Silvia, maestra in prepararea cafelei turcesti
Un proverb turcesc sună cam aşa „Kahve cehennem kadar kara, ölüm kadar kuvvetli, sevgi kadar tatlı olmalı.”, în traducere: „Cafeaua trebuie să fie neagră precum iadul, tare ca moartea şi dulce precum dragostea!” Fermecată de gustul ei unic şi de poveştile care se ţes în jurul ei, prietena noastră, Silvia, s-a decis să devină expertă în prepararea cafelei turceşti la nisip! După câştigarea unor premii importante, ea participă acum la demonstraţii în cadrul diferitelor festivaluri şi evenimente dedicate cafelei şi duce povestea mai departe:
„Bună tuturor! Numele meu este Silvia Spirescu şi sunt o mare iubitoare şi consumatoare de cafea la ibric de mic copil! Pentru mine este o tradiţie moştenită din famile, din vremea bunicii, când îşi întâmpina invitaţii cu o cafea la ibric si dulicatese turceşti! Încă de atunci eram fascinată de aromele şi degustul unic al cafelei şi mi-am dorit să învăţ să fac cafea la ibric aşa cum o făcea ea.
Sursă imagine: aici
După o perioadă de timp s-a întâmplat să lucrez într-un local unde preparam cafea, însă nu cum îmi doream eu, la ibric! Într-o zi am primit de la un domn care aflase că sunt pasionată de lumea cafelei turceşti un aparat şi câteva ibrice specific turceşti. A fost o mare provocare să încep să prepar cafea turcească în ibrice turceşti la nisip, dar am încercat şi a fost o experienţă cu adevărat fascinantă şi care m-a făcut să mă îndrăgostesc şi mai mult de Turcia şi de tradiţia cafelei turcesti.
Experimentând zi de zi această metodă, am aflat că în România există o asociaţie de barişti şi de oameni care se ocupă cu studiul în amănunt al cafelei, pregătindu-se astfel pentru diverse competiţii regionale, naţionale şi chiar mondiale de Barista. Aflând de aceste competiţii, am fost ,,provocată” să particip şi eu la una dintre ele şi am avut norocul să câştig chiar locul I naţional!
Am fost şi mai bucuroasă când am aflat frumoasa veste că voi reprezenta România la „Campionatul Mondial de Cafea la Ibric”, desfăşurat în Turcia, chiar în Istanbul! Acolo am concurat alături de alte 9 ţări şi 9 barişti foarte bine pregătiţi, a fost o ,,luptă” strânsă, ca să zic aşa, dar am avut parte şi de o experienţă unică alături de o gazdă extraordinară.
În final, am reuşit sa aduc locul 5 mondial pentru România şi am plecat din Turcia cu un ,,bagaj” foarte mare de cunoştinţe despre această ţară, despre tradiţiile lor frumoase, am rămas cu nişte prieteni extraordinari pe care mi i-am făcut acolo şi care m-au făcut să îmi doresc să mă întorc în ţara lor ori de cate ori am ocazia!
Iar pentru că am avut ocazia să vizitez un pic din fascinanta Turcie, ţin să vă spun că am rămas impresionată de modul cum abordau turiştii, de comportamentul lor si felul cum am fost primită în ţara lor, practic ei m-au făcut să mă simt ca acasă, mâncarea, cafeaua, dulciurile, peisajele, bazarul, oamenii în sine sunt excepţionali şi merită să vizitaţi Turcia măcar o dată, după care cu siguranţă veţi dori să vă întoarceţi. Acolo am aflat adevarata istorie şi poveste a cafelei tradiţionale turceşti.