Un preparat turcesc cucereste Romania
Poate că știi faptul că sunt extrem de rare ocaziile în care pomenim numele vreunei firme în Comunitatea Turca La Un Ceai. S-ar putea să o facem doar o dată pe an, cu ocazia concursului aniversar Turca La Un Ceai, atunci când câteva firme, și ele alese pe sprânceană, ne sunt partenere în oferirea cadourilor către voi, membrii comunității. De ce o facem atât de rar? Ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu: ne dorim să recomandăm exclusiv produse în care avem 100% încredere și pe care le testăm personal înainte. Iar în criteriile acestea e destul de greu să te încadrezi.
Așa cum spuneam, ocaziile în care recomandăm într-un an un produs sau o firmă pot fi numărate pe degetele de la o mână. Suntem extrem de pretențioși când vine vorba să ne punem numele la bătaie pentru altcineva. De ce se întâmplă asta? Sunt multe de spus, însă pe scurt ideea este că nu putem risca o muncă asiduă de aproape cinci ani de zile recomandând o firmă, un produs sau un brand doar pentru că acesta ne oferă niște beneficii. Nimic nu valorează cât munca noastră. Tocmai de aceea, tipul de recomandare pe care noi îl facem este unul… din inimă. Şi continuăm să o facem. Am refuzat până acum să primim orice fel de produse sau de beneficii doar pentru a menționa numele vreunei firmei în comunitate. Nu merită. Nu merită să ne jucăm cu încrederea oamenilor. Încrederea ta. Încrederea construită cu multă, multă muncă și pasiune.
Am testat restaurante turcești. O facem de multă vreme. În 95% din cazuri am plecat dezamăgiți. Am încercat alte produse turcești. Am vizitat magazine, băcănii, măcelării, tot ceea ce are legătură cu Turcia din București, locul în care ne avem tabăra. Și facem asta din 2013. Ne dorim mult să recomandăm un restaurant, să găsim restaurantul cu R mare, cum spunea Zoltan Andras în interviul pe care ni l-a acordat săptămâna trecută. Încă nu l-am găsit. Dezamăgire când vine vorba de produse, de personal, de servicii. Ce să recomandăm?! Când sunt niște oameni care au încredere în tine, trebuie, mai presus de orice, să-i respecți recomandând doar ceea ce știi sincer că poate fi recomandat.
Îți povestim doar un episod din multele de care am avut parte, desigur, fără să dăm nume. Am contactat un magazin turcesc din București cu propunerea să ne sponsorizeze concursul aniversar de anul trecut. Am stabilit întâlnirea, ora, ziua și ne-am prezentat la magazin. Înăuntru nimeni. Din spate însă se auzeau, și ce neplăcută a fost situația, țipete foarte, foarte deranjante, o ceartă urâtă, un scandal. N-am văzut protagoniștii. Nici ei pe noi. Nici n-au remarcat că cineva le-a trecut pragul. Erau ocupați cu o ceartă. Cum să gestionezi situația? Ce poate fi aici de promovat, de recomandat?! Chiar dacă au produse bune, proaspete, gustoase, cum să riști ca cineva care ajunge acolo la recomandarea ta să pățească asta? Stânga împrejur și duși am fost!
E greu. E greu să găsești Oamenii cu O mare. Dar și când îi găsești… nu mai vrei să pleci de la ei! Pur și simplu simți în privirea lor, în felul în care se comportă că poți avea încredere. Simți că nu-ți pun întrebări doar sperând că le vei cumpăra nu știu ce produs. E o curiozitate sinceră, dincolo de relația vânzător-client. Și atunci simți că da, aici e loc de recomandare. O recomandare sinceră, izvorâtă din dorința ca și alții să aibă o experiență pozitivă, la fel ca tine. Asta am simțit la Kral Çiğ Köfte Romania.
Kral Çiğ Köfte Romania
În București, la intersecția şoselelor Colentina-Andronache-Fundeni și, mai sus, pe Colentina, poți da peste o mică Turcie: magazine turcești de tip băcănie, restaurante, fast-food-uri, firme cu diverse profiluri, toate cu nume turcești, frizerii… ce mai, te simți ca la Istanbul! Roxana, una dintre prietenele comunității Turca La Un Ceai, ne-a recomandat în urmă cu ceva luni să le trecem pragul și celor de la Kral Çiğ Köfte, aflați în această zonă. Cu prima ocazie, i-am ascultat sfatul și… nu am regretat.
