Mancaruri delicioase de Iftar cu Bianca Ercean
Da, Bianca Ercean, nu Biyanka Ercan (cum ar suna atât de bine în limba turcă!), prietena noastră din comunitatea de pe Facebook, româncă sută la sută şi fără nicio legătură cu Turcia. Aparent! Căci de şapte ani de zile este este împreună cu iubitul ei turc, aşa se explică şi toate informaţiile despre cultura turcă pe care le-a acumulat de-a lungul timpului. „Numele meu este românesc (noi n-am băga mâna în foc!), dar seamănă cu numele turcesc Ercan. În Turcia, de fiecare dată când îmi spun numele, ei nu au nicio reacție, mă iau drept turcoaică. Am pățit-o des!” ne povesteşte amuzată Bianca.
În luna sfântă de Ramazan se obişnuieşte ca mesele de la ora nouă fără zece seara (iftar), cele care simbolizează încheierea postului de peste zi să fie pline-ochi de mâncăruri apetisante, gospodinele din Turcia întrecându-se în prepararea celor mai iscusite bucate! Invitaţii-s mulţi de fiecare dată, aşa că trei-patru feluri de mâncare, plus un delicios desert, cel puţin, tot vei găsi pe masa turcilor. Masa se prelungeşte până târziu în noapte, fiind totodată un motiv de socializare, de reuniune a familiei şi de petrecere a timpului alături de prieteni, în cazul celor tineri!
Bianca ne-a arătat şi anul trecut ce bucate a pregătit cu ocazia meselor de Iftar, aşa că astăzi am rugat-o să ne prezinte ultimele preparate cu care şi-a impresionat musafirii:
„Salutare, dragi prieteni! Am cam lipsit in ultima vreme… Vă trimit bunătăți… Hmmm … Ieri zicea un turc că luna de Ramazan este foooarte îmbelșugată întotdeauna, chiar şi pentru cei ce nu au posibilități, căci apar mâncăruri de peste tot! Preparatele din imagini sunt făcute de mine! În perioada Ramadanului gătesc pe placul şi dorinţele celor care ţin post. İftar? Te duce cu gândul la mese pline de bunătăți, lume multă, sunetul muezinului, gălăgia de pe stradă, cerul înstelat… Din păcate în România nu avem parte de spiritul Ramazanului în toată puterea lui, dar încercăm să facem ca atmosfera să fie cât de cât aproape de cea din Turcia. Uneori iftar cu doua persoane la masă, alteori poate fi aglomerat, dar de fiecare dată diferit şi în fiecare zi ai parte de alte feluri de mâncare. Am învățat să gătesc turceşte stând pe lângă turci, văzând cum fac ei mâncare, plus am o aplicație care se numeşte Nefis yemekler. Acolo găsești orice rețetă, este într-adevăr foarte practică. Iată ce am pregătit:
Draga noastră Bianca, mâncărurile pregătite de tine arată minunat, suntem convinşi că şi gustul lor este unul unic, dacă ţinem cont de cât de delicioasă este bucătăria turcească! Şi, ca oricărei gospodine care a trudit şi a gătit dumnezeieşte, nu putem decât să-ţi spunem: „Ellerine sağlık!” – Sănătate mâinilor tale! – forma atât de potrivită în care prietenii turci mulţumesc pentru masă!