Sansa pentru studentii dornici sa invete in Turcia
”Sunt pentru a 3-a oară aici. Am studiat două semestre la Universitatea Fırat în cadrul departamentului de Geografie. Am avut doar experiențe plăcute și pozitive. A trecut deja o săptămână de când m-am întors, pentru a 3-a oară, de data asta pentru un stagiu. Frumusețea locurilor și a orașului provoacă dependență. La început nu voiam să admit asta, însă este adevărat. Nu doar frumusețea, ci și cultura, oamenii sau chiar mâncarea tradițională, istoria orașului și legendele sale. Până nu ajungi în partea aceasta de țară, nu poți să îți dai seama cum e Turcia cu adevărat. Este de-a dreptul minunat și pot spune că nu am regretat nici măcar o secundă alegerea făcută.” Mihaela Ciubotariu, România
”Sunt foarte fericit că am decis să îmi realizez mobilitatea Erasmus+ în cadrul universității Fırat, în Elazığ. Este cea mai bună universitate din estul Turciei și una dintre cele mai bune din țară. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși, cu studenții străini mai ales, le place să petreacă timp cu noi, fiind curioși să afle mai multe despre culturile și țările noastre de proveniență. Este foarte ușor să îți faci prieteni și nu ai nici o șansă să te plictisești. În fiecare seară sunt o mulțime de activități pe care le poți face, incluzând ieșitul la cafenele și băutul faimosului ceai. Elazığ este un oraș plin de viață.” Jakub Witczak, Polonia
”Universitatea Fırat este mare, frumoasă, plină de oameni primitori, politicoși, prietenoși și amabili. Oameni care mereu îți sar în ajutor și te îndrumă cu drag.” Claudia Oltean, Universitatea Târgul Mureș, România
”Există două motive principale pentru care ar merita să alegeți universitatea Fırat. Primul ar fi că în ciuda poziției geografice, este foarte ușor să ajungeți aici, existând numeroase zboruri zilnice între Elazığ și orașe precum Istanbul, Izmir sau Ankara. Pe lângă aceasta, locul este de o bogăție istorică și culturală rară. Pentru a ne asigura că vizitatorii noștri descoperă cât mai multe despre aceste locuri, organizăm adesea excursii pentru aceștia, iar pe parcursul șederii lor îi însoțim permanent, oriunde au nevoie. Avem un campus foarte mare și o ofertă educațională largă. Suntem foarte atenți la detalii și vrem mereu să ne facem prieteni. Vă dăm atâtea motive să veniți: De ce să nu o faceți?” Prof.Dr.Sedat SUNTER, coordonator instituțional
„Dragii mei,
Atunci când mi-ați propus să scriu un articol despre universitatea la care lucrez, am fost foarte fericită pentru că sunt sigură că informația va ajunge la foarte multă lume. Universitatea Fırat, căci aceasta este instituția unde îmi desfășor activitatea, nu este atât de cunoscută pe cât ar merita poate să fie. Vă voi explica îndată de ce merită să știți mai multe despre ea! Universitatea Fırat a fost înființată în aprilie 1975, având în mare parte un profil tehnic. Această trăsătură s-a păstrat de-a lungul timpului, însă oferta educațională s-a modificat și diversificat în mod constant și calitativ, aș îndrăzni să spun. Astfel, în urma unor evaluări naţionale şi internaţionale, Universitatea Fırat este a 12 a din Turcia din punct de vedere academic, a 1011 în lume şi pe locul 34 în ceea ce priveşte caracterul inovativ. Comform ultimelor statistici, Universitatea Fırat are aproximativ 40.000 de studenți și 4000 de angajați (personal academic și administrativ). Campusul este al doilea ca mărime din Turcia, ceea ce este destul de impresionant, iar toți studenții sau personalul academic/administrativ care ne-au onorat cu vizitele lor spuneau despre acesta că este asemeni unui ”oraș încadrat într-un alt oraș”.
