Din cultura turcilor… Episodul I (+ 7 sfaturi practice de conduită)
Te-ai întrebat dacă mentalitatea turcilor este diferită de cea a românilor? Sau poate că deja ai observat acest lucru și ai trecut la următoarea întrebare: De ce? De ce ei muncesc mai mult, sunt mai patrioți, își prețuiesc mai mult familia și bătrânii? Poate că nu vom afla chiar toate răspunsurile la aceste întrebări, dar cel puțin te voi ajuta să-ți faci o părere de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă cultura turcilor și la ce să te aștepți dacă vrei să călătorești sau să te muți în Turcia.
Aștept și contribuția ta la secțiunea de comentarii! 🙂
Dar hai să începem cu ceea ce te interesează cu adevărat + BONUS din partea mea: sfaturi de aur (unele sunt inspirate din experiența personală prin Turcia) pentru a te integra rapid în comunitatea lor!
* Cu excepția mediilor familiale sau a celor informale, niciodată nu-i veți auzi pe turci adresându-se unei alte persoane cu numele mic, așa cum deseori se întâmplă în țările occidentale: Ahmet, Mehmet, Emre sau Hasan. În mai toate situațiile numele sunt însoție de apelativul Bey – Domn sau Hanım – Doamnă – Mehmet Bey, Emre Bey, Hasan Bey, Dilara Hanım etc. Uneori, la restaurante, la magazine sau pe stradă sunt preferați și termenii beyefendi / hanımefendi, pentru cazurile în care nu se cunoaște numele interlocutorului. Când relațiile devin ceva mai apropiate sau interlocutorii sunt la a doua, a treia întâlnire, veți auzi apelative precum: kardeș – folosim pentru băieți, bărbați tineri, de vârstă apropiată cu noi, abla – pentru fete, femei mai în vârstă decât noi, pentru a le arăta respect, ağabey sau abi – frate mai mare, anne – mamă, spun nurorile sau ginerii soacrelor, baba, teyze, yenge, abla etc.
DE REȚINUT! Sfat practic 1: Când ajungi în Turcia în casa unor prieteni sau rude, încearcă să te adaptezi situației și să folosești după numele mic unul dintre apelativele de mai sus. Gestul tău va fi deosebit de apreciat în rândul turcilor și nu va fi uitat prea ușor. Un alt exemplu: unui vânzător mai în vârstă de la magazinul din colțul străzii îi poți mulțumi cu: Teșekkürler, amca! – Mulțumesc, unchiule!
Dacă se întâmplă să călătorești singură în Turcia și mai ales în orașele mari, turistice aceste sfaturi îți vor fi de mare folos.
* Turcia este o țară în proporție de 98% musulmană. O dată pe an, turcii țin o lună întreagă postul Ramadanului, ei nu mănâncă și nu beau nimic de la răsăritul și până la apusul soarelui. Toți așteaptă cu nerăbdare ora la care se dă dezlegarea la post și pot mânca denumită iftar saati.
DE REȚINUT! Sfat practic 2: Nu programa o întâlnire de afaceri cu turcii în perioada postului, înainte de iftar, ei nu se vor putea concentra și se vor gandi exclusiv la mâncare, vor fi puțin mai nervoși sau ușor recalcitranți. De preferat ar fi să ne rezolvăm treburile cu turcii care țin post dimineața devreme, atunci când sunt odihniți și au mîncat ceva de sahura – masa de dinainte de răsăritul soarelui.
Sfat practic 3: Dacă iei masa alături de un turc în perioada Ramadanului, nu-ți comanda băuturi alcoolice, consumul de alcool este considerat un mare păcat în religia musulmană și prietenii tăi turci s-ar putea simți stânjeniți. Dacă în ultima perioadă turcii au început să servească băuturi alcoolice la fel ca europenii, totuși în perioada postului se abțin de la această practică. Cu siguranță, prin faptul că vei comanda o băutură nealcoolică le vei arăta respectul pentru religia și tradițiile lor. Religia este un subiect delicat și complex, recomandarea mea personală este să nu deschizi această temă decât cu turci pe care îi consideri prieteni foarte, foarte apropiați.
