Cultura turcilor - Obiceiuri,  Tu esti TurcaLaUnCeai

Silvia, maestra in prepararea cafelei turcesti

Un proverb turcesc sună cam aşa „Kahve cehennem kadar kara, ölüm kadar kuvvetli, sevgi kadar tatlı olmalı.”, în traducere: „Cafeaua trebuie să fie neagră precum iadul, tare ca moartea şi dulce precum dragostea!” Fermecată de gustul ei unic şi de poveştile care se ţes în jurul ei, prietena noastră, Silvia, s-a decis să devină expertă în prepararea cafelei turceşti la nisip! După câştigarea unor premii importante, ea participă acum la demonstraţii în cadrul diferitelor festivaluri şi evenimente dedicate cafelei şi duce povestea mai departe:

„Bună tuturor! Numele meu este Silvia Spirescu şi sunt o mare iubitoare şi consumatoare de cafea la ibric de mic copil! Pentru mine este o tradiţie moştenită din famile, din vremea bunicii, când îşi întâmpina invitaţii cu o cafea la ibric si dulicatese turceşti! Încă de atunci eram fascinată de aromele şi degustul unic al cafelei şi mi-am dorit să învăţ să fac cafea la ibric aşa cum o făcea ea.

1377320_607931872579552_787435942_n
În timpul unei demonstraţii

Sursă imagine: aici

După o perioadă de timp s-a întâmplat să lucrez într-un local unde preparam cafea, însă nu cum îmi doream eu, la ibric! Într-o zi am primit de la un domn care aflase că sunt pasionată de lumea cafelei turceşti un aparat şi câteva ibrice specific turceşti. A fost o mare provocare să încep să prepar cafea turcească în ibrice turceşti la nisip, dar am încercat şi a fost o experienţă cu adevărat fascinantă şi care m-a făcut să mă îndrăgostesc şi mai mult de Turcia şi de tradiţia cafelei turcesti.

10818668_879390812091439_133308148_n
Aparatul special primit în dar

Experimentând zi de zi această metodă, am aflat că în România există o asociaţie de barişti şi de oameni care se ocupă cu studiul în amănunt al cafelei, pregătindu-se astfel pentru diverse competiţii regionale, naţionale şi chiar mondiale de Barista. Aflând de aceste competiţii, am fost ,,provocată” să particip şi eu la una dintre ele şi am avut norocul să câştig chiar locul I naţional!

IMG_2011347102074
Silvia, la Campionatul Naţional de Cafea la Ibric
IMG_2049560939458
Grijă pentru detalii – Silvia, locul I la Campionatul Naţional de Cafea la Ibric din Bucureşti, martie 2013

Am fost şi mai bucuroasă când am aflat frumoasa veste că voi reprezenta România la „Campionatul Mondial de Cafea la Ibric”, desfăşurat în Turcia, chiar în Istanbul! Acolo am concurat alături de alte 9 ţări şi  9 barişti foarte bine pregătiţi, a fost o ,,luptă” strânsă, ca să zic aşa, dar am avut parte şi de o experienţă unică alături de o gazdă extraordinară.

În final, am reuşit sa aduc locul 5 mondial pentru România şi am plecat din Turcia cu un ,,bagaj” foarte mare de cunoştinţe despre această ţară, despre tradiţiile lor frumoase,  am rămas cu nişte prieteni extraordinari pe care mi i-am făcut acolo şi care m-au făcut să îmi doresc să mă întorc în ţara lor ori de cate ori am ocazia!

IMG_41917213283227

IMG_42071965721689

IMG_2313788571689

IMG_2233827916074

Iar pentru că am avut ocazia să vizitez un pic din fascinanta Turcie, ţin să vă spun că am rămas impresionată de modul cum abordau turiştii, de comportamentul lor si felul cum am fost primită în ţara lor, practic ei m-au făcut să mă simt ca acasă, mâncarea, cafeaua, dulciurile, peisajele, bazarul, oamenii în sine sunt excepţionali şi merită să vizitaţi Turcia măcar o dată, după care cu siguranţă veţi dori să vă întoarceţi. Acolo am aflat adevarata istorie şi poveste a cafelei tradiţionale turceşti.

IMG_2145114981151

Secretele unei cafele turceşti perfecte, prin ochii unei profesioniste!

„Pentru o cafea turcească avem nevoie în primul rând de un ibric tradiţional turcesc, apă nici prea caldă, nici prea rece, zahăr şi… desigur, cafeaua!  Aceasta din urmă trebuie aleasă cu grijă şi foarte fin măcinată! Mai avem nevoie şi de o sursă de căldură, aceasta poate fi flacară de la aragaz, cărbuni încinşi sau aparatele speciale cu nisip încins. Se pune apă în ibric, zahăr după gustul fiecăruia, după care se adaugă cafeaua şi se amestecă bine bine! Ibricul se pune la foc mic şi se lasă la fiert până când caimacul cafelei va începe să se ridice uşor pe marginea ibricului.
 Un secret pentru iubitorii de cafea turcească: Niciodată nu lăsaţi cafeaua să dea în clocot, căci o dată ce a dat în clocot caimacul cafelei va fi deteriorat. Ea trebuie fiartă darr nu atât de tare încât să dea în clocot! Cafeaua turcească nu trebuie să dea în foc la fel cum dă cafeaua făcută în mod normal, caimacul trebuie să rămână ,,lucios”,  nu cu bule de aer.
Turnarea cafelei în ceaşcă se face încet şi cu grijă. Aceasta trebuie turnată în aşa fel încât zaţul de cafea să se lase pe fundul ceştii, iar deasupra să rămână caimacul uniform pe toată suprafaţa ceşcuţei!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!