Mereu am fost de părere că pentru a evolua trebuie să fim conștienți atât de caracteristicile pozitive pentru a le dezvolta, dar mai ales de cele negative pentru a le corecta. Dacă la început spuneam că universitatea nu este atât de cunoscută pe cât ar merita, acum am să vă ofer și primul argument: Poziția geografică. Universitatea Fırat se află în regiunea Elazığ-centru. Nu putem spune că ne localizăm într-o zonă turistică, însă cu siguranță există multe locuri de descoperit. Mi se întâmplă adesea să povestesc despre locul în care muncesc, iar dacă interlocutorul meu are o hartă în apropiere sau conexiune la internet, îmi va spune de obicei că este periculos și că sunt aproape de Siria. Ei bine, nu! Nu suntem chiar așa aproape de Siria și deși în ultima perioadă mijloacele media relatează lucruri triste și regretabile despre Turcia, în mare parte adevărate, țin să menționez că nu au fost probleme sau atentate în Elazığ. Bineînțeles că toți cei care au ocazia să viziteze Turcia ar dori să ajungă în orașe precum Istanbul, Izmir sau Ankara, însă trebuie să știți că orașele situate mai în est vă pot ajuta să înțelegeți corect adevărata cultură turcă și nu doar forma comercială a acesteia.
Dacă vă întrebați cum ajungeți aici, vă pot da eu o idee care poate fi pusă în aplicare de studenții sau staff-ul universităților care sunt parte din programul Erasmus+. În momentul de față poziția mea în cadrul acestei universități este aceea de specialist al acestui program de schimb educațional, iar principalele mele responsabilități sunt încheierea de acorduri bilaterale cu cât mai multe instituții europene și organizarea mobilităților incoming (adică mă ocup de toți cei care doresc să ne viziteze universitatea pe diferite perioade de timp). Mai multe informații puteți afla de pe site-ul universității noastre, dar și de pe cel al Biroului de Relații Internaționale (Linkurile pot fi găsite și la sfârșitul articolului). Universitatea Fırat a început să fie activă pe plan internațional în anul 2008, prin programele de schimb LLP-Erasmus și Leonardo da Vinci (ambele devenind parte a programului Erasmus+ începând cu anul 2014). Deși limba în care se predă este turca, nu ne lăsăm descurajați de acest aspect și venim în sprijinul celor care doresc să fie studenții sau musafirii noștri. Aș îndrăzni să spun că ne descurcăm binișor și vă voi povesti și de ce afirm asta. Deși a primit carta ECHE (document necesar pentru a putea beneficia de fonduri europene pentru programe și proiecte educaționale) în anul 2008, responsabilii s-au simțit puțini depășiți de situație și nu au reușit să ducă activitatea internațională la un nivel mai ridicat. Majoritatea cititorilor blogului și paginii dumneavoastră știu deja că în Turcia trebuie îndeplinite o mulțime de proceduri și că acordul anumitor persoane este esențial pentru a realiza orice schimbare, oricât ar fi de mică.
Dacă doriți să efectuați un stagiu de practică în cadrul universității noastre, este de ajuns să ne contactați și să ne spuneți de care departament sunteți interesați. Vom face totul pentru a vă ajuta să vă îndepliniți dorința si să ajungeți aici. Cine știe, poate norocul vă surâde și vă extindeți șederea. Spun asta pentru că eu însumi mi-am început cariera aici în urma unei astfel de mobilități. În cazul mobilităților de predare și training, un acord bilateral între universități este necesar. Restul detaliilor depind doar de programul organizat de dumneavoastră, pe care noi vom încerca să îl respectăm în cele mai mici detalii.
