Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri,  Recomandari si sfaturi pentru tine

Cu Mihaela Ciucă despre bursele din Turcia

Între 29 februarie și 31 martie 2016 poţi aplica pentru bursele destinate absolvenţilor de liceu, de facultate sau de master, printr-un program finanţat de guvernul turc şi adresat tinerilor de naţionalitate străină care doresc să studieze în Turcia. Ai toate detaliile necesare pentru a aplica AICI,  inclusiv un ghid cu întrebări frecvente foarte, foarte utile. Dacă după ce ai descusut site-ul în patru tot mai ai întrebări, folosește acest formular pentru a trimite nelămurirea ta chiar la echipa din Turcia care se ocupă cu procesul de selecție. Ei te vor îndruma către răspunsul corect.

Mihaela, cea care acum trei ani câştigat o bursă în Antalya, ne dezvăluie câteva dintre secretele acestui program. Studiind deja acolo de mult timp, sfaturile Mihaelei au venit ca o gură de aer proaspăt pentru cei care sunt interesaţi de obţinerea unei astfel de burse. Pe Mihaela am cunoscut-o prin intermediul paginii noastre de Facebook, TurcaLaUnCeai, cea care ne-a prilejuit întâlnirea cu atâtea persoane frumoase:

„De câteva zile tot meditez şi mă tot gândesc şi îmi dau seama că am avut o oportunitate extraordinară să încep totul de la zero. Să încep viaţa pe care mi-am dorit-o mereu. Eu am fost în urmă cu 6 ani în Turcia,  la Gaziantep, cu o bursă Erasmus. Deşi am stat într-un oraş foarte tradiţional, am început să iubesc atât de mult Turcia, încât mi-am promis că o să fac tot ce îmi stă în putere să mă întorc şi să trăiesc acolo! Am revenit în România şi am suferit o depresie mare post Turcia. Practic fiecare zi a mea începea şi se termina cu gândul: „Ce să fac să plec iar acolo?” Între timp am dat licenţa, am terminat facultatea, şi am venit în Bucureşti, cu gândul că aici sigur fac cumva şi plec. M-am înscris la un master la SNSPA, care nu mi-a plăcut, bineînţeles. Într-o zi am aflat ceva extraordinar: prin guvernul turc se deschisese perioada de aplicare pentru burse de studiu în Turcia. Am aplicat, mi-am făcut toate actele şi din 55000 de aplicaţi din toată lumea am prins şi eu o bursă 🙂 !  Am aplicat pentu Istanbul, Izmir şi Antalya şi am fost selectată pentru Antalya! Şi uite-mă la început de drum din nou şi cu visul împlinit. Studiez  în Turcia trei ani (1 an de limba turcă, plus doi de master) cu bursă totală: cazare, masă, bilet de avion şi 1600 de lei pe lună, bani de buzunar. Nu am de gând să mă întorc prea curând. Aceasta este povestea mea…”

Şi acum, după ce am cunoscut-o mai îndeaproape pe noua noastră prietenă, iată care sunt informaţiile pe care le-am primit de la ea:

