Cum isi condimenteaza turcii viata
Poate ai călătorit o dată sau de mai multe ori în Turcia. Sau poate îți dorești să ajungi acolo. Cunoști cultura turcilor. Sau poate abia acum ai început să o descoperi. Oricare ar fi situația ta, trebuie neapărat să te avertizăm: turcii au o viață super-mega-extra-condimentată. Tone de fulgi de ardei iute. Zboară. Și aterizează. În mâncare. În ciorbă. Pe pâine. Pe brânză. Pe untul gros. Pe măslinele zbârcite. Pe orice. În ceai. Aaa… nu, nu! În ceai încă nu! Mai e puțin până acolo…
Turcilor, acelor oameni cu stomacul de fier, li s-au aprins nu doar călcâiele, ci și ochii, nasul, gâtlejul după acı biber şi alte surate de-ale lui. Nu doar că mănâncă extrem de iute, dar și extrem de fierbinte! Trebuie să știi că turcii sunt în stare să refuze un ceai turcesc sau o ciorbă de linte dacă aceste licori nu le ard aproape buzele și limba. Mai mai că trebuie să clocotească în pahar, respectiv în farfurie, altfel nu mai sunt bune! Ce-i cu toată nebunia asta după iute și după fierbinte? Încercăm să aflăm aceste mistere în articolul de astăzi!
Un proverb turcesc spune cam așa: ”Alege-ți prietenii după preferințele lor culinare.” Iată câtă importanță acordă turcii plăcerii de a mânca, ritualului de a sta în jurul mesei cu cei dragi, de a savura preparate delicioase. O masă în familie sau între prieteni nu se termină niciodată repede, preparatele nu se mănâncă pe grabă, ci pe îndelete, privindu-i pe ceilalți în ochi, sorbindu-le cuvintele și zâmbetele, răsuflând relaxat după fiecare lingură de mâncare, comandând sau aducând alte și alte feluri de mâncare, de băuturi, de gustări, de deserturi sau de cafele turcești.
Turcii n-au pe masă sare și piper, așa cum ai românii. Sau NU doar sare și piper, ci, mai ales ardei roșu, ascuns într-un borcănel generos, pe care s-ar putea să îl confunzi cu zahărul, asta până să ridici capacul! Fără el… nici vorbă să se așeze liniștiți la masă! Se dau peste cap, se agită, strigă, n-au stare, dacă fulgișorii de ardei iute nu se găsesc pe masă nici turcul nu se așază. Dulce, potrivit sau iute – sunt cele trei trepte de intensitate ale acestui condiment. Cam toți o preferă pe cea din urmă.
Sunt turci colecționari. Au zeci de soiuri de ardei iute plantate în spațiul verde de la serviciu sau din fața casei. Au o pasiune pentru această plantă. Se spune că unul dintre motivele principale pentru care turcii nu sunt supraponderali este faptul că mănâncă mai mereu iute și fierbinte, iar arderile lor sunt mult mai rapide. Turcii din Istanbul au chiar și un bazar care se numește Bazarul de mirodenii. Deja se îngroașă gluma. S-ar putea totuși ca, în locurile turistice, mâncarea să fie mai potolită, mai pe gustul străinilor. Vei putea să alegi singur dacă ai poftă de varianta acı – iute a preparatului. În Adana și în zonele sudice ale Turciei ai însă mare grijă, aici totul poate fi acı, oamenii din aceste regiuni sunt renumiți pentru preferințele lor către iute. ACI înseamnă în primul rând iute, dar și amar, dureros, trist, sfâșietor.
acı çekmek = a suferi
biber gibi acı = iute precum ardeiul
dost sözü acıdır = cuvintele prietenilor adevărați sunt dureroase
Ceea ce unui turc i se va părea puțin condimentat, ție ți se poate părea extrem de iute, așa că nu risca o față roșie și un esofag traumatizat și echipează-te cu cel puțin două pahare generoase de ayran rece, să ai cu ce drege iuțimea în caz că ți-a scăpat o linguriță de ezme pe gât fără să fi pregătit. EZME – îţi poate fi prieten sau duşman! Pentru a descoperi care-i sunt intenţiile ascunse, pune pe o bucăţică de lavaş (lipie turcească) o cantitate mică-mică de ezme şi astfel poţi controla cât de picantă a fost făcută! Deseori, poţi avea surprize, mai ales dacă nu eşti obişnuit să mănânci condimentat. Ezme este un meze (antreu) celebru în Turcia, de fapt o salată cu textură aproape de pastă din legume prospete tăiate foarte mărunt: roşii, castraveţi, ceapă, usturoi, pastă de tomate, pătrunjel, ardei iute, mentă, lămâie, sumac – toate se amestecă bine cu mâinile până ce obţine o pastă suculentă, acrişoară și iute!
Ai grijă însă de două ori dacă te afli în Malatya, în acest oraș, spre exemplu, și ayranul, care, în mod normal, te-ai aștepta să potolească usturimea, este pregătit înainte de a fi servit cu mulți ardei iuți.