Trebuie menționat faptul că universitatea noastră nu percepe acest program doar ca pe unul de schimb educațional în sens academic, ci mai degrabă cultural și de lărgire a orizonturilor. Vă este oferită libertatea și timpul să călătoriți, să descoperiți și să învățați. Iar noi vă susținem nu doar la nivel moral, ci și financiar. De ce spun asta? Pentru că noi le oferim studenților și staff-ului doritor de mobilități în cadrul Universității Fırat cazare gratuită, pe tot parcursul șederii lor, în apartamentele biroului nostru. Imagini cu condițiile de cazare pot fi vizualizate aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1676849322588965.1073741838.1638446436429254&type=3.
Menționez că apartamentele se regăsesc în campusul universitar, acesta fiind unul sigur, accesul făcându-se prin identificarea celor care doresc accesul, în baza unor carduri studențești sau de personal. Blocul în care sunt apartamentele este la 2 minute de mers pe jos de Birou de Relații Internaționale, astfel încât suntem foarte aproape și vă putem ajuta cu orice problemă pe care ați putea să o întâmpinați.
Pe lângă cazare, studenții mai primesc și niște carduri cu ajutorul cărora pot beneficia de prânz gratuit, de luni până vineri. Prețurile în general sunt mai avantajoase decât cele din orașele mai mari și mai apropiate de zone turistice, iar asta poate fi considerat un avantaj.
Acordăm o mare atenție vizitatorilor noștri, fie ei studenți sau profesori. Activități sunt organizate pentru aceștia, de genul vizitelor în locuri istorice sau importante pentru dezvoltarea țării, cum ar fi Castelul Harput, lacul și muntele Hazar sau barajul Keban. În fiecare zi de joi, toți studenții sunt invitați la Biroul de Relații Internaționale pentru a servi alături de echipă și de coordonatorul instituțional micul dejun tradițional. Uneori, studenții sunt rugați să pregătească ei micul dejun pentru a-și prezenta cultura. De fapt, acest mic-dejun este un pretext excelent pentru a afla lucruri noi despre cum s-au adaptat studenții, despre nevoile sau problemele lor.
Impresii la cald, de la Universitatea Fırat
”Sunt pentru a 3-a oară aici. Am studiat 2 semestre la Universitatea Fırat în cadrul departamentului de Geografie. Am avut doar experiențe plăcute și pozitive. A trecut deja o săptămână de când m-am întors, pentru a 3-a oară, de data asta pentru un stagiu. Frumusețea locurilor și a orașului provoacă dependență. La început nu voiam să admit asta, însă este adevărat. Nu doar frumusețea, ci și cultura, oamenii sau chiar mâncarea tradițională, istoria orașului și legendele sale. Până nu ajungi în partea aceasta de țară, nu poți să îți dai seama cum e Turcia cu adevărat. Este de-a dreptul minunat și pot spune că nu am regretat nici măcar o secundă alegerea făcută. În ceea ce privește campusul trebuie să spun că există multe facilități sportive: sală de sport, terenuri de fotbal, terenuri de baschet, de tenis. Pe lângă acestea există multe cantine studențești și cafenele. Trebuie amintit bineînțeles staff-ul Biroului de Relații Internaționale, împreună cu domnul profesor Sedat Sunter, coordonatorul lor instituțional: este incredibil cât interes acordă fiecărui student străin venit la studii aici și câte fac pentru aceștia. Studenții din România au avut puțin mai mult noroc, căci au găsit-o aici pe Georgiana! 🙂 Condițiile de cazare oferite de aceștia sunt foarte bune. Este destul de greu să descriu în cuvinte ce am trăit aici și câte am câștigat din această experiență. Cu siguranță pot spune că mi-am însușit noi cunoștiințe în domeniul de interes, o perspectivă diferită în ceea ce privește societatea europeană și nu numai, mulți prieteni și oportunitatea de a trăi în Asia.”
