Cele mai ciudate obiceiuri ale turcilor
Un nou articol marca Turca La Un Ceai se pregătește să îți ofere informații interesante despre cultura turcilor, de această dată, căci astăzi vorbim despre obiceiurile mai puțin obișnuite ale prietenilor noștri turci! Unele dintre ele au fost chiar enumerate de prietenii comunității noastre, într-o postare de pe Facebook care a făcut parte din rubrica noastră #comunitateatlucdiscuta, însă cele mai multe dintre ele sunt menționate chiar de turci! Ține cont așadar că ei sunt chiar cei care se amuză pe baza acestor obiceiuri stranii.
Desigur, ne-ar face mare plăcere dacă ne-ai scrie, la secțiunea de comentarii, pe care dintre acestea le-ai remarcat și tu, sau dacă mai sunt și altele intresante pe care le dorești să le adaugi. Lista noastră, practic, rămâne deschisă altor și altor obiceiuri stranii pe care le au prietenii noștri din țara semilunei!
Începem?
- Turcii pun lingurița de ceai desupra paharului în semn că nu mai doresc reumplerea lui. Lingurița așezată jos, în farfuriuța de ceai, înseamnă că dorești să continui să bei licoarea magică, iar ceaiul va fi turnat automat de gazdă sau de personalul localului în care te afli.
- Turcii sunt destul de reticenți în a încerca mâncărurile altor țări sau culturı. Chiar și atunci când vizitează o țară străină, cei mai mulți dintre ei caută un local turcesc pentru a-și potoli foamea.
- Sărută și spun „Sıhhatler olsun!” personalor care au ieșit din baie sau din duș.
- Înapoiază plin de bunătăți un recipient împrumutat sau în care a fost oferit un dar culinar (castron, oală, cutie etc).
- Plătesc întotdeauna la restaurant atunci când se află în compania unor străini.
- Dintre obiceiurile mai puțin plăcute pentru noi, cei care își doresc să exerseze limba turcă, îl amintim pe cel de a răspunde în limba engleză atunci când întrebi ceva în turcă.
- Cei care nu știu engleza încep să-ți vorbească repede și mult de îndată ce află că ai luat primele lecții de limba turcă, crezând că deja stăpânești bine limba lui Baiazid.
- Ești întrebat lucruri personale de către cei cu care abia ai făcut cunoștință: ”Ești căsătorit,-ă?” ”Cum câștigi bani?”
- Turcii nu intră niciodată încălțați în casă, pe covor. Atunci când trebuie să ia un obiect pe care l-au uitat în interior după ce s-au încălțat, fac miscări ciudate pentru a ajunge în locul cu pricina fără să atingă covoarele cu pantofii.
- Glumesc atunci când văd un cunoscut sau un prieten pe stradă prefăcându-se că doresc să dea cu mașina peste ei. Cui i-ar face plăcere o asemenea glumă? Se pare însă că este ceva obișnuit în rândul turcilor, mai ales în rândul tinerilor!
- Lovesc cu putere electocasnicele care nu mai merg, în speranța că așa vor porni din nou. Televizor, telefon, frigider, toate par să-și revină atunci când turcii le aplică o palmă, două!
- Gospodinele din Turcia obișnuiesc să facă mai mult sau mai puțin curat înainte de a veni doamna de la curățenie.
- Patronii restaurantelor servesc ei înșiși clienții.
- Prietena noastră Elena din Istanbul ne-a împărtășit lucrurile care au surprins-o pe ea: La restaurant chelnerii iau fără să întrebe paharele de ceai de îndată ce se răcesc puțin, pentru a-l reumple cu unul nou, extrem de fierbinte. Chelnerii stau cu ochii pe farfuria ta, de îndată ce aceasta se golește mai mult sau mai puțin, ei o sustrag fără să-ți pună prea multe întrebări.
