Tatal turcilor – Proiect special 10 noiembrie
Data de 10 noiembrie este marcată cu negru în orice calendar turcesc. Dacă observi acest lucru și nu cunoști răspunsul, articolul de astăzi te va ajuta să afli de ce. De ce acordă turcii atâta importanță unei zile friguroase de toamnă? De ce se opresc turcii din condus, din lucru, din cumpărături, din predat și din făcut orice și rămân muți timp de un minut în fiecare zi de 10 noiembrie, la ora 09:05? De ce sună sirenele, de ce șuieră vapoarele fără încetare iar claxoanele nu se mai termină? De ce încremenește viața în Turcia în acest moment? Întrebarea mai bună ar fi: pentru cine?
Mustafa Kemal
10 noiembrie este data la care Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul Turciei moderne a închis ochii pentru totdeauna. Ziua aceasta este ocazia în care toți turcii aduc un omagiu celui care a fost făuritorul destinelor lor.
Mustafa Kemal este un personaj omniprezent în Turcia: fotografii cu chipul lui te privesc serioase din orice încăpere, sală de clasă sau de ședință, statui și citate celebre din discursurile sale sunt prezente în parcurile și locurile importante din orice oraș al Turciei. Cine a fost el, în câteva rânduri?
- Una dintre cele mai mari persoanlități ale secolului XX.
- Reformator
- Întemeietorul Republicii Turcia
- Primul președinte al Turciei (1923-1938)
- Omul politic care a modernizat toate sistemele statului
- Creatorul unui stat modern
- Strateg talentat şi lider militar desăvârșit
El este cel care i-a încurajat pe turci să lupte împotriva forțelor invadatoare după Primul Război Mondial. El este cel care s-a aflat în fruntea trupelor care au respins asaltele trupelor britanice, franceze și italiene. După victorie, a redat locuitorilor Turciei mândria de fi cetățenii acestei țări.
Lucruri surprinzătoare despre marele conducător
Pentru că alții au creionat extrem de bine viața și impactul lui Atatürk asupra turcilor – un exemplu excelent în acest sens fiind acest articol – ne-am gândit să adunăm și să selectăm pentru tine lucruri mai puțin cunoscute despre marele conducător! Iată câteva dintre ele!
- Avea o fire sportivă, se spune că în fiecare zi călărea, înota și juca biliard.
- Atatürk a fost singurul președințe de țară care a purtat titulatura de ”baș öğretmen”, „profesor conducător”.
- La școală, a excelat la matematică. Pasiunea pentru științele exacte l-a însoțit toată viața. A scris o carte de geometrie de 44 de pagini și tot el a introdus în limba turcă urmăroarele cuvinte: üçgen – triunghi, dörtgen – dreptunghi, artı – plus, eksi – minus, bölü – împărțit, oran – procent.
- După cai, cel mai mult îndrăgea câinii. A avut un câine pe care l-a îndrăgit foarte mult – Foks – și care astăzi poate fi văzut împăiat în muzeul de la Anıt Kabir, Ankara.
- Atatürk adora să asculte muzică, în vremurile grele își găsea alinarea ascultând muzică clasică și operă.
- Ultimul cuvânt spus de marele lider se pare că a fost ”Aleykümselam”. După coma în care a stat 30 de ore a încetat din viață pe 10 noiembrie, la ora 9:05. Toate ceasurile din Palatul Dolmabahçe, locul în care a murit, au încremenit arătând această oră.
- Preparatele sale culinare preferate erau mâncarea de fasole uscată și pilaful.
- Deținea mii de cărți și era un cititor avid, însă cartea care se găsea mereu pe noptiera sa era ”Çalıkşu*Pitulicea” de Reşat Nuri Güntekin.
- Toate cămășile pe care le purta erau albe. În primii ani ai carierei sale politice, își comanda cămășile special din Elveția, mai apoi a dorit să încurajeze producția autohtonă și a început să își comande această piesă vestimentară de la un croitor din Beyoğlu.
- Toate costumele pe care le îmbrăca erau schițate chiar de el.
- Avea înălțimea de 1.74 cm și 76 de kilograme. Purta întotdeauna pantofi negri de lac numărul 43.