  • Absolvenţii de liceu se pot înscrie pentru bursele de licenţă, urmând ca ulterior să prezinte diploma de bacalaureat.
  • Selectarea universităţii se face de către site, în funcţie de opţiunile tale. Poţi bifa cel mult douăsprezece universităţi şi facultăţi şi cel puţin 3. Pentru doctorat şi master opţiunile trebuie să fie din acelaşi domeniu cu licenţa pe care ai terminat-o. Poţi selecta orice oraş doreşti, ideal ar fi cât mai multe, cei de la centrul de selectare vor alege pentru tine un oraş. Nu sunt şanse să ajungi într-un oraş pe care nu l-ai selectat.
  • Studenţii participă frecvent la diverse activităţi organizate special pentru ei
  • Înaintea de începerea studiului propriu-zis, se face un an pregătitor (din octombrie până în iunie) de învăţare a limbii turce, în urma căruia studenţii trebuie să atingă nivelul de cunoştinţe C1 – certificat printr-un examen. Anul pregătitor cât şi studiile ulterioare sunt gratuite. Cei care deja cunosc limba turcă de nivel C1 vor începe studiile fără să mai parcurgă acest an pregătitor. La începutul anului universitar, universităţile organizează fiecare un examen de certificare a cunoştinţelor de limba turcă.
  • Cei care nu încep studiul limbii de la zero vor fi distribuţi în grupe de nivelul lor: A2, B1…
  • În timpul acestor studii, te poţi angaja în Turcia, în domeniul în care îţi efectuezi studiile. Spre exemplu, cine studiază medicina, nu se poate angaja ca ghid turistic.
  • Programul în anul pregătitor este de la 8:30 la 15:30, cinci zile pe săptămână, şi este organizat sub forma unui curs intensiv de învăţare a limbii turce. Dacă nu treci examenul final de nivel C1, există două posibilităţi: 1. rămâi la şcoala de vară şi mai susţii încă o dată examenul; 2. nu reuşeşti să treci examenul şi pierzi bursa.
  • Pentru a primi bursa în bani pe toată perioada studiilor trebuie să îndeplineşti nişte condiţii, dintre care: poţi lipsi din anul pregătitor doar 20 de ore pe lună, dacă ai depăşit 20 de ore, bursa va fi redusă cu 25% timp de trei luni. Iar dacă ai depăşit 100 de ore lipsite, ţi se taie bursa definitiv. La facultate nu trebuie să lipseşti deloc, acolo situaţia este şi mai serioasă.
  • Bursa asigură cazare în cămin studenţesc, cu şase sau patru persoane în cameră. Camera este destul de mare, are conexiune wireless, frigider în cameră, baie proprie, femeie de serviciu, spălătorie în curtea căminului, cantina în cămin pentru mic dejun şi yemekhane pentru cină.
  • Banii oferiţi prin bursă sunt mai mult decât suficienţi, pentru studii de licenţă aproximativ 1000 lei/lună, pentru master 1600 lei/lună, iar pentru doctorat 2000 lei/lună. Ajung fără probleme. Bursa se primeşte până la absolvire, inclusiv pe perioada verii.
  • Nu este obligatoriu să stai la cămin, îţi poţi închiria o locuinţă sau locui la prieteni. Dacă nu stai la cămin însă nu beneficiezi de mic-dejun şi cină gratuite. În fiecare zi ai limită, la mic dejun 3 lire, la cină 5 lire, iar ce depăşeşte, plăteşti tu. De obicei, nu prea se depăşeşte, fiindcă mâncarea este ieftină.
10147904_499965500107886_1378847468_o
Distracţia este asigurată în acţiunile la care studenţii participă
  • Există şi facultăţi la care se spune că studiile se vor face în limba engleză, dar în realitate însă tot în turcă se ţin cursurile şi indiferent dacă vei studia în engleză sau în turcă, tot eşti forţat să faci anul pregătitor.
  • Excursiile pe care le facem împreună cu grupul de la anul pregătitor sunt organizate de centrul de limba turcă sau chiar de noi!
  • În ceea ce priveşte viza, după ce primeşti scrisoarea de acceptare de la guvernul turc, aplici pentru viza la Ambasada din Bucureşti. Este obligatoriu să ai paşaport, cel mai bine pe cinci ani. Programul de burse va returna banii pentru permisul de şedere după două luni de la data sosirii tale în Turcia.
  • Sunt asigurate de program: asigurare şi bilet de avion, asigurare medicală în valoare de 500 de lire turceşti, două mese pe zi şi studiile propriu zise.