- Persoanele care fac curat în hoteluri sunt în cele mai multe cazuri de sex masculin. Nu există deci ”cameriste”, ci ”cameriști”.
- Turcii fac tot felul de calcule metematice pentru a lua ultima îmbucătură din sandvișul de tip döner împreună cu ultima picătură de ayran.
- Turcii sunt fanii glumelor periculoase: se fac că te aruncă peste bordul vaporului și toată situația li se pare extrem de amuzantă.
- Șantiere și lucrări în stradă? Nimic mai interesant! Prietenii noștri turci adoră să privească timp îndelungat tractoare, escavatoare sau macarale și se distrează mai ceva ca la cinema.
- Le explică turiștilor străini în limba turcă modalitatea în care pot ajunge în locul X, de parcă aceștia ar înțelege turcă dacă li se vorbește tare și răspicat.
- Îmbracă în folie alimentară de plastic telecomenzile aparatelor din casă.
- Se dau adevărate ”lupte” atunci când vine momentul achitării notei de plată la restaurant, nimeni nu dorește să cedeze, toți vor să fie cei care plătesc.
- Primele cuvinte pe care turcii le predau prietenilor străini sunt… invectivele!
- Par să nu-și poată lua la revedere de la musafirii aflați în ușă, gata de plecare! Minute bune gazda îi ”petrece” pe musafiri și cu greu le ”dă voie” să plece.
- Lasă lumina aprinsă în apartament ca să ”sperie” hoții.
- Se bucură nespus de mult atunci când se întâlnesc cu un persoane născute în același oraș ca și ei și-și vorbesc de parcă ar fi rude.
- Semnalează în trafic scoțând mâna pe geamul mașinii.
- Uneori, 5 minute înseamnă chiar și o oră pentru turci atunci când stabilesc o întâlnire. Dacă un prieten turc îți spune sau îți trimite un mesaj cu ”Geliyorum” – ”Eu sunt pe drum”, acest lucru poate însemna de fapt chiar și ”sunt în pijama încă, dar mă pregătesc să mă îmbrac pentru a ieși din casă.”
- Ai o chiuvetă care necesită o reparație? Istalatorul îți spune că vine joi dimineața, însă nu apare. Trebuie să înțelegi că în astfel de situații, persoana care trebuie să te ajute sugerează un interval, însă nu vede intervalul ca pe ceva bătut în cuie.
- Când vine vorba de protecția muncii, turcii stau extrem de slab, așa că așteaptă-te să vezi oameni cocoțați pe ferestre care încearcă să vopsească pereții exteriori ai casei sau ai blocului.
- Turcilor le plac mult vizitele lungi, care se prelungesc mult după miezul nopții. Dacă pleci mai devreme de această oră, înseamnă că nu ai fost mulțumit de ”tratamentul” gazdei.
- Deși au aer condiționat, turcii preferă să îl țină închis chiar și în zilele cele mai toride, de teama unei răceli.
- Când sună telefonul, merg imediat lângă el, dar preferă să-l lase să sune de câteva ori înainte de a răspunde.
- Iubitorii de seriale vorbesc cu actorii preferați în timp ce le urmăresc scenele: ”Nu te duce acolo, or să te omoare!”
- Folosesc cutii de plastic *de iaurt, de vopsea* pe post de ghivece.
Iată care sunt obiceiurile care li s-au părut ciudate prietenilor din comunitatea Turca La Un Ceai de pe Facebook:
Ayșe: „Îmi amintesc de prima mea vizită în Turcia și de momentul când am nimerit pe o străduță unde avea loc o nuntă: fumigene roșii, focuri de armă, muzică asurzitoare… Cât despre întrebările pe care le pun turcii, da, ei sunt niște curioși: m-au întrebat la intrarea în Sülemaniye Cami dacă sunt din Iran, dacă sunt căsătorită și dacă mama mea este văduvă! În aeroport m-au întrebat dacă sunt căsătorită și dacă intenționez să mă căsătoresc în Turcia…”
Nurten: ”Am fost la un restaurant şi am observat că bărbații au salon separat, şi cei care vin cu soțiile merg în alt salon (încăpere). Un alt lucru care m-a surprins a fost legat de momentul în care, după ce comadasem mâncarea, ne-au întrebat ce salată vrem și a venit ospatarul cu vreo nouă feluri de salată din care puteai să-ți alegi.”