- Era pasionat de învățarea limbilor străine. A început să învețe franceza pe când mergea la liceul militar, urmând ca mai apoi să-și îmbunătățească aceste cunoștințe. Atunci când vorbea, folosea din când în când și cuvinte în limba franceză.
- Deși era cineva care se luptase pe front umăr la umăr cu inamicii, nu rezista să vadă sânge când se afla în afara frontului.
- Există o floare care îi poartă numele! Atatürk çiçeği este chiar Poinsettia sau Steaua Crăciunului, această floare a fost cultivată pentru prima dată de azteci, aceștia folosind-o pentru a obține culoarea roșie sau pentru a combate febra. În 1825, ministrul Statelor Unite în Mexic, Joel Poinsett, a adus această floare în America (de la el i se trage și numele), iar pentru că în luna decembrie este perioada de maximă înflorire a plantei, ea este asociată cu sărbătoarea Crăciunului. Deși în Turcia este răspândită ideea conform căreia Atatürk însuși a dat numele său acestei frumoase flori, se pare că în realitate a fost pus de către botaniștii însărcinați cu îngrijirea ei. Este totodată singura plantă din lume care poartă numele unui lider de stat.
- Academia militară unde a studiat Kemal Atatürk este în prezent clădirea în care își desfășoară activitatea Universitatea din Istanbul.
- Cărțile pe care Atatürk le citea în tinerețe cu mult patos erau cele ale lui Jean-Jacques Rousseau – principalul filosof iluminist care și-a pus puternic amprenta asupra convingerilor ideologice ale lui Mustafa Kemal.
- Cum era Mustafa în vremea copilăriei? Energic și impulsiv, iar mai târziu ceva mai închis în sine și foarte idependent, el preferând să rămână de multe singur, în detrimentul companiei surorii sau a prietenilor săi. De mic a refuzat orice fel de compromis și a insitat să meargă pe drumul său. Deși dorința mamei ar fi fost să studieze într-o școală coranică, Mustafa a ajuns să învețe într-o școală privată modernă, de unde s-a și deprins cu viziunile contemporaneității. Moartea tatălui lui Mustafa în 1888, a obligat-o pe mama acestuia să se mute cu copiii la fratele său, lângă Selanik.
- Reformele implementate de Atatürk au făcut din Turcia cea mai modernă țară cu populație majoritar musulmană din lume, iar drepturile femeilor au fost aici puternic promovate. Turcia a dat lumii prima femeie pilot-militar, Sabiha Gökçen, iar primele femei musulmane care au participat vreodată la Jocurile Olimpice au fost tot din Turcia: Halet Çambel şi Suat Așani au participat la Olimpiada de la Berlin, din anul 1936. Turcia a avut în acea perioadă chiar și o femeie prim-ministru, iar prima romancieră musulmană vine tot din Turcia. La mijlocul anilor 1930, 18 femei au fost alese în Parlamentul Turciei.
- Sub conducerea lui a fost introdusă școala primară obligatorie și gratuite, iar mii de noi școli au fost construite în acea perioadă.
- În 1934 Atatürk le-a dat tuturor femeilor dreptul la vot.
- În limba norvegiană există o expresie: ”a fi precum Atatürk.”
2 comentarii
Vasile
Impresionant lider si vizionar!
Tot legenda spune ca pe la inceputul mandatului sau, doar 20% din populatia Turciei era alfabetizata, dar Ataturk in doar 6 luni a reusit sa intoarca procentul.
Poate o fi exagerat 6 luni, dar cu siguranta si 6 ani daca ar fi fost, tot este un rezultat impresionant (cu totii stim ca in Turcia scolile sunt aproape la fel de dese ca moscheile!) … in timp ce in Romania anilor 2000 procentul de analfabetism se apropie de 40% si e in continua crestere !
Daniela
Impresionant lider si impresionant respectul acordat lui!El a permis divortul -oficial (a dat si…exemplu).I- a obligat pe turci sa-si aleaga un nume de familie.Mi se pare comic dar ei,pana la acel moment ei erau doar Ali,Mehmet,Cemile,Arzu…etc…Dupa cate stiu a interzis purtarea in situatii oficiale a fesului.A desfiintat scolile religioase.