* Patronii turci sunt mult mai apropiați de angajații lor decât alte nații, pentru a-i fideliza și a le arăta cât de mult îi respectă și le apreciază munca, de cele mai multe ori șefii și angajații iau masa în aceeași încăpere. Firmele mari, numite în Turcia holdinguri, organizează de Anul Nou sau cu ocazia Sărbătorii de Ramadan mese festive pentru angajați și familiile lor. În general, în timpul unei zile obișnuite de lucru, angajații au parte de o pauză de masă în timpul programului care poate varia de la treizeci de minute până la o oră și jumătate, în funcție de firmă.
* Se știu deja multe lucruri despre tradiția turcilor de a avea mese îmbelșugate și lungi cu aperitive, ciorbă, fel principal care conține carne și mai multe tipuri de garnitură, salată, desert, cafea, ceai, …. Procentul persoanelor vegetariene în Turcia se apropie fără glumă de zero și, de aceea, cei care obișnuiesc să nu mănânce carne vor reuși să-și surprindă cu siguranță gazdele din Turcia.
DE REȚINUT! Sfat practic 4: Având în vedere bogăția ingredientelor din preparatele turcești este bine ca înainte de a comanda / accepta o mâncare să anunți chelnerul sau gazda cu o formulă de tipul: Ben et yemiyorum. – Eu nu mănânc carne. Ben yumurta yiyemiyorum. – Eu nu pot mânca ou. İçinde tereyağı var mı? – Conține unt?
* Turcii sunt superstițioși? Unii dintre ei – da! Ce anume le aduce ghinion? Am selectat câteva exemple, altele decât foarte cunoscutele: „Nu e bine să coși haina atunci când o porți.”, „Oglinda spartă aduce 7 ani de ghinion în casă.”, „Să treci pe sub o scară îți va aduce ghinion.” etc, care sunt valabile și în cultura lor.
– Foarfecele nu pot fi date din mână în mână pentru că acestea sunt asociate cu dușmanii. De asemenea, nici cuțitele.
– Nu este bine să-ți tai unghiile sau să privești în oglindă noaptea.
– Este semn de sărăcie să te îmbraci cu pantalonii stând în picioare.
– Îți vei pierde pofta de mâncare pentru 40 de zile dacă vei spune unui om ca este porc – domuz.
– Se varsă un recipient cu apă în urma celor ce pleacă la drum.
* Despre căsătoria în Turcia se pot spune multe, iată însă doar câteva aspecte: tinerii nu trebuie să se căsătorească cu fete mai înstărite decât ei pentru a nu le coborî standardul de viață. Familia băiatului preferă o noră nu doar din același oraș, ci chiar din același cartier. Turcii se căsătoresc și au copii foarte timpuriu, chiar și în zilele noastre: fetele se mărită când au vârsta cuprinsă între 17 – 20 de ani, iar băieții între 17 – 22 de ani, asta dacă familia nu decide că tânărul/tânăra ar trebui să termine mai întâi facultatea. Un bărbat musulman se poate căsători cu o creștină sau cu o femeie de altă religie, indiferent dacă ea devine musulmancă sau nu în urma căsătoriei, însă femeilor din Turcia le este permis să se mărite doar cu musulmani (sau să-și convingă viitorii soți să adopte aceeași religie cu a lor). Mai multe amănunte legate de căsătoria în Turcia poți găsi aici. Pe această pagină poți, de asemenea, găsi informații interesante.
* Chiar și în epoca modernă a Turciei, divorțul este destul de puțin răspândit. Deși multe femei nu sunt mulțumite de căsnicia lor, nu au curajul să divorțeze din mai multe motive: vor să le asigure copiilor un mediu familial armonios, nu doresc să fie judecate de către societate, le este teamă că nu vor mai avea venituri și modalități de a se întreține (cele mai multe femei în Turcia sunt casnice, bărbatul este singurul care aduce banii în casă, acest lucru onferindu-i o libertate aparte și un statut privilegiat în familie).
