Magazin de măsline din Kadıköy, în Istanbul
Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine

Deliciu și răsfăț sănătos: măslinele din Turcia

Inspirați de prietena noastră Beyan, cea care aduce cele mai frumoase completări în limba turcă postărilor TurcaLaUnCeai de pe Facebook, ne înclinăm cu un articol doldora de informații prețioase în fața… reginelor de pe mesele turcilor: măslinele! Iată ce scria prietena noastră despre ele: ”Öncelikle dalı ile barışı, altın renkli yağı ile huzur ve mutluluğu sembolize ettiği için zeytini seviyorum. – Iubesc măslinele în primul rând pentru ramura de măslin care simbolizează pacea și pentru uleiul lor de culoarea aurului care te duce cu gândul la liniște, prosperitate și fericire.”
Iată ce spun turcii despre măsline:
Her yeni güne zeytin yiyerek başlayan tek ülke bizim ülkemiz… Türkiye’dir… – Turcia, singura țară care își începe fiecare zi mâncând măsline…
Onsuz kahvaltı ve iftar sofralarımızı kuramayız… – Nu putem să punem masa de dimineață sau cea de iftar fără ea…
Siyah ve yeşilin güzelliğini zeytinle tanımlarız… – Descriem frumusețea culorilor negru și verde gândindu-ne la măsline…
Çocuklarımızı, sevdiğimizi ‘zeytin gözlüm’ diye severiz… – Îi alintăm pe copiii noștri numindu-i ”puiul meu cu ochi ca măslina”…
Biz duygularımızla yaşarız ve zeytini pek çok duygumuzun tercümanı sayarız … – Noi trăim cu sentimentele noastre și considerăm măslina ca fiind traducătorul sentimentelor noastre…
Barıştır, sağlıktır, aştır, iştir, güzelliktir, memlekettir zeytin… – Pace, sănătate, dragoste, muncă, frumusețe, patrie… măslinele sunt toate astea…
 
Măslin din zona Pamukkale
Măslin din zona Pamukkale
Ți se întâmplă și ție să ai senzația de urechi alungite de poftă atunci când auzi de zeytin – măsline? Fii pe pace, ni se întâmplă și nouă… și asta… cam în fiecare dimineață, atunci când ne amintim de micul-dejun savuros de care avem parte cu ocazia călătoriilor din Turcia! Măslinele din țara semilunei sunt însă ceva aparte, destul de diferite ca gust și înfățișare față de ”suratele” lor care ajung pe piața din România, mai puțin arătoase și chiar mult mai puțin gustoase… Oare de ce această diferență? Intrigați de această dilemă, am decis ca astăzi să aflăm secretul măslinelor turcești!

Zeytin – măslinele sunt nelipsite de la KAHVALTI – micul dejun din Turcia, unde se consumă alături de BEYAZ PEYNİR – brânză telemea, le vei vedea pe post de MEZE – aperitiv în restaurante, iar piețele și magazinele alimentare sunt pline-ochi cu o multitudine de sortimente de măsline, care mai de care mai gustoase și mai ochioase. Prima diferență față de surorile din România este deci numărul mai mare de soiuri și tipuri în care sunt pregătite.

 
Cel mai răspândit tip de măsline și cel pe care probabil deja l-ai încercat dacă ai fost în Turcia este GEMLİK (măsline negre de dimensiune ceva mai mică, cu un aspect zbârcit și cu puțină ”carne”, păstrate și servite în ulei de măsline simplu sau cu adaos de fulgi de ardei iute). La magazine, acest tip de măsline este comercializat sub denumirea de SOFRALIK ZEYTİN – măsline pentru consum (măsline de masă, SOFRA = masă).
 
Dacă te afli în Istanbul, trebuie să știi că cele mai bune locuri din care poți să-ți cumperi măsline delicioase sunt străduțele pline cu magazine din Kadıköy şi Eminönü, acolo unde vei da peste zeci de sortimente de măsline frumos aranjate și unde ești invitat să le guști pe fiecare, pe îndelete, până îți găsești favoritele! Bagă însă de seamă că este politicos să și cumperi de la standul de la care te-ai oprit să faci degustarea, însă dacă gustul măslinelor nu ți-a plăcut cu adevărat, nu e nicio problemă, poți pleca fără să cumperi, căci vânzătorii nu se vor supăra.
Magazin de măsline din Kadıköy, în Istanbul
Magazin de măsline din Kadıköy, în Istanbul

Dacă ai drum pe coasta Mării Egee, vei vedea la tot pasul livezi întinse de măslini, așa că nu ezita să oprești în sătulețele din zonă pentru a te aproviziona cu măsline originale și ulei de măsline cu un gust deosebit! Acesta să fie oare secretul? Sezonul culegerii măslinelor începe la finalul lunii octombrie, așa că… ești în grafic! În Ayvalık vei găsi cel mai bun ulei de măsline – ZEYTİN YAĞI. Uită-te după denumirea de SIZMA = care înseamnă prima presă de ulei. Vezi AICI un filmuleț foarte interesant cu ZEYTİN TOPLAMA MAKİNESİ – maşina pentru culesul măslinelor. Turcia produce 8% din totalul de ulei de măsline de la nivel mondial. În districtul Akhisar din provincia Manisa există un număr record de măslini: peste 12 milioane de copaci!

