Ceva special,  Cultura turcilor - Obiceiuri

Dudele – preferatele turcilor

Au prietenii noștri turci uneori niște preferințe… ! Sau poate suntem noi cei care nu cunoaștem adevăratele beneficii ale fructului pentru care turcii se dau în vânt: dudele!
Hai să aflăm despre ele!

1. Beneficiile dudelor cresc de două ori dacă acestea sunt consumate uscate. Proprietățile lor fac din aceste fructe un adevărat antibiotic natural.

2. Pământurile Turciei sunt ideale pentru dezvoltarea duzilor, aici găsindu-se în cantitate mare culturi din ambele soiuri: beyaz dut = dudele albe și kara dut = dudele negre.

3. Aceste fructe sunt bogate în fier, calciu, vitaminele B1 și B2, dar și în vitamina C, ajutând la întărirea sistemului imunitar.

4. Modalitatea lor de uscare poate fi pe o cârpă curată, întinse la soare, sau înșirate pe o ață într-un loc aerisit, ele regăsindu-se sub formă uscată îndeosebi în casele gospodinelor din zonele rurale ale Turciei.

5. Ele se consumă proaspete sau uscate, fiind o opțiune sănătoasă de gustare alături de un ceai turcesc parfumat! Din dude se mai face pekmez (peltea turcească), dulceață sau compot.

6. Nu glumim deloc când spunem că turcii visează la aceste fructe, ele amintindu-le de cele mai multe de copilărie, de momentele când, la țară, întindeau un cearșaf sub duzi și scuturau pomii cu putere, fructele dulci ca mierea aterizând chiar în fața lor.

7. Acest fruct fragil se găsește de vânzare la piața săptămânală, în cărucioarele ambulante cu fructe și legume de pe străzile orașelor și, dacă sunt norocoși, la aprozarul de cartier.

8. Uneori, dimensiunea la care aceste fructe ajunge este impresionantă, ele ajungând să măsoare uneori jumătate de palmă.

9. Dudele coapte sunt suculente și dulci, aromate și au un gust intens, unic. Când sunt coapte suficient ele încep să cadă în capul oamenilor, pe stradă, pe trotuoar, pe mașini, iar turcii înțeleg atunci că a venit vremea pentru DUT SİLKME – scuturarea duzilor. 10-15 oameni apucă de capetele unui cearșaf plasat sub pomul cu pricina, iar cineva se urcă în el lovind cu un băț ramurile roditoare.

10. Turcia este una dintre cele mai importante țări din punctul de vedere al al resurselor genetice și a cantității de fructe produse din lume, aici regăsindu-se peste 100 de specii diferite de fructe. Cât privește dudele, turcii recoltează peste 70.000 de tone anual.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!