Jakub Witczak – student, Polonia – Universitatea Tehnologică din Poznan, afirmă:
”Sunt foarte fericit că am decis să îmi realizez mobilitatea Erasmus+ în cadrul universității Fırat, în Elazığ. Este cea mai bună universitate din estul Turciei și una dintre cele mai bune din țară. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși, cu studenții străini mai ales, le place să petreacă timp cu noi, fiind curioși să afle mai multe despre culturile și țările noastre de proveniență. Este foarte ușor să îți faci prieteni și nu ai nici o șansă să te plictisești. În fiecare seară sunt o mulțime de activități pe care le poți face, incluzând ieșitul la cafenele și băutul faimosului ceai. Elazığ este un oraș plin de viață. Printre lucrurile pe care le mai poți face este mersul la piscină, la sală, poți face cumpărături în bazar și astea sunt doar câteva exemple. Prețurile aici sunt foarte rezonabile, campusul este enorm și verde, cu multe locuri în care poți să te așezi pur și simplu se citești sau să vorbești cu prietenii tăi. Din campus până în centrul orașului se fac aproximativ 20 de minute de mers pe jos sau 5 daca iei autobuzul. Pot recomanda această universitate tuturor celor care sunt interesați de un sistem educațional calitativ, oameni minunați și iubesc peisajele superbe. Elazığ este înconjurat de munți și lacuri. Sunt sigur că veți iubi locul acesta și veți avea amintiri minunate!”
Claudia Oltean – staff, Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, este de părere că:
”Universitatea Fırat este mare, frumoasă, plină de oameni primitori, politicoși, prietenoși și amabili. Oameni care mereu îți sar în ajutor și te îndrumă cu drag.”
Tania Luiuz – staff, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, consideră că: ”Universitatea Fırat este grozavă, plină de oameni minunați.”
Lect. Teodora Iconomescu – staff, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, ne-a spus următoarele: ”La prima vizită în cadrul Universității Fırat, am fost impresionată de buna organizare a vastului campus, de multiplele facilități oferite studenților și personalului didactic pentru desfășurarea în bune condiții a activităților de studiu, de amabilitatea persoanelor cu care am intrat în contact și nu în ultimul rând de buna primire de care am beneficiat la nivelul managementului prin amabilitate domnului Orhan (* Fost pro-rector al universității care din păcate nu se mai află printre noi. Un om grozav!). Datorită comunicării eficiente cu personalul din cadrul Biroului Erasmus programul de activități a fost eficient structurat astfel încât activitățile didactice au fost alternate cu activitățile de timp liber în mod echilibrat. Personalul acestui birou a fost preocupat de prezența mea în campusul universitar și în afara acestuia pe toată perioada mobilității. Ajutorul acordat a condus la o experiență plăcută care m-a determinat să revin în acest centru universitar.”
Website Universitatea Firat: https://www.firat.edu.tr/ Website Biroul de Relații Internaționale: http://dib.firat.edu.tr/tr Pagină Facebook: https://www.facebook.com/Erasmus-Firat-University-1638446436429254/?fref=ts Adresă e-mail: erasmus@firat.edu.tr Nr.tel.: +90 424 237 0061
Am intrebat pentru voi
După ce am citit toate informațiile oferite cu atâta amabilitate de prietena noastră, am revenit cu câteva întrebări pentru a vă ajuta să vă orientați mai bine. Ca de fiecare dată, Georgiana ne-a răspuns cu promptidunine și seriozitate maximă. Iată care au fost întrebările venite din partea noastră?
La acest program pot participa și studenți de la masterat sau de la doctorat. Pentru fiecare ciclu de învățământ au dreptul la 12 luni de mobilitate. Această perioadă poate fi folosită doar pentru mobilitate de studiu sau pentru una de plasament, existând și posibilitatea ca acestea să fie combinate. Studenții de la universități private pot beneficia de acest program dacă universitatea lor a obținut carta Erasmus.
Studenții români care studiază în străinătate pot beneficia de acest program, cu condiția ca universitatea la care sunt înscriși să aibă acord cu noi și să fie stat membru UE.