Cultivarea măslinilor în Turcia
Cultivarea măslinilor în Turcia
Ulei de măsline din Turcia
Ulei de măsline din Turcia servit cu mărar pe post de aperitiv. Delicios!

Cele două metode prin care măslinele sunt conservate în Turcia au denumirea de: SELE și SALAMURA. Vezi observa aceste denumiri notate pe plăcuțe în dreptul fiecărui sortiment. SELE denumește procedeul prin care măslinuțele sunt conservate doar în sare (de aici aspectul zbârcit și gustul foarte sărat), iar SALAMURA pe cel în care se folosește atât apa, cât și sarea.

Nu te lăsa descurajat de gustul prea sărat al măslinelor turcești, le poți clăti cu apă rece și apoi păstra peste noapte într-un bol cu apă, tot rece, ai ghicit! Aceste procedee ar trebui să fie suficiente pentru a le desăra. Păstrează-le apoi în frigider, în borcane. Toarnă peste ele ulei de măsline pentru un gust savuros. Trebuie să știi că măslinele se păstrează la fel de bine și timp îndelungat și fără ulei.
Nelipsite de la orice masă!
Nelipsite de la orice masă!
Dacă ești curios să afli care sunt măslinele noastre turcești preferate, îți mărturisim că ne dăm în vânt după cele verzi și… roz! Da, există un sortiment care poartă această denumire – PEMBE. Există două tipuri de măsline verzi: KIRMA (zdrobite) și KESİK (tăiate). KIRMA sunt măslinele verzi zdrobite cu o piatră, o bucată de marmură sau cu un ciocan, iar cele KESİK sunt tăiate cu un cuțit. Procedeele pe care tocmai le-am menționat sunt folosite pentru a reduce din gustul amar al măslinelor verzi, imposibil de consumat în starea lor naturală, direct culese din copac. După ce sunt culese, măslinele verzi vor fi scufundate într-o soluție sărată care este schimbată la câteva zile. Acest tip de măsline este foarte apreciat pentru că el poate fi comercializat mult mai repede decât măslinele negre. Știai că măslinele negre și cele verzi provin din același copac, singura deosebire (în afară de culoare) fiind perioada în care au fost culese? 

Când vorbim de prețul măslinelor din Turcia, trebuie să știi că și aici există o mare varietate: în general, de la 5 lire până la 30 de lire. Cele din categoria scăzută de preț sunt de calitate inferioară și ceva mai moi, iar cele mai scumpe sunt mai mari și mai ”cărnoase” – ETLİ.

În Turcia, măslinele sunt folosite ca umplutură pentru POĞAÇA – plăcintele care îți sunt servite la micul-dejun, (am selectat aici o rețetă în care poți înlocui brânza, așa cum vei vedea de fapt că se și specifică în articol, cu o pastă din măsline negre), ZEYTİNLİ KEK – checul cu măsline sau ZEYTİNLİ EKMEK – pâinea cu măsline.

Dacă visezi măsline, turcii (care cred în interpretarea viselor) îți vor spune că urmează să se întâmple un eveniment fericit în viața ta. Măslinele negre arată că cel care le visează va avea parte de o viață îndestulătoare și fără griji. Măslinele verzi simbolizează bogăție, bani, avuție. Iar dacă visezi un măslin plin de rod, se spune că vei avea parte de o mare binecuvântare. Deci… spor la visat măsline!

Iată și alte denumiri în limba turcă legate de subiectul nostru de astăzi:

zeytin yağı = ulei de măsline
zeytin ağacı = măslin (copac)
zeytin ezmesi = pastă de măsline
dilimli zeytin = măsline rondele
sarımsak dolgulu yeşil zeytin = măsline verzi umplute cu usturoi
yağlık zeytin = măsline destinate producerii de ulei

Tot prietena noastră Beyan este cea care ne-a trimis o rugăciune care face referire la măsline: „Güzel bir gemlik duası – Allah, ömrünü zeytin ağacının ömrü gibi uzun, bedenini zeytinyağı gibi sıhhatli, yuvanı zeytin taneleri gibi berekletli yapsın. Amin. Allah să-ți dea o viață lungă precum este cea a măslinlui, să îți facă trupul sănătos ca uleiul de măsline și căminul plin de belșug așa cum sunt măslinele. Amin.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!