* În familiile turcilor, tatăl sau o persoană de sex masculin mai în vârstă deține autoritatea și ia majoritatea deciziilor, iar mama este cea care ține casa laolaltă și are o relație mai apropiată cu copiii. Invariabil, tatăl îi disciplinează pe copii, mama fiind cea care le arată dragoste și afecțiune. Este foarte comun ca mama să-și alapteze pruncii pentru cel puțin un an, de preferat chiar doi. (Chiar am fost uimită când o bună prietenă din Turcia insista să-l alăpteze pe cel mic până pe la doi ani și jumătate, era destul de ciudat pentru că băiețelul începuse chiar să vorbească – se pare că pentru ei este ceva normal). Încă de mici, băieții sunt îndemnați să fie curajoși, ascultători, respectuoși față de persoanele mai în vârstă, mândrii și hotărâți. Fetele, în schimb, sunt învățate să fie amabile, blânde și înțelegătoare, pline de bun-simț și dragoste, pricepute în treburile casnice. Până la vârsta de 10 – 11 ani băieții stau mai mult în preajma mamei, urmând ca după această vârstă să se alăture tatălui și fraților mai mari în activități dedicate exclusiv lor. Frații mai mari, după o anumită vârstă, preiau o parte din atribuțiile părinților și mai mult respect le este cuvenit. Abla – sora mai mare, devine un fel de a doua mamă, iar Ağabey – fratele cel mare, va ține locul tatălui când acesta este plecat. Până la căsătorie, copiii rămân în casa părintească, iar după aceea au obligația morală de a-și ajuta familia din punct de vedere financiar.
DE REȚINUT! Sfat practic 5: Când te afli în casa unor turci, încearcă să faci ceea ce fac și femeile/bărbații din familia respectivă. Fetele și doamnele ar trebui să o ajute pe gospodină la bucătărie, bărbațiilor le este însă recomandat să rămână în compania capului familiei.
* O dată pe săptămână, femeile care locuiesc în apropiere, spre exemplu, în același complex de locuințe, se strâng pentru a împărtăși din experiențele proprii, pentru a schimba rețete, pentru a se pune la curent cu ultimele noutăți. În unele situații, se obișnuiește ca celei care îndeplinește rolul de gazdă să i se ofere o sumă de bani, spre exemplu, 100 de lire din partea tuturor invitatelor pentru a-și putea achiziționa un obiect mult dorit (8 invitate = 800 de lire, aproximativ 1600 lei, o sumă destul de mare, care este astfel mai ușor de strâns). Suma va fi „înapoiată” prietenelor pentru că la fiecare nouă întrunire „gazda” va oferi și ea 100 de lire. Mai multe detalii despre astfel de întâlniri poți afla de aici.
* Niciun turc nu începe să mănânce, să bea ceva sau să fumeze până nu le oferă și tuturor celor care se află în încăperea respectivă.
* Turcii iubesc să primească oaspeți și să le ofere cele mai bune mâncăruri, servite în cele mai fine farfurii. Mentalitatea din spatele bucuriei de a primi un oaspete este următoarea: „Oricare ar fi religia ta și oricare ar fi țara din care vii, oricare ar fi limba pe care o vorbești, ești oaspetele lui Allah.” Mai multe despre ospitalitatea turcilor poți găsi aici.
DE REȚINUT!: Sfat practic 6: Înainte de a intra în casa unor turci trebuie să te descalți și să accepți papucii de casă oferiți de către gazdă. Nu se cuvine să aduci murdăria de pe stradă în casa gospodinei care muncește toată ziua pentru a menține casa curată.
Sfat practic 7: Dacă ești invitată la masă, vei fi apreciată dacă vei oferi gazdei un fel de mâncare sau un dulce pregătit chiar de tine. Cel puțin, așa se obișnuiește acolo. Bineînțeles, nu vor fi refuzate nici prăjiturile cumpărate sau o cutie de bomboane de calitate, dar în niciun caz o sticlă de vin – vezi de ce mai sus.
Aștept și contribuția ta la secțiunea de comentarii! 🙂 Ce te-a surprins cel mai mult la cultura turcilor, care a fost cea mai mare diferență de mentalitate pe care ai întâlnit-o acolo comparativ cu țara noastră?
