Müjgan – Ghid in misteriosul Gaziantep
„Merhaba! Anul acesta, ca de altfel în fiecare an, am fost în Gaziantep, la bunici, respectiv socrii. Noi am stat foarte puţin şi nu ne-am prea plimbat, căci am fost ocupaţi cu nunta unor prieteni dragi şi cu revederea altora veniţi de departe. Dar având în vedere că revenim an de an în aceeaşi zonă, pot povesti despre Gaziantep.
Să pornim la drum! Îmi place mult oraşul Gaziantep, şi nu doar pentru că jumătate din familie se află acolo, mai exact cea din partea soţului. Aveţi multe locuri de vizitat aici, mare grijă însă la căldura înăbuşitoare, noi putem merge acolo doar vara, aşa că avem parte de ea de fiecare dată. Nu se poate să vii în Antep, aşa cum îi spun pe scurt localnicii, şi să nu vizitezi Cetatea ce străjuieşte centrul vechi al oraşului!
Dupa vizitarea Cetăţii, poţi continua cu Cam Eserleri Müzesi, sau, dacă foamea îţi dă târcoale, poţi urca încet către binecunoscutul restaurant İmam Çağdaş. Este celebru pentru kebaburile şi baclavalele sale, acestea din urmă fiind trimise în toată lumea. Foarte interesant la acest restaurant este că ayran-ul este servit în castroane de aramă şi se bea cu un mic polonic, de asemenea din aramă. Acum dacă tot ne-am săturat, haideţi să vizităm Zincirli Bedeseten care este alături şi să admirăm suvenirurile de aici!
Cu siguranţă veţi fi atraşi de sunetul ce vine din Bakırcılar Çarşısı, acolo unde meşterii şi ucenicii bat cât e ziua de lungă aramă, modelând tot felul de minunăţii. Dacă nu vă atrag obiectele din aramă, poate vă vor face cu ochiul yemeni (nişte încălţări specifice din piele, de genul opincilor româneşti). Le recomand cu căldură. Sunt minunate şi foarte confortabile! Gaziantepul este renumit şi pentru condimente, aşa că vă invit să coborâţi, să traversaţi strada şi să intraţi în Almacı Pazarı, celebra piaţă de mirodenii. Mai e ceva celebru în această piaţă: cel mai vechi atelier şi magazin de baclavale, renumitul Güllüoğlu. Eu una sunt topită după şöbiyet.
Dacă vă întâlniţi cumva cu un personaj ce vă duce cu gândul la bazarurile din poveştile Şeherezadei, să ştiţi că este un şerbetçi. Vinde şerbet din meyan, o plantă ierboasă din care se face o băutură de culoare maronie, precum cola, şi dulceagă la gust, cu mari beneficii pentru rinichi. Mie nu îmi place, dar turcii o consumă cu plăcere.
Dacă aţi obosit, este cazul să luăm un taxi care să ne ducă la Zeugma Müzesi. Acesta este Muzeul Mozaicului, aflat pe vechiul Drum al Mătăsii. Aici sunt găzduite numeroase mozaicuri descoperite în împrejurimile oraşului, toate foarte bine conservate. Tot aici este expus mozaicul Çingene kızı – Ţigăncuşa, unul dintre simbolurile oraşului.
Dacă vizitaţi muzeul împreună cu copiii, care se plictisesc în general în astfel de locuri, există anumite panouri interactive pentru ei pe care pot juca jocuri, cum ar fi reconstituirea unui mozaic. Si dacă tot vorbim de copii, nu trebuie să rataţi Oyuncaklar Müzesi – Muzeul Jucăriilor şi, bineînţeles, Hayvanat Bahçesi – Grădina Zoologică, de care cei din Antep sunt foarte mândri, căci este cea mai mare din Turcia şi a treia ca mărime din Europa! Nu vă sfătuiesc să vizitaţi Grădina Zoologică în lunile de vară deoarece este foarte cald, iar majoritatea animalelor stau retrase la umbră sau în căsuţele lor. Grădina Zoologică găzduieşte şi un Safari Park în care puteţi vedea multe animale blânde în libertate. Sunt aici căprioare, lame, păsări de curte, iepuri, ponei, capre. Gaziantep este renumit pentru bucătăria sa, drept dovadă aici există si un Muzeu al Gastronomiei, Emine Göğüş Mutfak Müzesi. Ceea ce îmi place mie cel mai mult din bucătăria locului patlıcan kebabı, lahmacun, içli köfte, yuvalama, şobiyet şi künefe. Yuvalama este un fel de mâncare asemănător unei ciorbă pe care îl fac femeile din Antep în preajma bayramului. Se prepară cu iaurt, găluşte mici mici din bulgur şi carne.
Acum să ieşim puţin din oraş şi să ne îndreptăm spre malul Eufratului sau Fırat, cum îl numesc ei, către Rumkalesi. Plimbarea cu vaporaşul din oraşelul Halfeti vă va dezvălui atât vechea cetate romană, cât şi locuinţele acoperite de ape ale oraşelelului Halfeti. Minaretul moscheei stând mărturie ale unor timpuri nu de mult trecute când populaţia încă mai cultivă trandafirul negru în grădinile de pe malul apei.
Noi am avut norocul să facem un picnic în livada de fistic într-un sat din apropiere. Astfel am văzut pentru prima dată cum arată fisticul în copac.
Iubesc acest oraş în pofida căldurii arzătoare care ne dă de furcă în fiecare vară. Norocul este că nopţile sunt foarte răcoroase, diferenţa de temperatură zi-noapte fiind una considerabilă. Cam acestea ar fi obiectivele pe care nu ar trebui sa le ratati dacă vizitati orasul Gaziantep. Sper sa nu fi uitat nimic!
Ce recomandări aş da celor dornici să-mi calce pe urme? Mă gândesc în primul rând la cumpărături! Eu în general îmi fac toate cumpărăturile de acolo, începând de la haine, până la mâncare. Dar ceea ce cumpără de cele mai multe ori turiştii sunt mirodeniile, baclavalele, fisticul, vinetele, ardeii uscaţi pentru dolma, obiecte din aramă, yemeni, obiecte din lemn încrustate cu sidef şi numite sedefcilik, fiind tot un meşteşug vechi specific Antepului. Vă sfătuiesc să nu rataţi un vechi han puţin mai sus de cetate, pe drumul către İmam Çağdaş, unde în fiecare zi, mai puţin lunea, la orele prânzului puteţi urmări un usta – maestru patiser care face baclavale de la A la Z chiar în faţa voastră! De asemenea, vă sfătuiesc să vizitaţi Gümrük Hanı, un vechi han-restaurat (sunt multe astfel de hanuri-restaurate în Antep), în care primarul oraşului a oferit spaţiu femeilor, în general, să menţină vii vechile meşteşuguri şi să comercializeze produsele pe care le fabrică. Este un fel de muzeu viu! Tot aici am baut o cafea bună!
Mulţumim, draga noastră prietenă, cele câteva minute cât durează lecturarea acestui frumos traseu ne-au surprins cu gândul hoinărind cu tine alături, pe străzile frumoase ale vechiului Gaziantep!