Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine,  Şi pornim la drum! - Impresii de calatorie

Elis ne povesteşte despre bucătăria turcească

Prietenii TurcaLaUnCeai, autori de articole pe blogul nostru! Elis este prima care are ocazia să ne povestească despre experienţele ei culinare în Turcia! Un itinerariu de nerefuzat pentru toţi gurmanzii din noi ce poftesc şi suspină după mâncărurile delicioase din această ţară.

„Trăiesc în Turcia de 5 ani, şi în aceşti ani am avut ocazia să mă plimb în majoritatea oraşelor şi să aflu multe lucruri despre cultura, tradiţiile, obiceiurile specifice fiecărei zone vizitate. Toată Turcia este plină de mistere şi de frumuseţe, şi spun mistere pentru felul în care te atrage şi te face să-ţi doreşti să o vezi cu proprii ochi!

elis 8
În plan apropiat, su böreği

Odată ajuns în Turcia, indiferent de oraşul vizitat, îţi vei dori cu siguranţă să te reîntorci cât mai curând deoarece îţi prilejuieşte experienţe de neuitat, care-ţi rămân în minte pentru mult timp. M-am plimbat în aproape 70% din regiunile din Turcia, de multe ori cu diferite grupuri de studenţi din Ankara. Aşa că am avut ocazia să văd tradiţii şi obiceiuri noi, atât legate de oameni, cât şi de delicioasele lor preparte culinare!

Elis 1
Kahvaltılık ~ gustări specifice miculu dejun turcesc

Cultura legată de mâncare e diferită în fiecare oraş al Turciei, sunt atat de diversificate mâncărurile, încât nu poţi reţine toate numele lor, iar tot ce poţi să faci este să-ţi zici: „Nu mă mai interesează numele, ci gustul!” Din experienţa mea vă spun că atunci când mergi in zona Marii Negre trebuie să încercaţi mâncăruri specifice zonei, şi anume cele pe baza de peşte. Tot acolo se mai găseşte şi karalahana çorbası, Mıhlama (un fel de mămăligă, însă făcută cu faină de porumb şi cu caşcaval deasupra, o nebunie!), hamsi tava – cea mai populară şi mai des întâlnită în zona Trabzonului, nişte köftele ce se numesc Akçaabat Köfte şi pe care le recomand cu mare caldură în cazul în care ajungeţi in Trabzon!

Elis 4
Levrek delicios, savurat de Elis în Zonguldak

În cazul în care ai ocazia să ajungi in zona de sud est a Turciei, în Güney-Doğu – cum spun ei, aici mâncărurile pe bază de carne sunt delicioase – te fac să te lingi pe degete datorită felului în care îţi farmecă papilele gustative cu un gust desăvârşit şi pe care nu ai cum să-l uiţi prea curând!

Un gust pe care încă îl mai simt şi acum, dupa 4 ani, un gust pe care nu l-am mai întâlnit nicăieri în Turcia! Pot să vă zic că am descoperit şi secretul: felul în care sunt crescute animalele, într-un fel natural: în fiecare anotimp animalele sunt hrănite cu fructe, dar ce fel de fructe încă nu am aflat!  Aceste fructe ofera cărnii un gust aparte! În aceste mâncăruri pe bază de carne intră zecile de feluri de kebab – care sunt printre cele mai grele şi mai delicioase posibile, vinovate pentru cele câteva kilograme în plus acumulate!

elis 9
Diyarbakır tava ~ sub forma în care este servită clientului
elis 10
Diyarbakır tava ~ după ce dai la o parte pide-ul (pâine asemănătoare lipiei)

În zona Egee, în oraşe precum İzmir, Çanakkale, Kuşadası etc. mâncărurile sunt bune, ceva mai uşoare şi, în orice perioadă, fie că e micul dejun, prânz sau cină, la masă vei găsi mereu roka (rucola), simplă sau în diferite salate.

Elis 3
Çeşitli börek ~ diverse feluri de plăcintă: cu brânză, cu cartofi, cu spanac…
Elis 6
Çoban salatası ~ într-o variantă mai diversificată
1604584_10153668519740580_1546986337_n
Çiğ köfte özel yapımı
Elis 5
Calamari şi creveţi scăldaţi în caşcaval fierbinte

Sunt atâtea de povestit, dar cred că voi continua în altă zi să scriu din experienţa mea în Turcia şi să o împărtăşesc cu voi pentru că, fără îndoială, o să îmi ia destul de mult timp! Sper să ne mai auzim şi cu următorul episod al experienţei mele din frumoasa Turcie, cu drag vă doresc numai bine!!!
Elis A-V” Mulţumim Elis pentru această escapadă ispititoare pe pământ turcesc, te aşteptăm negreşit şi cu episoadele următoare! 🙂

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!