Condimente și mirodenii folosite de turci
Pul biber – Ardeiul iute: se obține prin mărunțirea ardeiului roșu iute. Varietățile din Antep și Maraș sunt deosebit de puternice, fiind disponibile în ulei sau fără ulei, sub formă de fulgi sau pulbere.
Yenibahar: este de fapt fructul uscat al plantei Pimento officinalis și se folosește pentru eliminarea gazelor dar și împotriva constipației. În bucătărie îl întâlnim în preparatele pe bază de carne, köfte, dar şi în dolma – numele generic pentru legume umplute – și câteva deserturi.
Nane – Menta: se folosește proaspătă sau uscată în o sumedienie de antreuri, salate, dar și în preparate cu carne. Nelipsită de pe supa cremă cu linte și orez – ezogelin çorbası – dar şi din lista de ingredinete pentru mantı – colțunașii turcești cu carne și sos de iaurt și usturoi. Nu lipsește nici în preparatele de miel sau berbecuț. Dacă mănânci Sultan Reșat pilavı – vei da peste multă mentă și scorțișoară în acest pilaf cu vinete delicioase. Buchete imense de mentă se vând în piețele locale, precum buchete de flori, căci menta este verdeața nelipsită din casele turcilor, alături de pătrunjel. Alte mâncăruri în care poți găsi mentă sunt: yayla çorbası – ciorbă tradițională turcească, haydari – antreu cu iaurt, usturoi și mentă sau tahin tarama – un amestec de pastă de susan și sirop de struguri.
Çörek otu – Negrilica: este o sămânță care se presară peste toate foietajele și preparatele din aluat precum poğaça. Are o aromă puternică, iar culoarea sa, un negru intens, oferă un aspect deosebit de plăcut oricărui preparat. Uneori le vei vedea rătăcite prin salate sau tronând pe bucăți de brânză turcească.
Sumak – Sumac: Un condiment cu o culoare roșu aprins și cu gust acrișor, aromat, care este folosit peste carnea la grătar, pește sau în salate. Vei vedea de multe ori, alături de borcănașul cu fulgi de ardei iute și un recipient plin-ochi cu sumac, mai ales în localurile în care poți comanda lahmacun, pește sau pui la grătar. Înlocuiește în anumite cazuri lămâia. Este nelipsit din salata de ceapă crudă, salată ce acompaniază de fiecare dată ficățeii făcuți în stil turcesc!
Tarçın – Scorțișoara: Deși te-ai aștepta să dai peste ea doar în preparatele dulci, ei bine, turcii ți-au făcut-o! Ei o adaugă și în preparate cu orez, sau cu vinete, așa cum este imam bayıldı, dar şi presărată pe deasupra unor băuturi precum boza sau salep.
Kimyon – Chimion: Este cultivat cu precădere în Anatolia, iar cea mai răspândită este varianta pudră a acestui condiment. Bucătăria turcească l-a adoptat pentru mâncărurile cu carene, de tip köfte sau în prepararea sucuk-ului.
Kușüzümü – O specie de coacăze : Vei vedea acest ingredient folosit fără reținere în pilaf, în umplutura pentru dolma, sarma – varianta turcească, desigur! și în anumite deserturi.
Zencefil – Ghimbirul: Nu vei găsi decât foarte rar rizomi proaspeți de ghimbir de vânzare în magazinele din Turcia, în bucătărie cel mai adesea folosindu-se pudra de ghimbir. Ghimbirul este folosit mai cu seamă la prepararea lichiorurilor și a siropurilor.
Kekik – Cimbrul: Vei întâlni cimbrul pe întreg teritoriul Turciei, însă din abundență în zona Mării Egee și în teritoriile sud-estice. Salatele, preparatele din carne roșie sau pui se bucură de savoarea oferită de această plantă aromată.
Dacă vrei să aduci aroma inconfundabilă a preparatelor turcești la tine acasă, poți reconstitui gustul mirific al acestor mâncăruri preparându-ți singur un mix de condimente turcești, rețeta sună cam așa:
1 lingură de boia dulce
1 lingură de piper negru măcinat
1 lingură de chimion (cumin) măcinat
1 lingură de mentă uscată sfărâmată
1/2 lingură de coriandru măcinat
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
1/4 linguriță de cuișoare măcinate
1/4 lingurita scorțișoară măcinată
1/4 lingurita cardamom măcinat
Am întâlnit această propunere deosebit de interesantă e-retete.ro și am și preluat-o pe site-ul nostru, fără să uităm să menționăm sursa!
Ce condimente turcești folosești? Care este cel pe care îl îndrăgești cel mai mult? Așteptăm cu drag și cu mare interes răspunsurile tale!
2 comentarii
Maria-Irina
Foarte interesant articolul. Voi pregăti și eu amestecul de condimente și îl voi folosi la mâncăruri. Multumesc pentru idee!
TurcaLaUnCeai
Cu mare drag, Maria! Să ne spui cum ți-a ieșit amestecul de condimente!