În final, Mihaela ne-a spus:

„Eu sunt prima studentă din România admisă în Antalya de cand se dau aceste burse. Aici nu mai sunt români aşa că îi puteţi impulsiona voi să vină. Este mare păcat că românii nu ştiu prea multe detalii despre această bursă, este o ocazie foarte bună. E una dintre cele mai consistente burse din lume, fiindcă este integrală, acoperă absolut orice. În 2013 au fost 4000 de burse, anul acesta… 12000!”

Aşa că nu-i timp de pierdut, dacă îndeplineşti condiţiile necesare, nu mai sta pe gânduri, asta-i şansa ta!

Dacă ai întrebări te îndrumăm să accesezi singura pagina oficială a burselor din Turcia: https://turkiyeburslari.gov.tr/en

24 comentarii

  • chiriaclaura11

    Felicitări, Mihaela şi mulţumesc foarte mult pentru toate informaţiile. Abia aştept să treacă anul ca să profit şi eu de această şansă. Am o singură nelămurire: care e faza cu viza? Nu e suficient doar paşaportul? Există şansa să nu primeşti viza, oare? Şi pentru o excursie de 5 zile, de exemplu, e suficient doar paşaportul, nu? Viza este valabilă doar pentru perioade lungi de şedere şi necesită şi permis de şedere adiacent. De permisul de şedere ştiam deja, m-am informat de pe un site de profil, dar de viză nu ştiu prea multe.

    • launpahardeceaiturcesc

      Cu mare drag, Laura! Sperăm să ajungi anul viitor într-un oraş şi la o universitate la care-ţi doreşti foarte mult! Răspunsul venit de la Mihaela este: „Dacă nu ai viza de intrare şi de lungă şedere pe teritoriul Turciei, nu poţi obţine permisul de şedere. Viza este o viză de student prin care îţi motivezi obţinerea permisului de şedere. Statul turc nu permite unui străin să stea mai mult de 90 de zile pe teritoriul turc. După 90 de zile ai nevoie de un permis de şedere care se oferă doar pe baza vizei de student (care se da la randul ei pe baza scrisorii de acceptare).”

  • Crisan Cezara

    Buna! Am o intrebare.:D Te ajuta ei sa iti gasesti un loc de munca in domeniu in timpul studiilor sau trebuie sa iti cauti tu? Si de ce ai nevoie pentru a aplica si ce note se iau in calcul?

    • launpahardeceaiturcesc

      Bună, dragă Cezara!

      Mihaela ne-a ajutat cu răspunsurile la întrebările tale: ” Nu te ajută nimeni să îţi găseşti job. Îţi cauţi tu singur dacă vrei. Toate documentele necesare pentru a aplica sunt pe site şi pot fi încărcate în perioada în care sunt deschise aplicaţiile. În acest moment nu este nicio aplicaţie deschisă.

      Notele de la liceu vor fi luate în considerare dacă aplici pentru licenţă. Notele de la licenţă dacă aplici pentru master şi notele de la master si licenta dacă aplici pentru doctorat.”
      Sperăm că informaţiile oferite de Mihaela te-au ajutat! 🙂

      • Crisan Cezara

        Multumesc! 🙂 Legat de note..:D Se iau in calcul mediile de pe parcursul anilor de studiu sau nota examenului de licenta?:D Si daca am inteles bine, trebuie sa fie peste 7,5?

  • Mihaela Ciucă

    GPA trebuie sa fie peste 3.5 din 4… adica trebuie sa ai medii peste 9 in principiu . Se iau in calcult toate notele pana la data admiterii. Atat notele de la licenta cat si media anilor de studiu

  • Prescura Gratiela

    trebuie sa fii absolvent de liceu, si sa ai media peste 9 pe perioada liceului? am inteles corect?si daca ai atestat de limba turca, mai urmezi cursurile de turca?