24 comentarii
Mona
foarte frumos articolul tau si foarte consistent; astept cu nerabdare mai multe articole de acest fel privind viata de zi cu zi in Turcia ;ma fascineaza aceasta tara ! cred ca mi-ar place sa locuiesc acolo;
ce se vede in filmele turcesti coincide cu viata lor ?mi-aduc aminte acum de un serial foarte frumos ”Poveste de familie” , film despre familie ,despre dragoste ,prietenie ,parinti, surori , frati ;poate l-ai vazut si tu ;admirabil ! a propos ! stii ca acum in Romania ruleaza acel serial „Suleyman” ,minunat film ;de curand , am vazut interviuri cu actorii,producatorii, regizorii; sunt foarte buni profesionisti dar cat de modesti (in intelesul cel mai bun al cuvantului !); cum e posibil asa ceva ? asa o fi si in alte domenii ? (nu numai in domeniul artei ); actorii aceia au vorbit foarte natural ,simplu si frumos despre munca lor ; fara fite , fara figuri de dive sau divi ! fara sa-si dea ochii peste cap, fara sa-si expuna nurii la vedere ; cum se poate asa ceva la ei ?
multumesc pentru postarea ta !
launpahardeceaiturcesc
Sigur, Mona, mai am cel puțin un episod programat pentru articolul legat de obiceiurile turcilor și felul lor de a fi!
Legat de întrebarea ta, care este foarte bună și te pune pe gânduri, de multe ori, aș putea spune, că ceea ce vedem noi în filmele – serialele turcești surprinde într-o oarecare măsură realitatea culturală din Turcia. Tradițiile care se văd acolo sunt în cea mai mare parte adevărate dar exagerate oarecum. Din păcate, nu am urmărit Poveste de familie, dar bănuiesc că serialul în cauză a reușit, în mare, să facă cunoscute relațiile dintr-o familie tradiționalistă.
În ceea ce-i privește pe actorii turci, unii mai talentați decât alții, sunt, este adevărat, mai modești și mai cu picioarele pe pământ. Totuși, dacă ai jucat într-o telenovelă din Turcia nu înseamnă că ai câștigat un premiu Oscar sau un Palme Dor și că ești un actor de talie mondială. Nici în Turcia telenovelele nu sunt apreciate chiar de toată lumea.
Turcia este o țară musulmană și din ce în ce mai conservatoare, aș putea spune, mass-media este mult cenzurată, dacă până și țigările din mâinile actorilor sunt blurate în timpul filmelor, ne este ușor să ne îmaginăm câte și mai câte nu vom vedea în ziarele sau în emisiunile din Turcia. Ceea ce nu este întotdeauna un lucru rău.
daniela frincu
multumesc pentru articol!!!! vom pleca curand la kuradasi, la invitatia unei prietene casatorite cu un turc…sincer, eram cam stresata…au cu totul alte obiceiuri, ne era un pic teama sa nu gresim ceva…astept si celalalt articol, poate il publicati pana la plecarea noastra…o zi placuta!
cati
ar mai fi cateva lucruri de adaugat, care de multe ori sunt trecute cu vederea dar pentru turci sunt foarte importante si tin de respect:
1. daca oferi cuiva un pahar de apa ramai langa el, in picioare, pana termina paharul si apoi intreaba-l daca mai doreste unul. de multe ori raspunsul va fi „nu” dar gestul in sine va fi apreciat ca semn de respect si educatie.
2. daca esti in vizita si ajuti gazda la pregatiri si servitul ceaiului, dulciurilor sau fructelor: a) vei incepe sa servesti de la cel mai in varsta catre cel mai tanar, apoi doamnele in aceeasi ordine; b) cuplul cel mai in varsta daca ei sunt invitatii principali, apoi barbatii si femeile la fel ca la punctul a); dupa ce farfuriile au fost indepartate se va oferi colonie pentru improspatarea mainilor, in aceeasi ordine ca mai sus.
3. daca cuplurile stau unite in fata celor batrani inseamna ce cei doi s-au certat si au nevoie de sfaturi pentru a se impaca.