Monica: ”Ooo daaa… când este vorba de întrebat, nimeni nu îi întrece: ”Când ai venit, de ce, știi să gătești etc…” La început mi s-a părut ciudat, dar apoi, m-am obișnuit. Nu mai spun de obiceiul de a vorbi mai mulți deodată. Zău că nu știu cum de se înțeleg. Familia noastră, când se întâlnește, e jale: nu reușesc să își dea rând la povestit și se pornesc toți deodată pe povestit. Pot urmări și înțelege o singură persoană, dar când sunt mai mulți, mă pierd pe drum și mă întreabă apoi dacă am înțeles ce au zis… Partea cea mai ciudată e că nu pierd firul povestirii și îşi continuă unul altuia propozitia..”
Mirela: ”Acum 25 de ani, când am ajuns la mătuşa soțului, ne-au pus la masă. Masă clasică nu aveau. Am mâncat pe jos, sofra bezi. Apoi ne-au pus în yufka (un fel de foi de placinta) afiyon otu – o buruiana, un fel de mac, dar este considerat o trufanda. Ne uitam eu şi fratele unul la altul. Soțul nu era cu noi. Noi nu ştiam limba turcă, iar ei limba engleză, nici atât. În fine, au făcut semne la stomac, la gură. Păcat că nu erau pe gustul nostru. Bineînțeles mi-au fost adresate aceleaşi întrebari: ştii să împleteşti? știi să croşetezi? dacă am zestre în România etc etc. În fine, sunt multe de povestit. Aventurile au avut loc în Isparta.”
Monica: ”Cafeaua din zona Urfa: aici toți mesenii beau din aceeași ceașcă, iar dacă ultima persoană e femeie și aceasta pune ceașca pe masă, înseamnă că i-a plăcut cafeaua într-atât, încât vrea să se căsătorească cu cel care a făcut-o.”
Mihaela: ”M-a surprins ritualul de logodnă sau nişan, cum se numește în limba turcă. Am fost invitată de o prietenă la logodna ei, într-un sat Korkuteli, Antalya. Eu am crezut inițial că asist la o nuntă. Toți sătenii au venit și, așezați pe scaune, priveau cum dansează tinerii. La sfârșit, toți oaspeții au fost serviți cu ceai și lokum. Abia un an mai târziu am fost și la nuntă.”
Amy: ”La nuntă darul se dă imediat cum începe nunta, nu ca la noi, la plecare… Am fost la o nunta în Istanbul și cum ne-am așezat, a și venit sora miresei cu un coș foarte frumos să strângă darul. Noi am rămas foarte surprinși, dar așa a fost. Socrii mici erau tătari din România, iar socrii mari din Ankara, turci. Nunta a fost în stil european, foarte frumoasă, iar mâncarea și băutura suficiente. La ora 24:00 s-a terminat.”
Maria Alexandra: Eu stiu ca nuntile lor nu sunt ca ale noastre. Cele mai lungi se termina la 2 dimineata. Am vazut nunta care s-a terminat la 12 dupa tort. Nici nu au 4 feluri de mancare si bautura pe alese si fara limita ca la noi. De aceea nici darurile nu sunt mari ca la noi. Din ce stiu eu, in general se dau banuti de aur sau bratari/obiecte din aur, cu cat esti mai apropiat de miri, cu atat obiectul e mai valoros. In medie, un invitat normal da un banut care valoreaza 50 de euro. Parintii sau familia mai dau si bani, dar la ei oricum familia se ocupa de toata nunta. Ei nu isi fac planuri sa plateasca nunta dimineata cu darul primit, nunta e deja platita de dinainte, asa ca tot ce strang le ramane lor. Si in orasul sotului meu mai au ei o vorba. Aurul e tot al miresei. Ea il pastreaza pt zile negre, in caz de divort sau de se intampla ceva cu sotul, sa aiba o „rezerva”.
