mai de care mai speciale. Aceşti oameni se simt împliniţi şi fac astfel încât să vezi că oraşul prinde viaţă. Noaptea străzile sunt pline de oameni. Partea cea mai bună este că Primaria Istanbul a pus la dispoziţia cetăţenilor linii noi de autobuz care circulă toată noaptea în perioada Ramazanului. Doar aşa oamenii pot să vină de exemplu în zona Sultanahmet.
elis 5
Priveliște către Bosforul luminat
elis 14
După întreruperea postului, străzile rămân animate până a doua zi dimineața
În această perioadă se realizează multe programe religioase care se transmit la televizor. Vin oameni cunoscuţi de religie islamică şi povestesc în fiecare seară versete din Kuran, recită rugăciuni, răspund la întrebările publicului care de obicei sunt legate de păcate, de exemplu: dacă este păcat să te îmbraci într-un anumit fel sau dacă este păcat să porţi ură pe cineva ş.a.m.d. Am avut ocazia să văd doar pregătirile de la Geamia Eminönü şi să văd în direct programul de la Sultanahmet. A fost foarte frumos.
elis 1
Prelegerile în aer liber strâng o mulțime de curioși
elis 9
Seară de seară este mare aglomerație în Sultanahmet
elis10
Pe ecran, imagini live de la Mecca

elis 7

Este foarte plăcut să ştii că ”deschizi” (întrerupi -) postul împreună cu alţi oameni. Este emoţionant. Cel puţin pentru mine. În toată Turcia sunt amplasate corturi finanţate de primării în care se împarte mâncare în mod gratuit celor care doresc. Cu condiţia să stai la coadă şi să îţi vină rândul. Îţi este oferită o cină ce conţine cel puţin două feluri de mâncare plus un dulce. Şi nu numai în corturi, dar şi în anumite geamii. Mă bucur foarte mult că sunt în Turcia în această perioadă. Aici ai ocazia să trăieşti cu adevărat atmosfera de Ramazan.”
elis 2
Sute de persoane se strâng în Piața Sultanahmet pentru a lua parte la experiența iftarului.
elis 4
Prietena noastră, fericită să ia parte la o asemenea experiență
elis 6
‘Oruç Arınmaktır – A ţine post înseamnă a te purifica’ Majoritatea moscheilor sunt ornate cu mesaje religioase

În fiecare seară, în jurul orei nouă fără douăzeci, atunci când se citeşte rugăciunea de seară, turcii întrerup postul de peste zi şi se bucură alături de familie sau prieteni de mâncarea delicioasă pregătită cu atenţie în timpul zilei. Găseşti aici orele exacte la care se întrerupe postul în Istanbul, iar aici, un ghid complet despre această perioadă. Emisiunile de care amintea Elis pot fi urmărite şi online, aici.

Îţi mulţumim, dragă Elis, pentru minunata corespondenţă! Ne-ai făcut să ne simţim părtaşi la această experienţă pe care cu greu o poţi uita!

Vrei să ne spui povestea ta legată de Ramazan? Trăiești în Turcia și iei parte la experiențe frumoase din timpul acestei perioade speciale? Împărtășește-le cu noi! Aşteptăm cu drag mesajul tău pe adresa: suntemaici@turcalaunceai.ro!

4 comentarii

 • Elena Baicu

  Vreau să vă împărtăşesc şi eu prin acest comentariu câte ceva despre Islam.
  Am învăţat sura al-Fatihah din Coran,şi o pot spune pe de rost:
  Bismillah ir-Rahman ir-Rahim,
  Alhamdulillah rabin alemin,
  Rahman ir-Rahim,maliki yummydin,
  Yaaka neabudu wa yaaka nestain,
  Siratal lesine eneamte aleihim,
  Gayril megduli aleihim wa leddallin.

 • Maria

  M-am indragostit de Turcia,,mai ales de Istanbul .Nu stiam prea multe despre tara,despre cultura si obiceiurile lor,pana nu am ajuns acolo .Fiica noastra s-a casatorit in Istanbul,cu un tanar turc si am fost la nunta .Mi-ar trebui timp si spatiu sa vorbesc despre oameni,despre felul in care am fost tratati acolo .Abia astept sa ma intorc,deja mi-e dor de toti .Oameni prietenosi,amabili ,familii unite,spre deosebire de ale romanilor .Ma documentez,doresc sa cunosc cat mai multe despre Turcia,mi-ar place sa invat si limba turca [care mi se pare totusi grea] .Despre nunta,ce-as putea spune ?A fost una de vis,pe un iaht luxos,am fost tratati extraordinar de bine de toata lumea .M-au incantat vizitele la Topkapi,Hagia Sofia,Basilica Cisterna ,Moscheea Albastra,Marele Bazar ,etc Sunt multe de povestit pentru ca sunt multe de vazut,de vizitat in Istanbul .Si acest articol mi-a placut foarte mult .Prin ochii lui Elis vad orasul de care m-am indragostit .

  • launpahardeceaiturcesc

   Bună Maria,

   Bine ai venit pe TurcaLaUnCeai! Cât de frumos ne-ai povestit! Şi ţinem să-ţi spunem că-ţi înţelegem perfect dorul. Dacă ne trimiţi şi o fotografie – pe adresa noastră de contact – sau pe pagina de Facebook ne-ar face mare plăcere să pregătim o postare specială! Pe curând! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!