4. in cazul in care aveti un numar mare de invitati (cam de la cinci-sase cupluri in sus) dupa servirea mesei femeile si barbatii vor sta in camere separate. nu va speriati, veti avea parte de o barfa pe cinste!
5. in cazul in care tu esti gazda, fa-ti timp doua minute si aranjeaza incaltamintea la usa astfel incat musafirilor le va fi usor sa se incalte la plecare.
6. daca esti in turcia in timpul ramazanului si stii ca trebuie sa faci mai multe vizite, pleaca de acasa cu stomacul gol. iti va fi oferita mancare peste tot unde vei merge iar refuzul este o forma de jignire in aceasta situatie.
cam atat pentru moment, voi mai scrie cand imi voi mai aduce aminte
launpahardeceaiturcesc
Cati, o mulţime de informaţii interesante, aşteptăm cu nerăbdare şi altele! Este evident că te afli în mijlocul lor şi astfel ai putut să observi aceste obiceiuri cărora turcilor le acordă o importanţă deosebită.
mikael
deosebit de interesant si util articolul;felicitari pt munca depusa!
launpahardeceaiturcesc
Teşekkür ederim Mikael! Adică un mulţumesc din suflet pentru apreciere, sigur, este vorba de o muncă depusă, dar când scrii cu plăcere, rândurile curg line ca apele unui pârâu de munte. 🙂 Te aştept cu păreri şi la restul articolelor de pe blog! Până atunci, te invit la un ceai virtual turcesc!
Anonim
Imi puteti da si mie reteta pentru dulciurile din imaginea de mai sus? Multiumesc!!!!
launpahardeceaiturcesc
Din păcate, nu te putem ajuta! Tare rău ne pare… singura reţetă garantată este să aterizezi în Istanbul cu primul avion şi să te delectezi acolo cu toate aceste delicii. Aşa facem şi noi. 🙂
ilona
interesant articolul, totusi sa poti cunoaste totul despre o tara ( cultura,arta,modul lor de viata) dureaza….trebuie sa traiesti pe acele meleaguri macar anumite perioade……
fiind o tara mulsulmana, sunt complicati in tot si in toate……
launpahardeceaiturcesc
Îţi mulţumim pentru aprecieri, Ilona dragă! Sigur, nimeni nu poate cunoaşte chiar TOTUL despre o ţară sau o cultură, chiar de-ar trăi o viaţă întreagă acolo! 🙂 Noi am locuit mai multe luni în Turcia, iar toate sfaturile şi aspectele descrise în articol sunt inspirate din propriile noastre experienţe! Tare mult am fi vrut să le cunoaştem înainte de a pleca acolo. Sperăm că te-au ajutat şi pe tine. Mulţumim pentru comentariu! 🙂
Gabriela
Mi-am amintit de un gest care mi-a placut. Cand ofeream clientilor cafenelei turcesti, din ceeea ce aveam eu, dulciuri ori ceva preparat, si ei refuzau asigurandu-ma ca sunt satui. Atunci se loveau usor cu palma dreapta peste inima in semn ca apreciaza invitatia mea. A fost un gest care m-a impresionat si parca voia sa spuna: ” multumesc, cu drag, chiar daca refuz sa mananc!”
Andreea Dinu
Un articol foarte bun, adevarat tot ce scrie.
Dar despre salutul cu respect ce stiti? Adica, atunci cand pupi mana unei femei mai in varsta de exemplu, apoi o duci la frunte.
Prietenul meu este turc si cand i-am cunoscut parintii am facut o greseala :))) Mi-a spus el inainte ca mama lui ar aprecia daca as face asta, dar cand am vazut-o, am uitat „schema” si in loc sa ii pup eu mana si sa o duc la frunte, i-am dat ei mana mea sa faca asta :))))))))
Ana
ospitalitatea lor imi aduce foarte mult aminte de copilarie…asa am fost si noi odinioara..imi amintesc cum atunci cand eram copila, la bunicii mei a ramas peste noapte un mestesugar din aceia care faceau rame din lemn frumos sculptate..bunicii nu-l cunosteau de fel dar l-au gazduit peste noapte, lucru care acum ne-ar fi o teama teribila sa facem , sa gazduim un total necunoscut…eh turcii cu care am intrat in contact pana acum mi-au oferit aceiasi primire calduroasa si fara rezerve de care imi amintesc cu drag… ei n-au pierdut-o 🙂
Gheorghe Sanda
Parca-as citi un basm!,atat de frumos mi se pare totul!! Imi pare rau,ca nu voi putea ajunge acolo,niciodata!
launpahardeceaiturcesc
Ne pare tare rău să auzim acest lucru!