Primul a fost testul incognito, cum s-ar spune, sub acoperire, ocazie cu care am cumpărat câteva produse, așa cum ar face orice client obișnuit care le trece pragul. Nimic mai mult. Am dorit, desigur, să vedem despre ce e vorba, înainte de a putea menționa ceva aici, în comunitate. E bun, e gustos, e curat localul, vânzătorul îți zâmbește sau se uită furios la tine, ai indigestie după ce termini de mâncat sau totul e ok? Ia banii cu mâna și apoi atinge produsul sau cum face? Testul inițial a fost trecut: am găsit un locșor curat, micuț, modest, fără pretenții, mulți turci (semn bun!), produs gustos și proaspăt și un vânzător care ne-a rugat să lăsăm banii pe tejghea, nu îi putea lua pentru că prepara comanda următorului client. Opa, aici e de revenit, ne-am spus.
Al doilea test pe care ne-am hotărât să îl facem a fost cel al comunicării. Cum răspund la mesaje? Răspund la mesaje oare? Aici mulți au picat testul nostru buclucaș. Ba răspundeau în doi peri, ba nu răspundeau deloc, nu-i interesa cine îi contactează, ba ne făceau să simțim că locul nostru nu e acolo. Le-am scris celor de la Çiğ Köfte Romania şi le-am comunicat că am fi interesați de o scurtă discuție, să aflăm mai multe despre produs, despre ei, poate vom face o scurtă postare în comunitate… Imediat am simțit amabilitate și deschidere, respect și dorință de colaborare.
Așa că… ne-am decis să le și facem o vizită! Kazım şi Canan au deschis într-o miercuri cu două ore jumătate mai devreme doar pentru noi. De obicei deschid la 12:00, cu noi s-au văzut pe la 9:30 dimineața. Aveau și produsul minune gata pregătit, să ne arate încă o dată ce bun este! După o discuție de câteva minute care a decurs foarte bine, am decis pe loc să facem și un live pe Facebook. Nu era programat. L-am făcut, îl poți vedea aici. Iar răspunsurile și comentariile voastre ne-au făcut să înțelegem că eram în locul potrivit. Mulți dintre voi ne-ați scris că produsele lor vă sunt pe plac și că frecvent cumpărați cu mare încredere de la ei. Confirmările voastre în număr mare au fost, fără doar și poate, un factorul hotărâtor în decizia de a le face numele cunoscut!
17 detalii despre Çiğ Kral Köfte România
- Inspirați de localurile din Turcia care vând un singur produs, Kazım a deschis în București, pe 24 noiembrie 2017, primul local din România în care se vinde exclusiv çiğ köfte.
- Adresa de unde poți cumpăra minunăția este: Șoseaua Andronache, numărul 5, București.
- Etsiz çiğ köfte este un preparat vegan şi vegetarian ce conține: bulgur (grâu curățat, prefiert, uscat și măcinat la o dimensiune mare), pastă iute de ardei, pastă de roșii și nu mai puțin de 20 de condimente diferite.
- Există un mod special în care acest preparat se servește. În mod tradițional, ai nevoie de o foaie de salată iceberg, peste care pui o chifteluță, adaugi suc de lămâie din belșug, asezonezi totul cu sos de rodie (e divin!), înfășori… și poftă bună! Închizi ochii de plăcere!
- Poți cumpăra de aici çiğ köfte la kilogram împreună cu toate ingredientele enumerate mai sus, iar acasă îți revine ție sarcina ”înfășurării”. Sau poți cumpăra din local gata pregătit un çiğ köfte dürüm, asta înseamnă că pasta magică este întinsă pe o foaie de lavaș (pită turcească proaspăt făcută) și îmbălsămată deja în suc de lămâie și rodie.
- Se recomandă consumul de çiğ köfte alături de un ayran înspumat, rece ca gheața.