Adresa oficială a biroului este erasmus@firat.edu.tr. Toți cei din birou au acces la acest email, însă de obicei eu sunt cea care aranjez mailurile în folderele de apartenență, așa că este greu să îmi scape. 🙂 Totuși, adresa mea de email este lummg@firat.edu.tr (pe aceasta o voi folosi până la sfarșitul lunii mai, atunci când îmi voi înceta activitatea aici).
Înscrierile pentru program și perioada de selecție diferă de la universitate la universitate. Instituția lor de origine își realizează calendarul. În ceea ce ne privește, este indicat și în acordurile bilaterale să acceptăm nominalizări ale studenților selectați până în 30 august (pentru primul semestru) și până în 30 ianuarie (pentru al doilea semestru). Totuși, chiar dacă nominalizările ajung mai târziu la noi, nu refuzăm niciodată studenții.
Programul oferă o bursă lunară studenților Erasmus. Unele universități care au studenți Erasmus outgoing decontează transportul din bugetul lor propriu, dar asta nu depinde de noi. În ceea ce privește taxele de viză sau pentru Permisul de Ședere nu am întâlnit până acum niciun caz în care universitatea să fi oferit ajutor financiar.
Un student român primește lunar 500 de euro pentru o mobilitate de studiu în Turcia. Pentru mobilități de plasament suma este mai mare, 700 de euro. Pentru Elazığ, este suficient, căci prețurile sunt chiar acceptabile. Mihaela, de exemplu, îmi spune că doar pentru mâncare și chestii mărunte nu strică mai mult de 500 TL pe lună. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui bani extra pe lângă bursă decât daca vrei să faci lucruri inedite.
”Stagiu” înseamnă ”bursă de plasament”. Adică studenții de la diverse departamente vin și fac practică aici la universitate sau la cluburile aferente. Eu, de exemplu, am studiat limbi străine în țară și mi-am făcut stagiul aici, la Biroul de Relații İnternaționale.
Da, toate universitățile trebuie să aibă un Biroul de Relații Internaționale. Există foarte puține cazuri în care nu există un astfel de birou (în România toate universitățile au unul). În cazul în care nu există un astfel de birou, atunci există cu siguranță un coordonator de departament.
Studenții participă efectiv mai ales la lucrările de laborator sau practice. Pot participa și la cursurile normale, căci profesorul încearcă de cele mai multe ori să explice același lucru și în engleză, și în turcă. Totuși, au fost cazuri în care atunci cand profesorul explica în engleză, studenții turci nu înțelegeau și își pierdeau interesul și nu era un câștig de nicio parte. Studenții pot participa și pot solicita extra consultații cu profesorul pentru clarificarea materiei și a subiectelor predate.
Ideal ar fi ca examenele sustinute aici sa fie echivalate mai apoi la universitatea de provenienta si de cele mai multe ori asa se si intampla. Pana acum am avut un singur caz cu o universitate din Romania care nu a echivalat notele obtinute aici si au evaluat studentii acolo. Totusi, chiar si in acest caz studentii au fost informati despre acest aspect inainte de mobilitate si si-au dat acordul. De ce nu se echivaleaza intotdeauna? In cazul in care materiile disponibile in semestrul de corespondenta nu seamana deloc cu cele prevazute in programa de acasa, atunci studentii sunt intrebati si avertizati ca pot realiza mobilitatea, dar vor da examene si acasa. Chiar si in acest caz, ei trebuie sa dea examene si aici pentru a acumula 30 de credite. Daca un student se intoarce acasa fara 30 de credite ECTS mobilitatea lui poate fi nevalidata sau recunoscuta partial. In primul caz studentul ar trebui sa returneze toti banii primiti, iar in cel de-al doilea acesta nu va primi a doua parte din bursa (Inainte de mobilitate se plateste intre 70-80% din cuantumul total, restul fiind primit la intoarcerea in tara). Aceste reguli sunt flexibile, fiecare institutie aplicand propria politica.