Cristiana Popa
sincere multumiri pentru toate articolele de pe acest blog.citesc cu aceeasi placere de fiecare data.FELICITARI!!!
launpahardeceaiturcesc
Mulţumim tare mult, dragă Cristina! Ne bucurăm că le-ai găsit folositoare! O zi minunată! Te mai aşteptăm! 🙂
daniela
Foarte frumose articulele Felicitări.
Desi le cunosc foarte bine deoarece am crescut acolo fiind mama mea căsătorită.
A fost o mare plăcere să le citesc din nou.Turcia este o țară de povesti.Simt o dragoste aparte pentru această țară și obiceiurile lor.Ma simt orgulioasa deoarece sunt căsătorită cu un cetățean turc și foarte fericita.
Dragul meu soț un om extraordinar.
Mulțumesc încă odată pentru articol.
Teşekkür ediyorum
launpahardeceaiturcesc
Dragă Daniela, îţi mulţumim pentru cuvintele frumoase şi ne bucurăm tare mult că ai regăsit lucruri cunoscute printre cele notate de noi! Eşti oricând binevenită să aduci completări sau corecturi articolelor noastre! Îţi dorim multă fericire alături de familia ta!
Te mai aşteptăm! 🙂
Elena Baicu
Şi eu am văzut ceva în,,Trădarea,, când Ayca era obligată să se căsătorească-nu cu Osman-la logodna ei a tăiat o panglică roşie cu foarfecb,la fel şi într-un videoclip cu melodia principală din, ,Iffet,, când Cemil se logodea cu Betül.Ce poate însemna?
luna
iyi günler,
Foarte interesant articolul! Turcii sunt niste oameni minunati, foarte muncitori si deosebit de primitori! Turcia este o tara foarte frumoasa in care tot timpul „rasare” ceva nou! Zilele petrecute acolo, in vacanta, sunt cele mai frumoase zile din an pentru mine si familia mea! Parca visez de fiecare data si imi doresc ca cele cateva zile sa nu se mai sfarseasca niciodata! Tara asta ma atrage ca un magnet!!! Multumita sfaturilor tale ma voi descurca „de minune” anul acesta!!!
Güzel bir gün ve teşekkür ederim!!!
Elena Baicu
Pentru mine,Turcia este cea mai frumoasă ţară din lume!
Foarte mulţi turci îşi doresc băieţiPărinţii sunt mulţumiţi dacă se naşte o fată,dar când se naşte un băiat,bucuria e imensă.
Cappadocia este un nume care înseamnă „ţara cailor frumoşi”,acolo s-a născut Sfântul Gheorghe!
Notele muzicale turceşti au fost create de Dimitrie Cantemir(Kantemiroglu),care s-a născut în Moldova.
În fiecare miercuri,la piaţa stradală de lângă Moscheea Cuceritorului are loc un târg.
Fatih Mehmet a construit Palatul Topkapî,cel mai mare palat otoman.
Turnul Galata a fost construit de către nişte italieni din Genova.
Sultanul Süleyman s-a căsătorit cu cadâna rusoaică Hürrem,ceea ce niciun Sultan turc n-a mai făcut-o!
În Turcia,însă,trebuie să avem grijă la mai multe lucruri:la traversatul străzilor,la încălcarea normelor Islamului,la hoţii de buzunare(sunt destul de răspândiţi),la faptul că,chiar dacă unui taximetrist îi daţi 50 de lire,încearcă să vă păcălească spunând că i-aţi dat doar 5 etc.
Silvia
Sunt aceleasi norme de conduita pe care le cunosc de la bunicii mei si care s-au practicat si la noi pina prin anii 1980 – 1990.