Obiceiuri legate de masă și mâncare
– Ziua începe cu „Akdeniz kahvaltısı”, care înseamnă practic: mic-dejun maditeraneean şi conţine obligatoriu: brânză, măsline, roşii, castraveţi, pâine, miere, dulceaţă şi neapărat ceai. Cafeaua nu se bea după micul-dejun, ci mai târziu. Duminica dimineaţa se serveşte o masă mai consistentă cu diverse tipuri de omletă, cârnaţi, fructe, dulciuri şi plăcinte.
– La prânz, turcii preferă o masă uşoară: o ciorbă, peşte cu salată sau o mâncare din legume.
– Cea mai bogată şi mai importantă masă de peste zi este cina, moment ce reuneşte întreaga familie în jurul mesei. Ei se detaşează de stresul zilnic, îşi împărtăşesc problemele sau experinţele de peste zi. Gospodinele pregătesc mai multe feluri de mâncare: ciorbă, o mâncare cu carne, salată, câteva tipuri de garnituri.
– După terminarea unei cine îndestulătoare se continuă cu fructe proaspete sau uscate, seminţe, popcorn ori prăjiturele, alături de ceai sau cafea şi de un pahar de vorbă.
– La sfârşit de săptămână se merge la „mangal” – picnic, în parcuri, pe malul unei ape sau în locurile special amenajate.
– Primii serviţi sunt întotdeauna membrii cei mai în vârstă ai familiei, fetele tinere fiind cele care au datoria de a-i servi pe toţi cei de la masă.
– În oraşele mari, turcii servesc mâncarea aşezaţi la o masă obişnuită, în sate sau în oraşele mai mici însă toţi se aşează în jurul unei mese foarte joase şi se servesc singuri după pofta inimii din preparatele aşezate chiar în mijlocul acesteia.
– De cele mai multe ori, cuţitele lipsesc cu desăvârşire de pe mesele turcilor, iar pentru a tăia bucatele, ei se ajută de furculiţă şi de o bucată de pâine.
– La aranjarea mesei, participă toate femeile prezente în casă, în timp ce bărbaţii rămân în sufragerie şi discută în aşteptarea începerii mesei. Acelaşi lucru se întâmplă şi la finalul mesei. Dacă vizitezi o familie de turci, e bine să te conformezi acestei reguli „nescrise”.
– Musulmanii nu se îmbăiază şi nu spală lucruri în apă stătătoare, de aceea, după terminarea mesei, vasele sunt spălate întotdeaua sub jet de apă. Aceasta este şi motivul pentru care nu vei găsi dopuri pentru cadă sau chiuvetă în casele lor sau în hotelurile din Turcia.
– Dacă eşti invitat la masă de către o familie de turci, nu mânca nimic înainte de a ajunge acolo, este nepoliticos să refuzi mâncarea oferită, iar turcii sunt destul de sensibili la acest subiect.
– Dacă nu-i cunoşti destul de bine pe cei care te-au invitat la masă în casa lor, nu este recomandat să porţi bluze, tricouri fără mâneci (pentru fete).