- Poți opta pentru varianta picantă de çiğ köfte, sau pentru cea „acısız” – deloc picantă. Preparatul tradițional este cel picant, iar pentru o experiență ca în Turcia încearcă-l măcar o dată. Îl vei ține minte!
- Poți cumpăra din local și șalgam suyu, care vine în două variante, iute și neiute.
- Cei de la local s-au gândit chiar și la desert! Poți potoli iuțeala care îți dă de furcă savurând o delicioasă TULUMBA, un desert tare simpatic cu formă ovală, extrem de dulce și de însiropat, pe care Kazım îl aduce zilnic, proaspăt în magazinul său! A ținut neapărat să menționăm și acest detaliu, ceea ce, iată, am și făcut!
- Produc în România cu toate autorizațiile la zi, iar marca și rețeta sunt înregistrate.
- În acest çiğ köfte nu se foloseşte stabilizator, este un produs nepreparat termic. Pentru că este produs în condiții de igienă maxime, nu se strică repede și poate rezista la frigider chiar și 10 zile.
- Vei vedea produsul chiar în vitrina din față a magazinului, direcție în care, de cele mai multe ori, bate soarele. Nu trebuie să te îngrijoreze acest fapt, căci vitrina respectivă de prezentare este de fapt un dispozitiv de răcire, iar preparatul stă așadar la rece, așa cum cer măsurile de siguranță sanitară.
- Și blatul pe care Kazım prepară çiğ köfte dürüm este unul temeinic dezinfectat, așa cum ne-a și menționat în filmulețul pe care l-am făcut la ei. Faptul că poartă mănuși și halat contează mult, cel puțin pentru noi, obișnuiți și pățiți cu acele condiții de vânzare din România, care nu sunt de fiecare dată așa cum ar trebui să fie.
- Kazım şi soția lui ne-au asigurat că au toate avizele sanitare la zi, iar o dată pe lună fac din nou teste și analize.
- Date de contact: Adresă Șos. Colentina nr.5, pagină de internet: http://www.cigkofte.ro/, adresă de e-mail: cigkoftero@gmail.com, număr de telefon: +40 725 025.700
- Kazım cunoaşte și limba română, așa că dacă te decizi să le faci o vizită prietenilor noștri, comunicarea cu ei va fi foarte ușoară.
- Poți plasa o comandă pe site-ul lor în cazul în care dorești ca çiğ köfte să ajungă direct la tine acasă.
Mini-interviu cu Kazım şi Canan
Nu numai că cei doi au răspuns cu drag tuturor solicitărilor noastre (fotografii, live pe Facebook cu o demonstrație de çiğ köfte dürüm), dar au venit şi cu propuneri! Lucru care nu a făcut decât să ne bucure foarte mult!
TLUC: – Așa cum știm foarte bine, în Turcia și în toate locurile în care locuiesc turci există cultura ”çiğ köfte”. Turcii adoră pur și simplu çiğ köfte. Ne puteți spune mai multe despre acest preparat? Ce este çiğ köfte?
Kazım: – Sigur. Istoria acestui preparat a început în regiunea Urfa din Turcia. Nu se cunoaște cu exactitate data sau perioada în care a început să fie preparat, însă datează din timpuri foarte vechi. Acest preparat are chiar și o poveste: se spune că în timpurile Profetului Ibrahim (în română este Avram), în orașul Urfa din sudul Turciei, locuia regele Nemrut. Acesta pusese să fie strânse toate lemnele de foc din zonă. Din ele a fost făcută o torță enormă pe care regele plănuia să-l ardă pe Ibrahim. Oamenii din zonă, văzând că nu mai au lemne cu care să aprindă focul, s-au gândit la o metodă prin care totuși să poată consuma carnea animalelor pe care obișnuiau să le vâneze. Astfel au decis să o treacă printr-o pastă și printr-un amestec de condimente pentru a o face mai bună la gust. Pentru a obține această pastă este nevoie de un procedeu special de frământare și lovire. În prezent, acest preparat se face în zona Urfa cu ocazia zilelor speciale, la petreceri, de exemplu. În astfel de momente, o persoană se pune în mijlocul camerei, pune pe jos tava, pune în ea bulgurul, pune carnea crudă și începe să frământe cu mâna timp de ore întregi. Aceasta este varianta originală a çiğ köfte. Dar, acum aproximativ 15-20 de ani, unii comercianți din Turcia s-au decis că vor să înceapă să vândă acest tip de preparat. Dar trebuia să nu conțină carne, pentru că era periculos din punct de vedere al normelor sanitare să se vândă carne crudă în magazine sau restaurante. Astfel, au scos din preparat carnea, au păstrat bulgurul și au adăugat ingredientele din care a rezultat faimoasa çiğ köfte de astăzi, în varianta potrivită pentru comercializare. Acum e probabil să vezi cam la fiecare colț de stradă un magazin care vinde çiğ köfte. Există multe mărci, multe firme care o produc, printre care unele foarte mari. De aici cumpără alți distribuitori mai mici și o vând în mici magazine cu acest specific. De aceea poate că există 15-20 de firme mari, dar încă alte mii de firme mai mici, fiecare cu propriul magazin.