    • launpahardeceaiturcesc

      Trebuie să fii absolvent de liceu sau să termini liceul anul acesta, dovada finalizării liceului va fi trimisă ulterior. Pentru a avea şanse de a obţine bursa trebuie să ai notele cât mai mari. Despre ultima întrebare am oferit detalii şi în articol: „Cei care deja cunosc limba turcă de nivel C1 vor începe studiile fără să mai parcurgă acest an pregătitor. La începutul anului universitar, universităţile organizează fiecare un examen de certificare a cunoştinţelor de limba turcă.” Succes!

  • madalinadragomirescu

    Buna Mihaela. In primul rand felicitari! Eu aanul aceasta din februarie pana in iunie am avut sansa de a beneficia de o bursa Erasmus in Turcia in orasul Canakkale. Experienta pe care am trait-o a fost unica si crede-ma ca maine m-as intoarce acolo. Sunte studenta in anul 3 in cadrul Facultatii de Contabilitate, Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, iar in prezent fac un stagiu de practica in UK.Exista posibilitatea sa mai pot pleca un semestru 2014-2015 dar inca astept. Intrebarea mea este urmatoarea: cum ai aplicat pentru o astfel de bursa? Mi-as dorii enorm sa pot pleca la master in Turcia. Multumesc pentru ajutor.

  • Andreea

    Bună ! Și eu am fost anul acesta cu bursă Erasmus în Turcia în orașul Balikesir și îmi doresc foarte mult să mă întorc și să fac masterul. Am câteva întrebări : în ce domeniu ați făcut masterul ? și cum a fost interviul și unde a avut loc ? (pe sit am putut selecta România și orașul în care locuiesc). Vă mulțumesc !

  • jordin (@jordinjoulie)

    Eu momentan sunt studentă în România la Litere, specializarea română-franceză. Știți cumva dacă aș avea șanse să obțin vreo bursă la un masterat, în Turcia? Știu că facultatea la care sunt nu are nicio legătură cu limba turcă, dar eu îmi doresc foarte mult să ajung să studiez în Turcia. Iubesc limba, am început să o învăț singură acasă, iubesc muzica, iubesc tradițiile și mi se pare o țară minunată. Aștept să-mi dați detalii, vă rog. Ce ar trebui să fac, astfel încât să obțin o bursă acolo? Menționez că facultatea la care sunt nu are niciun contract cu universitățile din Turcia, din păcate.

  • Rianna

    Bună, burse pentru liceu se oferă? Mai exact, să faci liceul la ei în Turcia, bucurându-te de toate beneficiile …ca în cazul facultații? Mulțumesc! ❤

    • TurcaLaUnCeai

      Merhaba Rianna,

      Din ce știm noi, burse pentru elevii de liceu nu se acordă, din păcate. Doar pentru studiile universitare. Încearcă să afli dacă școala ta se află în parteneriat cu alte școli din Turcia, poți ajunge acolo prin diferite proiecte educaționale. Mult succes!

  • Mădălina

    Bună! Aş vrea să ştiu dacă diploma pe care o primeşti la încheierea studiilor este valabilă şi în alte state europene, sau doar în Turcia.

  • Miray

    Salut! Am citit acest articol de 3 ani incoace si sunt foarte interesata de o bursa pentru master in Turcia, insa media anilor mei de studiu este 7,30 si la licenta imi propus sa iau minim 8,30..Intrebarea mea este daca as avea vreo sansa la o bursa. Tesekkurler!

  • Elena

    Felicitări Mihaela!Am si eu o intrebare pot obține bursa si pentru medicină?Mi-aș dori foarte mult sa studiez medicina in Turcia,doar ca nu stiu daca pot obține o bursa pentru Facultatea de Medicină.

  • Edy

    Buna. Dacă iau bursa, după anul de pregătire de turca sunt obligatoriu pus la universitate la curs in limba turca sau pot alege sa fac in limba engleză ?

  • andreea

    Am o intrebare.Anul pregatitor se va tine in libmba engleza sau in turca?Eu nu prea am inteles faptul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!