Curiozități despre… simit!
Curiozități despre simit! Calde, proaspete, crocante, vei mai cere o porție!
1. Acest preparat divin de panificație mai este denumit și Gevrek sau Koulouri.
2. Se prepară mereu sub formă de cerc.
3. Cei care îl vând pe stradă se numesc simitçi. Îți sună cunoscut? Da, da, ai ghicit, de aici vine „simigerie”!
4. În Turcia există chiar și un lanț celebru de magazine dedicat acestui preparat – Simit Sarayı în care se vinde… evident, mult simit și multe alte bunătăți.
5. Rețeta clasică a simitului cuprinde făină, gălbenuș, sare, zahăr și ulei.
6. Diferența față de alți covrigi este că înainte de a fi rotiți prin susan, sunt îmbăiați într-o combinație de apă cu melasă, ceea ce le conferă covrigilor culoarea maronie și gustul ușor dulceag.
7. Mărimea, nivelul de crocănțenie și elasticitatea diferă de la regiune la regiune.
8. Numele preparatului vine din arabă – samid – ceea ce înseamnă „pâine albă” sau „făină fină”.
9. Surse istorice arată că simiții se vindeau în Istanbul încă din anul 1525.
10. Exploratorul Evliya Çelebi nota în secolul al XVII-lea că erau 70 de brutării de simit în Istanbul.
11. Îi vei auzi pe vânzătorii ambulanți strigând fie „Taze simit! – Simit proaspăt!”, „Sıcak sıcak! – Super fierbinte!”, ori „El yakıyor! – Îți arde mâna, atât e de fierbinte.”
12. Simitul este un important simbol pentru clasa săracă și mijlocie din Turciași uneori e numit chiar simit kebabı – kebabul din susan.
13. Kandil Simidi este o varietate a simitului consumat în preajma nopților sfinte de Kandil. Acest tip de simit este copt și oferit vecilor și rudelor.
Spune-ne drept, ești și tu fan simit sau îl consideri doar… carbohidrați goi?