Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Experiente de neuitat in orasul Van

Diana, frumoasa prietenă a Comunității TurcaLaUnCeai, povestește astăzi despre o experiență care i-a rămas aproape de suflet: un proiect de tineret organizat în îndepărtatul dar fermecătorul Van, oraș situat în estul Turciei. Îi predăm chiar acum ștafeta prietenei noastre și pornim alături de ea într-o călătorie albastră și misterioasă, în care ne va vorbi despre oameni cu sufletul cald, locuri încărcate de istorie și experiențe de neuitat dintr-un oraș special al Turciei!

”Bună! Acum ceva timp mi-ați dat șansa să povestesc despre experiența mea din orașul Van. Sper să vă placă articolul pe care l-am pregătit. Vă mulțumesc încă o dată că mi-ați dat ocazia să povestesc despre excursia mea. Vă urez o zi plăcută!    

”Van güzel, bir başka güzel.” „Van este frumos, o frumusețe rară.” – Münir Karaloğlu

Merhaba arkadaşlar! Salutare, prieteni! Benim adım Diana Elena. adică: ”Mă numesc Diana Elena”. Acum un an am avut onoarea de a participa la proiect de schimb de experiență în Van și astfel am avut şansa să vizitez o mică parte din frumoasa și încântătoarea Turcie. A fost o oportunitate extraordinară pentru mine să fiu cazată la familiile din fermecătorul Van, să văd stilul lor de viață și să privesc peisajele incredibile care te făceau să crezi că ești în paradis. A fost vorba despre un proiect Comenius numit „Open minds! Open Europe! – Together we make it better!” Cu ajutorul acestui proiect, am vizitat, pe lângă Van, și Istanbulul și Yüksekova.

Diana în Van
Familiile din Turcia la care am fost cazată cu ajutorul proiectului de schimb de experiență.

În Van am vizitat o școală privată, insula de pe Lacul Van și casa de pisici din același oraș. A fost o excursie nemaipomenită, iar de când m-am întors înapoi în România, mă gândesc în fiecare zi dacă o să mai am ocazia să particip la un astfel de proiect sau dacă o să pot studia într-o bună zi în Turcia. Este cu adevărat o țară minunată și sper să mă reîntorc acolo în curând! Tot proiectul a fost minunat și nu voi uita niciodată această experiență. Mi-aș dori să mai particip la astfel de proiecte și în viitor.

Bucuroasă să mă aflu aici
Bucuroasă să mă aflu aici

Lacul Van

Ai văzut vreodată o mare aflată la o altitudine de 1640 m? Ei bine, Lacul Van – în limba turcă Van Gölü – seamănă foarte bine cu o mare pentru că este unul dintre cele mai mari lacuri din lume și cel mai mare din Turcia! Cu un perimetru de 430 km și o adâncime maximă de aproximativ 451 m, cu un albastru turcoaz unic, lacul Van este comoara Turciei. Apa lacului își schimbă culoarea în fiecare moment al zilei. Aceste culori sunt unice, pe multe dintre ele nu le-ai văzut niciodată. Este, cu adevărat, un peisaj pe care nu îl poți uita niciodată.

diana-5
Lacul Van, o frumusețe naturală fără asemănare
diana-6
Pe vaporul care mă va duce către un loc de poveste
diana-4
Apa albastră a lacului și Biserica Akdamar de pe insula cu același nume
diana-3
Ireal de frumos – o amintire pe viață!
diana-2
Privind în zare

Insula Van – Akdamar Adası ve Kilisesi (Insula și Biserica Akdamar)

Insula Van îți taie respirația prin frumusețea ei și a împrejurimilor. Biserica Akdamar este unul dintre cele mai frumoase exemple ale arhitecturii religioase armene. Construcția a fost ridicată în secolul al X-lea, în timpul domniei regelui armean Gagik Ardzrouni din dinastia Vaspurakan. Biserica a fost construită din piatră roșie conform unui plan cruciform, cu un acoperiș conic bombat pe interior. Zidurile exterioare ale bisericii sunt extrem de frumoase, cu multe reliefuri din piatră sculptate de cioplitorii armeni. Aceste sculpturi întruchipează scene biblice în care îi putem recunoaște pe Adam, Eva, Avram, David și Goliat, ori Isus, precum și teme diverse, cum ar fi viața la palat sau scene de vânătoare. Descrierile timpurii și legende locale spun că sculpturile de relief și ușa bisericii erau ornate inițial cu pietre prețioase, perle și aur, dar acestea au dispărut în timp.

20150516_145410
Fermecată de frumusețea insulei
20150516_140526
Biserica Akdamar, punctul de atracție de pe Lacul Van

Casa pisicilor de Van

Casa pisicilor de Van (Van Kedisi) a fost un alt loc foarte interesant pe care l-am vizitat. Aceste pisicuțe drăgălașe sunt cu adevarat speciale. Și da, este adevărat, ele au un ochi verde și unul albastru și sunt în totalitate albe!” ne-a povestit prietena noastră.

diana-10
O vizită inedită la Casa Pisicilor de Van – celebre în toată lumea
20150512_112306
Ora mesei a sosit!

Îi mulțumim tare mult Dianei pentru deschiderea cu care a așternut această frumoasă experiență! Și pentru că ne-a mărturisit că își dorește foarte, foarte mult să se reîntoarcă în țara ei preferată, îi urăm din tot sufletul să găsească cât mai curând noi oportunități pentru a-și îndeplini acest vis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!