Turca La Un Ceai: – Înțelegem că în prezent çiğ köfte nu se mai prepară doar în casele oamenilor și că acest produs a pătruns și pe piața fast-food-urilor.
Kazım: Așa este. Acest preparat este potrivit și pentru cei cărora le este dor de gustul original de çiğ köfte, dar în același timp, este foarte îndrăgit și de vegani și vegetarieni. Pentru ei este o alternativă extraordinară pentru că în interiorul său nu există absolut niciun produs de origine animală, ci doar bulgur (care este sănătos pentru că are multe fibre), la fel și comentimentele – baharatlar – care ajută, de exemplu, la slăbit.
Turca La Un Ceai: – Nu este pentru prima oară când încercăm produsul dumneavoastră. Am venit și am testat în urmă cu câteva luni, să vedem ce gust are, care sunt condițiile…
Kazım: – Da? Ați mai venit? Nu îmi amintesc! Eu eram la vânzare?
Turca La Un Ceai: – Da, probabil dumneavoastră erați. Ne-a plăcut mult gustul. Ne-a făcut să ne amintim de Turcia.
Kazım: – Ce am făcut special pentru România și ce nu există în Turcia este versiunea ”zero picantă”. Am adaptat produsul pentru clienții din România. Avem și varianta picantă, normală. Celor care solicită, le putem pregăti și un mix între cele două.
Turca La Un Ceai: – Foarte interesant. Care este povestea dumneavoastră? Cum ați decis să deschideți în capitala țării noastre un astfel de loc și mai ales de ce? Pentru că românii nu cunosc foarte multe despre cultura çiğ köfte. Vrem să aflăm dacă acest loc a fost deschis pentru turci sau pentru români.
Kazım: – Noi am deschis pentru români. Am făcut câteva încercări, am testat produsul, le-am dat românilor să guste, marea majoritate a românilor a fugit, nu a vrut să încerce datorită aspectului care este mai neobișnuit. Dar românilor care chiar au gustat le-a plăcut foarte mult, au venit și a doua și a treia oară să cumpere, le-au spus și cunoscuților, și ne-au întrebat unde este magazinul nostru, unde urma să vindem acest produs. Auzind acestea, am prins curaj și ne-am decis să investigăm tot acest proces de producere și să ne îmbunătățim varianta noastră. Atunci făceam frământând cu mâna. Ne-am decis să cumpărăm și să preparăm cu ajutorul unui aparat. Aici a fost meritul soției mele mai mult. S-a preocupat mult să găsească o rețetă specială. Este vorba de gustul preparatului de astăzi. Putem să facem cu acest aparat chiar și o sută sau o mie de kilograme. Încercările au durat aproximativ un an. După această perioadă am început să vindem magazinelor turcești din București. Aceste magazine au primit reacții foarte bune din partea clienților români, care nu cumpărau numai pentru ei, ci luau și pentru a oferi cadou prietenilor. Acest lucru ne-a dat mare încredere. Așa că, pe 24 noiembrie anul trecut, am avut deschiderea aici. La început, marea majoritate a clienților erau turci dar, ulterior, ușor-ușor, numărul românilor a început să crească, iar cei care gustau o singură dată aduceau și alte persoane să încerce. Ne-am decis să deschidem un mic local și în Centrul Vechi, am închiriat acolo un spațiu și vom încerca și acolo să vedem cum merge.