***
Dacă ai ajuns până aici cu lectura, înseamnă că meriți din partea noastră o scurtătură către un alt articol pe aceeași temă, publicat acum ceva timp și care s-a bucurat de mare, mare succes! https://turcalaunceai.ro/90-de-lucruri-pe-care-turcii-le-fac-diferit-10-prieteni-tluc-povestesc/
5 comentarii
emilia
Când sună telefonul, merg imediat lângă el, dar preferă să-l lase să sune de câteva ori înainte de a răspunde. Regula asta am vazut-o la iubitul meu si nu intelegeam nici in ruptul capului de ce nu raspunde la telefon daca era langa el:)))
Lili Putana
Am o intrebare de 100 de puncte! Musulmanii la fel ca evreii practica circumcizia! De curand am citit un roman scris de o turcoaica, in care este descrisa o astfel de ceremonie de circumcizie. Si evreii si musulmanii isi au obarsia religiei in invataturile lui Abraham la evrei sau Ibrahim la musulmani. Ibrahim sau Abraham luati-o cum vreti, a recomandat circumcizia. Nu insist, tot ce bvreau sa stiu este cat se mai respecta acest obicei religios in Turcia! Ar fi interesant de stiut. In Iran taierea imprejur se face dupa 8 ani, in Afganistan tot timpul vietii iar la evrei supa a opta zi de nastere. dar nu se amana foarte mult.
Asadar, stie cineva cat de scrupulosi sunt turcii in legatura cu ritualul circumciziei?
DR.LEOVEANU T.IONUT HORIA
Uneori intreaga noatra viata este o “radiografie”a sufletului,mintii,inimii si cugetului,dincolo de toate stachetele perfectiunii,de dezamagirile si durerile insuccesului de bucuriile sufletului si ale inimii.,pe care de cele mai multe ori le consideram mult prea inalte,uneori greu de depasit,greu de abordat,in inaltarea nostra spre idealuri,mai bune,mai luminoase,mai prospere cu dorinta de a ne autodepasi si de a atinge perfectiunea.Mereu suntem dornici de a cunoaste oameni noi,de exceptie,deosebiti,dorinta de a cunoaste civilizatii noi,alete popoare,diferite alte religii,gandiri trecute si prezente ale tarilor si popoarelor pe care le vizitam.Fiecare dintre noi la un moment dat in aceasta viata realizam o “arhivistica”,pe care o materializam mai mult sau mai putin constient,prin cele mai bune si frumoase fotografii pe care le regasim “utopic” in mintile si sufletele noastre,prin oamenii de exceptie cu care venim in contact,prin amabilitatea si generozitatea lor in tot si toate prin rabdarea de care dau dovada in meseria aleasa.Anul acesta am avut parte de un prim concediu minunat,de exceptie,intre 18-23 martie 2019,pentru prima data in Turcia,pentru prima data in Capadocia.Aceasta excursie de exceptie am facut-o alaturi de sotia mea Adela-Mariana.Desi am mai vizitat si alte tari,sincer va spun nu mai credeam ca mai exista oameni si omenie in adevaratul sens al cuvantului,ca nu mai pot intalni profesionisti cu multa rabdare,cu atat de vaste cunostinte in toate domeniile,care sa faca o simbioza intre poporul roman si poporul turc tinand cont de trecutul istoric al celor doua popoare.Nu credeam ca pot exista oameni cu atata rabdare,devotement,vocatie pentru meseria de ghid.Dar de data aceasta norocul a fost maxim in sens pozitiv pentru ca am intalnit nu unul ci trei oameni,un adevarat “echipaj de exceptie” in persoanele minunatilor domni: ADALI DINCER,FUAT KOCABAS si MEHMET.Cu ajutorul lor am vazut si cunoscut Capadocia trecuta si prezenta.Cuvintele sunt mult prea putine si sarace pentru a-mi exprima atat eu cat si sotia mea multumirile si recunostinta pentru cei care ne-au delectate in aceasta excursie.Am prins in acest fel curajul de a avea curajul si increderea ca exista si oameni minunati si nu in ultimul rand dorinta de a merge din nou in