Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine

Despre Anul Nou în Turcia PLUS BONUS Mesaje de felicitare în turcă!

Ei bine, surpriză! În Turcia, Anul Nou diferă destul de mult de ceea ce se întâmplă în alte ţări, spre exemplu, în cele europene. Nu există fastul şi nerăbdarea caracteristice acestei nopţi, iar mulţi turci nici măcar nu o sărbătoresc. De ce? Pentru că de multe ori ei confundă Crăciunul cu Anul Nou şi atunci au impresia că 31 Decembrie înseamnă de fapt Naşterea lui Isus, pe care, evident, nu au de ce să o sărbătorească, fiind musulmani. (Poţi face o încercare: întrebă-ţi prietenii turci dacă ştiu când este Crăciunul şi vei vedea că cei mai mulţi dintre ei vor răspunde cu „31 Decembrie”)

31 decembrie este o zi ca oricare alta pentru majoritatea turcilor.  Prietena noastră, Alina, care locuieşte în Istanbul ne-a descris care este atmosfera de acolo: „Bună ziua, dragii mei, chiar acum mă aflu în trafic, avem parte de o ploaie tare urâtă care nu cred că se va sfârși curând, ieri am avut ceva fulgi, dar astăzi nici urmă de ei. Nu simt ca vine Anul Nou, copii merg la școala şi astăzi, toată lumea munceşte, zi obişnuită! Nu am reusit sa ma pregătesc cu nimic, de 2 zile sunt cu pregătirea actelor pentru rezidenţă, avem întâlnire la poliție, aşa cum v-am zis, totul se desfășoară normal. Plănuiam o ieșire pe la 12 noaptea, să vedem dacă se va desfășura ceva pe stradă, dar dacă ploaia nu se va opri – vom sta acasă! Mi-e dor de atmosfera de-acasă şi mai ales mă bucur că aveți zăpadă, Doamne… ce frumuseţe!”

De obicei, pentru cei care sărbătoresc, noaptea care schimbă anii începe cu o cină în cadrul familiei, în cadrul căreia se serveşte friptură de curcan, întâlnită mai cu seamă cu această ocazie pe mesele turcilor decât în oricare altă zi din an. În alte familii se serveşte doar ceai şi se stă de vorbă. Televiziunile pregătesc programe speciale care încep chiar în după-amiaza zilei de 31 decembrie, petrecerea ţinând până a doua zi dimineaţa devreme. În unele familii, miezul nopţii se aşteaptă jucând diferite jocuri, trimiţând mesaje de felicitare rudelor şi prietenilor. Uneori turcii îşi fac unii altora mici cadouri sau aşteaptă rezultatelele tragerii la sorţi ale Marelui Premiu de la Loteria Naţională – cel mai mare câştig fiind promis cu această ocazie. Iar momentul cel mai aşteptat al nopţii este cel al numărătorii inverse, cea care face trecerea în Noul An!

În ultimii ani, o parte a tinerilor iese în centrele oraşelor pentru a asista la focurile de artificii, dar nu se obişnuieşte ca familiile să cumpere artificii pentru a le lansa personal. Simbolurile acestei nopţi sunt bradul împodobit (împrumutat de la Sărbătoarea creştină de Crăciun), curcanul şi uneori, reprezentări ale lui Moş Crăciun.

SFAT: Dacă eşti în Istanbul de Anul Nou, mergi la festivităţile în aer liber care se organizează în Nişantaşı sau în Kadıköy şi încearcă să o eviţi pe cea din Taksim, unde deseori au loc incidente. Fă-ţi rezervare din timp la un local cu terasă şi privelişte către Bosfor, pentru a putea urmări în linişte focurile de artificii. Şi o petrecere pe un vas în mijlocul Bosforului poate fi  idee foarte inspirată, aşa că nu uita să-ţi faci rezervare cu ceva timp înainte!

Iar acum, te invităm să alegi cel mai frumos mesaj în limba turcă pentru a-l trimite prietenilor sau cunoştinţelor tale de acolo, sigur vor aprecia gestul tău! Iată care este lista pe care noi o propunem!

2014’e elveda, 2015’e merhaba! Hoş geldin Yeni Yıl! – Rămas-bun, 2014; Salut, 2015! Anul Nou, să fii binevenit!

Yeni Yılda sevgi dolu günler dilerim! Mutlu yıllar! Îţi doresc ca în Noul An să ai parte de zile pline de iubire! La mulţi ani!

Daha iyi yıllara, hep birlikte, elele! – Să avem parte de ani mai buni, mereu împreună, mereu de mână!

2015 yılının sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesi dilekleriyle! Neşe dolu yıllar!Vă urez ca anul 2015 să vă aducă sănătate, fericire, succes şi prosperitate! Mulţi ani plini de bucurie!

Dünyayı değiştirmek istersen, yüreğine inan, dostlarına güven, sevgine sarıl. Yeni Yılın senin başarılarının anahtarlarıyla tüm kapıları açacaktır. – Dacă îţi doreşti să schimbi lumea, urmează-ţi inima, încrede-te în prietenii tăi, lasă-ţi iubirea să te învăluie. Anul Nou va deschide toate uşile cu cheia succeselor tale.

Mutluluk yağmurları altında şemsiyesiz kalman dileğiyle! Nice mutlu yıllara! – Îţi doresc să rămâi fără umbrelă sub ploaia fericirii! Mulţi ani fericiţi!

Bütün dostların yeni yılını mutlu, umutlu kutlarken, sevgi ve arkadaşlık baharatından serper, bol kaymaklı hayaller dilerim… Yeni Yılınız Kutlu Olsun.Doresc tuturor prietenilor meu să aibă parte de un An Nou plin de fericire şi de speranţă, presar din mirodeniile prieteniei şi ale dragostei şi vă doresc vise pline de farmec! La mulţi ani!

Yeni yılınız gülen gözlerinizi hep güldürsün. Seven gönüllerinize daha da çok sevgi doldursun… Yeni Yılınız Kutlu Olsun…Fie ca Noul An să vă facă ochii să râdă mereu. Şi să vă umple cu şi mai multe iubire inimile voastre care iubesc! Vă felicit cu ocazia Noului An!

Gözlerinizi kapatın, son dakikanın yeni dakikaya merhaba dediği o an, sadece sevgiyi dileyin… Yeni Yılınız Kutlu Olsun… – Închideţi-vă ochii, iar când ultimul minut va spune bun venit primului minut din Noul An să nu vă doriţi decât iubire. Vă felicit cu ocazia Noului An!
La final, aceeaşi dorinţâ pe care o rostesc şi turcii: „Hayırlı bir yıl olur,  İnşallah!”

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!