Turca La Un Ceai: – Vă dorim mult succes. Și noi am decis să facem cunoscut acest produs. Majoritatea prietenilor din comunitatea Turca La Un Ceai sunt români. Însă mulți dintre ei merg deseori în Turcia și, atunci când se întorc în țară, simt lipsa preparatelor turcești. Până acum nu exista un astfel de loc în România.
Kazım: – Întreaga producție are loc aici, noi personal producem în formula pe care noi o dorim, fără conservant sau fără vreun adaos, totul este natural. Condimentele vin din Elazığ, eu sunt de origine din Elazığ, poate că ați auzit, bulgurul îl cumpărăm din Gaziantep și pasta de roșii și de ardei iuți vine tot din Turcia, deci și ingredientele pe care le folosim sunt de cea mai bună calitate. Analizele de laborator pe care le-am făcut au ieșit de asemenea foarte bune.
Canan: – Da, au venit să facă multe controale, totul a ieșit perfect.
Kazım: – Mai ales în domeniul nostru, respectarea regulilor de igienă este deosebit de importantă pentru că produsul pe care îl facem și îl vindem este unul crud, nu este preparat termic, și din cauza acestui fapt, există posibilitatea ca numărul microorganismelor să fie mai ridicat. De aceea trebuie să acordăm o atenție sporită igienei.
Canan: – Nu numai în partea din față a magazinului, unde intră clienții, se acordă acestui aspect multă importanță, dar și în spate, la bucătărie. Nu atingem cu mâna nici legumele pe care le spălăm sub jetul de apă. Și dacă am început așa, așa vom și continua.
Kazım: – Aş vrea foarte mult să accentuez faptul că noi nu suntem atât de atenți cu acest aspect doar pentru că suntem comercianți, ci în primul rând pentru că suntem oameni. Credința noastră, ca și musulmani, ne cere să fim curați. În plus de asta, avem și o mare responsabilitate față de oameni, față de clienți.
Canan: – Atât cât ne stă în puțină, încercăm să facem totul corect, așa cum trebuie. Se întâmplă ca unele lucruri să nu le știm de la început, ne atrag atenția clienții și sunt mereu atentă la cerințele lor. De exemplu, mi-au spus că trebuie să pun șervețele la fiecare comandă, eu nu am știut acest lucru, însă am început să-l fac odată ce mi-a fost atrasă atenția. De asemenea, luăm în considerare orice critică sau orice sugestie.
Turca La Un Ceai: – Vă felicităm pentru această atitudine pe care o aveți față de client, față de produsul pe care îl comercializați și față de voi înșivă.
Kazım: – Şi noi dorim să vă felicităm pentru felul în care promovați Turcia și pentru toată activitatea! Aş vrea să mai adaug că vom deschide foarte curând o nouă locație în Centrul Vechi unde ne gândim să vindem și alte produse turcești, însă acest lucru îl vom face după ce vom pune la punct toate aspectele. Așa cum s-a întâmplat și cu çiğ köfte. Am lucrat la acest proiect doi ani de zile până când am ajuns la rezultatul pe care l-am dorit. Am dorit să facem lucrurile așa cum trebuie, să nu facem greșeli, să nu fie diferențe de gust atunci când o punem în vânzare. Çiğ köfte cumpărată azi de la noi are exact același gust cu produsul pe care clienții l-au cumpărat acum o lună de zile. Gustul nu trebuie să se schimbe. Iar pentru a ajunge la această performanță am lucrat destul de mult.
Turca La Un Ceai: – Am rămas foarte impresionați de această filosofie pe care o aveți legată de vânzare: prezența testelor, prezența controalelor, absența dorinței de a scoate imediat pe piață un produs cu orice preț…
„Bir iși yapıyorsan, düzgün yapacaksın.” adică ”Dacă faci o treabă, să o faci așa cum trebuie.” sunt cuvintele lui Kazım care încheie interviul nostru.