Turcia si de ce nu de a revedea Capadocia condusi de acelasi echipaj destoinic.Multumiri pentru explicatiile foarte competente,de ultima ora si la obiect date de destoinicul Domn Ghid ADALI DINCER,in varsta doar de 28 de ani, un adevata”soldat sanatos”,si la propriu si la figurat asa cum distinsul nostru ghid turc,vorbitor impecabil al limbii romane ne-a spus ca fiecare nume,cuvant scris sau pronuntat in limba limba turca are o anumita semnificatie si traductibilitate.Nu putem uita si nici subestima pe ceilalti domni FUAT KOCABAS-ghidul licentiate,si nici pe Domnul MEHMET-soferul autocarului un adevarat capitan care a parcurs zilnic sute de kilometric,un om cu experienta profesionala deosebita in ale carui maini noi cei 28 de turisti romani ne-am incredintat vietile pe intreg parcursul acestei excursii.Am aflat multiple lucruri care nu pot fi gasite pe net.Am fost binecuvantati de prezenta dumneavoastra,de onoarea de a fi alaturi de noi,de a va fi musafiri in aceasta saptamana de martie a anului 2019 in itinerariul prin Capadocia.Stimate Domnule ADALI DINCER va multumim din suflet pentru sarmul dumneavoastra,pentru pentru povestile minunate cu care ne-ati delectate si incantat in toate aceste zile in care am fost oaspeti in Capadocia.Ati stiut din noianul imens de opere de arta,vestigii trecute si prezente din religia trecuta si prezenta a Turciei,din istoria tarii dumneavoastra sa alegeti ce a fost mai reprezentativ si sa le “aliniati” cu mare dibacie,fara nici o oboseala(cel putin aparent desi era vizibil acest lucru pe fata dumneavostra),intr-o compozitie remarcabila care ne-a mers la suflet.A fost un adevarat recital de informatii cu insertii de “lumina”,cultura,literatura,istorie,si consideratii religioase care ne-au incantat si delectat sufletul,mintea si inima.Recomand cu caldura si din toata inima CAPADOCIA prin CHRISTIAN TOUR, recomand din tot sufletul si cu toata increderea sarmantul ghid turculet ADALI DINCER care sper sa ne fie oaspete mie si sotiei mele,sa ne revedem din nou si cat mai curand ori in ROMANIA ori in TURCIA.
Multa sanatate distinsilor Domni:DINCER ADALI,FUAT KOCABAS, si MEHMET si cat mai multi turisti in grija dumneavostra la “bordul autocarului”-si acesta impecabil.
Cu inalta stima si consideratie,
Fam–Dr.ADELA-MARIANA si IONUT HORIA LEOVEANU
26 MARTIE 2019 BRASOV ROMANIA
Lucianaadamesc
Buna sant Luciana. Mía placut mult cum ati vor it despre obiceiurile turcilo. Il consider.frumos sí interesante. IMI place mult sa aflu despre cultura si obiceiurile altor pop0are.Va multumesc. Si astept si alte comentario
Silvia
Sunt citeva obiceiuri identice cu ale noastre:
4 – Nici eu nu inapoiez gol, fara continut, un recipient (vas, farfurie, cutie ) care mi – a fost dat plin.
8 – Inca mai sunt si la noi persoane in virsta (in special femei) care intreaba lucruri personale inca de cum te-a vazut prima oara.
9 – Nici eu nu intru incaltata pe covor, tot din motive de igiena si pastrare a curateniei . Mostenire din familie, obiceiul.
11 – Aoleo, ce palme au luat electrocasnicele noastre, mai ales televizorul, cind nu mai functionau!
20 – Ehehhe, telecomanda invelita in plastic, cuoastem, imediat ce au aparut televizoarele cu telecomanda a intrat si obiceiul acesta in casele noastre. Cred ca il aveam in ADN.
24 – Se mai practica si acum de persoanele virstnice.
31 – Chestia curentului care ne trage este comuna :)))))
34 – Tot felul de recipenti folositi pe post de ghivece de flori: cutii de plasti, bidoane din plastic, oale gaurite si cu smaltul sarit, cutii in care a fost iaurt, margarina, sticlele din plastic scl..scl